Dodaj do ulubionych

Horskop Polski

02.07.07, 10:19
Kontynuacja wątku:
www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4280935.html
A teraz mamy nowe dowody, ze silne państwo Polan istniało, zanim Mieszko I
się urodził.

www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4280935.html
www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4280775.html
No i nie dziwota, ze chrzest nie sprawdza sie jako horskop Polski, a tylko
jako horoskop kk w Polsce.
Obserwuj wątek
    • kita32 Re: Horskop Polski 02.07.07, 18:24
      Ha! To daty się nie odtworzy...

Ale może los państwa zalezy od stolicy? Słyszłam o legendzie - przepowiedni, że
      dopóki Kraków bedzie stolicą Polski, to Polska będzie silna i bogata. Los
      Polski zmienił się ze zmianą stolicy...
      Moze horoskop Polski powinno się liczyć od momentu położenia kamienia
      węgielnego pod zamek w Warszwie? Ale nie znam daty, ani godziny, tylko
      miejsce wink
    • jerry.uk Re: Horskop Polski 02.07.07, 21:07
      Bardzo ciekawy artykuł, dzięki za link. Zastanawiam się po co w ogóle kombinować
      z tak niepewnymi horoskopami jak Horoskop Chrztu Polski, nie znając dokładnej
      daty ani godziny. Wszystko opiera się na domysłach i archetypach. A później
      archeologowie wykopią jakiś wyszczerbiony miecz albo ząb Siemomysła i cały
      misternie skonstruowany horoskop Polski wali się w gruzy.
      • neptus Re: Horskop Polski 02.07.07, 22:34
        Jakieś horoskopy kombinować tyrzeba. Ten się w wielu sprawach sprawdza. Mamy
        oczywiście nowsze i pewne. Pomysł ze stolica głupi nie jest. Data jest
        przynajmniej znana.
        • neptus Re: Horskop Polski 03.07.07, 18:12
          pl.wikipedia.org/wiki/Stolica_Polski - sporo danych nt. stolic Polski.
    • cipher89 Re: Horskop Polski 19.07.07, 16:03
      skąd bierzecie radixy róznych państw czy ważnych osobistosci? ma ktoś link do
      jakiejś dobrej strony ? smile Jestem ciekaw horoskopu Holandii smile
      • aarvedui Re: Horskop Polski 19.07.07, 17:29
        poszukaj w wątku o dobrych stronach..natomiast czesto tak jest ze trzeba sobie
        samemu risercz zrobic..holandia czyli co - data uzyskania niepodleglosci?
        polaczenia walonii i flamandii?
        w takich miejscach jak beneluks czy kociol bałkanski, gdzie bez przerwy ktos sie
        wyzwala,buntuje,powstaje,łaczy,dzieli,podbija,etc, jest tym bardziej skomplikowana.
        w takiej sytuacji przydaje sie np wikipedia plus jakies inne wiarygodne zrodlo
        wiedzy historycznej
        • potrek Re: Horoskop Polski 20.07.07, 04:23
          Ostatnio na zajęcia z astrologii w Łodzi znany Astrolog Jarosław Gronert
          przyniósł książkę historyka w której data chrztu była 14.04.966r a nie jak
          podaje L.Weress 16.04.966r h 11:40. Co do daty bym się z Jarkiem spierał gdyż
          mi horoskop Rafała Prinke najbardziej pasuje – 14.04.966r h 11:40. Jarosław
          Gronert ustawiał datę na zajęciach jako 15.04.966r. Nie polemizowałem z
          Mistrzem smile choć datę pana Rafała Prinke podałem.
          Pozdrawiam potrek

• hypokaimenon Re: Horoskop Polski 20.07.07, 11:14

14 kwietnia? Moim zdaniem odpada zdecydowanie.
            Chrzest w Wielką Sobotę? Wtedy katolickie życie liturgiczne nieco zamiera, więc
            dziwnym byłoby robić wówczas wielką uroczystość typu Chrzest. Dopiero tryumfalny
            come back Chrystusa w Niedzielę i Poniedziałek zdecydowanie bardziej pasuje - to
            raczej oczywiste. Albo więc 15 albo 16.
            Moim skromnym zdaniem, 16 kwietnia lepiej oddaje naturę polskiego losu
            narodowego. (Księżyc w Wodniku w trygonach do Urana/Neptuna, opozycji do Plutona)

• hypokaimenon Re: Horskop Polski 20.07.07, 11:20
      Neptus napisała :
      No i nie dziwota, ze chrzest nie sprawdza sie jako horskop Polski, a tylko
      jako horoskop kk w Polsce.

W jakim sensie " nie sprawdza się"?
      Horoskop chrztu '966 ma być zobrazowaniem duszy NARODU Polskiego, który w
      czasie chrztu uzyskał nowe, wielowiekowe uformowanie.
      Nie jest to horoskop państwowości. Naród, a państwo, to oczywiście dwie zgoła
      różne rzeczy.

• neptus Re: Horskop Polski 20.07.07, 18:53
        Popatrz sobie, kiedy świetujemy? Początek maja jest tradycyjnie ważny. W PRL 1
        Maja byl obchodzony jako ludowe święto i poza pochodem ludziom to pasowało.
        Mamy w tym czasie rocznicę Konstytucji 3 maja, bardzo waznego osiągnięcia.
        Pomiędzy 1 a 3, wstawiono dzień Flagi Narodowej. Mieliśmy przewrót majowy i
        mnóstwo dat historycznych jest związanych z majem. Wiele też działo sie w
        lipcu. "Święto Wedla" też Polakom pasowało, chociaz zapewne nie była to
        chwalebna rocznica. Obecnie święto narodowe obchodzimy 11 listopada. Co
        horoskop kwietniowy ma w okolicy połowy Byka? nic. Kwiecień to u nas miesiąc
        martyrologii a nie świętowania. sad W dodatku budzi to niewielkie
        zainteresowanie przeciętnego obywatela. To tak, jakbysmy obchodzili w tym
        czasie rocznicę klęski narodowej. Dlaczego nie ma szumnych panstwowych obchodów
        w tym czasie, nie ma tradycji ludycznych, są tylko uroczystości kościelne z
        udziałem panstwowych dostojnikow? Lud nie ma żadnego swięta. 90% ludzi nie wie
        w ogole, że jest w tym czasie jakakolwiek rocznica.
        Solariusz kraju powinien jakoś się zaznaczać. Mozna mówić, ze to były czasy
        niesprzyjające itd., niemniej polskie millenium jakos niewiele obchodziło
        ludzi, obchodzone było jedynie jako imprezy kościelne. Nie twierdze, że ten
        horoskop jest bez znaczenia ale jakos mało on przystaje narodowej aktywności.
        • neptus Re: Horskop Polski 20.07.07, 19:23

Mnie nie przekonuje upychanie Polakow w archetyp Barana. Gdzie tu miejsce na
          Ślimaka, Drzymałę, przywiązanie do ziemi, spory o miedzę? To sa archetypy Byka.
          Nie przypadkiem najbardziej znani Polacy, tacy którzy są uznawani za synonim
          polskości, to majowe Byki, jak Kazimierz Wielki(30 kwietnia), Wojtyła, czy
          Wałęsa. W historię narodu wpisują się Ci, którzy "pasują" do narodowego
          archetypu.
          Do UE tez weszliśmy od 1 maja, uniwersał połaniecki - 7 maja. Nawet pierwsza
          parada równości w Posce odbyła sie 1 maja (2003).
          Podaj mi powszechnie znanych ludzi, którzy zapisali sie mocno w polskiej
          historii, urodzonych w połowie kwietnia ale jakieś niezwykle ważne dla naszej
          historii wydarzenia w tym czasie. Wtedy mnie przekonasz.
          • na_fe Re: Horskop Polski 20.07.07, 19:43
            Wałęsa to Waga, wrześniowa
            nf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka