jagoda_271 19.09.06, 09:20 szukam korepetycji z ww języka a moze ktoś ma słownik , chętnie odkupię Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrew00 Re: język francuski 25.09.06, 19:00 Cześć. Na portalu Wirtualnej Polski www.szukaj.wp są słowniki, z których można za darmo korzystać. Słownik do j. francuskiego oceniam jako średnio dobry. Język francuski znam na poziomie średniozaawansowanym (udzielam korepetycji z j. angielskiego i niemieckiego). Słowniki do francuskiego mam, ale z nich korzystam. Gdybyś chciała zasięgnąć dodatkowych informacji na ten temat to napisz: andrew00@gazeta.pl. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andrew00 Re: język francuski 25.09.06, 19:08 podaję dokładny adres tej strony, bo pominąłem "pl" www.szukaj.wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
madziolek2005 Język niemiecki 25.09.06, 22:04 Mam pytanie - jeśli mogę. :) W jaki najlepiej zaopatrzyć się kurs multimedialny, z jakich stron www korzystac, żeby powtórzyc co nieco z niemieckiego? Poziom początkujący średniozaawansowany. :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrew00 Re: Język niemiecki 26.09.06, 10:56 Witaj! Z kursów multimedialnych nigdy nie korzystałem, trudno mi na ich temat coś powiedzieć. Znam za to słowniki multimedialne; generalna zasda w nauczaniu języków mówi, że najlepsze są pomoce przygotowane przez cudzoziemców, których języka chcesz się nauczyć. Ta zasada obowiązuje też w przypadku słowników, dlatego najlepsze są niemiecko-niemieckie Dudeny (DUDEN VERLAG; dostępne też na płytach CD). Jeśli chodzi o słowniki niemiecko-polskie, to nienajgorszy jest klasyczny, czterotomy słownik Pipreka wydany przez Wiedzę Powszechną (w tym przypadku proponuję zajrzeć do antykwariatu albo na Allegro; nowy słownik kosztuje ponad 500zł używany sprzed 10, 15 lat można nabyć za 250-300zł; skuteczność ta sama a oszczędność znacząca) lub Wielki Słownik PONS z płytą CD, która jest dostępna bez wersji papierowej (wychodzi dużo taniej!). Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś