roleczka11 27.09.04, 10:16 Dziewczyny, pomóżcie mi zinterpretować wyniki toxo: IgG - 50 IgM - ujemne. Dziękuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annjan Re: wyniki toxo 27.09.04, 10:25 IGG 50 znaczy że przeszłaś już zakażenie i masz przeciwciała IGm ujemne znaczy że aktualnie nie masz toksoplazmozy. Odpowiedz Link
krysiaczek25 Re: wyniki toxo 27.09.04, 12:47 roleczka11 napisała: > Dziewczyny, pomóżcie mi zinterpretować wyniki toxo: > IgG - 50 > IgM - ujemne. > Dziękuję. hej, ja miałam prawie tak samo jak Ty z tą różnicą, że IgG wynosiło 29 mój lekarz kazał mi to leczyć, ponieważ IgG powyżej 8 może świadczyć o toxoplazmozie przewlekłej, mnie lekarz przepisał DARAPRIM i ROVAMECINE, kuracja trwa 60 dni i ja niedługo kończę tę kurację, potem muszę zrobić ponowne badanie na toxo w klasie IgM i IgG (aż się boję i mam nadzieję, że spadło mi to IgG). Lekarz powiedział mi, że jeśli ta kuracja nie poskutkuje to po miesięcznej przerwie należy rozpocząć 3-miesięczną kurację Rovamecyną (antybiotyk - ponoć nie tak silny jak ampycilina). W ciąży można ponoć brać Rovamecine a Darprmimu nie, bo to bardzo toksyczny lek. Nad wyleczeniem (jeśli o takowym wolno powiedzieć) lepiej się zastanowić, bo toxo to takie świństwo, że głowa boli. Ja przez to poroniłam i dlatego podjęłam leczenie. Słyszy się różne sądy na ten temat, jednak ja zaufałam mojemu lekarzowi i mam nadzieję, że przy kolejnej ciąży będzie wszystko ok. pozdrawiam Odpowiedz Link