Gość: 52b1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 15:43 w ciagłej sprzedazy brykiety drzewne, tona kosztuje tylko 350 zl, pakowane w workach po 25 kg, - Sulejówek ul. Słowackiego 81 po 17.00 Tel 693100281 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sąsiad Re: ekologiczny opał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 17:46 Gość portalu: 52b1 napisał(a): > w ciagłej sprzedazy brykiety drzewne, tona kosztuje tylko 350 zl, pakowane w > workach po 25 kg A którędy wrzuca się je do kaloryfera? W moich nie ma żadnego otworu, do którego zmieściłyby się te brykiety. A nie śmierdzi od nich w pokoju??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 52b1 Re: ekologiczny opał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 10:01 cala zachodnia europa ogrzewa swoje mieszkania i domki jednorodzinne paliwem ekologicznym. Wystarczy zaopatrzyc sie w piec co i bedziesz mial gorace kaloryferki za nieduże pieniądze . W okolicy gdzie pali sie węglem lub koksem bardzo to czuć- czad , brykiety pachna drzewem.Ostatnio zdrożał gaz energia elektryczna, węgiel i koks wiec należy pomyśleć o zmniejszeniu kosztow ogrzewania lokalu a przy okazji zadbac o środowisko. Paląc w piecu węglem lub koksem pozostaje ci jeszcze popiół, ktory nikt za darmo od ciebie nie odbierze- z brykietow popioł nie jest odpadem ale naturalnym nawozem do ogrodka. Weszla juz w życie nowa ustawa o ochronie środowiska i za wszystkie śmiecie wreszcie trzeba zaplacic- mam nadzieje, ze nikt nie bedzie juz wyrzucal śmieci do lasu . Pewnie dla osob ogrzewajacych swoje domki paliwem ekologicznym beda upusty tak jak kiedys bylo z gazem. To samo a moze w wiekszym stopniu dotyczy wspolnot mieszkaniowych, ktore w porozumieniu z Bankiem Gospodarstwa Krajowego lub Ochrony środowiska moga skorzystac z pomocy na zakup piecow do kotlowni np. osiedlowych na paliwo ekologiczne. Pozostawiam pod rozwage i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kura 31 Re: ekologiczny opał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 14:22 A ile trzeba tych brykietów, by ogrzać zimą 100 metrowy kurniczek i ile kosztuje taki specjalny piec.? Zimą stale marzną mi łapy i kuper,a nowe piórka jakoś nie rosną.Czy można by ogrzać się gdzieś w takim ciepełku przed podjęciem decyzji? Odpowiedz Link Zgłoś
52b1 Re: ekologiczny opał 12.10.05, 08:28 BARDZO MI PRZYKRO KURKO, ZE TAK MARZNIESZ ZIMOWA PORA. koszt pieca tz stalopalnego to od 1200( Sulejowek u Pana Marka Smolarza przy Czynu Spolecznego lub w Rembertowie na ul. Cyrulikow w sklepie hydraulicznym) do kilku tysiecy z roznymi bajerami, lacznie z podajnikiem abys nie brudzila sobie lapek lub pioreczek. Koszt ogrzania tego kurniczka to max 2t( 350złx 2) na caly okres grzewczy. Ale jeżeli Kureczko lubisz tropikalne cieplo to dokupisz z 0,5 tony. Pozdrawiam cieplo Basia Odpowiedz Link Zgłoś
kura31 Re: ekologiczny opał 12.10.05, 19:37 To chyba b. tanio, jutro zaciągnę swego kogutka na Czynu, jeśli da się namówić. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
krolik-ok Re: ekologiczny opał 12.10.05, 20:01 A czy mozna tymi brykietami dogrzewac krolicza norke, w ktorej jest tzw. koza czyli zeliwny piecyk? Piecyk ma bardzo maly otworek 15x15cm, a jakie sa wymiary brykiecikow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ekologiczny opał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 00:20 > W okolicy gdzie pali sie węglem lub koksem > bardzo to czuć- czad wiekszej bzdury dawno nie słyszałem :)) Padam ze smiechu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
krolik-ok Re: ekologiczny opał 13.10.05, 08:08 I co z moja koza? Kurze odpowiedziales/as , a mnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 52b1 Re: ekologiczny opał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 22:00 przepraszam Kroliku, ze dopiero teraz odpowiadam ale wloczylam sie po szkoleniach, bo teraz nastala taka amerykańska moda i nie wchodzilam na forum. W kozuli mozna palic bez przeszkod ale spalisz duzo brykiecikow, bo tam nie mozna uregulowac doplywu powietrza i bedzie ci sie rozgrzewala do czerwoności. Jesli chcesz ogrzewac jakies pomieszczenie , w ktorym przebywasz tylko przez jakis czas i chcesz je szybko nagrzac to brykiety ci sie sprawdza. W piecu stalopalnym jest mozliwość uregulowania doplywu powietrza a chodzi o to aby byl bardzo maly, bo brykiety sa kaloryczne i powinny oddawać energie do podgrzanuia wody a nie w komin. Pozdrowienia dla chwilowo zmarzlego Krolika Odpowiedz Link Zgłoś
krolik-ok Re: ekologiczny opał 15.10.05, 18:19 Alez nie, jest mi cieplo, mam troche drewna i wszystko gra. Mam zamiar w mojej kozuli palic w ten sposob, ze bede wrzucac do niej po jednym brykieciku, a nie hajcowac jak wsciekly i w ten sposob lapkami i ich praca zastapie regulacje doplywu powietrza. Zamowie u Ciebie te brykieciki, jesli przysiegniesz , ze w moim kozim salonie, tzn. w salonie, w ktorym jest koza, nie bedzie podczas palenia smierdziala, bo tego nie zniose. Jak sie zamawia u Ciebie te brykieciki? Rozumiem, ze przywieziesz mi je do kroliczej norki!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 52b1 Re: ekologiczny opał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:41 kroliku zalezy ile chcesz tych brykiecików. Zapomnialam z tego wszystkiego napisac, ze brykieciki są bardzo dobre do palenia w kominku. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 52b1 Re: ekologiczny opał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:42 brykiety sa pakowane w foliowe worki po 25 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 52b1 Re: ekologiczny opał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 12:20 Znow wzrastaja ceny gazu i węgla i idzie zima a moje brykieciki sa jeszcze w starej cenie. zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
krolik-ok Re: ekologiczny opał 04.11.05, 22:01 Dzieki, pamietam, niebawem wpadne, po worek, dwa, na probe, ale chwilowo chorobsko mnie zlozylo, no i cieplutko tak na swiecie, ze sie o kozuli myslec nie chce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś