Dodaj do ulubionych

planety stacjonarne

23.11.06, 10:25
Był już wątek o stacjonarnym Merkurym, ale niestety już zarchiwizowany, bo
chciałam go wyciągnąć z otchłani dziejów:

forum.gazeta.pl/forum/72,2html?f=11132&w=27374339&a=27374339
Mam nadzieję, że zadziała ten link.

Sama jestem posiadaczką stacjonarnego Saturna i takiegoż Jowisza. Tracy Marks
pisze o większej sile planet stacjonarnych w horoskopie, ich troche
kompulsyjnym działaniu. A jeśli stacjonarna planeta odbiera najsłabsze
aspekty w horoskopie, albo np. nie odbiera wcale aspektów, co wtedy? Jak to
się ma do planet osobistych i tzw. zewnętrznych?
Obserwuj wątek
    • kasia-asia1 Re: planety stacjonarne 23.11.06, 10:26
      Nie zadziałał, czy dlatego,że wątek zarchiwizowany, czy źle podałam?
      • neptus Re: planety stacjonarne 23.11.06, 23:56
        Link działa bardzo dobrze. O to własnie chodziło, zeby się nie gubiły stare
        wątki, tylko, zeby kontynuowac temat. smile
        • dori7 Re: planety stacjonarne 24.11.06, 00:08
          neptus napisała:

> Link działa bardzo dobrze. O to własnie chodziło, zeby się nie gubiły stare
          > wątki, tylko, zeby kontynuowac temat. smile

U mnie nie dziala sad(
          Pojawia sie komunikat:
          forum.gazeta.pl: File not found / Plik nie znaleziony

Znalazlam watek o Merkurym i wklejam ponizej. Czy teraz dziala?
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=27374339&v=2&s=0
    • neptus Re: planety stacjonarne 24.11.06, 00:08
      Planeta stacjonarna utrzymuje się w jednym miejscu dłużej, więc wzorzec nabyty
      przy narodzinach utrwala się silniej. Jowisz i Saturn nie sa planetami
      osobistymi. Ich znaczenie w horoskopie zalezy w znacznym stopniu od powiązań z
      osiami i planetami osobistymi. Jezeli planeta odbiera mało aspektot mniejsze,
      bo mniej strun w psychice porusza, lub tez jest słabiej uświadamiana. To, czy
      jest stacjonarna jest cechą drugorzędną. Najistotniejsze jest położenie planety
      w domu, znaku, władztwa i aspekty jakie tworzy. Informacja, w jakiej fazie
      ruchu sie znajduje jest dodatkowym wyjaśnieniem. Planeta stacjonarna
      oddziaływuje silniej, niż wynika to z samego jej położenia w horoskopie, bo
      działa dłużej niz w ruchu prostym. Podobnie większy wpływ ma planeta, ktora w
      progresjach zmienia bieg i zataczając pętlę kilkakrotnie przechodzi przez punkt
      natalny.
      • kasia-asia1 Re: planety stacjonarne 24.11.06, 17:45
        Dzięki Dori za powtórzenie linka.A Neptusowi też dziękuję, bo na odpowiedź od
        Neptusa zawsze można liczyć.

neptus napisała:Jezeli planeta odbiera mało aspektot mniejsze,
        > bo mniej strun w psychice porusza, lub tez jest słabiej uświadamiana.

Hm, wrzuciłam ten wątek, bo intryguje mnie "rozgryzienie" własnego Jowisza z 5
        domu(to w zw. z ostatnim tranzytem). Wszystkie inne planety w moim horoskopie
        są wzajemnie zaspektowane dość mocno.tj, wszystkie ułożone są między 20 a 27
        stopniem znaków tworząc koniunkcje, sekstyle,trygony, opozycje. Z wyjątkiem
        Jowisza, który jest stosunkowo mało zaspektowany. Tj. jest opozycja z
        ksiezycem, ale orba 7 stopni i różne znaki. Jedyna półkwadratura z koniunkcją
        marsa i plutona (władcy słońca i ascendentu), kwinkuns z MC.Jakiś naciągany
        trygon ze stelium ze skorpiona( różne znaki, orba najm. 8 stopni Wenus). I
        piszę to wszystko,bo ta jowiszowa nuta bardzo obecna w moim życiu, przynajmniej
        tak jestem spostrzegana, przez całe życie przez innych, co mnie od czasu do
        czasu dziwi. Ach, moze to koniunkcja Jowisza z Juno?(8 st orby) we Lwie? Ale na
        planetoidach się nie znam.
        • lwi2 Re: planety stacjonarne 24.11.06, 18:08
          kasia-asia1! sprawdź sobie małe aspekty od Jowisza, może masz je ścisłe? 5-tki,
          7-tki, 9-tki. I sprawdź jak ta stacjonarność zachowuje się w progresjach.
          Znam człowieka, którego Jowisz pozornie nieaspektowany, nie łapie dużych
          aspektów, ale łapie małe ścisłe i wszedł w progresjach w stacjonarność, jest
          bardzo Jowiszowy, ta planeta zdaje się decydować o jego horoskopie wręcz. Może
          podobnie jest u Ciebie?
          Lwi
        • neptus Re: planety stacjonarne 24.11.06, 22:51
          Opozycja z Ksiezycem przy 7-stopniowej orbie dziala. Dla Ksiezyca mozna orby
          duzych aspektow dynamicznych rozciagnac nawet do 10 stopni. A to jest bardzo
          silny aspekt, bo dotyczy Ksiezyca - duzo emocji. Półkwadratura z Marsoplutonem
          (władcy słońca i ascendentu!!!) tez jest ważna, chociaż to mały aspekt,
          kwinkuns z MC trudno czasem zauwazyć ale jest ważny. Niczego więcej juz nie
          potrzeba. Jowisz i Merkury łatwo sie wtapiają w tło. Merkury wsponformacyjnie,
          Jowisz rozdmuchuje to, na co natrafia ale oba asymilują sie i wyrażaja głównie
          przez energie tego, z czym mają do czynienia.
          • kasia-asia1 Re: planety stacjonarne 26.11.06, 09:15
            Neptusie, nigdy do tych aspektów nie przywiązywałam taaakiej wagi, bo u mnie
            jest np. ok. 6 dużych aspektów z orbą kilkunastominutową, a także tyleż z 1
            stopniową, więc te orbity 7,8 stopniowe jakoś wyglądają niepoważnie i mało
            ważnie. Księżyc i Marsopluton też zaprzęgnięty w te konfiguracje, gdzie
            wszystko ze wszystkim działa, więc może ten Jowisz też objawia przez całe
            konfiguracje.I czy ta jego stacjonarność wobec tego podkreśla jego działanie?

Lwi, z małych aspektów znalazłam tylko jeden bikwintyl z Saturnem, no i ta
            wyżej wymieniona półkwadratura.
            • neptus Re: planety stacjonarne 27.11.06, 05:43
              Aspekty do Swiateł zawsze maja znaczenie priorytetowe.
              • kasia-asia1 Re: planety stacjonarne 27.11.06, 08:30
                Zatem tak trzeba na to patrzeć.. dzięki!
                • neptus Re: planety stacjonarne 27.11.06, 17:30
                  www.astrowikipedia.com/index.php/Interpretacja%20horoskopu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka