Dodaj do ulubionych

wiza USA dla aupair

05.05.04, 16:46
Witam wszystkich! Poważnie rozważam wyjazd w charakterze aupair do USA. Waham
się tylko w sprawie wizy. Jakie są szanse na jej dostanie? Z góry dziękuję za
podpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich!
Obserwuj wątek
    • mijaczek Re: wiza USA dla aupair 06.05.04, 23:15
      jesli jedziesz "przez biuro" prawie 100%.
    • operka3 Re: wiza USA dla aupair 07.05.04, 02:57
      Nic latwiejszego niz wiza operska.
      • mijaczek Re: wiza USA dla aupair 07.05.04, 09:32
        No tak, nic latwiejszego, ale musze przyznac, ze nawet i to mozna zchrzanic.
        Jak stalam po swoja wize w Warszafce przed ambasade to widzialam mnostwo
        dziewczyn, ktore przyjechaly po swoje wizy, z tymze one nie mialy nic
        przygotowanego! Nie zaplacily kasy, nie wypelnily formularzy, nie mialy zdjec,
        ksero legitymacji studenckiej - jednym slowem - NIC. No i takie panienki potem
        sa zdziwione, ze nie dostaja wizy. Oczywiscie czesto wine ponosza biura, ktore
        o niczym nie mowia swoim klientkom, no ale przeciez dziewczyny tez powinny sie
        o wszystko wypytywac.
        Moja rada - zanim pojedziecie do Warszafki lub Krakowa po wize wypytajcie sie w
        swoich biurach o WSZYSTKIE formalnosci, ktore musicie miec zalatwione, zeby
        dostac wize.
        Pozdrafiam
        Mia
        • operka3 Re: wiza USA dla aupair 07.05.04, 17:07
          Nie no, ty mowisz o ekstremalnych przypadkach. Jak się ma wszystkie kwity w
          porządku, to nie ma siły, żeby nie dostać wizy.
    • vedella Re: wiza USA dla aupair 11.05.04, 10:15
      Dziękuję ślicznie za podpowiedź. Podobno, jak nie dostanie się wizy do USA, to
      biuro zapewnia możliwość wyjazdu do innego kraju. Czy to się wiaże z
      dodatkowymi opłatami? Pozdr
    • vedella Re: wiza USA dla aupair 11.05.04, 10:30
      A jeśli bym już dostała tą wizę, to jaki rejon Stanów jest najlepszy? Jestem
      zmarzluch, czyli chciałabym gdzieś, gdzie słońce i ciepełko jest pewne. No i
      plaże w pobliżu wskazane... Czy któraś z was poleca jakieś szczególnie ładne i
      ciekawe miejsce?
      • mijaczek Re: wiza USA dla aupair 11.05.04, 13:59
        Mozesz próbować czekać na rodziny z Californi, Florydy, Georgii i takich tam
        innych, ale po pierwsze zawsze łatwiej trafić ze wschodniego wybrzeża, a po
        drugie np. New Jersey czy New York sa bardzo ciepłe w lecie, dla niektórych
        nawet za ciepłe (szczególnie jeśli dodasz sobie jeszcze wilgotnośc, która np. w
        NJ potrafi dojść do ok.90%).
        Jeśli nie lubisz chlodów, tak jak ja zresztą, to odpuśc sobie północne stany, a
        zresztą, ja na Twoim miejscu naprawdę pogodą sugerowałabym się w drugiej
        kolejności. Rodzina jest najważniejsza!
        A jeśli chodzi o wyjazd do innego kraju anglojęzycznego to dodatkowe koszty
        zależą tylko i wyłącznie od biura, które jest twoim pośrednikiem.
        Wypytaj o wszystko!
        Pozdrafiam
        Mia
      • operka3 Re: wiza USA dla aupair 12.05.04, 01:56
        Floryda albo Kalifornia. Ale nie jest łatwo trafić na ofertę.
        • bayan Re: wiza USA dla aupair 12.05.04, 10:35
          Dziewczyny!
          Znalazłam rodzinę w Stanach, przez internet, jednakże ani ja ani oni nie
          orientują się jakie dokumenty należy mieć przygotowane aby ubiegać się o wizę.
          Z tego też względu wszystko muszę załatwiać sama, nie ma żadnego pośrednika czy
          agencji. Z tego co u widzę parę z Was było w Stanach jako au pair. I w związku
          z tym, czy mogłybyście wymienić konieczne dokumenty. Acha, a jak z wiekiem,
          tylko i wyłącznie do 27 lat a "reszta won"? :)
          Pozdrawiam serdecznie i czekam na posty, sugestie, informacje :)
          • mijaczek Re: wiza USA dla aupair 14.05.04, 13:07
            Hmm.. Jesli ty nie załatwiasz wyjazdu przez biuro to twoja sytuacja w ogóle
            wygląda inaczej. Powiem szczerze, że w tej kwestii nie mogę ci pomóc. A jeśli
            chodzi o wiek, to chyba nie ma to znaczenia. Oczywiście pod warunkiem, że nie
            masz 35 lat lub więcej...
            Pozdrafiam,
            Mia
            • bayan Re: wiza USA dla aupair 17.05.04, 17:38
              Oczywiście nie ma więcej niż 35 :) Nie mam jeszcze 30 :)
              Jak widzę nikt nie wie jaką dokumentację trzeba zgromadzić przed staraniem się
              o wizę. A jakie formularze dają biura? Jakie dokumenty zabierałyście z sobą do
              ambasady?? Pleaseee dziewczyny. Bardzo mi zależy, nie ociągajcie się! :D
              • mijaczek Re: wiza USA dla aupair 17.05.04, 17:58
                Nie pamiętam jak się te wszystkie formularze nazywają, ale operki starają sie o
                wizę J-1, ja dostałam od Au-Pair in America kopertę ze wszystkimi papierami
                (która potem jest przytwerdzana do twojego paszportu i dopiero na lotnisku w
                stanach ją otwierają, ale to na samym końcu), jadąc do ambasady w Warszafce
                (mieszkam od 4 lat w Krakowie, ale zapomniałam się tu zameldować, więc teraz
                muszę zap... do Warszafki) miałam papiery wizowe, które dostałam od mojego
                polskiego biura, zdjęcia do wizy (różnią się od tych zwykłych), kaskę za wizę
                (a raczej dowód wpłaty bagatela $100), kopię legitymacji studenckiej i... i
                więcej nie pamiętam.
                W zależności od tego gdzie mieszkasz wejdź sobie na stronkę ambasady/konsulatu
                i sprawdź co potrzebujesz.

Acha.. tak mi się właśnie pomyślało, że będziesz potrzebować papiery od tej
                swojej rodziny w stanach, nie wiem czy to ma być zaproszenie, czy umowa o
                pracę, ale chyba bardziej zaproszenie (sponsored visa czy coś takiego...)

Tutaj masz link

www.usinfo.pl/consular/niv/niv.htm#Visa%20Categories%20and%20Requirements
                do stronki konsulatu amerykańskiego pt. "rodzaje wiz i wymagania", jako legalna
                operka kwalifikujesz się do wizy J czyli exchange visa. Więcej chyba ci nie
                pomogę (nie mogę szukać rzeczy na necie - zrozumie ten kto jak ja łączy sie
                przez dial-up :o) )

Musisz pogadać ze swoimi hostami, oni też powinni się tym zainteresować,
                szczególnie jeśli będą potrzebne papiery od nich. A jeśli nie zainteresują sie
                formalnościami to ja bym się zastanowiła czy w ogóle do nich jechać :o)

Pozdrafiam i życzę pofodzenia,
                Mia

ps. jeszcze mi się przypomniało, że część formularzy jest dostępna na tej
                stronce. One są w .pdf'ie, więc potrzebny acrobat reader (przynajmniej)

Pa
                • bayan Re: wiza USA dla aupair 19.05.04, 12:18
                  Wielkie dzięki Mijaczek :) Znalazłam też co nieco o tych papierach. Martwi mnie
                  jednak inna rzecz - wiek. Formalnie we wszystkich agencjach wiek dla au pair do
                  USA to 18-26 lat :( A ja mam rok więcej :( I tak się zastanawiam czy są
                  jakiekolwiek szanse na dostanie wizy czy po prostu darować sobie NY.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka