21.06.11, 11:27
Dziewczyny bardzo proszę o interpretację wyników beta - HCG. W grudniu poroniłam, zabieg miałam 8 grudnia. I oto jak przedstawiają się moje wyniki beta-HCG na przełomie kilku miesięcy. Wynik histop. nic nie wykazał.
28.12.2010 - 63,33 mIU/ml
04.01.2011 - 36,83
14.01.2011 - 20,11
17.02.2011 - 3,17
05.04.2011 - 13,86
07.04.2011 - 6,87
kobiety (przed menopauzą, nie będące w ciąży) =<1 mIU/ml
Czy to normalne? czy powinnam zgłosić się do lekarza? Czy w ogóle jest się czym martwić? Zastanawia mnie dzień 05.04. Badanie zrobiłam ponieważ nie dostawałam okresu (przyznaję, że trochę pogrzeszyłam z mężem), a miałam przeciągające się plamienie. Uznałam ten wynik wówczas za ciążę biochemiczną. W tym samym dniu zresztą dostałam okresu i dwa dni później, czyli 07.04 hormon opadł. Na wczorajszym usg, gdy wspomniałam o tym lekarzowi stwierdził, że to jeszcze pozostałości po poronieniu... Nic nie rozumiem. Jutro lub jeszcze dzisiaj chyba pójdę zrobić HCG.
Pozdrawiam Was ciepło i dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • dagmaralodz77 Re: beta-HCG 21.06.11, 12:29
      urbew... no coś musiało się wydarzyć, też sądze ze ciąza biochemiczna bo nie ma tak ze beta rośnie i spada a w macicy czysto!
      Uważam ze robienie bety dziś czy jutro mija się z celem jakimkolwiek! No chyba ze czujesz duży niepokój a wynik przyniesie Ci ulge i spokój smile pozdrawiam
    • doktor_samo_zlo Re: beta-HCG 21.06.11, 14:23
      Nie martwić się. Zaufać lekarzowi - skoro usg było wykonane i nic niepokojącego nie stwierdzono to przestać się zadręczać i robić w kółko badanie beta hcg. Nie szkoda ci czasu i pieniędzy?
      Medycyna to nie matematyka.
      Dla spokoju ducha radziłabym Ci badanie i usg jeszcze u innego lekarza oraz konsultację wyników bety.

pozdrawiam
    • omeggi Re: beta-HCG 21.06.11, 16:56
      Nie radziłabym już robienia bety.Szkoda pieniędzy.To była ciąża biochemiczna na 100%.Ja miałam podobnie rok temu-beta rosła z 8hcg do 80 hcg i spadła dwa dni później.Podobno bardzo często tak się dzieje z my nawet o tym nie wiemy bo nie każda z nas robi co chwilę badanie krwi pod koniec cyklu.
      • urbew Re: beta-HCG 23.06.11, 22:13
        Badań hcg po poronieniu nie robiłam z paniki tylko wynikało to ze wskazań lekarza. Martwiło go, że beta spada troszkę za wolno i miałam to badaniami monitorować. Marcowy wynik hcg również potraktowałam jako ciążę biochemiczną, miałam i mam całkowitą świadomość jej występowania.
        Moje wątpliwości dotyczyły wypowiedzi lekarza, który ostatnio wykonywał usg. Absolutnie wykluczył on marcową ciążę biochemiczną, a wynik hcg uznał za pozostałości po poronieniu. Zdziwiłam się i zastanawiałam czy to w ogóle możliwe, żeby w marcu po 10 tyg. ciąży były jeszcze ślady. I tylko tu miałam wątpliwości.
        Wiadomo, że ten hormon może sugerować również jakieś zmiany nowotworowe.
        A co do zaufania lekarzom to mam z tym rzeczywiście problem po poronieniu.
        Pozdrawiam ciepło i dziękuje za pomoc
        • 1_ania_79 Re: beta-HCG 24.06.11, 10:10
          a czy to nie była przypadkiem ciąża zaśniadowa? poprawcie mnie jak ktoś się na tym zna ale wydaje mi się że właśnie po zaśniadzie groniastym HCG spada wolniej i trzeba wdrożyć leczenie farmakologiczne. gdzieś kiedyś coś takiego przeczytałam i nie wiem czy dobrze pamiętam...
          • malutka552.2 Re: beta-HCG 24.06.11, 14:20
            Też pomyślałam o zaśniadzie.
          • ewabaranek Re: beta-HCG 27.06.11, 14:58
            Ja walczę z "być może zaśniadową"
            "Być może" dlatego, że mam 3 miesiące od zabiegu, a beta 1,1 i się kula ciągle do <1.
            Histopatologia nie wykazała zaśniadu, jedyne podejrzenie było takie, że betę miałam 340tyś w obumarłej ciąży.
            • urbew Re: beta-HCG 27.06.11, 18:01
              A odczuwasz jakieś dolegliwości np. ból brzucha lub masz plamienia? (ja się bardzo martwiłam, że mnie źle "wyczyścili"). Gdzieś kiedyś przeczytałam, że jak już jest poniżej 3 to nie ma się czym martwić. Zresztą znalazlam kilka przypadków kobiet, którym hcg opadało bardzo wolno i nie był to zaśniad.
              • magdalenka7pl Re: beta-HCG 14.07.11, 19:01
                Ja miała zaśniad i lekarz mi powiedział, że badanie beta hcg po poronieniu powinno się robic min po 3 tygodniach od poronienia bo wcześniejsze są niemiarodajne. Ja po 4 tyg od poronienia miałam bete 4, po 5 tyg 2,7 a po 2 miesiącach 0 i potem 0 się utrzymywało. I lekarze stwierdzili, że to był "zaśniadzik". A w drugiej ciąży beta ładnie rosła do 3 tyś a potem zaczeła szlec. Spadła o 10% potem urosła o 10% i o 10% w ciagu 18 h i drugi raz poroniłam. Z betą tak jest że robi sie badanie bo daje obraz o wczesnej ciąży a nic nie można z nią zrobić, żeby pobudzić jej wzrost.
                Więc przy następnej ciąży nie pójde ani razu na bete bo mam dość stresu z tym zwiazanego, wzrośnie czy nie wzrośnie, tylko niepotrzebny stres!
                • dzieciusie3 Re: beta-HCG 15.07.11, 16:16
                  Ja też stwierdziłam,że jak teraz mi się uda zajść to na betę nie pójdę-szkoda kasy,czasu,a przede wszystkim nerwów bo przecież nic to nie zmieni jak będę widziała jej przyrost tylko doda stresu!!!Dwie zdrowe ciąże za mną,jedno (ostatnie) poronienie w 12 tyg.i teraz jestem bogatsza o kolejne doświadczenie-nigdy więcej bety!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka