Dodaj do ulubionych

Proszę o odpowieź!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 20:23
Rozpoczęłam stosowanie pigułek antykoncepcyjnych (Cilest)jednak dowiedziałam
się, iż w przypadku stosowania pigułek rozpoczęcie współżycia bez dodatkowego
zabezpieczenia można rozpocząć dopiero po zużyciu pierwszego opakowania. Czy to
prawda? Od jakiego momentu można mieć pewność że są skuteczne. Proszę pilnie o
odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: Kati Re: Proszę o odpowieź!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 20:56
      to swieta prawda. jest tak ze wszystkimi pigulkami. Przeczytaj dokladanie
      informacje dolaczona do opakowania.
      • Gość: ika spokojnie! IP: *.el-4100100.acn.pl 16.12.01, 22:34
        jesli pierwsza pigulke wzięłas pierwszego dnia miesiączki - jestes bezpieczna;
        jesli drugiego lub piatego (zależy jaka opcję wybrał Ci lekarz) powinnas
        stosowac dodatkowe zabezpieczenie.
        Swoja drogą - zmień cilest na cos innego. mój lekarz powiedzial, że Cilest
        (jako jeden z nielicznych) może miec niemile skutki uboczne (i dal mi
        triquilar - używam juz 5 lat)
        pozdrowienia
        Ika
        • Gość: magda Re: spokojnie! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 23:10
          Gość portalu: ika napisał(a):

> jesli pierwsza pigulke wzięłas pierwszego dnia miesiączki - jestes bezpieczna;
          > jesli drugiego lub piatego (zależy jaka opcję wybrał Ci lekarz) powinnas
          > stosowac dodatkowe zabezpieczenie.
          > Swoja drogą - zmień cilest na cos innego. mój lekarz powiedzial, że Cilest
          > (jako jeden z nielicznych) może miec niemile skutki uboczne (i dal mi
          > triquilar - używam juz 5 lat)
          czy mogłabyś sprecyzować jakie skutki uboczne? Lekarz zalecił mi Cilest ponieważ
          jak stwierdził nie powoduje tycia a na tym bardzo mi zależało
          P.S.Pigułkę wzięłam pierwszego dnia więc ok
          > pozdrowienia
          > Ika

• Gość: krol Re: spokojnie! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.01, 00:31
            Gość portalu: magda napisał(a):

> Gość portalu: ika napisał(a):
            >
            > > jesli pierwsza pigulke wzięłas pierwszego dnia miesiączki - jestes bezpiec
            > zna;
            > > jesli drugiego lub piatego (zależy jaka opcję wybrał Ci lekarz) powinnas
            > > stosowac dodatkowe zabezpieczenie.
            cilest?
            > > Swoja drogą - zmień cilest na cos innego. mój lekarz powiedzial, że Cilest
            >
            > > (jako jeden z nielicznych) może miec niemile skutki uboczne (i dal mi
            > > triquilar - używam juz 5 lat)
            > czy mogłabyś sprecyzować jakie skutki uboczne? Lekarz zalecił mi Cilest poniewa
            > ż
            > jak stwierdził nie powoduje tycia a na tym bardzo mi zależało
            > P.S.Pigułkę wzięłam pierwszego dnia więc ok
            > > pozdrowienia
            > > Ika
            >

• Gość: ika Cilest IP: 212.160.156.* 17.12.01, 11:13
            Ja po triquilarze tez nie przytyłam ani grama, a co do Cilestu - mnie zależało
            przede wszystkim na tym, abym nie miala potem problemów z ciąza, a po Cilescie
            czasem moga być - tak powiedzial lekarz. ponoc jest to najbardziej szkodliwy z
            dostepnych na polskim rynku śr. antykoncep. I cos w tym jest bo nie ma go np. w
            niemczech.
            pozdr.
            Ika
            • Gość: ryżymałp Re: Cilest IP: 195.116.167.* 17.12.01, 15:42
              U mnie cilest nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Pozbyłam sie za to syfów
              z twarzy.
    • Gość: ada Re: Proszę o odpowieź!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.12.01, 22:32
      Gość portalu: magda napisał(a):

> Rozpoczęłam stosowanie pigułek antykoncepcyjnych (Cilest)jednak dowiedziałam
      > się, iż w przypadku stosowania pigułek rozpoczęcie współżycia bez dodatkowego
      > zabezpieczenia można rozpocząć dopiero po zużyciu pierwszego opakowania. Czy to
      >
      > prawda? Od jakiego momentu można mieć pewność że są skuteczne. Proszę pilnie o
      > odpowiedź
      !!!!!!!!????????????????????

• Gość: Max Re: do magdy IP: 158.66.108.* 17.12.01, 10:21
      Halo magdo,

odradzam ci stosowanie prochów. I tak zawodzą średnio ok. 6% w ciągu pierwszego
      roku stosowania. Są nienaturalne i często szkodliwe dla zdrowia. Proponuję ci
      rozpoczęcie odpowiedzialnego współżycia po wyjściu za mąż na podstawie metod
      naturalnych.

Piguły dają ci 99,7% pewności i dodatkowo komplikacje zdrowotne, a metody
      naturalne (zdrowe, np. objawowo-termiczna): 99,8%. Nie bądź głupia i dbaj o
      zdrowie i swoją kobiecość.

Halo, Max
    • hans_kloss Prosze, oto odpowiedz 17.12.01, 11:03
      Witaj Magdo,

Skad ten pospiech, przeciez dobrze jest wlasciwie sie przygotowac na nowe
      doznania i nie martwic sie problemami zwiazanymi z przyjmowaniem chociazby
      nowego leku.

Dwuskladnikowa jednofazowa tabletka antykoncepcyjna jaka jest cilest (na rynku
      jest wiecej tego rodzaju tabletek) rozpoczac przyjmowanie mozna na dwa sposoby.

Pierwszy z nich zaklada polkniecie pierwszej tabletki pierwszego dnia
      krwawienia miesiaczkowego, wtedy zabezpieczony jest antykoncepcyjnie pierwszy
      cykl przyjmowania leku....ale. No wlasnie jest jednak pewne ale. U mlodych
      dziewczat cykle miesiaczkowe nie zawsze bywaja regularne, a ponadto czasem
      trudno jest okreslic pierwszy dzien krwawienia, bo pojawia sie najpierw kilka
      dni plamien, a obfitsze krwawienie ma miejsce potem. Dlatego przyjmowanie
      antykoncepcji hormonalnej w postaci dwuskladnikowej jednofazowej tabletki
      antykoncepcyjnej zaleca sie kobietom starszym, o ustabilizowanych cyklach
      miesiaczkowych.

Drugi sposob przyjmowania pierwszego opakowania tabletki, zaklada przyjecie
      pierwszej tabletki 5 dnia cyklu miesiaczkowego, przyjmujac pierwszy dzien
      krwawnienia jako pierwszy dzien cyklu. W takim wypadku pierwszy cykl
      przyjmowania tabletek nie jest w 100 % pewny - nalezy sie dodkowo zabezpieczyc -
      prezerwatywa + chemiczny srodek antykoncepcyjny.

Pamietaj tez aby wnikliwe obserwowac sygnaly plynace z twojego organizmu przez
      pierwsze 3 miesiace przyjmowania antykoncepcji. Tyle bowien potrzeba czasu aby
      calkowicie przestroic organizm na nowosc jaka sa tabletki. O wszelkich
      problemach informuj swojego lekarza, nie zmieniaj sama leku. I pamietaj, ze
      rozne kobiety roznie reaguja na zalecone im tabletki, dlatego nie sugeruj sie
      opowiadaniami kolezanek. Dla ciebie najwazniejsze jest to jak twoj organizm
      bedzie tolerowal lek.

Sprawa trzecia skutecznosc antykoncepcji - okreslana tzw. wskaznikiem Pearla -
      jest to liczba ciaz u 100 kobiet regularnie przyjmujacych dany rodzaj
      antykoncepcji w ciagu roku.

metody naturalne - w zaleznosci od metody od 1% do 24% (najgorsza skutecznosc
      ma kalendarzyk - 20-24%)
      stosunek przerywany (zaliczany czasem do metod naturalnych) od 15-28%
      dwuskladnikowa jednofazowa tabletka antykoncepcyjna od 0,01 do 0,12% -
      wiekszosc ciaz podczas przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych wynika z bledow
      w ich przyjmowaniu.

Pozdrawiam serdecznie
      • Gość: Max Re: do magdy IP: 158.66.108.* 17.12.01, 12:22
        Halo magdo,

dane statystyczne przedstawione przez hk nie pokrywają się z danymi
        Departamentu Zdrowia (USA), r. 1996:

pigułka-99,7%
        wkładka domaciczna-99,0%
        kalendarzyk-87,0%
        prezerwatywa-99,0%
        krążek dopochwowy ze środkami plemnikobójczymi-97,0%
        metoda Billingsa-96,0%
        metoda objawowo-termiczna-99,8%.

Proponuję ci zostawienie sztucznych metod dla barbarzyńców i inszej ciemnoty i
        pełne korzystanie z dóbr natury.

Halo, Max
        • hans_kloss skutecznosc 17.12.01, 12:32
          Witaj,

Dane podane przeze mnie pochodza ze zrodel WHO, na ktore powoluja sie autorzy
          podrecznikow zarowno akademickich, jak i popularnych. Co wiecej sa to dane
          uzywane i cytowane przez lekarzy w Polce.

Mozna je odnalezc w:
          T. Pisarski "Położnictwo i ginekologia" PZWL 1991, str. 51
          J. Guillebaud "Antykoncepcja - pytania i odpowiedzi" WMP 1995, str. 40

Pozdrawiam.
          • Gość: Max Re: skutecznosc IP: 158.66.108.* 17.12.01, 12:53
            Halo magdo,

przedstawione przeze mnie dane uwzględniają również nie planowane ciąże
            pojawiające się jednak nie tylko z powodu nieskuteczności metody, ale także
            niewłaściwego korzystania z metody (błąd użytkowania) i z powodu
            nieodpowiedniej znajomości metody (błąd nauczyciela). Zatem metody naturalne są
            jeszcze skuteczniejsze niż cytowane.

Halo, Max

• hans_kloss skutecznosc 17.12.01, 13:17
              Witaj,

Ocena skutecznosci metody antykoncepcyjnej byla niemalym wyzwaniem. Dlatego, ze
              zawsze istniala duza grupa czynnikow, nie uwzglednionych w kolejnych szeroko
              zakrojonych badaniach klinicznych, ktore modyfikowaly wyniki i nie dawaly
              mozliwosci oceny statystycznej.

Dlatego przyjeto inne rozwiazanie. Nie zwraca sie juz uwagi na zadne dodatkowe
              czynniki, sa one wpisane w metode. Nie standaryzuje sie wskaznika dla kobiet
              zdrowych czy chorych, prawidlowo stosujacach antykoncepcje czy tez nie.

Wskaznik Pearl'a nalezy do grupy populacyjnych i rzadzi sie prawami wielkich
              liczb. I dlatego zostal przyjety przez wszystkie gremia medyczne, zarowno w
              USA, jak w Europie czy innych czesciach swiata. Pozwala bowiem na obiektywne
              porownanie wszystkich metod antykoncepcyjnych - od naturalnych po chirurgiczne.

Obliczono takze wskaznik Pearl,a dla kobiet nie stosujacych zadnej metody
              antykoncepcyjnej i wynosi on od 60 do 80%, czyli od 60 do 80 kobiet regulanie
              wspolzyjacych w czasie 1 roku zajdzie w ciaze. Co pokrywa sie z danymi
              fizjologicznymi, mowiacymi, ze ponad 50% ciaz jest traconych w pierwszym
              miesiacu. O czym kobieta moze nawet nie wiedziec, bo poronienia takie
              przypominaja zwykla miesiaczke.

Pozdrawiam.
              • freud Re: skutecznosc 17.12.01, 15:22
                Od dawna dyskusja na Forum nie byla tak merytoryczna. HK, jedno pytanko - studiujesz medycyne?
                Przez ciekawosc pytam, bo sledzac Twoje odpowiedzi (niezwykle rzeczowe zreszta) odnosze
                wrazenie, ze troche jakbys "wprawial" sie do zawodu... (a moze juz masz praktyke;)))

Pozdrawiam serdecznie,

Sigi
    • andrzej.depko Re: Proszę o odpowieź!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.12.01, 17:57
      Odpowiedzi, Iki i Hansa_Klossa są rzeczowe i wyczerpujące zagadnienie. Nic
      dodać nic ująć. Magdo jest dokładnie tak jak Oni to przedstawili. O
      bezpieczeństwie cyklu decyduje dzień przyjęcia pierwszej tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka