Dodaj do ulubionych

PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO

IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 29.04.05, 20:46
W tej krotkiej wiadomosci chcialbym powiedziec ze pracy w Irlandii dla
Polakow juz raczej nie ma!!! Nie ma poniewaz tydzien w tydzien jest najazd
okolo 1000 nowych osob z ktorych wiekszosc nie zna jezyka angielskiego lub
zna go w stopniu podstawowym. Stopien podstawowy zazwyczaj nie wystarcza do
przeprowadzenia prostej rozmowy telefonicznej. Nie wystarcza do pozytywnego
przejscia rozmowy kwalifikacyjnej a co za tym idzie do zweryfikowania
wlasnych kwalifikacji. Stopien podstawowy nie wystarcza do wypelnienia
dokumentow w urzedzie lub aplikacji dla pracodawcy. Wiekszosci z tego tysiaca
wydaje sie ze dostana od reki prace na budowie, w kuchni, w fabryce lub przy
sprzataniu. Ale na budowe niezbedne jest min 3 letnie doswiadczenie w
zawodzie, referencje oraz znajomosc jezyka (sa tacy ktorzy mowia ze nie
potrzebuja angielskiego bo oni znaja swoj fach ale co wtedy jak ktos
krzyknie: uwazaj na glowe, masz przerwe..), o kuchniach mozna zapomniec bo
kuchnie i zlewy sa zdominowane przez Chinczykow (ze wzgledu na pewne
przepisy) a jesli nawet tak nie jest to cala procedura rekrutacji odbywa sie
po znajomosci. Do fabryki trzeba znac jezyk bo trzeba przejsc szkolenie po
angielsku. Poza tym praca w fabryce nie trwa dluzej niz 4 tygodnie ze wzgledu
na umowy miedzy fabrykami a agencjami pracy oraz pewne szczegoly...
Sprzatanie? Nie ma szans! W Dublinie do sprzatania trzeba miec referencje...
Czytelniku - czy wydaje Ci sie ze masz szanse na powodzenie? Moze wydaje Ci
sie ze kupisz sobie prace jeszcze w Polsce? Nie ma szans! Pobieranie oplat od
pracownikow nie jest zgodne z prawem, jest zabronione. Jezeli ktos Ci
proponuje kupno pracy to miej 99% pewnosc ze zostaniesz oszukany! Na koniec
podaje jeszcze jeden watek do refleksji. Cennik. Najtanszy nocleg w Dublinie
kosztuje 10 euro za dobe. I nigdy nie ma miejsca. Dalej ceny rozpoczynaja sie
od 13-15 euro za dobe w hostelu. Mieszkania natomiast kosztuja od min 250
euro miesiecznie plus miesieczny depozyt. Trzeba podpisac min polroczna
umowe... Nikogo nie stac. Jutro w sobote w TV w glownych wiadomosciach bedzie
material o bezdomnych Polakach. Wstydze sie bo kiedys mielismy bardzo dobra
opinie. Prosze wszystkich o chcwile namyslu nad soba. Pracuje w pewnej
instytucji w Dublinie, mam do czynienia z Polakami. Kazdego dnia widze 20-30-
40-50lenich mezczyzn ze lzami w oczach albo placzacych... Zazwyczaj mowia ze
slyszeli w Polsce w telewizji ze w Irlandii jest duzo pracy i ze mozna tutaj
przyjechac. Bez znajomosci jezyka angielskiego, bez pieniedzy, bez biletu
powrotnego. Chcesz wiedziec wiecej? Napisz do mnie na www.arran@interia.pl
Obserwuj wątek
    • marstani Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO 30.04.05, 00:31
      Witajcie wszyscy!!!Może na wstepie opisze po krótce moja historię ...Obecnie w
      Polsce pracuje przy produkcji okien z PCV.I w tym tez zawodzie zacząłem szukac
      pracy w Irlandii.A wyglądało to tak:w środę ok 20 zacząłem wysyłać kolejne
      maile do firm z mojej branży w Irlandii.W czwartek będac w pracy zadzwonił
      telefon ,to telefon z Irlandii!!!!Przezyłem mały szok , bowiem ucze sie
      angielskiego od roku ,więc siłą rzeczy nie umiem go świetnie.Ale pan z drugiej
      strony był na tyle miły ,że mówił bardzo powoli , prostymi słowami .
      No i cóż ,dostałem 2 tyg na przyjazd.Jutro jade kupić bilet i na 14 tego maja
      jestem w Irlandii!!!Coś ,co jeszcze pare dni temu było tylko marzeniem , po
      prostu się spełnia !!!

A piszę to dlatego ,żeby zaprzeczyc istnieniu takich pesymistów jak Marek!!!
      Trzeba po porstu wierzyc , walczyć,działać...Wiele takich żenujących wypowiedzi
      jak ta Marka przeczytałem przez kilka ostatnich miesięcy...Broń nasz Panie od
      takich typów....Trzeba wierzyc , uczyc się języka ...i
      szukac ,szukac ,szukac...Jeśl mógłbym komuś pomóc to piszcie na mail ....Czas
      juz skończyc z "polactwem :!!!!!Kto mądry wie o co chodzi ......Pozdrawiam
      Mariusz
      • marstani Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO 30.04.05, 00:41
        A TAK W OGÓLE TO PODAWANIE MAILA Z UZYCIEM WWW TO CHYBA COS WIĘCEJ JAK ŻENADA
        NA TYM FORUM ....JUZ TERAZ WIEM DLACZEGO MAREK JEST PODPISANY JAKO GOŚĆ!!!!
        SZKODA GADAĆ....
        • Gość: leofeo Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.bas502.dsl.esat.net 30.04.05, 02:45
          Szkoda czytać tego marka nic w tym prawdy,pracuje w irlandii mam znajomych i
          rzeczywistość jest zupełnie inna.dużo ludzi jest tu z polski ale żadnego
          dramatu nie było że ktoś musiał stąd wyjechać bo nie znalazł pracy.czasem coś
          po prostu sie kończy i ludzie wracają. Nie zachęcam ale nie ma sie czego bać.
          Do odważnych i zdeterminowanych świat należy.
          • Gość: Marek Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: 83.70.62.* 30.04.05, 10:27
            Panowie jestescie ignorantami. Jeden z was jest w Polsce i nie zdaje sobie
            sprawy ze skali problemu o ktorym mowa ( i z takim ludzmi tutaj na miejscu
            wlasnie pracuje). Nastepny jest na miejscu i jak widac nie czyta gazet nie
            oglada telewizji nie slucha radia. Nie widzi ze ludzie spiacy na ulicach to
            Polacy. Ze cienie miotajace sie po Dublinie to tez Polacy. Bez pieniedzy i bez
            domu. Strasznie to wyglada. Pan nr 2 jest jak wszyscy Polacy tutaj bedacy: bez
            ambicji i niedoinformowany. Szkoda ze nie potraficie swojego zapalu
            zagospodarowac w Polsce. Mowiac ze swiat do odwarznych nalezy... hm? moze
            lepiej zostac odwaznym w domu a nie uciekac...? czyz nie???
            • dartles Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO 30.04.05, 15:34
              Tak tak, bo Irlandia to tylko Dublin, a Anglia to Londyn... wiadomo, tam
              najłatwiej dotrzeć, nalepiej bez gotówki, języka i zostać oszukanym. Jeśli
              jednak trochę poszerzy się choryzonty, pozna język odrobinę więcej niż "My name
              is Chris" i zabezpieczy finansowo oraz dowie się co może spotkać i co załatwić
              na miejscu, takich problemów być nie powinno. Mam wielu znajomych którzy trochę
              pomyśleli zanim pojechali i nie mają zamiaru wracać. Teraz ja idę w ich ślady,
              a więc mądrze zaplanowałem wyjazd (załatwienie spraw, zorientowanie się co i
              jak oraz załatwienie pracy i mieszkania zajęło mi ponad 2 miesiące), ale jadąc
              tam przynajmniej się nie boję... trzeba myśleć przed wyjazdem, Marku...
              • Gość: Marek Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 30.04.05, 16:50
                Dartles. Ja sie z Toba zgadzam. Masz reacje. Mam tylko jedno Ale. Planowanie
                przekracza mozliwosci wielu ludzi zeby nie powiedziec znakomitej wiekszosci.
                Wiekszosc nie ma ochoty wybrac sie na darmowe kursy angielskiego. Wszyscy
                Polacy o nich wiedza i zaden Polak na nie nie chodzi. Bo po co sie uczyc.
                Opinia jest taka ze wkrotce bedzie tutaj wiecej Polakow niz Irlandczykow wiec
                oni naucza sie polskiego. Szkoda tylko ze wszyscy maja cykora bo w Dublinie
                krazy plota o wstrzymaniu wydawania PPS No dla Polakow bo przyjezdza ich za
                duzo. Problemem jest edukacja i planowanie. Ty i Twoi znajomi daliscie rade. I
                jest takich wielu. Ale wiekszosc z przyjezdzajacych trafia do schronisk dla
                bezdomnych w ktorych nie ma juz miejsca. Ludzie wysiadajac z autobusu maja po
                100 euro a to wystarcza na 5 dni. Ci ludzie nie moga udac sie do ambasady bo w
                ambasadzie maja zapisy. Najblizszy wolny termin jest - w czerwcu. Problem siega
                duzo glebiej niz potoczne opinie. Jeszcze jedna sprawa. Ja jestem na miejscu w
                Dublinie i mam z tymi ludzmi do czynienia codziennie. Pomagam im... ale nie
                dajemy rady
                • Gość: daniel Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 02.05.05, 14:19
                  a jeszce jedno wszystkim polecam ksiązke Jarosława Rudnika JAK ZNALEŹĆ PRACE W
                  IRLANDII jest w nie wszystko co powinnismy wiedziec planując wyjazd na zieloną
                  wyspe pozdrawiam i zycze powodzenia
            • dartles Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO 30.04.05, 15:37
              Gość portalu: Marek napisał(a):

> Szkoda ze nie potraficie swojego zapalu
              > zagospodarowac w Polsce. Mowiac ze swiat do odwarznych nalezy... hm? moze
              > lepiej zostac odwaznym w domu a nie uciekac...? czyz nie???

Taaa... chyba nie znasz polskich realiów... Poza tym pracując nawet w
              Irlandzkiej instytucji powinieneś wiedzieć, jak pisze się odważny...
              • Gość: xyz Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 30.04.05, 15:54
                ...i miec szerokie horyzonty. Prawda dartles?
                • dartles Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO 30.04.05, 16:03
                  Zależy kto jest szefem :D.
                  • Gość: Marek Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.b-ras1.dbn.dublin.eircom.net 30.04.05, 17:03
                    Jeszcze jedna refleksja panowie... potraficie wylapywac pomylki i bledy widzac
                    szczegol ktory zaciemnia obraz calosci. Dzieki temu, dzieki pomylce, owa calosc
                    staje sie dla was paradoksalnie wyrazna jasna i pewna. Przyjedziesz -
                    zobaczysz. Wywalisz na otwarcie konta 40 euro na wyrobienie pps no nastepne 40
                    euro na safe pass min 120 plus mieszkanie min 250. Jak bedziesz w poniedzialek
                    w Dublinie to do srody bedziesz o ponad 300 euro w plecy. Nie dostaniesz pracy
                    bo cos tam bo np jestes z Polski, znajomi powiedza Ci po 2tygodniach, sory ale
                    juz nie mam kasy dla Ciebie bo ktos do mnie przyjezdza. A Ty ladujesz w
                    ochronce. Tak to dziala...
                    • Gość: axx Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.155.popsite.net 30.04.05, 18:34
                      Wydaje sie ze informacje sa troche przesadzone. Znam osobiscie podobny problem
                      kiedy przylecialem do Chicago (bez znajomosci jezyka) i naprawde nic sie nie
                      stalo. Tysiace ludzi szukajacych pracy i nie mowiacych po angielsku.
                      Ale praca jest zawsze prosze panow. Nisko platna na poczatek i trzeba pracowac.
                      Pozniej mozna i nawet trzeba szukac lepszej. W takich warunkach zawsze tworzy
                      sie drugi rynek zarowno pracodawcow jak i pracujacych. Pracodawcy zawsze i
                      wszedzie potrzebuja nisko platnych pracownikow a poszukujacy pracy.
                      Prosze rowniez zauwazyc ze wielu ludzi jest kompletnie niezdolnych podjac
                      jakakolwiek prace. Sa po prostu zdegenerowani do szpiku kosci i jako tacy
                      zadnego wzoru stanowic nie moga. Pytaniem otwartym jest ilu nowych pracownikow
                      moze przyjac Irlandia. Jest to w sumie maly kraj i doslownie kilka miast. Bedac
                      np. w Detroit prawie 1 mln. mieszkancow mialem kiedys problem ze znalezieniem
                      pracy. Na dodatek miasto uprzemyslowione super. Ale byl i jest to okres
                      likwidacji tego przemyslu i przenoszenia produkcji do Chin. Osobiscie wybralbym
                      jednak Anglie. Szczegolnie jezeli ktos pracuje w budownictwie. Rynek otwarty.
                      Firmy angielskie buduja wszedzie rowniez i w USA. Irlandzki rynek budowlay jest
                      jednak maly. Co moge doradzic jako ze dobrymi radami pieklo jest wybrukowane.
                      Jechac i szukac. Zawsze to lepsze niz oczekiwanie na cud ze znalezieniem pracy
                      w Polsce. Polske po prostu nalezy olac prosze pan i panow. Powodzenia.
                      • Gość: axx Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.155.popsite.net 30.04.05, 18:46
                        W uzupelnieniu chcialbym dodac ze sam widzialem program w tv Chicago o
                        bezdomnych polakach zyjacych w starej fabryce. Program poruszyl opinie publiczna
                        tego bogatego miasta. Znalezli sie sponsorzy i chetni do pomocy
                        zywnosciowej,finansowej i edukacyjnej. I myslicie panstwo ze ktos z tych
                        polakow skorzystal z tego. Nikt (byl artykul w gazecie potem) Po prostu ludzie
                        byli tak zdegenerowani ze nie byli w stanie podjac oferowanej pomocy. Glownie
                        narkomani i aids. Po prostu wybrali taki styl zycia i nie dziwi mnie wcale ze i
                        tacy sa rowniez w Irlandii. Nie tylko sa ale i beda caly czas. Nie ma sie co
                        wstydzic bo i irlandczycy rowniez nie sa lepsi a byc moze ze i sa nawet lepsi
                        w piciu czy w bojkach. Do pracy tez maja lewe rece i to wlasnie dzieki temu
                        polacy moga pracowac. Zatem rozwiazanie takiej sytuacji nasuwa sie samo. Zadnej
                        pomocy. Przymusic do nisko platnej pracy z wlasnej woli. Powrot do Polski do
                        matki emerytki.Powodzenia.
                        • Gość: Zenon Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.bas502.dsl.esat.net 04.05.05, 04:17
                          Racje masz w obu postach.
                          Tyle tylko ze serce sie kraje na mysl o tym, ze Irlandia byla dziewicza wyspa
                          na ktora nawet polskiemu prawdziwemu turyscie ciezko bylo sie dostac (kontrole
                          na granicy, zaproszenia, wymagania co do gotowki),a teraz Polacy smigaja po
                          smietnikach i zebraja po domach...
                          Nie jestem w stanie wyobrazic sobie zblizajacych sie wakacji. To bedzie
                          masakra. Na nauke angielskiego polecam Australie, bo w Irlandii jezykiem
                          zwyczajowym bedzie polski.

Siemanko.

• Gość: daniel Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 02.05.05, 14:12
              ale skoro piszesz o uciekaniu to dlaczego sam siedzisz w Dublinie dobrze wiesz
              jaka jest sytuacja w Polsce trzeba być gotowym na wszystko ale wkurza mnie ze
              od 4 lat pracuje tu na czarno zeby zarobic na studia
      • Gość: daniel Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 02.05.05, 14:09
        hej Mariusz ja spadam z Polski 10 czerwca razem z kumplem masz fajne podejście
        do sprawy, praca w Irlandii na prawde jest ale tylko dla tych którzy chcą
        pracować narazie robie to samo co Ty robiłeś wysyłam maile gdzie tylko sie da
        wiadomo ze trzeba być czujnym ale wszyscy znajomi którzy wyjechali wyszli na
        prostą pozdrawiam Cie i zycze Ci powodzenia pesymistycznego Marka też
        poizdrawiam he he
      • Gość: Zenon Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.bas502.dsl.esat.net 04.05.05, 04:06
        Ten twoj 14 maja to dzien w przyszlosci. Nie wypowiadaj sie prosze wiec o
        terazniejszosci i realiach, bo nie masz ani wiedzy ani prawa.
        Jestes juz pewnie spakowany i zwolniles sie z obecnej pracy, a nie wiesz nic o
        nowej rzeczywistosci i nowym pracodawcy. Pewnie nie wiesz nic o Irlandii.
        Telefon i obcy jezyk w sluchawce to dla wielu spelnienie marzen i pewna wizja
        przyszlego dobrobytu. Takich jak Ty jest wielu i o nich pewnie pisze Marek.
        O tych co jada na zywiol nawet nie wiedzac jaka waluta obowiazuje w Irlandii,
        jakie sa stawki podatkowe czy koszty zycia.
        Oczywiscie zycze Ci powodzenia, ale nie nie mow nigdy "hop", poki nie
        przeskoczysz.

