Dodaj do ulubionych

po wczorajzej wizycie

28.06.11, 11:33
Witajcie Kochane....Mam totalny mętlik,wczoraj siedzialam godz w gabinecie u swojej gin i rozmawiałysmy o wszystkim co mogło byc przyczyna a co nie...Znam swoja gin od 10 lat, prowadziła moja 1 ksiazkowa ciążę,no i teraz 2 poronienia...1-ciąża obumarła już w 6/7tyg,2 teraz w 11/12tyg...i tak naprawde jestem w punkcie wyjscia,zrobilam juz kilka badan,ktore sa oki,wczoraj pobrała mi jescze posiew i kazała zrobic jescze APTT(PT,INR)-ocena wydolności ukladu krzepniecia krwi,TPO(TG,FT4)-badania na przeciwciała anty TPO,TG w tarczycy i jesli tu tez wszystko bedzie oki to po sierpniowym cyklu zaczac sie starac....No i po prostu troszke sie boje..Nie wiem co mam robic,ona twierdzi ze to było przez ostre przeziebienie ktore mialam w 7 tygodniu i mogło byc przyczyna...Oczywiscie chciala mi dac skierowanie do kliniki bezpłodnosci ale stwierdzila ze to bez sensu bo beda mi wyszkukiwac tysciace badan,wydam mnoswto kasy a i tak prawdobodobnie nie znajda przyczyny...i badz tu madry,Boze masakraChcialabym isc jescze do drugiego lekarza ale nie wiem do kogo i gdzie?Co byscie zrobiły na moim miejscu,poradzice mi bo ja zupełnie zgłupiałam i nie mysle racjonalnie....milego dzionka,buziaki

Napisałam tez ten watek na naszym Promyczku bo wiem ze tu jest wiele innych Kobietek ktore moga i tu cos doradzic z podobnymi historiami...
Obserwuj wątek
    • mikusia_k Re: po wczorajzej wizycie 28.06.11, 16:15
      oj coś Ci się te poronienia w przełomach immunologicznych dzieją...

sprawdzałaś immuno?
      jaki lekarka ma plan?

mam nadzieję,że w kolejnym podejściu encorton(10mg) + acard + clexane 0,4 + progesteron
      • 1_ania_79 Re: po wczorajzej wizycie 28.06.11, 23:03
        ja bym jednak porobiła badania. nawet jeśli nic nie znajdziesz będziesz miała spokojniejszą głowę. ja poroniłam w 9-10 tygodniu prawdopodobnie ze względu na choroby jakie mnie atakowały na początku ale i tak wolałam się choć trochę przebadać.
        dla ułatwienia przykładowe badanka (zebrałam z forum i zrobiłam oczywiście) - moze się przyda:
        morfologia pełna i mocz (podstawowe) , glukoza, OB , hematologia itd
        CRP
        TSH, FT3, FT4 , ATG, ATPO, p-ciała przeciw receptorom TSH , USG tarczycy
        p-ciała p/jądrowe
        p-ciała p/kardiolipinowe
        antykoagulant tocznia, diagnostyka trombofili
        p-ciała p/CMV IgM i IgG,
        p-ciała p/toxoplasma gondii
        p-ciała p/chlamydia
        p-ciała p/wirusowi parvo B19
        antygen HBS
        VDRL
        antygen listeria monocytogenes i listeria ivanovii
        APTT
        czas protrombinowy PT
        HIV
        wymaz :mykoplasma, ueoplasma , chlamydia , cytologia
        kariotypy mój i męża
        oczywiście dodam że wszystko wyszło dobrze

i tak wydaje mi się że to niewiele , ale narazie jestem w ciąży i mam dobre przeczucia.
        • 1_ania_79 Re: po wczorajzej wizycie 28.06.11, 23:10
          i jeszcze przez 3 cykle zestaw hormonów - FSH, LH, Estradiol, prolaktyna, progesteron, testosteron , oczywiście w konkretnych dniach cykli, ale to robiłam dopiero 4 miesiace po poronieniu bo początkowo wszystko działało inaczej.
          pewnie wiesz też , że przeciwciała trzeba badać jak najszybciej bo potem może nie być juz po nich śladu
          • 1_ania_79 Re: po wczorajzej wizycie 28.06.11, 23:24
            i jeszcze męzuś się przebadał, 2 razy w odstępie 3 miesięcznym - nasienie oczywiście badanie rozszerzone i posiew bakteryjny. na krew juz go nie wysyłałam, bo jest krwiodawca więc ma robione na bieżąco
            • dagmaralodz77 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 07:28
              dorka, po pierwsze zrób zlecone badania, jeśli one niewiele wskażą pokuś się o te brakujące które wypisała Ania.
              Co do opcji innego lekarza. Może okazać się ze lekarz powie: dwie straty, kolejna ciąza na zestawie. Albo trafisz na takiego co powie, ale pani ma juz jedno dziecko więc to nieszczęśliwy zbieg okoliczności.
              Jaki pomysł na kolejną ciąże ma obecny lekarz?
              Pozdrawiam
              • dorka793 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 09:08
                Dziekuje moje kochane za odpowsmile
                Aniu moja lekarka twierdzi,ze zrobic jescze tylko te badania co napislaam wyzej i sie starac po pełnych 3 cyklach...boje sie...Porobilam juz troche badan z tego co ty wypisalas i wszytsko oki,a zrobic to wszytsko co wypisalas to pewnie ile kasy kosztuje....Twierdzi ze wlasnie raczej nie mam problemow z immunologia bo nie mialabym problemow z 1 ciaza i niezachodzilabym tak szybko,nie wiem juz co mam robic boje sie cokolwiek teraz podjac,mam totalny metlik...Dziekuje ze mam Was,buziaki
                • dagmaralodz77 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 09:44
                  Ta lekarka bredzi jak potłuczona. U mnie pierwsza zdrowa "bezobjawowa" i bezproblemowa ciąza, a kolejne dwie poleciały. I sie okazało ze ja mam zespół fosfolipidowy (immunologia). To już Ci powiem na wstępie, szukaj innego lekarza co da Ci gwarancje prowadzenia ciązy na zestawie o ktorym pisała mikusia. Z ta pani dr z pewnoscia takiego zestawu nie dostaniesz.
                  • nozen888 Dagmaralodz 29.06.11, 15:01
                    Napisz mi pls jakie badania robiłaś pod kątem fosfolipidowego. Ja zrobiłam przeciwciała anty ( nie posiadam) + białko S i C + toczeń. Na więcej nie dostałam skierowań. Pomożesz?
                    Robiłam je w 3i 4 t po zabiegu. Nie wiem czy jest sens robienia czegoś więcej juz teraz (mija 5 tc).
                    • dagmaralodz77 Re: Dagmaralodz 29.06.11, 15:43
                      a co z toczniem?
                      jakie białko S i C?
                      • nozen888 Re: Dagmaralodz 29.06.11, 15:48
                        przeciwciała LE i białko S i C w kontekście zaburzeń immunologicznych wink
                        Napisz mi co POWINNAM mieć zrobione w takim razie i czy nie jest za późno.
                        • dagmaralodz77 Re: Dagmaralodz 29.06.11, 15:53
                          kochana jakie wyniki! hihihihi z czym to się je to ja wiem smile
                          Na nic nie za pózno, najważniejsze zrobione po poronieniu smile
                          • nozen888 Re: Dagmaralodz 29.06.11, 16:38
                            aaaa na wyniki czekam
                            nie mam tylko przeciwciał antyfosfolipidowych
                            jak będę w domu napiszę Ci co mam, bo jest tego sporo i nie pamiętam * przenieśmy się na przystań z tym tematem, ok?
                            • dagmaralodz77 Re: Dagmaralodz 29.06.11, 16:50
                              smile
                • 1_ania_79 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 09:50
                  a no z lekarzami tak jest, mi też powiedzieli że po jednym poronieniu nie ma wskazań, nawet jedna kazala isć do psychiatry zamiast się badać smile zrobiłam wszystko na własną rękę, dowiedziałam się ze mam niedomogę lutealną i nic więcej. ale zawsze coś bo pewnie bez tej wiedzy nie byłabym teraz w 9 tygodniu. w końcu znalazłam lekarza który mnie nie "olewa" , nawet są dwie takie paniesmile ale szukałam rok! byłam chyba u 15 ginów i w końcu jestem zadowolona. moja obecnie - mimo że jestem po 1 stracie (tylko ) prowadzi ciążę na luteinie, duphastonie i acardzie. zobaczymy co dalej, jutro wizyta, boję się bo poprzednio w 9tygodniu usłyszałam wyrok ... ale jestem dobrej myśli smile
                  • dorka793 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 10:22
                    Dziekuje Kochanesmileto zrobie narazie sama dla siebie te badania immunologiczne,tylko nie wiem czy te przeciwciala antyfosfolipidowe wystarcza???zwariowac mozna z tymi lekarzami szok!!!!
                    Anula bedzie dobrze bo musi i tylesmilesmilesmile
                    Dagmarko no wlasnie dziwna ta moja doktor jakos boje sie jej zaufac teraz,nie znam jakiegos dobrego lekarza to jest najgorsze....A ty kiedy bedziesz sie teraz starac o dzidzie?smile
                    • dagmaralodz77 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 10:29
                      Kochana ja jestem w 14 tygodniu już! Ale na wysokiej dawce fraxyparyny (zastzryki) + Accard + Encorton! Tak jak mikusia smile

Dorka napisz skąd jestes z pewnoscia dziewczyny polecą Ci ginekologa, który prowadzi ciąze po poronieniach smile

Ania... trzymam kciuki za jutrzejszy dzień smile

Napisz co już zrobiłas a my Ci powiemy co jeszcze powinnas zrobić smile
                      • dorka793 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 10:36
                        Supersmilesmilebede trzymała kciukasy zeby bylo okismile
                        Jestem z Wawy..smile
                        zrobilam morfologie z rozmazem,mocz,cukier,tsh,toxoplazmoze,cytomegalie,rożyczke,progesteron,posiew,teraz kazała mi jescze to APTT(PTiINR) i przediwciala w tarczycy(TPO,TG,FT4) i kazała na tym poprzestac jesli bedzie oki....
                        Dziekuje Kochane za pomoc...super,ze Was poznałamsmilesmilebuziulki
                        czekam na odpowiedzsmilea wy skad jestescie?
                        • dagmaralodz77 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 10:48
                          W Warszawie jest dr Jerzak, która nie boi się zestawu po poronieniach. Zapytaj dziewczyn ogólnie moze w nowym temacie kogo polecają z Warszawy. Na forum jest tez notka2, która jest z Warszawy ktora korzystała z dr Jerzak, ale powiem szczerze ze nie doczytałam czy to własnie ona teraz jest jej lekarzem prowadzacym??? Pozdrawima
                          • 1_ania_79 Re: po wczorajzej wizycie 29.06.11, 13:05
                            zdecydowanie mozna znaleźć lekarza dzięki pomocy dziewczyn z forum, tu naprawdę jest kopalnia wiedzy, oczywiście nie można też nastawiać się że dotyczy nas 100 % problemów jakie się tu pojawiają (ja miałam taki czas że wszystko mi pasowałowink ) no i przede wszystkim można się wygadać. jak byś chciała się przenieść do Łodzi to daj znać smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka