Dodaj do ulubionych

Trzymaj sie Pluton!

14.08.06, 22:06

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3549803.html
Obserwuj wątek
    • all2 Ręce precz od Plutona! n/t 14.08.06, 22:35

• lwi2 Re: Precz z Plutonem! 14.08.06, 23:12
      O ileż przyjemniejszy byłby mój horoskop! Ale nie martwcie się dziewczyny, moje
      życzenia się nie spełniają.
    • makaryna :-))))))) 14.08.06, 23:39
      Ja sie tylko zastanawiam czy otwarcie tego kongresu nie odbylo sie po
      konsultacji astrologicznej smile
      Niesamowity horoskop, bardzo symptomatyczny !!!! Pluton w wielkim trygonie w IV-
      tym domu.
      Zobaczcie sami:
      Praha; 8:00; 14.08.06 - to otwarcie drzwi.
      Sama inauguracja sympozjum (oficjalna z "bajerami")ma sie odbyc jutro, ale
      godziny sie niedopatrzylam.
      • neptus Pluton sie obroni! Po trupach! :))) 14.08.06, 23:44
        Czy ja wiem, czy sympatyczny? Mars/Uran na horyzoncie (Panna/Ryby), Neptun w
        opoz. do Słonce/Saturn... Księzyc baraniasty w 8 domu, Jowisz w 3 w
        Skorpionie...
        • makaryna Re: Pluton sie obroni! Po trupach! :))) 14.08.06, 23:49
          neptus napisała:

> Czy ja wiem, czy sympatyczny?

Ja nie mowie, ze sympatyczny, tylko symptomatyczny smile))

Takie rowniotkie ustawienie na osi marsa iUrana rzadko sie zdarza
        • makaryna Re: Pluton sie obroni! Po trupach! :))) 14.08.06, 23:52
          Przynajmniej chlopaki sie nagadaja przy Jowiszu w III i MC w Bliznietach i
          pojda po emocjachsmile
    • neptus Re: Trzymaj sie Pluton! 14.08.06, 23:50
      To jeszcze jedna data: odkrycie Plutona - 18.02.1930 Lowell Observatory w
      Arizonie
    • dori7 Nie oddamy Plutona! 15.08.06, 00:05
      Ledwo astrologowie nieco go oswoili, a juz chca im go zabrac. Nie ma mowy,
      panowie astronomowie, nie oddamy Plutona! smile)
    • queenmaya Nie osieroć mnie Pluton! Co ja zrobię bez ciebie? 15.08.06, 00:08

• dori7 Re: Nie osieroć mnie Pluton! Co ja zrobię bez cie 15.08.06, 00:12
        Pluto nigdzie sobie nie pojdzie, ze pozwole sobie sparafrazowac jeden z
        komentarzy do artykulu: licencji na latanie nie moga mu zabrac! A jesli nawet
        moga i zabiora, to on i tak ma to gdzies i bedzie dalej po swojemu latal, wiec
        badzmy dobrej mysli smile))))
        • trigga74 Re: moze bysmy raczej wzieli Xene w obroty? 15.08.06, 12:40
          czy nie lepiej myslec co zrobic i jak zaczac ustawiac w interpretacjach te
          dziesiata planete? Updatowac programy astrologiczne i calkiem powaznie
          zastanowic sie nad znaczeniem tego 10-go cialka?
          Plutona jak sie interpretuje wiadomo, tlo historyczne i spoleczne zbiezne z jego
          odkryciem wlasciwie definiuje wszystko co o nim mowimy (przepraszam, rabnalem
          sie, nie wszystko ale duuuzo).
          Czy ktokolwiek juz myslal o tym, a jesli odkryto Xene 3 lata temu co z czym ja
          mozemy laczyc.....

Zastanawia mnie czy jesli swiat astrologiczny bedzie ciagnal ten watek nie
          wyjdzie na wierzch najwieksza slabosc. Poniewaz zyjemy w czasie wspolczesnym
          temu okryciu nie jestesmy w stanie obiektywnie ocenic, co dokladnie z naszych
          ram spolecznych, duchowych, naukowych w tym odkryciu sie odbilo. Pewnie moze
          pojawic sie setka calkiem innych interpretacji i wtedy warto zastanowic sie nad
          wszystkimi poprzednio przyjetymi "archetypami" zwlaszcza w odnisieniu do oodkryc
          swiezszych jak uran czy Pluton
          • iokepine Re: moze bysmy raczej wzieli Xene w obroty? 15.08.06, 13:49

A mnie interesuje te 14 ział niebieskich, które też wonny zyskać status planet
            ze względu na wielkość porównywalną do Plutona, o jakich się wspomina w tym arcie.

Czy ktoś wie o jakie ciała chodzi?

Ponoć od przybytku głowa nie boliwink

A Pluton jest planetą i koniec - jak zostanie zdegradowany, to prędzej czy
            później przyjdzie i rozliczy tych, co są za to odpowiedzialni, nie ma obawsmile
            Hades zawsze się w końcu doczeka tego, czego chce, nawet jeśli to długo trwasmile
            • lwi2 8 planet i "plutony" 16.08.06, 16:23
              www.astronomia.pl/wiadomosci/index.php?id=1203
              • neptus Re: 8 planet i "plutony" 16.08.06, 20:34
                No i nie tylko, ze Pluton sie obronił ale mamy teraz mnóstwo plutonów. smile
                • iokepine Re: 8 planet i "plutony" 16.08.06, 22:36
                  Hehehe i to jest bogacz, nie dość, że go nie zdegradują, to jeszcze wprowadza na
                  legalną drogę całą rodzinkę. Prawdziwy "Ojciec chrzestny" wink

Natomiast Ceres jest ciekawa. Jeśli uznać ją za planetę, to i orby powinny być inne.
                  • neptus Re: 8 planet i "plutony" 17.08.06, 13:08
                    Ceres to bardzo mała planeta. Sama decyzja astronomow to jezcze nie wszystko.
                    Zdania astronomow i astrologow nie musza byc zgodne. Ale archetyp Ceres bardzo
                    ładnie kojarzy sie z archetypem Panny... Moze warto sie poprzyglądać, jak by
                    wyglądały interpretacje znanych horoskopów przy władztwie Ceres dla tego znaku?
                    • lwi2 Re: 8 planet i "plutony" 17.08.06, 13:31
                      Jak mocno wysilić wyobraźnię, to można w horoskopie na drugą połowę sierpnia
                      (początek i koniec kongresu) zauważyć Latawca, trygon w znakach ognistych:
                      Pluton w Strzelcu - Xena w Baranie - Słońce a potem Merkury w Lwie, oraz Ceres
                      w Wodniku (jest teraz w ruchu wstecznym), no i Ceres na przedzie (z Neptunem).
                      Całe towarzystwo trochę się może przetasować, ale zwycięski będzie także
                      Neptun, bo to on będzie teraz najdalszy, najważniejszy, ostatni.
                      Lwi
    • astromaniak Re: Trzymaj sie Pluton! 17.08.06, 13:27
      Niezależnie od tego co postanowią, to jednak zdaje się Pluton krążyć po orbicie
      którą dało się obliczyć (przynajmniej na razie tak sie dzieje). Niestety jestem
      tego żywym (i oby tak zostało) przykładem. Jest już niecały stopień od mojego
      Słońca urodzeniowego, nie powiem żeby bylo lekko, ale daje to nadzieję że
      oddali sie wreszcie i pozostawi tylko niemiłe wspomnienia i może coś jeszcze.
    • jerry.uk nazwa Plutona 19.08.06, 10:07
      w całej tej dyskusji o Plutonie zaciekawiła mnie historia powstania jego nazwy.
      Oto co pisze Wikipedia:

"W sprawie nazewnictwa obiektu pierwszeństwo miał jego odkrywca. Jego przełożeni
      poganiali Tombaugh'a do zaproponowania nazwy, zanim ktoś inny go w tym uprzedzi.
      Wkrótce propozycje zaczęły nabiegać niemal z całego świata. Constance Lowell,
      wdowa po Percivalu (założycielu obserwatorium, w którym odkryto Plutona),
      zaproponowała nazwę Zeus. Ostatecznie, w wyniku impasu w tej sprawie, wdowa
      Lowell zaproponowała na nazwę swoje pierwsze imię, co spotkało się z dużą
      dezaprobatą środowisk astronomicznych. Pewne młode małżeństwo nawet napisało
      list, w którym zaproponowało imię swojego nowonarodzonego dziecka. Wśród
      propozycji dominowały imiona mitologicznych postaci: Kronos, Minerwa
      (zaproponowane przez gazetę New York Times) jako jedne z głównych propozycji.
      Dalej wymieniano także: Artemis, Atena, Atlas, Kosmos, Hera, Herkules, Ikar,
      Idana, Odyn, Pax, Persefona, Perseusz, Prometeusz, Tantal, Wulkan, Zymal i wiele
      innych. Wiele z tych mitologicznych postaci zostało zarezerwowanych dla
      numeracji asteroidów.

W końcu obiekt nazwano od rzymskiego boga Plutona, a oznaczono go symbolem P-L
      na cześć Percivala Lowella, który wyliczył dwa możliwe położenia tego obiektu,
      obserwując ruch Neptuna. Pomysłodawczynią tego nazewnictwa była 11-letnia
      wówczas Venetia Burney mieszkająca w Oxfordzie. Swoja nazwę tłumaczyła tym, że
      skoro planeta znajduje się bardzo daleko i panuje tam bardzo duży mróz, to niech
      przyjmie imię od rzymskiego boga zaświatów - Plutona. Profesor Herbert Hall
      Turner poinformował o pomyśle swych znajomych z amerykańskiego obserwatorium,
      którzy jednomyślnie przyjęli nazwę. Oficjalnie została ona przyjęta i ogłoszona
      1 maja 1930."

pl.wikipedia.org/wiki/Pluton
      • lwi2 Re: 12 planet 19.08.06, 11:08
        Nawet mi się podoba, że Ceres jako władca znaku Panny, i "Xena" jako władca
        znaku Wagi. Planety które mają po dwa znaki nie było to logiczne i najlepsze,
        astrolodzy żyli w "ciemności" i teraz się rozjaśni.
        W parach:
        Ceres (Panna) - Neptun (Ryby)
        "Xena" (Waga) - Mars (Baran)
        widać jakąś logikę nawet.
        Astrolodzy już mogą do tego się przymierzać, bez względu na to w którą stroną
        pójdą astronomiczne definicje. Ale "Charon" to jest kompletne zaskoczenie, i
        władca czego? Chyba Skorpiona do spółki z Plutonem, a może w ogóle go nie
        wezmą? Oby! Wstyd się przyznać ale nigdzie nie spotkałam efemeryd Charona.
        Pozdrawiam
        Lwi
        Ps. Gratulacje dla Piotra Piotrowskiego w związku z bardzo prawdopodobną
        nobilitacją jednej z jego podopiecznych, Ceres.
        • makaryna Re: 12 planet 19.08.06, 12:05
          Tylko, ze pozytek z takiej Xeny jest taki jak z gwiazd stalych.... praktycznie
          stoi w miejscu.
        • all2 Re: 12 planet 19.08.06, 14:08
          Lwi, efemerydy dla Charona są te same co dla Plutona, to jeden układ, z
          ziemskiego punktu widzenia one są w tym samym miejscu, różnica kątowa jest jakaś
          minimalna.

Co do Xeny, hm, a jednak sądziłam, że to Byk dostanie Prozerpinę, a Wenus
          zostanie przy Wadze... hm.
          • neptus Re: 12 planet 19.08.06, 18:20
            Xena jest wciąż nazwą roboczą, tymczasową, niezgodną z przyjętymi zasadami
            nazewnictwa i raczej na właściwych "chrzcinach" zostanie nazwana inaczej.
            O ile mi wiadomo, astrolodzy szukają od dawna władcy (władczyni) dla Byka, co
            do władztwa Wagi nikt nie zgłaszał wątpliwości.
            • lwi2 Re: 12 planet 19.08.06, 19:58
              www.widgetsworld.co.uk/search/go.php?art_id=501
              • lwi2 Re: 12 planet 19.08.06, 20:08
                www.librarising.com/astrology/misc/xenaplanet.html
                • lwi2 Re: 12 planet 19.08.06, 20:11
                  www.librarising.com/astrology/FWA/exalted.html
                  • lwi2 Re: 8 planet 19.08.06, 21:37
                    astro.cas.cz/nuncius/appendix_6.html
              • neptus Re: 12 planet 19.08.06, 23:55
                Wpadam ostatnio na forum na krotko i nie mam czasu na rozszyfrowywanie
                obcojezycznych tekstow. Jezeli jest tam cos ciekawego, napisz prosze ze dwa
                zdania, o czym to jest.
                Cokolwiek tam napisano, nazwa dla tego obiektu nie została dotąd ustalona, a
                sposób oddziaływania tej planety tez dopiero trzeba zaobserwować.
                Myslę, ze jako władca znaku spoza ostatniej cwiartki tak odległa i wolna
                planeta moze byc mało przydatna. Dla opisywania cech bardzo osobistych,
                indywidualnych, jak Byk czy Waga, zbyt długo przebywa w jednym miejscu. Chyba,
                ze jej powolny ruch miałby symbolizować niechęć Byka do ruchu i zmian...
              • neptus Re: 12 planet 19.08.06, 23:59
                Iwi, wyobrazasz sobie Wagę, która przez 20 czy więcej lat nie zmieni stylu
                ubierania, uczesania, umeblowania, całego wystroju mieszkania, nie ruszy się z
                miejsca?
                • neptus Re: 12 planet 20.08.06, 00:03
                  Pluton jako władca Skorpiona nie musi się spieszyć, ma czas. Waga nie ma czasu.
                  Goni za efektem, za modą, prowokować, zwracać na siebie uwagę.
                  • lwi2 Re: 8 planet i reszta 20.08.06, 09:44
                    Wokół definicji sprawy ciekawe, kilka dni jeszcze i coś będzie jasne, a wtedy
                    astrologia się ustosunkuje. Raczej na pewno degradacja Plutona i zostanie 8
                    planet. Ale wszyscy zwrócą uwagę na tę resztę, ilość nie jakość. Bardziej
                    ciekawi teraz Ceres niż "Xena", która nie wiadomo jak się nazywa nawet.
                    Wartości Ceres są jasne, jakby na fali ostatnio, planetą była, należy się jej
                    większe zwrócenie uwagi (chyba to wszystko na zamówienie Romana, będzie miał o
                    czym przemówienie na rozpoczęcie roku szkolnego wygłosić, a Andrzej L. też się
                    pewnie ucieszy).
                    Co do władztwa znaków, to pewnie trzeba się będzie w 8-emce zmieścić żeby było
                    klarownie. Chociaż rozwinięcie o Ceres i "Xenę" bardzo kusi, tym bardziej, że
                    Ceres dobrze pasuje do Panny. A "Xena"? Narobiła całego tego bałaganu, obaliła
                    Plutona, można powiedzieć. Obali, na kongresie w Pradze. Bo nie było
                    sprawiedliwie, a więc Waga, jak dla mnie Waga.
                    W necie sporo o nowym władztwie dla Wagi znalazłam, chociaż pierwszy tekst nie
                    dotyczył "Xeny", ale tego czegoś co się znajdzie za Plutonem. Pewnie będą
                    gorące dyskusje astrologów, bo jak Ceres zechcą zrobić władcą Panny, to nijak
                    przy Wenus zostawić dwa znaki. Na raze ciekawsza jest jednak degradacja Plutona
                    (na drodze "dyplomatycznej"), nobilitacja Ceres i Neptun jako najdalsza planeta
                    Układu Słonecznego (recepcja Uran-Neptun wzmacnia, a recepcja Jowisz-Pluton
                    pozwala przegrać z honorem w całkowice beznadziejnej sytuacji).
                    Lwi
                    • makaryna odnosnie Plutona 20.08.06, 12:08
                      Nie bardzo to lapie....
                      Z tego co piszesz, to wynika, ze Pluton mialby "zniknac" z horoskopow ?!
                      Czyli do tej pory dzialal on w horoskopach, a jak kilku facetow ustali, ze to
                      nie planeta, to co ? przestanie dzialac ?
                      Cos mi sie wydaje, ze astrologia niekoniecznie musi brac pod uwage ustalenia
                      astronomow...
                      • iokepine Re: odnosnie Plutona 20.08.06, 13:11
                        Zobaczymysmile

Na szczęście żaden astronom nam nie będzie ustalał, jakie ciała niebieskie brać
                        pod uwagę, a jakie nie.

Mam nadzieję, że nie będzie oficjalnej kastracji Układu Słonecznego, tylko
                        poszerzenie - zauważcie, ze to się rozgrywa w trakcie recepcji Neptuna i Urana -
                        i mam nadzieję, informacje popłyną z nieświadomości zbiorowej do świadomości, a
                        nie odwrotnieuncertain

I to cała rzeka informacji!

Istnieje oczywiście możliwość, ze niektóre nformacje utoną w odmetach
                        nieświadomości, a inne się wynurzą. Klimaty Atlantydzkiewink
    • lwi2 Re: Trzymaj sie Pluton! 24.08.06, 16:18
      I po Plutonie, został zdegradowany! Astronomowie przegłosowali, że mamy 8
      planet, i Pluton nie jest planetą, ale "planetą karłowatą".

Link:
      www.astronomia.pl/wiadomosci/index.php?id=1215

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka