vetitus 28.02.06, 13:21 Hej! Zastanawiamy się czy można w TM zrobic popularną "kaszankę", tj. kaszę z krwią itd... robił ktoś coś takiego kiedyś? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
graja7 Re: Przepis na kaszę z krwią 28.02.06, 15:54 Nigdy w życiu! Po co robić w domu horror? Odpowiedz Link
atunia Re: Przepis na kaszę z krwią [OT] 01.03.06, 18:18 Zaraz, jaki horror? A w czym ta biedna krew gorsza/bardziej strasząca od mięsa???? Atunia, chwilami wegetarianka, chwilami miłośniczka móżdżku z jajeczkiem Odpowiedz Link
graja7 Re: Przepis na kaszę z krwią [OT] 02.03.06, 09:50 Po prostu chciałabym dzieciom zaoszczedzić widoku ociekającego krwią termomixa oraz ubabranej w niej mamy. To kwestia wrażliwości. Po co to komu? Poza tym wielu osobom na widok krwi robi sie słabo, a na widok mięsa nie, więc coś w tym chyba jest? A co do kaszanki, to bardzo ją lubimy i możemy sobie ją kupić w sklepie. Wtedy nie ma z nią żadnych nieprzyjemnych skojarzeń. Wiadomo, że się je rozmaite rzeczy, ale czy sami muismy je robić? Odpowiedz Link
atunia Re: Przepis na kaszę z krwią [OT] 02.03.06, 10:22 Obawiam się, że jeśli teraz chcesz zjeść coś, co nie będzie z glutaminianem, resztkami racic i antybiotykiem, to musisz to zrobić sama. Taka epoka . Dlatego rozumiem chęć zrobienia w domu tego, co domownikom smakuje i nie wydaje mi się, żeby obrzydzanie wnosiło coś nowego do dyskusji. Kto pyta, nie błądzi . Atunia Odpowiedz Link
graja7 Re: Przepis na kaszę z krwią [OT] 02.03.06, 19:11 Nie było moim zamiarem nikomu obrzydzać. Pytałaś, jaka jest różnica między krwią a mięsem, więc podzieliłam się z tobą swoimi odczuciami. Na tym chyba polega dyskusja. Koleżanka zapytała, czy ktoś robił kaszankę, więc jej odpowiedziałąm, że ja nie i dlaczego nie. To wszystko. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
alicja_sok Re: Przepis na kaszę z krwią 02.03.06, 22:20 A ja jadłam kaszankę właśnie wtedy, gdy zrobiła ją moja mama w domu i była pyszna, kaszanki ze sklepu nie tknę!!! A przy okazji tematu czy takiej zupy czarniny z krwi kaczej też nie robicie? skład: krew i podroby z kaczki, 2 łyżki soku cytryny lub 1 łyżka octu3%, 1 porcja włoszczyzny (lub Włoszczyzna suszona Cykoria), 15 dag suszonych owoców (śliwek, jabłek i gruszek), 1 łyżka mąki, Cynamon Cykoria, 2 Goździki Cykoria, sól, Pieprz czarny mielony Cykoria, cukier Świeżą krew z kaczki zmieszać z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Podroby oczyścić, umyć i osączyć. Włoszczyznę obrać i opłukać. Podroby i włoszczyznę zalać 4 szklankami wody. Dodać Cynamon, Goździki, Pieprz czarny mielony, szczyptę cukru, posolić i gotować 40 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Owoce suszone umyć i moczyć 5 godzin w 3 szklankach wody, a następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły, i jeśli trzeba pokroić. Wywar z podrobów przecedzić. Włoszczyznę i podroby pokroić w paseczki i włożyć do wywaru, połączyć z owocami, wlać krew, zaprawić mąką wymieszaną z zimnym wywarem i zagotować. Przyprawić solą, cukrem, Pieprzem czarnym mielonym i sokiem z cytryny. Podawać z łazankami lub makaronem. Przepis wkleiłam www.cykoria.com.pl/kkucharska/przepis_4-1_5.html Odpowiedz Link