ae911truthorg
14.09.11, 10:10
Z blogu na s24:
Drogi Panie Piotrze,
Na Pana rece skladam podziekowania za wiele cennych uwag I sugestii jakie dostalem przez ostatnie godziny. Nie jestem w stanie odpowiadac na wszystkie pytania. Proponuje aby wszyscy koledzy, ktorzy sa w stanie zrobili podobny model skrzydla uderzajacego drzewo, zrobili symulacje komputerowe zgodnie z najlepsza ich wiedza, uzywajac wlasnosci materialow jakie so dla nich dostepne. Jesli podejma to zadanie, jestem gotowy spotkac sie ze wszystkimi I dyskutowac nasze wyniki w gronie swiatowych ekspertow na konferencji Earth and Space 2012 w Pasadena California 15-18 Kwiecien 2012. Prosze przeslac abstrackty swoich prezentacji do mnie przed 17 wrzesnia, gdyz oficjalnie jest juz za pozno na skladanie ich, ale poniewaz ja organizuje tam specjalne symposium na temat uderzen o duzej energii razem z kolega z NASA, Dr. Robert Goldberg, wiec bede w stanie dolozyc kilka prezentacji. Na tym symposium beda eksperci a NASA, FAA oraz wielu firm konsorcjium lotniczego. Dyskusja bedzie ciekawa na wysokim poziome I jestem pewien ze razem dojdziemy do najlepszych wynikow mozliwych do uzyskania. Po wiecej informacji prosze wejsc na strone: content.asce.org/conferences/earthspace2012/index.html
Pozdrawiam,
Dr. Wieslaw K. Binienda, F. ASCE.
Editor-in-Chief Journal of Aerospace Engineering, ASCE
Professor and Chair,
Civil Engineering Department
The University of Akron
Akron, OH 44325
Tel.: 330-972-6693
Email: wbinienda@uakron.edu
-----Original Message-----
From: (...)
Sent: Friday, September 09, 2011 5:35 AM
To: wbinienda@uakron.edu
Subject: symulacja wypadku Tu154M
Szanowny Panie!
Na stronie 13 prezentacji podano parametry wytrzymałościowe brzozy.
Podane wielkości są jednak charakterystyczne dla drewna w stanie
powietrznosuchym a nie dla żywego drzewa.
Jeśli to możliwe to prosiłbym o odpowiedź czy takie parametry zostały
zastosowane w obliczeniach metodą MES, czy też uwzględniono zależność
modułów sprężystości od wilgotności i nasycenia tym wszystkim co
odparowuje po ścięciu drzewa.
Komentując na blogu pana Marka Dąbrowskiego użyłem przenośni o łamaniu suchego patyka i żywej gałęzi.
Z wyrazami szacunku
(...)
Moje wątpliwości niestety nadal pozostaną wątpliwościami. Zamiast krótkiej odpowiedzi na krótkiego maila dostałem długą, grzeczną i wyczerpującą zaporową odpowiedź, którą cytuję w całości wraz z moim mailem bez komentarza.
BEPIOTR 62 1083 | 09.09.2011 14:22
Bepiotr to podobna osoba do ykw - inteligenta z wyboru, który sprowadza skrzydło do belki o przekroju prostokątnym i nie uwzględnia rozkładu siły na prostopadłą i równoległą do krawędzi natarcia, że o schemacie obciążenia nie wspomnę ;). Po prostu ręce opadają.
Odpowiedź profesora świetnie skomentował bloger:
Wreszcie ktos pajacom pokazal jak wygladaja, od kilkudziesieciu juz lat sposoby analizowania zachowan konstrukcji.
Takie brednie, jak p. Anodiny i p. Millera mozna sobie ogladac we wlasnym, piaskownicowym gronie.
Kazdy inzynier puka sie w czolo na panski belkot p. Miller.
RX5VTX
mdabrowski.salon24.pl/