ruda2712 Re: Łacina-zbiór z Forum 22.09.09, 17:31 nie wiem jak się poruszać po tym forum i jak umieszczać posty. mam problem ze zrozumieniem wyniku. lekarz powiedział, że nikt tak naprawdę nie poda mi przyczyny poronienia. wynik badania: Mikr. Residua post abortum in statu infiltrationes granulocytarie jeśli ktoś mógłby mi pomóc byłabym wdzięczna Odpowiedz Link
zajaczek_82 Fetus genito femininus. Ductus arteriosus persiste 24.09.09, 23:28 Płód rodzaju żeńskiego.Przewód tętniczy przewlekły.Otwór owalny otwarty.Przekrwienie narządów wewnętrznych.Maceracja. Bardzo proszę o wytłumaczenie na chłopski rozum, czy tu była wada serca?? Odpowiedz Link
zyr-afa Re: Fetus genito femininus. Ductus arteriosus per 27.09.09, 20:57 jak dla mnie, to czy to była wada serca czy nie, może powiedzieć tylko lekarz/biolog. Bo z tekstu łacińskiego nic takiego nie wynika. Odpowiedz Link
zajaczek_82 Re: Fetus genito femininus. Ductus arteriosus per 29.09.09, 22:06 Dziękuję za odpowiedź. O wadzie serca powiedziała mi na podstawie tych wyników jakas osoba na innym forum. Miałam nadzieje, ze poznam przyczynę.... Jeszcze raz dziękuję. Odpowiedz Link
ania_nm Residua ovi 15.10.09, 22:19 Witam, Końcem 8 tygodnia miałam zabieg usunięcia, lekarz powiedział, że był to pusty pęcherzyk, wynik histopatologii to tylko: residua ovi. Czy to oznacza,że pęcherzyk rzeczywiście był pusty? Mam olbrzymie wyrzuty sumienia, że może trzebabyło jeszcze zaczekać, dać dzidziusiowi więcej czasu....Wynik badania to tylko te nędzne 2 słowa, nie wiem czy był zarodek, czy obumarł wczesnie...Proszę pomożcie, o niczym innym nie moge mysleć.... Odpowiedz Link
monis20031991 Re: Residua ovi 18.10.09, 12:22 Witam, stwierdzono u mnie PUSTE JAJO PLODOWE. Na wyniku histopatologicznym było: Decidua et villi placentaress in statu inflammationis et necroticans. Prosze pomóżcie mi to przetlumaczyc i jeszcze jedno mi nie daje spokoju czy napewno było to puste jajo tak jak "stwierdzili" ? Odpowiedz Link
zyr-afa Re: Residua ovi 18.10.09, 14:01 część śluzówki macicy kosmki łożyskowe w stanie zniszczenia i obumarcia. Nic o pustym jaju. To tylko opis tego, jak ono wyglądało. Odpowiedz Link
zyr-afa Re: Residua ovi 18.10.09, 13:51 residua ovi to dosłownie: pozostałość pęcherzyka. To znaczy tyle, że w pobranym wycinku znaleziono tylko resztki pęcherzyka. Prawdopodobnie pustego, bo gdyby nie był pusty, to mają obowiązek opisać, co było w środku Odpowiedz Link
izi-79 Decidua et villi cum signis necrosi focalis. 26.10.09, 19:20 Proszę o przetłumaczenie mojego wyniku bo nie mogę sobie poradzić: DECIDUA ET VILLI CUM SIGNIS NECROSI FOCALIS. Z góry dzięki. Odpowiedz Link
zyr-afa Re: Decidua et villi cum signis necrosi focalis. 06.01.10, 22:51 śluzówka macicy oraz kosmówka z oznakami ognisk matwiczych Odpowiedz Link
zyr-afa Re: Decidua et villi cum signis necrosi focalis. 06.01.10, 22:51 ...martwiczych - oczywiście Odpowiedz Link
kahakasurdo baaardzo prosze o przetłumaczenie 06.01.10, 16:10 Cervicitis et endometritis purulenta. Fragmenta telae in statu necrosis. Odpowiedz Link
kahakasurdo Re: baaardzo prosze o przetłumaczenie 06.01.10, 16:53 Czy dobrze wyszukałam? Ropne zapalenie śluzówki kanału szyjki macicy i błony śluzowej. Fragment tkanki w stadium martwiczym (???) Proszę, pomóżcie. Odpowiedz Link
zyr-afa Re: baaardzo prosze o przetłumaczenie 06.01.10, 22:46 niestety dobrze znalazłaś... Odpowiedz Link
kahakasurdo zyr-afa 06.01.10, 22:56 a czemu niestety? znasz się na tym? czy to coś złego może oznaczać? gdybam sobie, że ten fragment tkanki to może być fragment jakiejś błony płodowej (bo zarodka już nie było), a ten stan zapalny mógł być dlatego, że zarodek przed poronieniem jakieś 2 tyg był martwy (?) Jeśli ktoś wie, niech odpowie, proszę... Odpowiedz Link
1_ania_79 DECIDUA ATQUE VILLI PLACENTARES IN STATU DEGENERAT 31.01.10, 18:48 Makroskopowo : strzępy błoniasto - gąbczaste Mikroskopowo: DECIDUA ATQUE VILLI PLACENTARES IN STATU DEGENERATIONIS ET OEDEMATIS. TELAE FOETALES ABSUNT pomożecie? Odpowiedz Link
wajolet1 Re: Łacina-zbiór z Forum 18.07.10, 21:02 pomóżcie mój wynik decidua et villi placentares in statu necrotisationis et suppurationis Odpowiedz Link
dragica Re: Łacina-zbiór z Forum 20.07.10, 15:47 Doczesna i kosmki martwiczne i ropiejace Odpowiedz Link
eda79 Re: Łacina-zbiór z Forum 26.07.10, 20:29 Bardzo proszę o analizę mojego wyniku : Fragmenta endometrii in secretionis et decidualisatio stromae. Inflammatio purulenta.Villi placentarii absunt. Odpowiedz Link
viola0210 PLACENTA RECENS /Vili I-ordinis/ 02.09.10, 20:03 Witam, dawno tu nikt nie zaglądał Może jednak mi ktoś pomoże, bardzo proszę! Jestem po łyżeczkowaniu macicy-diagnoza puste jajo płodowe. Dzisiaj odebrałam wynik badania histopatologicznego. I jak większość dziewcząt tutaj wizytę u ginekologa mam dopiero w przyszłym tygodniu, a okropnie nurtuje mnie diagnoza. Błagam więc o przetłumaczenie. Diagnoza brzmi: PLACENTA RECENS /Villi I-ordinis/ Odpowiedz Link
mentafolia Re: PLACENTA RECENS /Vili I-ordinis/ 02.09.10, 22:24 Wczesne łożysko ( młode),kosmki I rzędu - to po prostu medyczna klasyfikacja kosmków,nic takiego. Odpowiedz Link
viola0210 Re: PLACENTA RECENS /Vili I-ordinis/ 05.09.10, 23:28 Dziękuję Ci mentafolia bardzo serdecznie za odpowiedź! Jutro idę do profesora na wizytę, to wytłumaczy mi (mam przynajmniej taką nadzieję) co te medyczne określenia oznaczają w rzeczywistości. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link
mietowka19 endometrium dyshormonoticum polyposum cum necrosi 22.10.10, 20:12 proszę o zinterpretowanie wyniku : endometrium dyshormonoticum polyposum cum necrosi focali. Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Odpowiedz Link