Dodaj do ulubionych

Vision Express w BP

03.11.09, 09:14
Jakie macie doświadczenia związane z Vision Express w Białej? Mam
zlecenie na okulary dla synów i zastanawiam się nad wyborem - VE czy
inny optyk.. Proszę o Wasze opinie na ten temat :)
Obserwuj wątek
    • cafe_tee Re: Vision Express w BP 03.11.09, 09:33
      forum.gazeta.pl/forum/w,118,98743764,,optyk_okulary.html?v=2
      Ja VE omijam z daleka
      po pierwsze - wydumane ceny z kosmosu.
      po drugie - młoda dziewczyna, bez doświadczenia, nie ma prawa znać się na
      doborze oprawek. Choćby nie wiem jak się starała - nie dobierze odpowiednich do
      twarzy - a takie, które podobają się klientowi (nieważne, że wygląda w nich
      komicznie), albo zalegają półki - aby sprzedać.

VE to sieciówka, działa na zasadzie franczyzy. Coś na kształt McDonalds'a.
      Personel zmienia się często. Trafiają tam dziewczyny po liceum, albo w trakcie
      studiów zaocznych. Bez żadnej praktyki.
      Liczy się prowizja, szybkość obsługi i utarg.

Wybierz prywatny zakład z doświadczeniem, gdzie ceny są normalne.
      Osobiście od 10 lat korzystam z usług pań "pod zegarem". Przedtem miały zakład
      na Reformackiej, w starej kamienicy. Teraz są na placu, w bramie. Jeśli wybiorę
      oprawki, które mnie się podobają - pani stanowczo acz uprzejmie - mówi mi, co o
      tym myśli. Czy pasuje czy nie. Ostatnio wybrałam "śliczne" oprawki - ale pani
      powiedziała, że owszem są śliczne, ale nie koniecznie do mojej twarzy.
      Wybrałyśmy wspólnie - ja wyszłam szczęśliwa, a pani jeszcze bardziej :P bo po
      godzinie w końcu się mnie pozbyła :P

Za oprawki zapłaciłam 150zł. Jestem prze-szczę-śliwa :D
      Podobne w VE 500zł.... cena mówi sama za siebie. A gwarantuję, że nikt nie
      będzie pytał, czy kupiłaś w prywatnym zakładzie, czy w "markowym" VE.
      Zawsze możesz porównać ceny. Obejrzyj najpierw oprawki w VE, a potem u prywaciarza.
    • 19rosa Re: Vision Express w BP 03.11.09, 14:13
      co do zakupów okularów w VE to zgadzam się z przedmówczynią - nie warto. Ja od
      lat kupuję oprawki w centrum okulistycznym dr Jaroszyńskiego na Okopowej.
      Pomagają w doborze okularów żona właściciela - bardzo sympatyczna i kompetentna
      oraz p. Jowita również zna się na rzeczy. Ceny są rozsądne i jak coś się dzieje
      z oprawkami nie było problemu z reklamacją. Panie nawet zachęcają do zgłaszania
      wad w oprawkach w trakcie użytkowania bo jest to informacja też dla nich, ze
      takiego modelu oprawek nie warto więcej zamawiać.
      Proponuję się nie śpieszyć i wybrać najlepsze dla chłopców oprawki zarówno z ich
      punktu widzenia jak i Pani kieszeni :)
      • aranka84 Re: Vision Express w BP 04.11.09, 00:11
        Jeżeli to komuś pomoże, jestem osobą która kupowała okulary w VE, tyle że w
        Poznaniu w 97 roku. Zapłaciłam wtedy za nie niecałe 400 zł o ile dobrze
        pamiętam. Połowę wyniosły oprawki, a drugą połowę szkła, gdyż wybrałam
        plastykowe cieniowane ( góra ciemniejsza, dół jaśniejszy, taki mały bajer), a
        miałam przypisane fotochromy -0,25 od słońca i wiatru, gdyż miałam często
        zapalenie spojówek na tle alergicznym. Dodatkowo na miejscu a salonie ,,
        darmowe" badanie oczu, ustawienie szkieł, oprawek itd.
        Ogólnie byłam z nich zadowolona, każdy mówił, że bardzo ładne, fajnie dobrane do
        twarzy. W Poznaniu jednak panuje przekonanie, że VE jest przereklamowany, i w
        innych miejscach można kupić taniej i równie ładne i ja się z tym zgodzę. Do
        tego salonu zaszłam zupełnie przypadkowo, robiłam zakupy w centrum handlowym (
        bo VE zazwyczaj usytuowany jest w centrach handlowych) i mając receptę w torebce
        i odpowiedni zasób pieniędzy od Rodziców ( gdyż wtedy jeszcze studiowałam i nie
        należałam do osób, które musiały się wyliczać z każdej złotówki, wstąpiłam tam,
        nie przeglądając wcześniej ofert innych optyków, to był zwyczajny impuls i
        zostałam fajnie obsłużona. Okulary, jak na tamte lata były dość drogie ( faktem
        jest że za bajer z cieniowanymi szkłami płaciłam dodatkowo, zwykłe wyniosłyby
        taniej). Moja Teściowa natomiast rok póżniej,kupiła równie ładne a tańsze w
        optyku znajdującym się przy okulistyce w klinice. Jeżeli miałabym drugi raz
        wybierać, rozejrzałabym się w ofertach i opiniach i wybrała zwykłego optyka,
        gdyż czasami mają okulary równie fajne, a zarazem tańsze. Dodatkowo musi Pani
        wziąć pod uwagę, wadę, czy będą to minusy, czy plusy, czy jedno oko inne drugie
        inne ( np + i -, te są najdroższe), i jak daleko sięga wada i czy będą
        fotochromy czy zwykłe, bo to wszystko wpłynie na cenę, a VE sobie odpowiednio
        policzy. Fajnie, że powstał w Białej, ale jeżeli są inne równie ważne wydatki,
        to lepiej zdecydować się na zwykłego optyka, tak jak radzą tu inne osoby na tym
        forum i podejrzewam, że dostanie się równie fajne okulary, a tak niech gdzieś
        spadną, potłuką się szkła ( mi kilka razy spadły, tyle, że miałam plastyki), lub
        się zapomni lub gdzieś zostawi, to będzie się potem gryzło, że wydało się
        znacznie więcej niż w zwykłym optyku, który robi równie dobrze. Aktualnie,
        wszystko idzie z postępem, więc małe sprawdzone optyki również, starają się dbać
        o swoich klientów, by ich nie stracić i z pewnością będzie Pani miała równie
        fajna obsługę i spory wybór oprawek. Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
        • aranka84 Re: Vision Express w BP 05.11.09, 01:30
          Jeśli chodzi o mnie to te kupione w VE, były moje jedyne, nie miałam więcej
          potrzeby kupowania okularów, gdyż zapalenie spojówek zniknęło, a wada
          skorygowała się na ,,0". Chodziłam w nich tylko po dworze, przez wiele lat i
          czasami, gdy miałam przesilone oczy oglądałam telewizję. Pomimo wielu lat
          używania wyglądają nadal jak nówki, nic nie odpadło, nic nie odkręciło, pomimo
          tego, że mają delikatne oprawki. Natomiast co do VE, jeżeli nie jest całkowicie
          samodzielną firmą ( a nie jest), wówczas, muszą być zachowane pewne normy, gdyż
          może być cofnięte pozwolenie na prowadzenie tej działalności i korzystania ze
          znaku firmowego, dodatkowo, może zostać nałożona kara, za niewywiązywanie się z
          umowy, więc jakiś poziom, zgodny z ich polityką sprzedaży musi zostać utrzymany.
    • macyk Re: Vision Express w BP 04.11.09, 23:50
      Nie korzystam z VE wyłącznie ze względu na przypadkową obsługę o której było tu
      już wspominane a akurat w moim przypadku jest to istotne. Do porad sprzedawcy
      jednak należy podchodzić z dystansem i pójście do małego punktu z historią nie
      gwarantuje, że dostaniemy wartościową opinię. Skoro wybierasz się z synem
      przypuszczam, że będziesz tu najlepszym doradcą i wspólnie dojdziecie do konsensusu.

Do VE warto pójść ze względu na wybór oprawek i szkieł (nie wiem jak jest w VE w
      Białej ale franczyza narzuca standardy).

To, że gdzieś ktoś widział coś podobnego i taniej to bzdety. W oprawkach/szkłach
      na cenę bardzo wpływa jakość materiałów i wykonania. Mam tu spore doświadczenie
      i kilka sztuk okularów - do chodzenia na "codzień" i te po "domu". Te pierwsze
      kosztowały pięć razy więcej niż drugie, mimo, że "parametry" mają praktycznie
      takie same. Cena w tym przypadku ma bezpośrednie przełożenie na trwałość czyli
      podatność na odkształcanie. Te droższe po kilku latach noszenia wyglądają i
      noszą się jak w momencie zakupu. Te drugie odkształcają się same z upływem czasu
      i przy każdym najdrobniejszym nawet "przyciśnięciu", do tego śrubki mocujące
      szkła mają skłonność do samoodkręcania co przy nieuwadze skutkuje wypadaniem
      szkieł + powstają przebarwienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka