Dodaj do ulubionych

profanacja jakaś!

22.12.13, 21:02
Wybralim sie dziś z M po choinkę do miasteczka. Najpierw do handlarzy i na targowisko, dla rozeznania w cenach i jakościach. Aż kopara mi opadła, jak sie okazało, że 98% świerków jest świeżo przycięta na kształt stożka (Conica) i wygląda to jak... łagodnie nazywając, padaka :/ Sprzedawcy zachwalają to coś, życząc sobie za 180cm 75-85zł i że niby idealna, równiutka. Na grzyba mi równiutka jołka? jak będę takiej potrzebowała to se plastikową postawię! Pojechalim do szkółki zaprzyjaźnionej i kupilim świerka kłującego, z krzywym przewodnikiem, nie symetrycznego, nie idealnego i powiem Wam-piekny jest :D
Teżu Was taka moda?
Obserwuj wątek
    • leloop Re: profanacja jakaś! 22.12.13, 21:25
      w moich okolicznościach przyrody nie strzyga choinek choć czasem obkleja brokatem albo innym gównem. widzę jednak, ze coraz większa moda na naturalność i nawet większość sprzedawana jest z korzeniami, niech se klient sam ucina jak musi.
    • dorkasz1 Re: profanacja jakaś! 22.12.13, 21:28
      No nie wiem jaka u nas moda. My wzielim piłkę o wdzięcznej nazwie "lisi ogon" i przy użyciu tegoż sprzętu pozyskaliśmy piękną sosnę, która rosła sobie w miejscu, z którego zostałaby wyrzucona. Działka budowlana, ludzie znajomi, a miejsce na dom, więc nie miała racji rosnąć zbyt długo.
      • leloop Re: profanacja jakaś! 22.12.13, 21:40
        ja mam w lesie pełno świerków samosiejek, które i tak nie maja większych szans. wyciagłam z korzeniami metrowego świerczka, wsadziłam w donice, po świętach trafi na hektar.
        • newill6 Re: profanacja jakaś! 23.12.13, 06:22
          ...ja niestety mojej jodełki z działeczki już nie wytne bez pozwolenia...bo jest taka jak pod nią se stanę i głowe zadrę w górę to czubek ledwo widzę...taka se ku mojej czci urosła...na wieczną pamiątkę...a na ryneczku rozeznanie wczoraj robiłem...30złociszy za metr wołają..to 2metrowa..120zł....droga ta ekologia cholera jasna...a wew tym roku chcemy mieć naturę w mieszkaniu...
          • edziakrys Re: profanacja jakaś! 23.12.13, 09:11
            Ale macie dobrze, że macie skąd powycinać/ powyrywać. U nas sie nie da choć lasów dookoło dużo. Będąc na grzybobraniu jesiennym wyrwałam samosiejkę swierczkową, posadzilam i za kilka lat może się nada.
            U nas co roku z okazji świąt powiada się anegdotę, jak to ja z siostrą (nastoletnie wówczas) chciałyśmy mieć ładną choinke sosnową. Ojciec przywiózł od leśniczego takiego ogigla, że do niczego to podobne nie było. Więc wzięłyśmy topotrek i poszłyśmy na pobliskie górki po porządną choinkę. Znalazłyśmy, wyrąbałyśmy, wlekłyśmy ciężkiego drzewca do domu po torach kolejowych, po drodze... dobry kilometr; a dumne z siebie byłyśmy jak cholera. Jak juz go przytargałyśmy (a mieszkaliśmy w takim starym poniemieckim domku z niskimi -2,4m sufitami) to się okazało że o ponad metr z każdej strony jest za długa;) Jak nas tata zobaczył, wędrujące po wsi z drzewem, omal nie pękł ze smiechu. Oprawił jednak naszą choinkę, która zajmowała pół pokoju! Ale jaka była wypaśna!!! Na bogato!!! Od tego czasu po choinkę wybieram się z miarą, ale nigdy nie było od tego czasu TAKIEJ choinki :D
            • horpyna4 Re: profanacja jakaś! 23.12.13, 11:40
              Od kilku lat już nie ubieram choinki. Ale jak kupowałam, to na mój rozmiar - stała na niewysokim stoliku i przechodziło się koło niej do drzwi balkonowych, więc nie mogła być za szeroka, a na wysokość też musiała się zmieścić. To bardzo wygodne - nie nosić z sobą miarki, tylko być miarką.
              • leloop najbardziej ekologiczna, żywa choinka 23.12.13, 15:29
                na miarę :)
                https://scontent-b-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1497570_10201235550756588_2009672608_n.jpg
    • szadoka Re: profanacja jakaś! 26.12.13, 17:02
      Ja mam w tym roku piękną jodle co to mi moj chlop wbrew kupil. Ja bym kupila niedużego świerka bo i pachnie i nie kosztuje majątku. Poza tym zaraz po sylwestrze nie żal na okrycia zimowe dla roslin przerobić. No ale jodła wyjątkowo urodziwa jest choć portfel mnie zabolał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka