Dodaj do ulubionych

Jaki system domow stosujecie?

08.05.06, 22:18
Nie wiem czy byl tu juz taki temat, ale interesuje mnie jak wyglada obecnie w
2006 roku w Polsce popularnosc systemow domow. Wpisujcie tylko nazwy systemu
(systemów), ktorego uzywacie bez zadnego udowadniania, ktory jest lepszy.
Kiedys popularny byl system Placidusa, ale wynikalo to tylko z najlepszej
dostepnosci tablic do tego systemu. Jak to obecnie wyglada w dobie komputerow
i dostepu do calego mnostwa systemow? Czy Placidus nadal jest
najpopularniejszy?
Obserwuj wątek
    • pjopaw Koch 08.05.06, 22:19
      smile
      • qrka Re: Koch 15.05.06, 11:02
        pjopaw napisał:

> smile

Papuga jestem, nie Qrka wink
    • anahella Koch 08.05.06, 22:27

• moris6 Placidus i równe b/t 08.05.06, 22:30
      • mii.krogulska najczęsciej Koch i Równe 09.05.06, 18:17

• kindov Koch 08.05.06, 23:10
      smile
    • aarvedui koch/placidus/przekonuje sie do krusińskiego 09.05.06, 04:31
      ..dokładnie w tej kolejności.jesli nie ma dużych rozbieżnosci to wtedy położenie
      biorę za jakiś punkt odniesienia.
    • pani.jazz Koch 09.05.06, 15:30
    • arcoiris1 Re: Jaki system domow stosujecie? 09.05.06, 15:47
      widze że wszyscy za Kochem.. ja nadal niezdecydowana, czasem Koch, czasem
      Placidus. W moim własnym przypadku czasem pasuje mi bardziej jeden albo
      drugi.Niektóre asekty mojej osoby lepiej opisuje Koch, niektóre Placidus. Nie
      rozgryzłam tego do konca jeszcze, a róznice sa u mnie znaczne, w zaleznosci od
      systemu domifikacji zmienia mi sie pozycja Słonca, władcy Dsc Księzyca i MC,
      oraz położenie Marsa i Merkurego, oraz znaki domow, co zmienia automatycznie
      wladcę.
    • queenmaya Koch 09.05.06, 18:10

• relimon Re: Jaki system domow stosujecie? 11.08.06, 20:01
      Równe od AS, a ostatnio testuję Morinusa, do którego przekonuję się coraz
      bardziej.
      • pani.jazz Re: Jaki system domow stosujecie? 14.08.06, 17:24
        Tez ostatnio trafilam na Morinusa i o ile nie do kazdego horoskopu bedzie pasowal, moj opisuje znakomicie. Poki co wiec dla siebie Morinus, a dla reszty pozostaje przy Kochu. IMO, skoro systemow jest tak duzo, to nie po to, by miec wybrany jeden dla kazdego horoskopu, ale by dobrac odpowiedni do kazdego przypadku.
    • neptus Placidus b/t 12.08.06, 23:10

• trigga74 Re: Placidus to oczywiste 14.08.06, 11:17
        Przepraszam bardzo - domy rowne to wstecznictwo, anachronizm i zabobon majacy
        same wady i zadnego racjonalnego wyjasnienia
        • dori7 Re: Placidus to oczywiste 14.08.06, 11:42
          trigga74 napisała:

> Przepraszam bardzo - domy rowne to wstecznictwo, anachronizm i zabobon majacy
          > same wady i zadnego racjonalnego wyjasnienia

Powiedz to Robertowi Handowi smile) O ile dobrze pamietam, Iza i Milka po
          warsztatach z nim wspominaly, ze ostatnio stosuje domy rowne, aczkolwiek
          liczone nieco inaczej, niz klasyczne co 30'.
          • arcoiris1 Re: Placidus to oczywiste 14.08.06, 11:48
            równe od Asc czy MC stosuje pan Hand?
            • dori7 Re: Placidus to oczywiste 14.08.06, 12:04
              arcoiris1 napisała:

> równe od Asc czy MC stosuje pan Hand?

Od Asc, ale nie co 30', tylko calymi znakami, znak asc idzie jako caly pierwszy
              dom. Najlepiej zapytac sie Izy lub Milki, one beda pamietaly dokladnie, ze
              szczegolami i konkretami smile)
              • trigga74 Re: Placidus to oczywiste 14.08.06, 20:52
                z szacunkiem dla pana Handa ale w tej kwestii uwazam ze trzeba sie zdac na
                wlasna intuicje a w tym wypadku zgodna z tymi tegimi glowami ktore juz kiedys na
                to wpadly. Domy rowne to naprawde anachronizm, teoria kompletnie pomijajaca
                rozna wysokosc slonca na roznych szerokosciach geograficznych, rozne czasy
                potrzebne sloncu od wzejscia do poludnia i dalej zachodu. Jak mozna tosowac domy
                rowne wobec osob ktore nawet w polsce rodza sie zima kiedy slonce nam swieci
                najwyzej 8 godzin w ciagu dnia a przez reszte doby jest ciemno. Taki system
                podzialu domow zupelnie nie roznicuje takich zjawisk tylko rowno (badz nieco
                mniej rowno ale i tak po okolo 30 st.) dzieli cale kolko ?????
    • kaby23 Placidus b/t 14.08.06, 19:01
      • deepblue Re: Placidus b/t 05.09.06, 17:09
        witam! a co w przypadku, gdy w zależności od systemu domów zmienia się położenie
        planet w domach? np. Koch - Mars w II, Pluton w IX domu, Placidus Mars I, Pluton
        w VIII.."przesuwa się takze odpowiednio: Saturn, Wenus, Merkury, Neptun...czyli
        równice są istotne..
        pytam, bo dopiero zaczynam samodzielnie interpretować horoskop...

pozdr.
        • male_conieco Re: Placidus b/t 05.09.06, 17:29
          u mnie jest podobnie, wg Placidiusa "najistotniejsze planety" obsadzają mi dom
          8, wg. Kocha i Krusinskiego-9.. dodatkowo mam problemy z interpretacją, i tak
          lawiruję i lewituję pomiędzy byciem "trochę strzelcem" i "trochę skorpionem"...
          nie mogąc się zdecydować i nie chcąc popełnić błędu... eh
          • deepblue Re: Placidus b/t 05.09.06, 17:39
            tja.....no właśnie.....
            • fishka_76 Re: Placidus b/t 05.09.06, 18:12
              ten cały Morinus zaciekawił mnie, ale cos mi nie pasuje.
              czy ktoś mógłby go przyblizyć?
              • pani.jazz Re: Placidus b/t 05.09.06, 20:33
                fishka_76 napisała:

> ten cały Morinus zaciekawił mnie, ale cos mi nie pasuje.
                > czy ktoś mógłby go przyblizyć?

Prosze.

astrologysoftware.com/cg/matrix.dll?TransID=12260516502102551781&p=na2&sql=E3&name=Morinus%7CHouse%7CSystem&newlook=yes
                Wedlug tego, co znalazlam w sieci i zauwazylam sama, Morinus to system domow rownych, z taka roznica, ze sam punkt ascendentu-descendentu i IC-MC jest traktowany symbolicznie i oddzielny od wierzcholkow domow. Wierzcholek pierwszego domu wskazuje na rzeczywisty Wschod (w innych systemach asc nie zawsze to odzwierciedla). System dobrze dookresla znaczenie osi w przypadku, gdzie te nie pozostaja ze soba w kwadraturach (Tam, gdzie sa kwadratury, przesuniecia punktow wzgledem wierzcholkow ich domow sa niewielkie, kilkustopniowe). Mozesz to zaobserwowac porownujac horoskop z kwadratura i sekstylem asc/MC.
                Morinusa stosuje dodatkowo, bo pierwszy zachwyt nim minal. Powtarzam jednak, ze dobrze sie sprawdza, kiedy patrzymy na punkty asc/desc/IC/MC jako dodatkowe okreslenia horoskopu, bo czesto okazuje sie, ze pojawiaja sie o znak albo dwa dalej od tego, co pokazuja inne systemy domow.
                Worth a try. Ale raczej nie dla poczatkujacych.

Pozdrawiam,
                pani.jazz
                • relimon Re: Placidus b/t 05.09.06, 22:15
                  fishka_76 napisała:

> ten cały Morinus zaciekawił mnie, ale cos mi nie pasuje.
                  > czy ktoś mógłby go przyblizyć?

A co Ci dokładniej "nie pasuje"?

Niestety o tym systemie domów prawie nic nie ma w Internecie. Wszystko dlatego,
                  że jest inny niż pozostałe systemy. W większości systemów np. MC jest tym samym
                  co X dom. W Morinusie jest inaczej. Tu oś MC-IC, a także oś AS-DS są osobnymi
                  elementami do interpretacji. Wierzchołek I domu nie jest równy AS a MC nie
                  równa się X domowi. O interpretacji MC w różnych domach można znaleźć w książce
                  B. A. Mertza "Astrologia". Ale niestety ani w Internecie, ani w literaturze
                  polskiej nie znalazłem nic na temat interpretacji AS w domach.

Zdaje się, że coś więcej na ten temat można znaleźć w tych książkach:
                  www.astroamerica.com/morin.html

pani.jazz napisała:

> dobrze sie sprawdza, kiedy patrzymy na punkty asc/desc/IC/MC jako dodatkowe
                  > okreslenia horoskopu, bo czesto okazuje sie, ze pojawiaja sie o znak albo dwa
                  > dalej od tego, co pokazuja inne systemy domow.

Cieszę się, że w końcu spotkałem kogoś stosującego ten system.

Jednak nie wiem czy dobrze zrozumiałem powyższe zdanie. Osie AS-DS i MC-IC nie
                  pojawiają się "o znak albo dwa dalej od tego, co pokazuja inne systemy domow".
                  W systemie Morinusa podobnie jak w innych systemach AS czy MC są w tym samym
                  znaku. To domy I i X mogą pojawić się "o znak albo dwa dalej". W tym systemie
                  dom I jest czymś innym niż AS. Podobnie MC i dom X.
                  • fishka_76 Re: Placidus b/t 05.09.06, 22:24
                    nie pasuje mi ze jestem ASC Bykiem, wg Kocha Bliźniakiem

a po drugie to w takim razie czymze jest wg Morinusa ASC?
                  • pani.jazz Re: Placidus b/t 05.09.06, 22:47
                    relimon napisał:

> Jednak nie wiem czy dobrze zrozumiałem powyższe zdanie. Osie AS-DS i MC-IC nie
                    > pojawiają się "o znak albo dwa dalej od tego, co pokazuja inne systemy domow".
                    > W systemie Morinusa podobnie jak w innych systemach AS czy MC są w tym samym
                    > znaku. To domy I i X mogą pojawić się "o znak albo dwa dalej". W tym systemie
                    > dom I jest czymś innym niż AS. Podobnie MC i dom X.

Oczywiscie, masz racje, my bad smile. Pomylka.

> Cieszę się, że w końcu spotkałem kogoś stosującego ten system.

I ja sie ciesze. Stosujesz go do wszystkich horoskopow, czy tylko jako dodatkowe spojrzenie?
                    • relimon Re: Placidus b/t 06.09.06, 00:55
                      pani.jazz napisała:

> Stosujesz go do wszystkich horoskopow, czy tylko jako
                      > dodatkowe spojrzenie?

Do wszystkich stosuję Morinusa. A jako dodatkowe spojrzenie stosuję inne
                      systemy. Głównie domy równe od AS.

fishka_76 napisała:

> nie pasuje mi ze jestem ASC Bykiem, wg Kocha Bliźniakiem

To nie możliwe. AS jest ten sam w każdym systemie. Jesteś AS Bliźniakiem
                      zarówno w Morinusie jak i w Kochu. Domyślam się, że używasz programu Urania.
                      Tam przy włączeniu domów Morinusa dość mylące jest oznaczenie domu I w ten sam
                      sposób jak AS w pozostałych systemach. Ale w następnej wersji Uranii ma to być
                      poprawionesmile AS i MC jest wyświetlane w spisie po planetach (obok radixu).
                      Natomiast na radixie linia ciągła to nie osie AS-DS i MC-IC tylko początki
                      domów I-VII oraz X-IV.

fishka_76 napisała:

> to w takim razie czymze jest wg Morinusa ASC?

Dobre pytanie! Sam chciałbym wiedzieć. Nigdzie nie znalazłem nic na ten temat.
                      O MC jest w "Astrologii" Mertza. Nie znalazłem jednak nic o rozróżnieniu tego
                      co podlega I domowi a co AS. Bo ani AS ani I dom nie oznaczają nic nowego. Po
                      prostu jedne sprawy przypisuje się AS a drugie I domowi. Tylko które czemu? W
                      literaturze niestety to co podlega I domowi łączy się z tym co oznacza AS.
                      Stawia się tu znak równości. Trudno więc to rozdzielić. A może ktoś z Was
                      potrafi powiedzieć co jest domeną I domu, a co AS?
                      • pani.jazz Re: Placidus b/t 06.09.06, 11:19
                        relimon napisał:
                        > A może ktoś z Was
                        > potrafi powiedzieć co jest domeną I domu, a co AS?

To jest bardzo na wyczucie, przynajmniej dla mnie. W kazdym horoskopie widze to troszke inaczej. Granica miedzy tymi pojeciami jest tak nikla, ze trudno to nawet jakos zwerbalizowac smile.

(10 minut pozniej)
                        Mysle i mysle, i naprawde nie moge nic wykombinowac. A Ty jak to widzisz? Pracujesz na Morinusie, wiec na pewno masz jakies obserwacje.
                        U mnie, jak mowie, Morinus jest dodatkowym systemem, w ktorym wierzcholek I domu, podobnie jak EP/WP i Vetrex/Konvertex dodaje glebszego wymiaru I domowi wyliczonemu w Kochu.
            • fishka_76 Koch 05.09.06, 18:13
              mnie Koch najlepiej - patrząc na kosmogramy swoje i znajomych
    • pani.jazz dla tych, ktorzy chca wiedziec, skad i dlaczego 05.09.06, 20:37
      Znalazlam w necie kilka stron, ktore porownuja rozne systemy domow i wyjasniaja sposob ich obliczania. Dla ciekawych linki:
      www.myastrologybook.com/12-astrology-houses-in-your-astrology-book.htm - ogolna idea powstawania domow
      www.metastudies.com/msite/content/view/58/30/ - opis poszczegolnych systemow
      www.geocities.com/astrologyhouses/housesystems.htm - j.w.

Pozdrawiam,
      pani.jazz
    • malija Placidus 20.09.06, 10:28
    • alicja43 Krusinski 27.11.06, 21:23
    • princesswhitewolf Re: KOCH i HORYZONTALNY 27.11.06, 22:16
      smile
    • iokepine Najczęściej Krusiński i Koch 28.11.06, 15:16

• ascenth Krusiński 31.03.07, 16:08
    • tomasz_wiking Krusiński 31.03.07, 16:15
      Początkowo stosowałem Placidusa i Kocha, ale z moich obserwacji wynika , że
      Krusiński jest najbardziej trafny.
    • bogdan.krusinski Krusiński 31.03.07, 16:27
      tylko Krusiński. W pierwszej połowie lat 90-tych u dr Weresa ten temat był mocno
      wałkowany. Z przykładów przedstawianych wtedy na poparcie Placidusa i Kocha,
      dopiero ten nowy system je pogodził w jednym.
      • bogdan.krusinski Re: Krusiński 31.03.07, 16:29
        .. i w dodatku jeszcze zadowolił najmniejszą trzecią grupę astrologów, którzy
        wtedy wybierali Porfiriusza. wink
        • bogdan.krusinski Re: Krusiński 31.03.07, 16:57
          Moja aktualna lista znanych astrologów "co komu pasuje":
          Hand: APC, Koch, Krusiński
          Weres: Placidus, Krusiński
          Gronert - Porfiriusz, Krusiński
          Krusiński: Placidus, Regiomontanus, Krusiński
          Krogulska: Koch, Krusiński
          Święch: Placidus, Krusiński
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka