Dodaj do ulubionych

Przepis na kaszę z krwią

28.02.06, 13:21
Hej! Zastanawiamy się czy można w TM zrobic popularną "kaszankę", tj. kaszę z
krwią itd... robił ktoś coś takiego kiedyś?
Obserwuj wątek
        • graja7 Re: Przepis na kaszę z krwią [OT] 02.03.06, 09:50
          Po prostu chciałabym dzieciom zaoszczedzić widoku ociekającego krwią termomixa
          oraz ubabranej w niej mamy. To kwestia wrażliwości. Po co to komu? Poza tym
          wielu osobom na widok krwi robi sie słabo, a na widok mięsa nie, więc coś w tym
          chyba jest? A co do kaszanki, to bardzo ją lubimy i możemy sobie ją kupić w
          sklepie. Wtedy nie ma z nią żadnych nieprzyjemnych skojarzeń. Wiadomo, że się
          je rozmaite rzeczy, ale czy sami muismy je robić?
          • atunia Re: Przepis na kaszę z krwią [OT] 02.03.06, 10:22
            Obawiam się, że jeśli teraz chcesz zjeść coś, co nie będzie z glutaminianem,
            resztkami racic i antybiotykiem, to musisz to zrobić sama. Taka epoka sad.
            Dlatego rozumiem chęć zrobienia w domu tego, co domownikom smakuje i nie wydaje
            mi się, żeby obrzydzanie wnosiło coś nowego do dyskusji. Kto pyta, nie błądzi smile.

            Atunia
            • graja7 Re: Przepis na kaszę z krwią [OT] 02.03.06, 19:11
              Nie było moim zamiarem nikomu obrzydzać. Pytałaś, jaka jest różnica między
              krwią a mięsem, więc podzieliłam się z tobą swoimi odczuciami. Na tym chyba
              polega dyskusja. Koleżanka zapytała, czy ktoś robił kaszankę, więc jej
              odpowiedziałąm, że ja nie i dlaczego nie. To wszystko. Pozdrawiam.
    • alicja_sok Re: Przepis na kaszę z krwią 02.03.06, 22:20
      A ja jadłam kaszankę właśnie wtedy, gdy zrobiła ją moja mama w domu i była
      pyszna, kaszanki ze sklepu nie tknę!!!
      A przy okazji tematu czy takiej zupy czarniny z krwi kaczej też nie robicie?

      skład:
      krew i podroby z kaczki,
      2 łyżki soku cytryny lub 1 łyżka octu3%,
      1 porcja włoszczyzny (lub Włoszczyzna suszona Cykoria),
      15 dag suszonych owoców (śliwek,
      jabłek i gruszek),
      1 łyżka mąki,
      Cynamon Cykoria,
      2 Goździki Cykoria,
      sól,
      Pieprz czarny mielony Cykoria, cukier


      Świeżą krew z kaczki zmieszać z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Podroby
      oczyścić, umyć i osączyć. Włoszczyznę obrać i opłukać. Podroby i włoszczyznę
      zalać 4 szklankami wody. Dodać Cynamon, Goździki, Pieprz czarny mielony,
      szczyptę cukru, posolić i gotować 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
      Owoce suszone umyć i moczyć 5 godzin w 3 szklankach wody, a następnie ugotować
      do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, i jeśli trzeba pokroić.
      Wywar z podrobów przecedzić. Włoszczyznę i podroby pokroić w paseczki i włożyć
      do wywaru, połączyć z owocami, wlać krew, zaprawić mąką wymieszaną z zimnym
      wywarem i zagotować. Przyprawić solą, cukrem, Pieprzem czarnym mielonym i
      sokiem z cytryny. Podawać z łazankami lub makaronem.


      Przepis wkleiłam
      www.cykoria.com.pl/kkucharska/przepis_4-1_5.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka