Dodaj do ulubionych

oolong vs pu erh

29.10.08, 10:00
Witam ;),
Zastanawiam sie jakie sa roznice we wlasciwosciach tych herbat...Nie
wiem na ile rzeczywiscie pu-erh reguluje przermiane materii, a na ile
to po prostu placebo i sila sugestii ;). Ale sa takie opinie na jej
temat. Fakt faktem, ze odkad zmienialm diete i styl zycia i pijac
prawie wylacznie pu-erh, oolong i odmiany sencha udalo mi sie troche
an wadze stracic...
OOlong smakuje mi bardziej (niestety orginalny czysty pu-erh nie
pachnie i nie smakuje jakos wybitnie :D) i ciekawa jestem czy ma
podobna opinie jak pu-erh w kwestii przemiany materii.
Czy te herbaty moga pic ludzie chorzy na cukrzyce?
Pozdr i dziekuje,
MH
Obserwuj wątek
    • tomasz.witomski Re: oolong vs pu erh 29.10.08, 16:09
      Różnice pomiędzy ulungiem a Pu-Erch są faktycznie dość duże, choć początek
      przetwarzania mają bardzo podobny. Pu-Erch w pierwszej fazie produkcji
      przetwarzany jest jak ulung, następnie jednak podlega wielokrotnej wtórnej
      fermentacji w czasie "leżakowania". Tak więc ulung to herbata pośrednia pomiędzy
      zieloną a czarną. Z punktu widzenia zawartości składników zdrowotnych ma ona
      zarówno składniki występujące w herbacie zielonej, jak też te przetworzone ale
      równie aktywne z herbaty czarnej. Natomiast Pu-Erch jest można powiedzieć
      "herbatą super czarną" - w jej przypadku polifenole podlegają wielokrotnemu
      procesowi przetworzenia. Nie znalazłem dotąd wyników badań, które w
      szczególności poświęcone byłyby Pu-Erch - jeżeli ktokolwiek znalazłby takie
      wyniki, będę wdzięczny za podpowiedź. Tymczasem mogę się zatem opierać wyłącznie
      na opiniach Chińczyków, które bazują na wielowiekowej historii i doświadczeniu.
      Twierdzą oni, że każda herbata, począwszy od białej, aż po Pu-Erch, poprzez
      pośrednie stopnie oksydacji polifenoli korzystnie wpływa na przemianę materii.
      Dowodzą tego też badania naukowe. Twierdzą natomiast Chińczycy, że Pu-Erch ma
      wyjątkową zdolność oczyszczania organizmu ze złego cholesterolu. Biorąc pod
      uwagę, że dzisiejsza nauka najczęściej wyjaśnia nam dlaczego herbata ma cechy
      opisywane od wieków przez chińskich zielarzy, uważam, że nie pozostaje nam nic
      innego, jak tylko uwierzyć w to, co mówią oni na temat Pu-Erch i czekać, aż
      naukowcy poinformują nas, dlaczego ta herbata ma takie właściwości :)
      Moje preferencje smakowe zbliżone są do twoich Martico - również lubię dobre
      ulungi i trudno mi się przekonać do aromatu herbaty Pu-Erch - od czasu do czasu
      degustuję ją oczywiście, staram się jednak "odciąć" węch. Gdy skupię się
      wyłącznie na smaku, to jest on przyjemny, odpowiada mi.
      Badania naukowe wskazują, że picie herbaty jest korzystne dla osób chorych na
      cukrzycę z wyjątkiem dzieci chorych na cukrzycę typu pierwszego. Wyniki badań są
      skomplikowane i nie jest to miejsce na ich szczegółowe przytaczanie - jeśli
      jesteś Martico zainteresowana szczegółami i posługujesz się językiem angielskim,
      to napisz do nas - wyślemy ci materiały na ten temat: komunikacja@dilmah.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka