Dodaj do ulubionych

Konkrety - ekshumacja

16.01.07, 11:07
Ponoć w środę od nowa staruje tygodnik konkrety...
Obserwuj wątek
    • servus_lca Re: Konkrety - ekshumacja 16.01.07, 11:17
      Też o tym słyszałem. Tygodnik ma się nazywać Konkrety.pl, na razie redakcja ma swoją siedzibę w WSM i przejął tygodnik jakiś inwestor (po nazwie szkoły łatwo poznać chyba jaki to był inwestor i jake będą te "nowe" konkrety). Jest tylko częśc redakcji, bo reszta pracuje teraz w Ekspresie Legnickim. Tak wczoraj mówili w Dami.
      • qwerty1231 Re: Konkrety - ekshumacja 22.01.07, 13:27
        Coś kiepsko im to odgrzebywanie idzie. Miały sie pojawić 17.01, a jest 22.01 i
        jakoś o nich nie słychać. Falstart już na początku :)
        • medusse Re: Konkrety - ekshumacja 24.01.07, 12:58
          dzis kupilam nowe KONKRETY.PL
          mam wrazenie, ze pan redaktor chce zaoszczedzic na makulaturce
          • qwerty1231 Re: Konkrety - ekshumacja 24.01.07, 13:53
            Jest jeszcze jeden ciekawy aspekt całej sprawy.
            Mianowicie poprzedni tytuł został tylko wstrzymany, a konkrety.pl łudząco
            podobnie brzmią, nieprawdaż ? Wydaje mi się, że jest nawet w kodeksie na to
            paragraf. Zresztą Konkrety.pl jest to również nazwa domeny któej właścicielem
            jest również spółka, która wcześniej wydawała konkrety i nie wydaje mi się żeby
            była z tego powodu zadowolona. Myślę, że jak dotrą do niej wieści może wyniknąć
            z tego całkiem niemałe zamieszanie.
            W końcu chyba nikt nie odważyłby sie wydac gazety onet.pl czy np. gazeta.pl :)
            podobnie jak tak sobie wskrzesić tytuł Życie czy Trybuna (Ludu?)
            Jednak mogę się mylić :)
            • morpheo.leg Re: Konkrety - ekshumacja 24.01.07, 18:53
              Co do Konkretów.pl - posiadaczom wydań Panoramy Legnickiej sprzed 4-5 lat (takim
              jak np. ja) polecam odświeżenie domowych archiwów i porównanie układu tamtych PL
              z obecnymi Konkretami.pl . Układu, a także naczelnego. Byc może to .pl oznacza
              zakamuflowane nie same Konkrety, ani symbol domeny, a... KONKRETY - PANORAMA
              LEGNICKA ;-)

Odnośnie treści - póki co w oceniając w skali 0-10 dałbym 6,5, nie mniej jednak
              osobiście tytuł mnie się nawet podoba. Więcej można poczytać o ludziach, mniej o
              władzy (i bez intryg), wreszcie znów to, czego nie ma w dziesięciu portalach
              internetowych, makulaturze grupy "Breslauer Zeitung" i - co najlepsze - nazwisko
              Jego Krzak-skiej Mości pojawiło się w całym numerze bodaj tylko raz :) No i
              oczywiście brak redaktora W.K., który w ostatnim okresie działalności gazety
              potrafił posunąć się do napisania artykułu, będącego 95% odzwierciedleniem newsa
              z vortalu tematycznego... sympatyków komunikacji miejskiej (nr 49 str.4 "Pechowa
              trzynastka" vs
              komunikacja.legnica.org.pl/index.php?id=0&function=show_all&no=352#news -
              żenada - zawodowy dziennikarz od amatorów zżyna...).

Wracając do meritum - w sumie zaskoczyli mnie pozytywnie. Spodziewałem się tuby
              propagandowej wydawcy - artykułów o "wielkim węglu" pod Legnicą, Uniwersytecie
              Legnickim, tekstów sponsorowanych, itp. itd. Tymczasem nic z tych rzeczy -
              zastałem mieszankę odrobiny Konkretów ze starą Panoramą Legnicką, znaną sprzed
              kilku lat. Panoramą, której mnie osobiście brakowało. Redakcji życze powodzenia.
              Obawiam się jednak, że 35 lat (a nawet 3,5) raczej nie dociągnie...
              • qwerty1231 Re: Konkrety - ekshumacja 25.01.07, 08:41
                morpheo.leg

> Co do Konkretów.pl - posiadaczom wydań Panoramy Legnickiej sprzed
                > 4-5 lat (takim jak np. ja) polecam odświeżenie domowych archiwów
                > i porównanie układu tamtych PL

Układ (layout) też jest prawnie chroniony...

> zakamuflowane nie same Konkrety, ani symbol domeny, a...
                > KONKRETY - PANORAMA LEGNICKA ;-)

Tak, a ja nazwę swoją firmę PZU i powiem, że to od nazwiska ;)

> Odnośnie treści - póki co w oceniając w skali 0-10 dałbym 6,5...

Jakby bała trzecią "rozkładówką" dałbym 3, ale że jest to gazeta płatna to 1
                jest chyba akurat.

> osobiście tytuł mnie się nawet podoba. Więcej można poczytać
                > o ludziach, mniej o władzy ...

No właśnie, nie wiem może mam złe pojęcie o tym czym powinna być gazeta, ale wg
                mnie powinno być dużo o władzy. Jednak nie tak jak to pokazywały konkrety.
                Dziennikarze powinni wiercić dziurę w brzuchu władzy, wytykać jej błędy,
                zmuszać do lepszej, bardziej wytężonej pracy. Jak nie dzienniarze to kto to
                zrobi ??

> No i oczywiście brak redaktora W.K

hehe redaktora ... :D myślisz o tym "chistoryku" od przedrukowywania
                przedwojennych spisów lokatorów ?? :D

> Wracając do meritum - w sumie zaskoczyli mnie pozytywnie.
                > Spodziewałem się tuby propagandowej wydawcy - artykułów
                > o "wielkim węglu" pod Legnicą...

"Heh poczekaj, poczekaj i Tobie wyłączą..." (Miś) ;)

> Obawiam się jednak, że 35 lat (a nawet 3,5) raczej nie dociągnie...
                Jeśli mowa o tygodniach... no miesiącach :)

Swoją drogą ciekawe czy redakcja pytała DOBREGO adwokata czy może wydawać tytuł
                brzmiący tak jak nazwa cudzej domeny. Bo ja mam złe przeczucia, że to może się
                brzydko skończyć.
                • legni Re: Konkrety - ekshumacja 26.01.07, 10:30
                  Redaktor ("chistoryk" ;)) W.K. o którym Panowie wspominacie jest w tym
                  przedsiewzieciu prawą ręką red. Panczuka i pisze w tej gazecie. Ba, jest jak to
                  mówią, najpoważniejszym kołem zamachowym tego tygodnika. Tak czy inaczej rynek
                  prasowy w Legnicy jest dośc bogaty z tego co widze i każdy powinien znaleźć coś
                  dla siebie. Nie uważacie? Jednym się podoba Piastowska, innym Express, innym
                  Panorama Nimiecka...pardon Legnicka, jeszcze
                  innym "G.wrocławskaS.POlskieW.Wrocławia" (to chyba pełny tytuł ;)
                  Oczywiscie kazdy z tych tytułów moze zostać przez Was "zjechany" za swój
                  poziom itd. Ale Panowie, nie ma przymusu czytania takiej czy innej gazety, więc
                  jak kogoś stać i ma czytelników to niech sobie wydaje. Poza tym jest jeden na
                  perwno pozytywny aspekt: przynajmniej parę osób ma jako taką pracę dzięki
                  gazetkom. Pozdrawiam
                  PS.
                  Włąsnie złozyłem do sądu wniosek o rejestrację tygodnika
                  biznesowego "bankier.pl" (nie widziałem w kiosku więc chyba mogę) , dziennika
                  onet.pl (fajny tytuł, nie?) i tygodnika wp.pl. Mysle, że po rejestracji bez
                  problemu znajdę inwestora.
                  • krzysiek133 Re: Konkrety - ekshumacja 26.01.07, 10:56
                    Gonię do kiosku poszukać wszystkich tytułów, o których piszecie. :( jestem
                    niedoinformowany.
                    Swoją drogą od przybytku głowa nie boli(niby nie boli). Jeszcze na okładkach
                    powinny być zdjęcia babek w bikini ;) - (teraz nie napiszę kogo zaczepiam :):))

• olus_stad Re: Konkrety - ekshumacja 26.01.07, 11:09
                      Dla rownowagi powinny byc zdjecia pan w bikini i panow w stringach. Wtedy bedzie po problemie:)
                      • legni Re: Konkrety - ekshumacja 26.01.07, 11:18
                        ... a niech będzie i bikini, co tam, jak sie komus podoba to i te stringi, w
                        koncu jestesmy w UE ;)
                        ... no to po lekturze tej prasy legnickiej pooceniajcie ;)
                        • qwerty1231 Re: Konkrety - ekshumacja 26.01.07, 11:35
                          > Redaktor ("chistoryk" ;)) W.K. o którym Panowie wspominacie
                          > jest w tym przedsiewzieciu prawą ręką ...

Hmm.. nie zauważyłem żeby był w stopce :)

> Tak czy inaczej rynek prasowy w Legnicy jest dośc bogaty z tego
                          > co widze i każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Żartujesz, prawda? My nie mówimy o ilości tylko o jakości.

> przynajmniej parę osób ma jako taką pracę dzięki gazetkom

Tak i to jest chyba jedyny optymistyczny akcent w tej sprawie :)
                          Od siebie dodam, że nie mam nic przeciwko "rozkładówkom". To reklamodawcy
                          oceniają czy chcą by ich reklamami palono w piecu, choć przyznaję szkoda mi
                          lasów...

> Włąsnie złozyłem do sądu wniosek o rejestrację tygodnika
                          > biznesowego "bankier.pl" ....

No to chyba będziesz korzystał z tych samych adwokatów, z których usług
                          korzystają ???) konkrety.pl :D
                          • servus_lca Re: Konkrety - ekshumacja 26.01.07, 16:32
                            ja nie wiem, ale jakoś nie mogę kupic tego cuda w kiosku. Czy one wychodzą tak samo jak poprzednie konkrety w środę? Pytałem się dzisiaj w innym kiosku i też nie było. Czyżby taka popularność, a może mały nakład?
                            • krzysiek133 Re: Konkrety - ekshumacja 27.01.07, 18:06
                              W kioskach tego nie ma. Obiegłem całe nasze centrum (na szczęście to nie tak
                              rozległy obszar :)) i się dowiedziałem, że trzeba tego szukać w sklepach. Potem
                              widziałem sporą ilość w Auchanie.
                              Jak na razie się mi podoba, choć jak na nowy tytuł zbyt wyraźnie korzysta z
                              pierwowzoru :)
                              Dodałbym rubryczkę: "czytelnicy piszą" i ewentualnie skorzystałbym z podpowiedzi
                              jakie daje to forum, czyli: poruszałbym te tematy, które na forum legnickim
                              wywołują najwięcej emocji (największa liczba wpisów).
                              Pozdrowienia dla p. Cz. Pańczuka :)
                              • olus_stad Re: Konkrety - ekshumacja 27.01.07, 22:47
                                Kupilem w Intermarche.
                                • legni Re: Konkrety - ekshumacja 02.02.07, 13:59
                                  no jak te ekshumowane "KOnkrety"? Nie pytam o jakosc, bo wszyscy wszystko w
                                  legnicy krytykują, ale o to czy ma szanse taka gazeta? przeciez tyle było
                                  płaczu jak Niemcy zamykali, choc te niemieckie konkrety to przeciez była kicha,
                                  ale fakt - był to tytuł z tego miasta.
                                  • krzysiek133 Re: Konkrety - ekshumacja 02.02.07, 19:59
                                    jednak na początek jedno zdanie krytyczne. To chyba też odpowiedź na pytanie czy
                                    gazeta ma szanse?
                                    No ostatniej stronie okładki dwie wpadki :):) (się nawet zrymowało)
                                    1. w Jerzmanowej mandat straciła pani Alicja Serdak a nie Sabina Zawis (Zawisowa
                                    do wójt sąsiedniej gminy),
                                    2. Nie zgadzam się z autorem, że prywatyzacja WPEC jest zła jeśli wejdzie obcy
                                    kapitał a może być dobra jeśłi wejdzie skarb państwa w postaci spółki KGHM ( bo
                                    po momo małych zabiegów formalnych skarb państwa jest właścicielem KGHM i dla
                                    mnie to nadal spółka państwowa.

W sumie gazeta OK, choć czegoś mi w niej brakuje. Nie potrafię tego nazwać ale
                                    jednak... Rozmowa z W. Szastakiem niby dobra, ale dla zwykłego zjadacza chleba
                                    jakby mało komunikatywna; tzn. zbyt urzędniczo to wyszło.

O właśnie mnie olśniło: więcej luzu, dowcipu, humoru; może więcej, mojej
                                    ulubionej techniki, prowokacji.

Z uwagą i nadzieją czekam na następne wydania. Nie jest źle a liczę, że będzie
                                    jeszcze lepiej
                                    • krzysiek133 Re: Konkrety - ekshumacja 03.02.07, 19:32
                                      :):) a w plebiscycie na dziewczynę Konkrtów głosuję na Panią sołtys z Piotrówka :):)

(mam cichą nadzieję, że jedynataka mnie "nie rozjedzie" za taką
                                      antyfeministyczną wypowiedź)
                                      • ggigus to nie jest wypowiedz antyfeministyczna, uspoko 03.02.07, 21:22
                                        je cie
                                        to tylko kiepski zart, ale do wybaczenia
                                        • krzysiek133 Re: to nie jest wypowiedz antyfeministyczna, uspo 03.02.07, 21:28
                                          czemu żart??? i to kiepski?? Widziałaś ostatnie Konkrety.pl? Ta dziewczyna jest
                                          naprawdę ładna (a może tylko fotogeniczna). Zresztą, po co ja się tłumaczę, że
                                          ktoś się mi podoba? Napisałem, poszło.

jeśli mi wybaczono, to się uspokoiłem.
                                      • czarnyjanek Re: Konkrety - ekshumacja 04.02.07, 10:49
                                        :):) a w plebiscycie na dziewczynę Konkrtów głosuję na Panią sołtys z Piotrówka
                                        > :):)

i tak wygra krzakowski
                                    • olus_stad Re: Konkrety - ekshumacja 04.02.07, 00:15
                                      Mam dostep z tygodniowym opoznieniem, wiec na temat drugiego numeru wypowiem sie za tydzien. Sam jestem ciekaw jak jest odbierany drugi numer, Ty Krzysku uwazasz, ze jest niezle (nie jest zle, to to samo czy przekrecam?).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka