Dodaj do ulubionych

No to mamy świeta

02.11.04, 20:02
Pamietacie rok temu pisaliśmy kiedy święta się zaczną w mediach i na wystawach, nie mogę znalesc tamtego wątku, żeby porównac.
Ostatnio w Oszołomie widziałem herbatę świateczną, taką z choinką i ozdobami.
Czyli szał świąteczny uważam za otwarty.
Obserwuj wątek
    • swek1 Re: No to mamy świeta 02.11.04, 20:43
      To to jest pryszcz. W kauflandzie ozdoby choinkowe są od miesiąca. Przyznam, że
      głupio to wyglądało - obok stały znicze.
      Pozdrawiam.
      • qwerty1231 Re: No to mamy świeta 05.11.04, 14:24
        .... a na stronie www.legnica.bet.pl już można ściągnąć przepis na świąteczne
        ciasto - "Legnickie Bomby" :D

Przy okazji zachęcam do promowania tej naszej tak naprawdę jedynej
        pożądnej "potrawy regionalnej". W Polsce jest niestety nie znana (dlatego
        należy ją ostro promować, kto wie może kiedyś będzie tak znana jak pierniki
        toruńskie?) natomiast w Niemczech jest baaardzo popularna.
        • qwerty1231 Re: No to mamy świeta 05.11.04, 14:25
          tzn. byk w adres się wkradł chodziło oczywiście o stronę
          www.legnica.net.pl/ :D
    • olus_stad Re: No to mamy świeta 05.11.04, 19:26
      Chyba podobny temat mielismy w tamtym roku i jezeli mnie pamiec nie myli to wniosek byl taki, ze 'swieta' sie zaczynaja od reklamowki Coca-Coli, i prosze panstwa wlaczam radio dnia 2.11.2004 na Program III i tam tubalnym glosem mowi do mnie Sw Mikolaj i z radoscia oznajmuje, ze Coca-Cola ma dla nas swiateczna promocje abysmy przy wigilijnym stole odstawili kompot z suszu na rzecz w/w napoju. To normalka, bo w Stanach sezon swiateczny zaczyna sie po Swiecie Dziekczynienia. Nie jestesmy w tyle.
      • ggigus Liegnitzer Bombe, hehe 06.11.04, 01:48
        no wlasnie, mieszkam w Niemczech i tu juz mnie pare osob pytalo o przepis.
        Sciagne i wykonam. Ponoc pyszne. Znalazlam tylko wzmianki po niem. w sieci ,ale
        zadnych przepisow.

pozdrawiam po legnicku

Listopad to dla Polski niebezpieczna pora!

S. Wyspiański
        • qwerty1231 Re: Liegnitzer Bombe, hehe 08.11.04, 11:53
          słabo szukałeś ;)
          przepisów jest bez liku nawet wariacje z kartoflami są.
          jak już je zrobisz to koniecznie podziel się wrażeniami :D

szkoda tylko, że (to już niestety nasza nowa tradycja) nie widzę większego
          zainteresowania tematem.
    • goska35 Moje święta 06.11.04, 07:22
      Ja przygotowania do świąt zacznę za tydzień - robię staropolski piernik, taki
      co to ma leżakowac w lodówce minimum trzy tygodnie. Więc wówczas ogłoszę "że
      już święta"...:)
      • olus_stad Re: Moje święta 06.11.04, 11:04
        A wiec mamy na forum nasz osobisty kalendzarz swiateczny. Nie bedziemy wyczekiwac reklamy Coca-Coli tylko piernika Gosi, co Wy na to? Tak jak w tym filmie 'Dzien Swistaka':)
      • dethy Re: Moje święta 09.11.04, 22:17
        Goska,ja tez robie ten piernik! W tym roku podwajam proporcje,bo w ub.roku za
        malo piernikow mi wyszlo :( Kupilam formy do ciastek i zrobilam z dziecmi
        sliczne pierniczki na choinke.Aleee pachnialo w domu ! Troche dalismy w
        prezencie paniom z przedszkola,troche dla naszego weta,troche rozdalismy w
        rodzinie,troche zjedlismy....no i w sumie zabraklo ich:(

A tak w ogole,to witam serdecznie po dlugiej nieobecnosci tutaj :)
        • goska35 Re: Moje święta 10.11.04, 20:11
          Witaj, witaj !!! I witajcie wszyscy !!

Nie mam nic przeciwko temu, aby mój piernik był wyznacznikiem początku
          świąt :) - to po pierwsze.

Po drugie - dethy, to super, że nie tylko ja mam jeszcze zacięcie do
          pierniczków i innych takich dupereli świątecznych. Dawniej, gdy moje dziewczyny
          były w wieku dziecięcym też piekłyśmy wszelkiego rodzaju ciasteczka i nawet
          takie choinki robiłyśmy sklejając kilka gwiadek ze sobą, polewając lukrem i
          posypując kolorowym maczkiem.... pyszne nie były bo wysychały strasznie i były
          niezjadliwe - ale za to jakże pięknie wyglądały :)

Po trzecie - też robię z podwójnej porcji, bo i tak większość jest rozdawana i
          nie za wiele zostaje w domu.... a przecież jest tak pyszny i pachnący :)

Po czwarte - mam nadzieję, że narobiłam Wam apetytu i zagonicie swoje
          matki/żony/kochanki do wypieków :)))
          • swek1 Re: Moje święta 29.11.04, 20:02
            Dzisiaj w centrum miasta panowie przypinali świecidełka do lamp. To oznacza, że
            będzie kolorowo. Tylko śniegu brak :(((
            Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka