iokepine 11.05.06, 22:08 Jakie macie obserwacje na temat tego aspektu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iokepine Re: mistyczny prostokąt 11.05.06, 22:10 tak to jets, jak sie szybko pisze... Zespołu aspektów , oczywiście. Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 13:59 temat oklapł, a ciekawość pozostajeczy taki układ daje naprawdę kogoś o mistycznych predyspozycjach? jakieś przykłady z życia, obserwacje? Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 14:02 a tu conieco zarchiwizowano: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=19885223&v=2&s=0 Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 14:24 to co napisała All jest niesamowicie interesujące. mam taki cholerny wiatrak, na szczęście nie ścisły tylko 6 stopniowy, ale jednak. nie mogę jednak z tego archiwalnego wywodu dociec jak znaleźć w swoim horoskopie ten zapalnik - planetę od której kółko zaczyna się kręcić w obłędnym tempie. Odpowiedz Link
iokepine Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 14:26 Tamten wątek z mistycznego prostokąta zjechał błyskawicznie na wielki krzyż, a to są nieco inne bajki. kombinacja sekstyli, trygonów i opozycji funkcjonuje inaczej niż kombinacja opozycji i kwadratur Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 14:48 spojrzałam w swoje kółko i już jestem zupełnie zidiociała. wiatrak czy prostokąt? chyba prostokąt bo wygląda to tak: 6 stopniowy układ kwadratur: Saturn - Lew (16,15st) 12d. Jowisz - Byk(22,02st) 9d. Wenus - Wodnik (16,43st) 6d. Uran - Skorpion (10,32st) 3d. a może jeśli nie ma opozycji pomiędzy Jowiszem i Uranem a między Wenus i Saturnem jest, to to ogóle nic nie jest, tylko zbieranina kwadratur? czy ktoś może wie o co w tym chodzi? Odpowiedz Link
neptus Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 15:48 Zbieranina luźnych kwadratur. Za duze orby, zeby to uznać za Wielki Krzyz, a juz na pewno nie prostokąt, bo prostokąt to dwa trygony i dwa sekstyle. Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 16:19 Neptus_dziękuję za szybką, konkretną i treściwą odpowiedź Odpowiedz Link
all2 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 19:17 Tak jak Ci napisała Neptus, to się nie łapie na krzyż. Ale jest seria twardych aspektów. Różnica w działaniu taka, że nie wszystko uruchamia się naraz, tylko idzie to bardziej po kolei. Przy ścisłym krzyżu wszystkie planety reagują prawie jednocześnie. U Ciebie wygląda to tak: tranzyt uderza najpierw w Urana na 10 stopniach. Uaktywniają się przy tym kwadratury do Saturna i Wenus. Czyli idzie jakiś impuls, a potem reakcja, jednocześnie: i chciałabym i boję się. Wpływ tranzytu przesuwa się teraz w stronę tych 16 stopni i powiększa się napięcie między tym chciałabym i boję się albo chciałabym a nie mogę, bo życie mi rzuca kłody. I wreszcie dochodzi do 22 stopni, Uran już się wyłącza, za to włącza się Jowisz, czyli jakieś korzyści albo nauka z tych rozterek, jednocześnie kwadratura Jowisz Wenus - niedosyt i Jowisz Saturn - huśtawka nastrojów, nie wiadomo, czy się cieszyć z tego, co się wydarzyło, czy czuć się rozczarowanym. Cała ta batalia rozgrywa się w krzyżu stałym - trudno zadziałać niekonwencjonalnie, trudno porzucić stare wzorce myślenia i działania, gdy się nie sprawdzają. Uzupełnij to sobie domami. Seria kończy się na dziewiątodomowym Jowiszu, więc przypuszczam, że do wszystkiego po fakcie potrafisz sobie dorobić ideologię Co nie jest chyba najgorszym wyjściem. I tak do następnego tranzytu Odpowiedz Link
all2 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 19:23 tak w skrócie, to w tym układzie kluczowa jest opozycja Wenus Saturn. Ta opozycja najpierw jest uaktywniana od strony Urana, potem przegryza się sama ze sobą, a na koniec wyciszana jest jowiszowo. Jak struna, najpierw trącana z jednej strony, a potem z drugiej. Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 21:32 All_dziękuję, Ty tak literacko ujęłaś moje rozterki rzeczywiście ja mam takie "myślówy" że głowa mała - sama nie nadążam,później trochę ekslpozji na przemian z implozją, a na na końcu jest zawsze jakaś ideologia, wyciąganie wniosków, czytanie mądrych książek i obietnice poprawy aż... do następnego uderzenia w strunę. cieszę się, że to się nie zaczyna Jowiszem ("miłe złego początki...") tylko nim kończy. on jednak ma w sobie coś balasamicznego. Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 22:11 Dodam jeszcze, że jak Uran zaczyna harcować pstrykajac w Wenus to najpierw pozwala sobie rezonując z Księżycem, bo mam go z Wenus w luźnej koniunkcji. Kwadraturek mi nie pożałowali. Odpowiedz Link
potrek Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 00:17 Mistyczny prostokąt według mnie jest figurą szans do wykorzystania. Składa się z 2 sekstyli + 2 trygrony + 2 opozycje. Opozycje często według mnie pokazują osoby stające nam na drodze, stawiające nam jakiś problem , wyzwanie czy brzydko mówiąc kłodę pod nogi. Dzięki aspektom sekstylu który nam daje dynamikę do działania, zaangażowanie plus aspekt trygronu który daje przychylność otoczenia za sposób w jaki podchodzimy do problemu, rokuje sukces w naszym działaniu. Nazwał bym to fartem : spada się jak lew – zawsze na cztery łapy Ale trzeba uważać na wysokość piętra wierzowca by cię nie zeskrobywali nożem z asfaltu. Zwrócił bym także uwagę na to jakim aspektem Mistyczny Prostokąt się kończy, bo jak opozycją to wszystko może iść fantastycznie z górki na początku, a na samej mecie będzie asfalt i zeskrobywanie łyżeczką, tego co z Lwa zostało ( tranzyty uderzają w opozycje schodząc z aspektu sekstylu czy trygronu i już się na harmonijne aspekty prawie nie załapując) Przy tranzycie planety retogradujacej efekt będzie odwrotny czyli beneficzny. Tak bym to widział Pozdrawiam potrek Odpowiedz Link
czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 09:43 a czy mógłbyś wrzucić tu dane jakiejś osoby z mistycznym prostokątem? Odpowiedz Link
neptus Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 11:20 Jakos nie bardzo to widze w praktyce, Potrek. Mam taka osobke z prostokatem w najblizszej rodzinie i z tego, co widze, ten uklad jest "senny", bardzo rzadko wykorzystywany, wlasciwie zauwazane sa jedynie opozycje, a i to nie zawsze, bo je te trygony i sekstyle lagodza. W sumie to uklad bardziej destrukcyjny niz dobroczynny. Odpowiedz Link
potrek Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 20:19 Mam kliętkę ur 28.04.1980 r H- 13:15 Łódź. Jest osoba bardzo aktywną i przedsieborczą także moja żona ma tą figurę i też nie można powiedzieć że jest osoba apatyczną Co prawda obie te osoby mają także inne figury w tym T- kwadrat i może on przede wszystkim rusza ich tyłki z miejsca . Więc nie upieram się Neptusku, gdyż nie mam takiej praktyki jak ty . Chciałem tą figurę wytłumaczyć, jak nie jest to bliskie prawdy, to dziękuje za sprostowanie. Niechciał bym nikogo wprowadzić w bład. Człowiek się uczy całe życie Pozdrawiam potrek Odpowiedz Link
neptus Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 23:21 Potrek, nie chodzi mi o podwazanie twojej opinii. Jestesmy tu wszyscy po to, zeby dyskutowac i uczyc sie. Nie spotkałam nigdzie poza Tierneyem opisu tej figury. Pisze to, co wynika z mojej praktyki, chociaz nie jest to zbyt czesto spotykana figura. Ja wsrod klientow spotkalam zaledwie kilka takich ukladow. Najblizej znam ten przyklad rodzinny, bo obserwuje go od narodzin juz 30 lat. Z tego, co widze w horoskopach, to nie jest to zbyt napedzający układ, a jesli napedza to do autodestrukcji. Znane mi przypadki tez wszystkie mają inne uklady dynamiczne i dzieki temu funkcjonuja na zewnątrz. Wole już Wielki Krzyż niz prostokąt. Obie fugury sa zamkniete ale w Krzyzu energia kwadratur jest na tyle silna, ze przy tanzytach go potrafi "rozerwać". Prostokat nie ma tak silnego potencjału i bez dodatkowych układow dynamicznych trudno go wykorzystac. S3kstyle sa po prostu za slabe. Oczywiscie, w kazdym horoskopie to funkcjonuje nieco inaczej, zalezy tez od tego, jakie planety tworza figure i jakie jest ich znaczenie w danym horoskopie. W opisywanym przypadku bardzo korzystna okazala sie relokacja, w ktorej jeden z naroznikow prostokata znalazl sie dokladnie na ascendencie. Przez ulozenie wzdluz horyzontu nastapilo silne wzmocnienie jednej z opozycji. Wł. horoskopu bardziej identyfikuje sie z tym, co uklad niesie i lepiej go realizuje. Odpowiedz Link
potrek Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 23:53 Nie odebrałem twego postu Neptusie, że pragniesz podważać moje zdanie. Masz po prostu większe doświadczenie ode mnie, co ja w Tobie cenie, ale nie powoduje to moich frustracji Postaram się spojrzeć powtórnie w tekst Liwina o figurach planetarnych, czy opisuje Mistyczny Prostokąt. A jak nie, to z pewnością opisuje Trójkąt Synetyczny. Mistyczny Prostokąt składa się z dwóch Trójkątów Synetycznych. Wrócę też z pewnością do Dynamiki Aspektów by odkurzyć trochę szare komórki Pozdrawiam cię serdecznie potrek Odpowiedz Link
tina544 Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 10:08 A jak myslicie, czy mistyczny prostokąt działa także wtedy, kiedy czwartą planeta w układzie staje sie planeta tranzytujaca? Pozdrowienia dla wszystkich. Odpowiedz Link
neptus Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 21:08 tina544 napisała: > A jak myslicie, czy mistyczny prostokąt działa także wtedy, kiedy czwartą > planeta w układzie staje sie planeta tranzytujaca? Pozdrowienia dla wszystkich. W czasie tranzytu funkcjonuje. Oczywiście realizuje sie trochę inaczej, niz urodzeniowy. Do układów urodzeniowych przyzwyczajamy sie przez cale zycie, tranzyt stanowi pewne zaburzenie tego stanu, do którego przywyklismy. Dynamika może być w przypadku tranzytu silniejsza. Odpowiedz Link
iokepine Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 19:21 Mam taką małą hipotezę natemat mistycznego prostokąta - ze jest ja samochód. Samochód, póki silnik nie zapali, nei ruszy. Moze sobie stać i ładnie wyglądać. Są mistyczne prostokąty Merce, są i Daewoo... Ale o Daewoo lepsze, jesli jeździ, a nie stoi, Zastanawiam się nad planetą -zapalnikiem w takich układach. Odpowiedz Link
iokepine Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 20:32 Jeśli ktoś moze przytoczyć opis Tierneya, będzie mi bardzo miło. Nie mam tej książeczki jeszcze Odpowiedz Link
iokepine Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 21:53 W wątku o cukrzycy Potrek podaje przykład osoby, która jest właścicielem 2 takich figur - Pierwsza to Uran opozycja Saturn, Neptun i Kowertex opozycja Wertex, druga to Mars opozycja Proserpina (aka Xena) i Ep opozycja Hygeja. Jeśli się uprzeć, to jest jeszcze jeden, już po samych osiach głównych, ze Słoneczkiem jako jedyną planetą na DSC. Teoretycznie z tego ostatniego ukłądu wynika, ze powinna mieć bardzo sympatyczne życie towarzyskie i udany zwiazek. Potrek, jak to co wiesz o tej osobie ma się do tych układów? Odpowiedz Link
lwi2 Re: mistyczny prostokąt - W. Mann 20.08.06, 16:01 Wojciech Mann ma mistyczny prostokąt, pomiędzy Merkurym, Jowiszem, Saturnem i Uranem, w znakach powietrznych i ognistych. 25.01.1948 r., Świdnica. Jemu dał akurat dużo. Lwi Odpowiedz Link