airebea 17.07.14, 18:38 Tak wiem ,że to ściśle strzeżona tajemnica:) Ale może wiecie jak było w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
airebea Re: progi UW 17.07.14, 19:34 A prawo? Tradycyjnie powyżej 80 . W tamtym roku jak wiem ze źródeł niepotwierdzonych ostatni przyjęty miał 76 z groszami. A psychologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 23:03 To możliwe, że próg na prawo spadł, bo zmieniły się zasady rekrutacji i wg obecnych zasad po prostu trudniej jest wyciągnąć > 80 proc. Na psychologii aż tak wielkiej rewolucji nie było więc też w poziomie progu przyjęć nie spodziewałabym się większych zmian w stosunku do lat ubiegłych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.14, 15:56 Nie pamiętam dokładnie szczegółów, ale od ubiegłego roku nie można już zgłaszać na WPiA polskiego ani matematyki jako przedmiotów dodatkowych na poziomie rozszerzonym (wcześniej można było zgłaszać i jako przedmiot obowiązkowy, i jako dodatkowy). Oznacza to, że zwiększono wymagania wobec kandydatów - muszą zdawać o jeden przedmiot więcej niż kandydaci, którzy startowali w 2012 roku. Jednocześnie zmienił się przelicznik matury podstawowej na rozszerzoną z 0,8 na 0,6, a waga języka polskiego jest spora, więc i polski wypadałoby mieć na poziomie rozszerzonym. W dodatku UW ogłosiło zmianę zasad w połowie 2012, więc cześć chętnych na prawo musiała dość drastycznie zmienić swoje plany maturalne, mając na to niewiele czasu:( Nie wiem, czy coś z tego zrozumiałaś, ale się starałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: progi UW 29.07.14, 23:55 Zrozumiałam. Bardzo jestem ciekawa danych o tym, ile osób odpada z niestacjonarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.14, 13:13 Dla niestacjonarnych jest odrębna rekrutacja - jeszcze dwa lata temu - w roczniku mojej córki - było to tzw. 3xP. Niestacjonarnych jest prawie dwa razy więcej niż stacjonarnych, a grupy zajęciowe są mieszane, co niektórym stacjonarnym - delikatnie mówiąc - troszeczkę przeszkadza :) Oczywiście piar tego wydziału wiele robi, aby ratować swoją "elitarność", jest wielu wykładowców z wielkim fochem na dzień dobry, zdarzają się np. spektakularne "masakry" na egzaminach w pierwszym terminie, ale prawda jest taka, że wielu bardzo kiepskich (w sensie punktowym ) kandydatów dostaje się na na prawo i wielu je kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: progi UW 30.07.14, 13:45 To wiem. Spektakularna masakra w kontekście naganiania studentów na wydział jest mocno nie fair. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.14, 22:46 airebea napisała: > Tak wiem ,że to ściśle strzeżona tajemnica:)" No właśnie. To ciekawe, bo jeszcze ze dwa lata temu progi punktowe były publikowane. Ale np. MISH co roku publikuje raport z rekrutacji - może inne wydziały też? Tu masz raport z ubiegłego roku: www.mish.uw.edu.pl/pliki/rada/Rekrutacja%202013.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: progi UW 28.07.14, 13:55 A wiecie - to dziwne, bo przez jakieś 3 lata UW podawał progi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.14, 15:58 Tak, nawet na tym forum były analizowane:) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: progi UW 28.07.14, 16:23 bachtin napisał(a): > A wiecie - to dziwne, bo przez jakieś 3 lata UW podawał progi. Ale chyba je podawał po rozpoczęciu roku akademickiego? Na razie mamy lipiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.14, 17:31 Ale już w ubiegłym roku nie były publikowane, chyba że nie znalazłam - widziałam tylko jakieś głupie frekwencje z liczbami chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: learning-to-fly Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.14, 18:41 Stawiałabym na to, że UW się progami nie chwali, bo na wielu kierunkach są wręcz żałośnie niskie (jak na każdej uczelni). Od paru lat progi systematycznie spadają. Ładniej wyglądają 4 osoby na miejsce, niż próg 25/100 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: progi UW 29.07.14, 22:59 hm... ale to chyba lepiej, żeby się pochwalił tymi progami, bo przyciągnie nowe mięso na studia? Idiotów można po roku się pozbyć, ale opłata rekrutacyjna i kasa, która idzie za studentem zostaną w kieszeni. Zawsze zostają też pieniądze za warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.14, 23:34 O, ja frajerka, widzę znalazła się tu prawdziwa znawczyni tematu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.14, 13:14 Nie drwię. Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: progi UW 30.07.14, 13:34 To może źle odczytałam. W każdym razie mam taką pracę, że stykam się wciąż ze studentami, bardzo często uniwersytetu warszawskiego. Uniwerek jest dość mocno nastawiony na pieniądze i często robi to ze szkodą dla studentów i rynku pracy. Np. prawo - 400 miejsc to i tak dużo, plus jeszcze naganianie ludzi na niestacjonarne (listy reklamowe wysyłane do ludzi, którzy się nie dostali), na których wystarczy mieć zdaną maturę. Efektem są kłopoty z salami, kłopoty z rejestracją i spadek renomy prawa, bo realnie każdy może się dostac jeśli ma pieniądze - nie ma osobnych zajęć dla stacjonarnych i niestacjonarnych. Co, swoją drogą, jest niezgodne z prawem, bo publicznej uczelni nie wolno pobierać opłaty za studia dzienne po polsku. Polonistyka - o ile wiem, przyjmowano ponad 300 osób na rok, absolwentów liceów co raz mniej, miejsc co raz więcej. Po co? Inna motywacja niż finansowa nie przychodzi mi do głowy. Plus jeszcze przyjmowanie stada ludzi na studia doktoranckie, każdy chce zostać na uczelni. Ha ha. Stąd moje zdziwienie... Ujawnione niskie progi zachęciłyby tych, którzy ze względu na słabe wyniki i dawną renomę uczelni nawet by nie spróbowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.14, 13:53 Ale UW to i jak oksford w porównaniu z innymi bezpłatnymi uczelniami warszawskimi typu UKSW. Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: progi UW 30.07.14, 14:27 A to ciekawe - co się dzieje na UKSW? Akurat na prawo przyjmują tyle osób, ile mogą i fabryki nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.14, 14:35 > A to ciekawe - co się dzieje na UKSW? > > Akurat na prawo przyjmują tyle osób, ile mogą i fabryki nie ma." Hehe :D Odpowiedz Link Zgłoś
bachtin Re: progi UW 30.07.14, 14:43 Tak mówią studenci, ale może tak mówią, bo nie dostali się na UW i racjonalizują. Chętnie się dowiem jak jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: menodo Re: progi UW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.14, 18:04 Niektórzy twierdzą, że wszystko jedno, gdzie się studiuje, ważne aby się dostać na aplikację. Koleżance mojej córki niewiele punktów zabrakło, aby się dostać na dzienne prawo na UW, ale rodzice ( zamożni prawnicy) powiedzieli, że nie będą płacić za jej niestacjonarne studia na UW- dziewczyna studiuje na "ukswordzie" i twierdzi, że nie jest tak źle, jak się spodziewała :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bachtin Re: progi UW IP: *.180.224.206.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.07.14, 23:49 Akurat ma prawo i psychologię jest wielu kandydatów, więc może być w porządku. Wiem, że polonistyka jest na wyższym poziomie merytorycznym, choć renomę ma słabą. Odpowiedz Link Zgłoś