ccapucino 19.03.05, 09:04 Jakie książki czytacie? Wasza ulubiona książka i dlaczego ją akurat wybraliście Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcia.back Re: książki 19.03.05, 23:02 ja uwielbiam książki P.Coelho...za styl w jaki pisze,tą lekkość pióra i ukryte przesłanie,głębię... a ostatnio to także książki Jonathana Carolla,przeczytałam już kilka,ale narazie najbardziej podobały mi się "białe jabłka"....za tajemnczość,subtelne przeplatanie się prawdy z fantazją....po prostu fajne książki ;) na święta już zamówiłam sobie u rodzinki kilka jego książek,bo Coleho już wszystkie mam :D Odpowiedz Link
nsc23 Re: książki 20.03.05, 17:36 Bez obrazy, ale Coehlo to taki poziom jak bravo girl mniej weicej. Ja lubie Rozwod Ostateczny Carolla i Kapuscinskiego (heban). Obu lubie za jezyk jakim sie posluguja (szczegolnie jezeli czyta sie Carolla w oryginale). Odpowiedz Link
marcia.back Re: książki 20.03.05, 22:41 hmmm...Coelho i bravo girl...no nie wiem :) na pewno czyta się go łatwo :) ale jeśli czytając zastanowi się nad tym co się czyta,to naprawde można wiele wynieść z jego książek...jednak jeśli ktoś czyta,zeby po prostu "zaliczyć" książkę i się nawet nad tym nie zastanawia,to faktycznie jego książki mogą sprawiać wrażenie "zbyt prostych" :) mi się jednak podobają :D chociaż ostatnio przekonałam się do Carolla ;D chociaż i tak moją ulubioną ksiązką zawsze będzie biografia Ronniego O'Sullivana,której niestety jeszcze nie wydano w języku polskim ;/ Odpowiedz Link
kuun_jarvi Re: książki 21.03.05, 14:22 Paulo Coelho czytałam 'Weronika postanawia umrzeć' i bardzo mi się to spodobało, ale 'Nad brzegiem rzeki Piedry usiadłam i płakałam' to nie zmęczyłam już. Może kiedyś przeczytam. A co do ulubionych książek jest ich wiele, np. Mika Waltari, Egipcjanin Sinuhe - napisana świetnym językiem i interesująca :) John Grisham, Bractwo - intrrryga grubymi nićmi szyta ;) Agata Christie, I nie było już nikogo - klasyka godna polecenia :) Jostein Gaarder, wszystko - tego się nie da czytać... to się połyka Monika Szwaja, wszystkie - humor, wzruszenie, złość, absolutne genialne:) Janusz L. Wiśniewski, Samotność w sieci - nie jest to może 'wysoka' literatura, ale mi bardzo się podoba Oprócz tego jeszcze: Musierowicz, Siesicka, Niemi, Tolkien, Rowling, Soderbergh, Sowa, Simenon, Austen i wszystko co ze Skandynawii :) Odpowiedz Link
kadeka Re: książki 22.03.05, 20:15 Ja odstawiłam "Nad brzegiem Piedry usiadłam i płakałam" po 80 stronie. Nadal zastanawiam się jak tyle wytrzymałam. Oprócz Coelha w przeciwności do większości ludzi nie cierpię Grocholi i Terakowskiej. Nuda za nudą, nudą pomiata... :D Co do ulubionych ksiązek to tak (kolejność przypadkowa): NH Kleinbaum "Stowarzyszenie umarłych poetów" (szkoda, że nie oglądałam filmu) Sylvia Plath "Szklany klosz" zwierzenia Christine F "My, dzieci z dworca ZOO" Joanna Fabicka "Szlone życie Rudolfa (nigdy się tak nie uśmiałam) Wojciech Kuczok "Gnój" Joanathan Caroll (wszystko oprócz "Kości księżyca") William Whorton "Historie rodzinne" Odpowiedz Link
kadeka Re: książki 22.03.05, 20:17 oczywiście szanuję ludzi o innych upodobaniach ksiązkowych, bo czym byłby świat, gdyby wszyscy lubili to samo?? Odpowiedz Link
marcia.back Re: książki 22.03.05, 23:15 za Grocholą też nie przepadam ;/ przeczytałam chyba z 1/4 "nigdy w życiu" i więcej nie mogłam.... ;/ a "Stowarzyszenie umarłych poetów" faktycznie było fajne...żałuje,że nie widziałam jeszcze filmu ;) Odpowiedz Link
hildaa Re: książki 23.03.05, 21:51 a ja ostatnio czytalam "czekajac na barbarzyncow" Coetzego - POLECAM zdecydowanie, czyta sie ja jednym tchem choc nie jest to typ lektury dowcipnej, lekkiej i przyjemnej pozdrowienia Odpowiedz Link
ratyzbona Re: książki 24.03.05, 15:00 A wiecie ja nei mam ulubionej książki - nawet mnie to drażni. Wiem tylko ,ze nie cierpię Coelio i Worthona - ani to odkrywcze ani dobrze napisane. Odpowiedz Link
adrian.k Re: książki 30.03.05, 23:13 jakie bravo girl kto z tym wyskoczył w ogóle..... ech..... ja również byłem wielce zafascynowany "Weroniką" doprawdy wyborna lektura, ale podbnie "Na brzegu rzeki Piedry..." nie doczytałem do końca jakoś tak się w życiu ułożyło że nie mogłem kontynuować już tego wątku i dałem sobie spokój... tak na marginesie z ksiązek Coelho to jeszcze ciekawe jest "11 minut" Aktualnie jestem pod wielkim wrażeniem "S@amotności w sieci" - zdecydowanie bardzo bardzo....... Mam jeszcze kolejkę ksiązek do przeczytania [Ojciec Chrzestny, Sto lat samotności, Zbrodnia i Karal...etc...] ale jakoś tak z czasem się nie bardzo wyrabiam niestety :/ no nic pozdrowienia dla wszystkich ...... idę czytać ;) Odpowiedz Link
grochalska Re: książki 24.03.05, 21:38 Wharton i Coelho są cały czas obiektem sporu. Był czas, kiedy za Whartona wprost przepadałam, teraz mi przeszło, ale przeczytałam sporo jego książek. Z wszystkich, obiektywnie, najlepszy jest "Al". To jest książka, po której znalazłam naprawdę dużo siły i polecam ją szczególnie, nawet tym, którzy za Whartonem nie przepadają. W chwili obecnej czytam "Białe zęby" Zadie Smith i czyta się naprawdę lekko i przyjemnie. Ulubioną książką chyba pozostaną "dziwne losy jane eyre". Za całokształt. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ccapucino Re: książki 25.03.05, 13:33 Moimi ulubionymi pisarzami (pisarkami) są: Coelho i Terakowska. Książki Doroty są naprawdę dobre i poruszają mądre sprawy dla nas ludzi. Naprawdę warto je przeczytać. Polecam Odpowiedz Link
xwklgi.seven Re: książki 29.03.05, 17:08 W tej chwili czytam "Świat Zofii" Jostein'a Garnera... ta książka niezwylke mi się podoba ze względu na jej wszechstronność... niby sama filozofia (jakże ciekawie opisana) z domieszką historii, historii literatury, j.polskiego, fizyki, geografii...bardzo mnie to cieszy ,bo choć nie cierpię matmy to kocham historię. Opisana niezwykle ,prosto, ciekawie podróż w głąb historii filozofii uświadamia ,żę świat nie jest zjawiskiem do którego należy przywyknąć. Jestem także świeżo po przeczytaniu "Makbeta" i "Hamleta" autorstwa Szekspira cóż mogę powiedzieć niezwykle poetycko opisany świat, sprawnie, czasami tajemniczo i ciekawie. Asia Odpowiedz Link
ccapucino Re: książki 29.03.05, 20:36 Zauważyłam, że czytasz książki historyczne widocznie lubisz je. Bo ja niezabardzo lubię. Wolę inne ale każdy ma swój gust :) Odpowiedz Link
xwklgi.seven Re: książki 30.03.05, 19:29 "Komu trzy tysiące lat nie mówią nic, niech w ciemności niewiedzy żyje z dnia na dzień." Goethe Odpowiedz Link
anastacia900 Re: książki 31.03.05, 14:51 A jak Wam sie podobał "Mistrz i Małgorzata"? (o ile juz to mieliscie:) Odpowiedz Link
hildaa Re: książki 31.03.05, 20:48 co prawda jeszcze nie mielismy, ale sie podobalo:) a nawet powiem, ze przepadam za ta ksiazka. polecam takze "czekajac na barbarzyncow" (Coetzee) Odpowiedz Link
yogurcik_owocowy Re: książki 11.06.05, 15:11 "Mistrz i Małgorzata" - podobała mi się pierwsza część, dalej już nie. Nie przepadam za fantastyką. Polecam "Sprzedane!" (autora nie pamiętam). Jest to historia dziewczyny (Arabki) sprzedanej przez ojca za 2000 funtów rodzinie jemeńskiej. Życie kobiety pod piętnem muzułmańskiej tradycji z punktu widzenia Europejki /dziewczyna całe życie mieszkała w Wielkiej Brytanii/. Odpowiedz Link
epoche Re: książki 16.06.05, 21:31 "Mistrz i Małgorzata" to mój absolutny numer jeden, czytałam kilka razy, znam na pamieć pewne fragmenty... inne: Vonnegut, a szczegónie "śniadanie mistrzów" (niesamowita ksiazka) Marquez "Sto lat samotnosci" Dostojewski "Zbrodnia i kara" Steinback "Grona gniewu" (jak to po raz pierwszy przeczytałam, trzy dni nie mogłam wyjsć z nastroju tej ksiażki) Eco "Imię róży" ...a nie cierpie Coelho, Grocholi, Terakowskej, klonów Bridget Jones i polskich powieścideł dla kobiet. Odpowiedz Link