Siemanko!
    • Gość: Przemo Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.05, 21:56
      MAREK podaj swojego maila bo wkoncu nie wiem czy z www czy bez. jesli mozesz
      to daj znac djori@o2.pl
      • Gość: @@@ Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: 193.95.186.* 03.05.05, 16:11
        czyzby pan Marek pracowal w nowym centrum polsko-irlandzkim?
    • Gość: Paula Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: 82.141.224.* 03.05.05, 17:43
      zgadam sie z toba Marek, w zupelnosci... niestety.
      • Gość: szakal Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: 195.136.49.* 03.05.05, 18:32
        ok , wiem , że temat już pare dni się cągnie, ale może ktoś byłby tak miły i
        podał linka, albo po prostu napisał NJAWAŻNIEJSZE rzeczy o których warto
        wiedzieć wyjeżdzając do Irlandii >> na maila plis :] >> doluje2005 @ o2.pl
        • Gość: marianna Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 14:30
          www.irelandjobs.pl/ na przyklad

A swoja droga.. jak wy to robicie. Na forum umiecie wejsc ale informacji w
          necie wyszukac to juz jakos gorzej....

Pozdrawiam Marka, mysle ze ta "optymistyczna" wiekszosc powinna ci podziekowac
          za uswiadomienie.
          i co jeszcze: aha, ci do ktorych glownie adresowales wypowiedz i tak na neta
          nie zagladaja a za to wydaje im sie ze praca wszedzie poza polska im sie
          NALEZY, co z tego ze jezyka nie znaja.
          Codziennie z takimi rozmawiac wiec doskonale cie rozumiem. Tych ludzi zreszta
          swoja droga tez ale... sama nie wiem czy bardziej mi ich zal czy powinnam
          plakac nad ich glupota czy smiac sie z niej.
          Moje ulubione pytanie: "a czy pracodawca pokrywa koszty podrozy i
          zakwaterowanie i wyzywienia?, Nie? A w gazecie pisali ze wiekszosc pracodawcow
          placi za to. I ze latwo jest znalezc prace na budowie i ze nie potrzebuje
          jezyka".
          • Gość: marianna again Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 14:42
            i jeszcze cos: ja nikogo nie zamierzam zniechecac do wyjazdu, w zadnym wypadku!
            Po prostu zanim pojedziecie:
            1. sprobujcie dowiedziec sie czegos o kraju i miescie do ktorego sie wybieracie
            2. zarezerwujcie sobie jakis nocleg zeby nie spac na dworcu
            3. liczcie sie z tym ze pracy mozna czasami szukac tygodnie a nie dni
            4. chociazby samo zalatwienie formalnosci w urzedach WYMAGA komunikatywnej
            znajomosci jezyka. Komunikatywnej to znaczy takiej ze rozumiecie co ktos do was
            mowi i jestescie w stanie odpowiedziec.
            Pracodawca zanim was zatrudni bedzie chcial z wami tez porozmawiac. Chociaz
            przez chwile.
            Po prostu przygotujcie sie jakos do tego wyjazdu. I nie wierzcie slepo w
            artykuly w gazetach w ktorych autorzy twierdza jak to "prosto, latwo i
            przyjemnie zyje sie za granica". Niketorym tak sie zyje, niektorym nie.
    • Gość: MELCOX Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.inpoland.pl 03.05.05, 22:49
      Panowie wiecej optymizmu,do odwaznych swiat nalezy...
      • Gość: grUF Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: 82.141.224.* 04.05.05, 12:27
        Moi drodzy jak swiat dlugi i szeroki wszystko albo duzo zalezy od tego jak sie
        do takiego wyjazdu czlowiek przygotuje i niestety od... szczescia.

Kazdy kto przyjezdza do Ire ma jakis kredyt od losu i w duzej mierze zalezy od
        kazdego z Nas jak to wszystko bedzie sie ukladalo.

Irlandia niby teraz jest zszokowana bezdomnymi polakami, "cieniami" :( ale ta
        irlandia tez musi pamietac, ze dzieki setkom, tysiacom ludzi z polski [ i nie
        tylko ] niezle na tym zarabia:
        a] wiekszosc ludzi przyjezdzajac tutaj ma juz ze soba jakies oszczednosci,
        ktore wydaje na jedzenie, mieszkanie, zalatwianie potrzebnych dokumentow ITD.
        ITP. placac za to w wiekszosci irlandzkim firmom i czy im sie dalej powiedzie
        czy nie tych pieniedzy nikt im nie zwraca...,
        b]szczesliwa czesc, ktora znajduje prace dalej placi za mieskzanie, dalej zywi
        sie, dalej pije piwo, chodzi do kina itd. itp.

Faktem jest, ze duzo ludzi jest po prostu MAXYMALNIE nie przygotowanych do
        przyjazdu tutaj lecz moim zdaniem nie wolno wszystkich skreslac bo kazdy z Nas
        kto tutaj jest, jechal z nadziejami i dusza na ramieniu...

Na koniec szczerze trzeba przyznac, ze teraz coraz trudniej o prace/ bynajmniej
        nie chce podcinac skrzydel wszystkim myslacym o przyjezdzie tutaj/ po prostu
        sprobujcie przygotowac sie do tego jak najlepiej np. internet w tym roznego
        rodzaju fora, ktore wedlug mnie sa skarbnicami wiedzy/im wiecej bedziecie
        wiedziec tym mnie bedziecie "cierpiec" a uwierzcie mi rzeczywistosc potrafi byc
        brutalna...

POZDRO for all i glowa do gory :-) usmiech na twarzy i jak najwiecej
        pozytywnych przemyslen i planow na przyjazd tutaj zycze :-)

grUF

• bosiunia Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO 04.05.05, 12:48
      Interesuje mnie informacja dot. ubezpieczenia i podatków, jak wygląda naprawdę
      odzyskiwanie nadpłaconego podatku, jak ktoś przepracował kilka miesięcy w danym
      roku kalendarzowym, czy to jest tak jak np. w Niemczech?
      Po drugie jak to jest z tymi ubezpieczeniami? Skoro się tam pracuje i płaci
      podatek. Może wiesz, skoro tam siedzisz i znasz angielski. Ja tam pracuje, nie
      za dobrze znam angielski odpisz
      • Gość: kat Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 04.05.05, 17:32
        Pracuje w Irlandii juz ponad rok. Zmiany jakie zaszly w tym czasie sa
        niewyobrazalne. Mam kontakt z Polakami i z Irlandczykami.
        Poczatki byly dobre, Polacy dobrze pracowali, Irlandzcy pracodawcy byli z nich
        zadowoleni. Zmienilo sie.
        Irlandzcy pracodawcy teraz wiedza ze Polaka mozna wykorzystac, malo mu
        zaplacic, zatrudnic na czarno a on i tak bedzie pracowal, nawet kilka godzin w
        tygodniu. Po tygodniu mozna go zwolnic i mu nie zaplacic w ogole.

Z drugiej strony ten zapal Polakow do pracy tez gdzies zginal. Zderzenie
        wyobrazen z rzeczywistoscia jest przykre dla wielu. Naprawde nie wiem skad ci
        optymisci? Czy wydaje im sie ze to wszystko bajki? Bajki to sa ale o pracy na
        kazdym kroku i wysokich wynagrodzeniach.

Jesli ktos ma cos konkretnego do zaoferowania niech przyjedzie i pracuje ale ci
        ktorzy nie mieli pomyslu na zycie w Polsce tu tez wiele nie osiagna moze tylko
        dlugi.

Szkoda ze ta duza wiekszosc Polakow psuje opinie tym naprawde wartosciowym,
        ktorzy mogliby tu cos wiecej osiagnac.

A moze pan Marek z uwagi na charakter swojej pracy mogbly tych wszystkich
        Polakow namowic na powrot do Polski.
        Ulepszyloby to stosunki polsko-irlandzkie napewno.

Czy warto jechac tylko po to zeby sie gdzies zaczepic? Zeby zyc w nedznym
        pokoju? Zeby tylko moc sie pochwalic w Polsce? Po co?
    • Gość: ewa Re: PRACA W IRLANDII DLA KAZDEGO IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.05.05, 03:55
      zgadzam sie z Markiem, choc bolesna to prawda. sytuacja w kraju jest prawie
      tragiczna, ale nie znaczy to, ze mozemy sie tym usprawiedliwac, ciagnac za
      soba, za granice, nasze narodowe kretactwo, lenistwo, zawisc i niewyobrazalna
      chciwosc. Przygotowanie sie do wyjazdu jest czynnoscia absolutnie konieczna!
      Miejmy wyobraznie!!! Same zlote raczki nie wystarcza. I kodeks podstawowych
      zasad dobrego zachowania tez nalezy przyswoic, niektorzy o tym zapominaja...!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka