Dodaj do ulubionych

zastanawia mnie jeszcze coś...progi i podprogi

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.03.10, 22:43
info ze strony jednego z liceów
"Witajcie! O PRZYJĘCIU DECYDUJE LICZBA UZYSKANYCH PUNKTÓW, NIE MNIEJ NIŻ 100"

jak to się ma do rekrutacji,którą niby dokonuje system, czy system odrzuci
kandydata z mniejszą ilością pkt.?czy to są wewnętrzne przepisy szkoły?czy
jest na to jakiś odgórny zapis?
Obserwuj wątek
    • Gość: menodo Re: zastanawia mnie jeszcze coś...progi i podprog IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.10, 23:57
      To zalezy,z jakiego regionu Polski pochodzisz. Zawsze jednak mozesz zadzwonic do
      konkretnej szkoly i zapytac,o co chodzi.
    • adwarp Re: już wiem:) 17.05.10, 14:34

zadzwoniłam do 2 szkół w Warszawie, które mają info o minimalnym progu.

I juz wiem:) System policzy punkty i nie przepuści takiego kandydata do danej
      szkoły:(

Swoja droga myślałam,że to tylko taki "odstraszacz", a to jednak podobno dział,
      czy szkoły jednak nie zamykają sobie drzwi? przecież nie wiadomo jak poszły
      testy i jak ten próg może wyglądać w tym roku.
      A to nie są szkoły z wysokimi progami.
      • myszmusia Re: już wiem:) 17.05.10, 14:44
        > Swoja droga myślałam,że to tylko taki "odstraszacz", a to jednak podobno dział,
        > czy szkoły jednak nie zamykają sobie drzwi?

chyba jednak nie zamykaja - przeciez ci z punktacja powyzej 100 - 120 pkt cos wpisuja jako 3 szkołe - i sadze,że spokojnie zapełnia te szkoły z "zapraszamy powyzej 100 punktów" wszyscy to tych "górnych " sie nie zmieszcza
      • Gość: menodo Re: już wiem:) IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 14:49
        To moze jeszcze zadzwon do kuratorium i upewnij sie,czy jest to legalne
        dzialanie szkol? Bo z tego co czytalam w tym obszarze istnieje spor
        kompetencyjny pomiedzy MEN-em a organami zalozycielskimi szkol, czyli samorzadami.
        Ale jesli pelne przyzwolenie na tego typu praktyki, to bardzo ciekawie zapowiada
        sie tegoroczna rekrutacja w Warszawie...
        • Gość: filga Re: już wiem:) IP: 217.11.129.* 17.05.10, 15:27
          Nie wiadomo, czy to jest legalne. Ale nigdzie nie jest zabronione.
          A miasto zachęca. I tak jest już przynajmniej od 3 lat
          • Gość: menodo Re: już wiem:) IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 16:01
            filga napisał(a):

> Nie wiadomo, czy to jest legalne. Ale nigdzie nie jest zabronione.
            > A miasto zachęca. I tak jest już przynajmniej od 3 lat"

Nie, no cudne jest to,co napisalas...Miasto, czyli np. pani Lipszycowa na
            przyklad zacheca do tego,co nie wiadomo, czy jest legalne?
            A to,dobre:)))
            Gdybym byla w sytuacji rodzica gimnazjalisty stratujacego do szkoly, ktora
            wykorzystuje luki prawne, wiedzialabym jak sobie z ta sytuacja poradzic...
            Pozostaje jeszcze kwestia techniczna.
        • adwarp Re: dzwoniłam i owszem:) 17.05.10, 22:46
          Miła pani powiedziała,że "szkoły mają pewną dowolność, ale...a która to
          szkoła....a ta...a to koleżanka prowadzi, ale koleżanki dzisiaj nie ma będzie
          jutro":(

więc może jutro dowiem się czegoś więcej:)
      • selerr Re: już wiem:) 17.05.10, 15:28
        To jest własnie to, o co pytałem w innym wątku. Czyli jednak działa. Natomiast
        znajomy z pewnej szkoły powiedział mi jeszcze, że szkoła może w trakcie
        rekrutacji ten próg zmienić, np. jak widzi, ze ma mało kandydatów z punktacją
        powyżej, to pod koniec rekrutacji może sobie ten próg minimalny zmienić, żeby
        jednak mieć pełny nabór. Ale to jest istotna informacja, bo przynajmniej
        wiadomo, że do niektórych szkół w ogóle nie ma co startować, jesli maja
        minimalny próg ustawiony nawet tylko nieco powyzej naszej punktacji.
      • kkokos Re: już wiem:) 17.05.10, 18:01
        adwarp napisała:

>
        > zadzwoniłam do 2 szkół w Warszawie, które mają info o minimalnym progu.
        >
        > I juz wiem

ja bym jednak zadzwoniła do kuratorium

szkoły potrafią łgać jak najęte - tak przynajmniej pamiętam z rekrutacji do
        gimnazjów. pamiętam choćby próby wymuszenia składania oryginału świadectwa i
        odmowę (!) przyjęcia kopii (potwierdzonej przez podstawówkę). kuratorium
        zezwalało na przyjmowanie kopii, szkoły z kłopotami z naborem i/lub kiepską
        opinią próbowały wymusić oryginały. podobnie może być tutaj - wszak progi
        ustalają sobie nie ci, którzy z bólem odsyłają uczniów z kupą punktów, tylko ci,
        którzy walczą, by nie przychodzili do niej kwalifikujący się raczej do zawodówek
        niż lo.
        • selerr Re: już wiem:) 17.05.10, 18:45
          >wszak progi
          > ustalają sobie nie ci, którzy z bólem odsyłają uczniów z kupą punktów, tylko ci
          > ,
          > którzy walczą, by nie przychodzili do niej kwalifikujący się raczej do zawodówe
          > k
          > niż lo.

No tak, faktycznie. Czyli np. w Warszawie Batory, Witkacy i Kołłątaj (m.in.) :)
          • kkokos Re: już wiem:) 17.05.10, 19:25
            > No tak, faktycznie. Czyli np. w Warszawie Batory, Witkacy i Kołłątaj (m.in.) :)

no tak, faktycznie. a takie kiepskie szkoły jak hoffmanowa, czacki, reytan,
            dąbrowski, jeziorański czy kopernik nie ustalają :)
            • selerr Re: już wiem:) 17.05.10, 19:40
              Ja tylko mówię, żeby nie uogólniać. A rozsądne minimum wcale nie jest takie złe.
              I wcale nie takie głupie w przypadku szkół średnich i słabszych. Do lepszych i
              tak rzeczywiste minima będą wyższe, a minimum w liceum z niższej pozycji
              przynajmniej gwarantuje, że nie trafią tam osoby z 40 punktami.
            • Gość: menodo Re: już wiem:) IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 19:59
              Rozumiem, ze Batory czy witkacy sa dla elity, a czacki czy jezioranski gotowi
              sa uczyc kazdego,kogo im system przydzieli.

Szczerze mowiac, szkoly bez tych minimow wydaja mi sie o wiele bardziej 'ludzkie".
              • joa66 Re: już wiem:) 17.05.10, 20:07
                Przyznam się, że to dla mnie zagadka. Nie wypowiadam się na temat
                Batorego, bo niewiele o nim wiem, ale taki Witkacy...Najniższy próg
                jaki pamiętam to chyba 156 punktów. Co im przeszkadza, że wybierze
                sobie ich szkołę ktoś ze 130 punktami? Przecież i tak się nie
                dostanie...
                • joa66 Re: już wiem:) 17.05.10, 20:14
                  Jedyne co mi przychodzi do głowy to lenistwo.

Być może "ostempelkowanie" itp każdego zgłoszenia trwa i szkoda im
                  czasu na tych uczniów, którzy nie maja szans?
                • nika_j Re: już wiem:) 17.05.10, 20:17
                  Zapewne się nie dostanie. Ale w razie czego (nie bardzo umiem sobie wyobrazić to
                  coś) zawsze jest ta pewność, że na pewno się nie dostanie nikt poniżej ich
                  absolutnego minimum. Pamiętam taki rok, że w moim mieści najlepsze i najbardziej
                  oblegane liceum nagle w rankingu popularności znalazło się na prawie szarym
                  końcu (nie wiem z jakiej przyczyny, efekt wieloletniego śrubowania poziomów?
                  świetna reklama innych szkół?) i praktycznie każdy mógł się tam dostać. Kilkoro
                  tych "szczęśliwców" niestety odpadło w ciągu i po pierwszym roku, stąd rozumiem
                  nawet owe progi minimalne, o ile są rozsądne. Jeśli szkoła chce trzymać wysoki
                  poziom, to czasem lepiej mieć 28-30 uczniów w klasie o jakimś poziomie niż 35,
                  gdzie ostatnich pięciu nie daje sobie rady.
                  • joa66 Re: już wiem:) 17.05.10, 20:27
                    Mało mnie to przekonuje. Zwłaszcza, ze wszystki progi ustalane przez
                    szkoł są dla uczniów BARDZO OPTYMISTYCZNE w porównaniu z
                    rzeczywistymi progami z ostatnich lat.

Jeżeli moje dziecko będzie miało 139 punktów to nie dostanie się do
                    Witkacego nie dlatego, że szkoła ustaliła sobie próg 140 punktów.
                    Ba, gdyby tych punktów miał 145 czyli powyżej szkolnego minimum i
                    tak uważałabym, że nie ma sensu staranie się o przyjęcie do tej
                    szkoły.
                    • adwarp Re: joa66 17.05.10, 20:51
                      dlaczego nie miałoby sensu staranie się o przyjęcie do tej szkoły?

i drugie pytanie mam o taki zapis :
                      warszawa.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php
                      pkt III/4/e

"Uczestnictwo w przynajmniej jednym z konkursów organizowanych przez Kuratora
                      Oświaty co najmniej na szczeblu wojewódzkim lub w drugim etapie olimpiady
                      przedmiotowej z listy MEN"

czy to znaczy,że udział w konkursie jest "obowiązkowy"?
                      • joa66 Re: joa66 17.05.10, 20:57
                        "dlaczego nie miałoby sensu staranie się o przyjęcie do tej szkoły?"

Ponieważ od lat nie przyjęto tam nikogo poniżej 155 punktów
                        w "naturalnej" selekcji (czyli bez ustalania progów przez szkoły)

Oczywiście można liczyć, ze w "naszym " roku nastąpi cud i uczniowie
                        będą mieli mniej punktów, ale.....

Konkursy nie są obowiązkowe a tym bardziej przechodzenie do etapu
                        wojewódzkiego, ale można za to dostać 14 punktów.
                        • adwarp Re: joa66 17.05.10, 21:12
                          "> Konkursy nie są obowiązkowe a tym bardziej przechodzenie do etapu
                          > wojewódzkiego, ale można za to dostać 14 punktów."

oczywiście, ale pomyślałam,że może szkoła przyjmuje tylko tych którzy w
                          takim konkursie udział wzięli:)

p.s. muszę sobie zrobić przerwę od tych wszystkich regulaminów, bo zaczynam je
                          "nadinterpretowywać":)
                    • Gość: menodo Re: już wiem:) IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 21:21
                      joa66 napisała:

> Mało mnie to przekonuje. Zwłaszcza, ze wszystki progi ustalane przez
                      > szkoł są dla uczniów BARDZO OPTYMISTYCZNE w porównaniu z
                      > rzeczywistymi progami z ostatnich lat.

W jednych bardzo optymistycznie, w innych bez sensu obiecujaco.
                      Optymistycznie w szkolach,gdzie od lat przyjmowana byla mlodziez ponizej tego
                      progu.
                      Ale w przypadku Witkacego czy Batorego? Nie wszyscy sledza progi punktowe i
                      wielu osobom moze sie wydawac,ze warto tam startowac z punktami 14o, a nawet -
                      ze jest to gwarancja przyjecia.

Czyli raczej wiecej tego stemplowania moze byc wiecej -odnoszac sie do twojego
                      poprzedniego postu:)
                      >
                      • joa66 Re: już wiem:) 17.05.10, 21:28
                        Ciekawostka - taki sam póg ustalił sobie Milewicz i Rej :) 110 pkt.

Czy na pewno obie szkoły miały te same intencje?:)
                  • adwarp Re: już wiem:) 17.05.10, 20:29
                    "Jeśli szkoła chce trzymać wysoki poziom..."

ja to jestem idealista jednak, bo cały czas myślę,że szkoła i nauczyciele są po
                    to,żeby uczyć:) co to za sztuka pracować tylko z wybitnie zdolnymi?:)
                    • joa66 Statystyka 17.05.10, 20:51
                      Pytanie do tych, którzy mają pojęcie o statystyce. W progach
                      minimalnych na rok 2009/2010 (KSEON) są dane "średnia" i "średnia od-
                      do" Czym te pojęcia się różnią?
                      • kkokos Re: Statystyka 17.05.10, 21:01
                        średnia dla szkoły i średnie dla poszczególnych klas?
                        nie wiem, zgaduję.
                        a gdzieś te progi za ubiegły rok są jeszcze dostępne? czy je sobie przewidująco
                        zapisałaś?
                        • joa66 Re: Statystyka 17.05.10, 21:08
                          Nie zapisałam, moje zaangażowanie ma swoje granice (lenistwo;) )

Są na stronie głownej Kseonu - musisz "zjechac" na dół strony i
                          będzie link - są punkty min/max plus te średnie.

Na www.egzaminy.edu.pl są tylko min i max.
                          • kkokos Re: Statystyka 17.05.10, 21:17
                            a rzeczywiście :)

no tak, to źle kombinowałam, nie chodzi o średnią szkoły i średnie klas.

natomiast szkoda, że zestawienie oferty szkół w exl, gdzie można sobie filtrować
                            po językach, rozszerzeniach itd. pojawiło się dopiero kilka dni temu, skoro
                            takich informacji ludzie szukają od miesięcy "na piechotę".
                            • kkokos Re: Statystyka 17.05.10, 21:25
                              o matko, to teraz już w ogóle nie rozumiem

"2/3 uczniów zostało przyjętych z liczbą punktów między typowym wynikiem
                              minimalnym i maksymalnym" - tak stoi napisane.

w klasie, do której chce iść mój syn:
                              minimalny typowy: 82,9
                              maksymalny typowy: 169,9 (czyli dwa razy więcej)
                              przy czym to klasa dwujęzyczna z egzaminem z języka i maksymalnie można mieć aż
                              300 punktów. jakim cudem może wystarczyć tam 82,9 pkt???
                              • Gość: menodo Re: Statystyka IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 21:52
                                kkokos napisała:

> o matko, to teraz już w ogóle nie rozumiem
                                >
                                > "2/3 uczniów zostało przyjętych z liczbą punktów między typowym wynikiem
                                > minimalnym i maksymalnym" - tak stoi napisane.
                                >
                                > w klasie, do której chce iść mój syn:
                                > minimalny typowy: 82,9
                                > maksymalny typowy: 169,9 (czyli dwa razy więcej)
                                > przy czym to klasa dwujęzyczna z egzaminem z języka i maksymalnie można mieć aż
                                > 300 punktów. jakim cudem może wystarczyć tam 82,9 pkt???"

Przegladalam jak to wygladalo w klasie mojej corki i domyslam sie, co autor
                                mial na mysli, ale prezentacja takich danych "opinii publicznej" ma zerowa
                                wartosc uzytkowa. To jest jakis niechlujny potworek statystyczny i nie warto sie
                                nim zajmowac.

A juz wobec tego co Ty napisalas czuje sie bezradna.

Juz lepiej byloby pokazac "surowe" wyniki dzieci -kazdy by sam sobie wyciagnal
                                wnioski.
                              • joa66 Re: Statystyka 17.05.10, 21:57
                                " jakim cudem może wystarczyć tam 82,9 pkt???"

Może to rekrutacja uzupełniająca, czyli uznanie dyrekcji?

sprawdź jeszcze na egzaminy.edu.pl - jaki tam podają próg.
                                • kkokos Re: Statystyka 17.05.10, 22:15
                                  > sprawdź jeszcze na egzaminy.edu.pl - jaki tam podają próg.

ha! są wszystkie klasy z tej szkoły z wyjątkiem klasy dwujęzycznej :(
                                  • Gość: menodo Re: Statystyka IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 22:45
                                    > ha! są wszystkie klasy z tej szkoły z wyjątkiem klasy dwujęzycznej :(

Na pewno jest. Wszystkie dwujezyczne i inne niestandardowe sa na poczatku
                                    rankingu- Batory, Kopernik, Cervantes,Modrzewski itd. - bo one maja gorne progi
                                    >200.

• kkokos Re: Statystyka 17.05.10, 23:07
                                      Gość portalu: menodo napisał(a):

> > ha! są wszystkie klasy z tej szkoły z wyjątkiem klasy dwujęzycznej :(
                                      >
                                      > Na pewno jest. Wszystkie dwujezyczne i inne niestandardowe sa na poczatku
                                      > rankingu- Batory, Kopernik, Cervantes,Modrzewski itd. - bo one maja gorne prog
                                      > i
                                      > >200.

niestety :( w tej szkole są klasy do F i w zestawieniu pojawiają się wszystkie
                                      poza E, czyli klasy dwujęzycznej :( a przeleciałam od 1 do 20 strony (czyli do
                                      szkół z progiem 60).
                                • kkokos Re: Statystyka 17.05.10, 22:22
                                  > Może to rekrutacja uzupełniająca, czyli uznanie dyrekcji?

nawet jeśli - klasa dwujęzyczna, zdaje się egzamin wstępny z języka.

aha - chyba że to ktoś tzw. powracający i te 82 pkt to właśnie z języka (na 100
                                  możliwych), bo pkt za test gimnazjalny i świadectwo siłą rzeczy mieć nie może?
                                  jak to jest - powracającym nie przelicza się punktów za świadectw ze szkoły
                                  gdzieś zagranicą, prawda?
                                  • joa66 Re: Statystyka 17.05.10, 22:28
                                    Powracający z zagranicy to rekrutacja dodatkowa, a więc zalezy od
                                    uznania dyrektora. Nie wiem czy dyrektor musi wtedy przeliczac
                                    jakies punkty. Ale kto wie?
                              • adwarp Re: Statystyka 17.05.10, 22:11

> "2/3 uczniów zostało przyjętych z liczbą punktów między typowym wynikiem
                                > minimalnym i maksymalnym"

a 1/3 jaką liczbę pkt miała i skąd się wzięła

skoro to są dane:

"Na podstawie wyników uczniów przyjętych w trybie przydziału, rekrutacji
                                uzupełniającej i dodatkowej oraz odwołania z zadeklarowanymiosiągnięciami"
                                • kkokos Re: Statystyka 17.05.10, 22:23
                                  > a 1/3 jaką liczbę pkt miała i skąd się wzięła

no na zdrowy chłopski rozum to część tej 1/3 miała mniej niż typowy wynik
                                  minimalny, a druga część tej 1/3 miała więcej niż typowy wynik maksymalny.
                                  dziwność.
                                  • adwarp Re: Statystyka 17.05.10, 22:33
                                    czyli jak w łyżwiarstwie figurowym, odrzucamy skrajne noty:) tylko po cholerę?
                                    • joa66 Re: Statystyka 17.05.10, 22:38
                                      Za każdym razem kiedy czytam o CKE i kluczach itp, albo czytam
                                      wspaniałe tabelki Kseonu zaczynam intensywnie myśleć o planie B
                                      czyli liceum niepublicznym.
                                      • Gość: menodo Re: Statystyka IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 22:58
                                        joa66 napisała:

> Za każdym razem kiedy czytam o CKE i kluczach itp, albo czytam
                                        > wspaniałe tabelki Kseonu zaczynam intensywnie myśleć o planie B
                                        > czyli liceum niepublicznym. "

Te tabelki to chyba biuro edukacji w-wy sporzadzilo...Przy czym one naprawde
                                        mialyby sens gdyby ktos pomyslal, wyjasnil co jest w kolumnach, sprawdzil jak
                                        mu sie co wpisalo i policzylo, i napisal sensowny komentarz "dla prostego
                                        czlowieka".

A tak -tylko miesza ludziom w glowach. Teraz juz wszystkim sie bedzie wydawalo,
                                        ze typowy wynik minimalny to dolny prog itd.

• nika_j Re: już wiem:) 17.05.10, 21:12
                      A sorry, powinnam była napisać - jeśli szkoła chce utrzymać wysokie miejsce w
                      rankingu ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka