Dodaj do ulubionych

Asthenozoospermia

26.09.10, 17:01
Odebraliśmy wyniki męża i okazało się, że ma asthenozoospermię ( nieprawidłowa ruchliwość plemników). Może któraś z Was orientuje się czy to mogło być przyczyną poronień? No i jakie są rokowania na przyszłość?
W internecie niewiele o tym....
Jutro wizyta u androloga.
pozdrawiam,
Kinulka
Obserwuj wątek
    • sofi75 Re: Asthenozoospermia 27.09.10, 09:52
      Nie moglo.

Przyczyna poronien moze byc wadliwa budowa plemnika na poziomie DNA i tyle.

Mniejsza ruchliwosc bierze sie glownie z przegrzania, kawy, papierosow etc.
      Przy mniejszej ruchliwosci trudniej dochodzi do zaplodnienia, ale na dalszy rozwoj ciazy nie ma to wplywu.
      • kinu-lka Re: Asthenozoospermia 27.09.10, 12:52
        Sofi,
        Czy to znaczy, że mąż powinien wykonać jeszcze jakieś szczegółowe badanie nasienia, które wskazałoby wadliwą budowę plemnika?Jeśli tak, to jak to badanie się nazywa?
        Czy badanie kariotypu jest w stanie to stwierdzić?
        • sofi75 Re: Asthenozoospermia 27.09.10, 13:53
          Nie musi robic dodatkowego badania.

Morfologia jest w podstawowym badaniu nasienia, a badanie DNA nic nie wnosi do sprawy (poza tym, ze bedziesz miec wiecej informacji, ktore nie zmienia prawdopodobnie sposobu postepowania).
          • kinu-lka Re: Asthenozoospermia 27.09.10, 14:59
            Z tego co piszesz, rozumiem, że miałaś do czynienia z asthenozoospermią. Czy w takim razie możesz mi powiedzieć jakie są sposoby postępowania w tej sytuacji?
            pozdrawiam,
            Kinulka
            • sofi75 Re: Asthenozoospermia 27.09.10, 15:32
              Nie - 'nasz' problem to kiepska morfologia. Byla rzekomo przyczyna 2 poronien, a potem recepta na problem mialo sie okazac in-vitro.
              Przeszlam trzy - bez efektu.

Co do zanizonej ruchliwosci - wiem ze da sie to poprawic jakimis suplementami i witaminami - ale tematu nie zglebialam, bo raz ze mnie nie dotyczyl, dwa - nie wierze w kuracje witaminowe - sa czasochlonne a efekty niegwarantowane.
              • kinu-lka Re: Asthenozoospermia 27.09.10, 15:57
                Dziękuję Ci za odpowiedzi smile
                pozdrawiam,
                • 1_ania_79 Re: Asthenozoospermia 27.09.10, 19:11
                  my też mamy problem z morfologią, to nie to samo wiem ale lekarze mówią że na jakość męskiego nasienia niewiele można niestety wpłynąć. Jestem po jednej stracie więc nie muszę dodawać ze i tak spotykam się z ignorancją lekarzy. Wydaje mi się jednak, że tak jak u kobiety pewne rzeczy można wyleczyć, poprawić itd u mężczyzn to n ie takie proste sad
                  Ale jeden lekarz androlog powiedzial nam, że zawsze ten jeden plemnik się znajdzie który będzie zdrowy i silny i on wygra z calą resztą tych gorszych.
                  I jeszcze ciekawostka - mój M ma fatalne uplynnienie. Według wszelkich opinii powinniśmy mieć problem z zajściem a ... udalo się za pierwszym razem. nie wiem jak będzie teraz bo jeszcze tak na dobre się bnie staramy ale mam nadzieję że z poczęciem będzie równie latwo a dalszy ciag pozytywny. życzę tego samego i nie zamartwiaj się, natura i tak gra pierwsze skrzypce. To ona decyduje wink
                  • ania-8004 Re: Asthenozoospermia 28.09.10, 08:57
                    Mój M tez ma nieciekawe wyniki i ja mu zafundowałam taki zestaw:
                    3 x 1 tabletka Macy
                    2 x 1 tabletka Salfazinu
                    2 x 1 tabletka vit. C
                    1 x 1 tabletka L-karnityny
                    1 x 1 tabletka kwasu foliowego
                    Brał go przez 2 miesiace chyba, a powinno sie brać przez 3, ale jemu i tak pomógł. Badania nasienia poprawiły się.
                    • 1_ania_79 Re: Asthenozoospermia 28.09.10, 10:17
                      Aniu a czy to wszystko jest bez recepty? jeśli tak to pędzę do apteki wink
                      • ania-8004 Re: Asthenozoospermia 28.09.10, 10:39
                        Tak, wszystko jest bez recepty. Ja tez zamierzam jeszcze raz powtórzyć kurację. A i jeszcze dobra jest witamina A+E, można ją kupić bez recepty, ale jest też na receptę dużo mocniejsza. Własnie taką na receptę lekarz przepisał mojemu mężowi. Ale myśle, że ten pierwszy zestaw wystarczy.
                    • kinu-lka Re: Asthenozoospermia 28.09.10, 10:20
                      Dzięki serdeczne, lekarz stwierdził, że wyniki są bardzo dobre, a asthenozoospermia wynika po prostu z dużej gęstości spermy. Zapobiegawczo przepisał własnie vit. C, l-karnitynę oraz folik. Powiedział także, że absolutnie nie możliwe jest aby to było przyczyną poronień bo sperma jest bardzo dobrej jakości.

Szukamy dalej smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka