pea_74 04.01.05, 22:48 Powinnam zrobic to badanie, ile kosztuje? jak dlugo czekalyscie na wyniki? I czy to badanie daje duzo inforamacji? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julianna4 Re: kariotyp 04.01.05, 23:27 mój lekarz mówił ze to badanie kosztuje 800 zl prywatnie dla 2 osób ciebie i męża a czeka sie na niego ok mies. a na kase chorych mozna zrobic ale czeka sie około 6 mies. w moim regionie ( krakow )a co do informacji to jeszcze niewiem nic na ten temat ( napewno chodzi o genetyke czy chromosomy matki i ojca sie dopasowuja ) Odpowiedz Link
pea_74 Re: kariotyp 05.01.05, 09:58 Czesc Julianna! ja tez jestem z Krakowa!!! Ja slyszalam ze kariotypu nie mozna zrobic bezplatnie w piatek ide na konsultacje do innego lekarza. Robilas moze test cytotoksyczny i MLR? tez dostalam na to skierowanie, kosztuje to badanie ok 300 zl od pary, poczekam do konsultacji i ewentualnie wtedy zdecyduje sie na to badanie. Na wyniki czeka sie 7 dni wiec na razie mam czas bo ten cykl sobie odpuszczam od staran. Gdzie chodzisz do lekarza? Ja do dr Goreckiej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
olek771 Re: kariotyp 05.01.05, 11:06 Witam, ja z Wrocławia, za dwa dni idę robić razem z mężem badanie kariotypu. jeżeli ma się wskazania (u mnie - 2 poronienia, ale jest jeszcze mnóstwo innych), to badanie należy się bezpłatnie - trzeba mieć tylko skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu albo ginekologa (jeżeli Wasz gin przyjmuje na NFZ). Czas oczekiwania u nas to około 2 miesięcy (rejestrowałam się 15 listopada), na wyniki podobno czeka się 3 tygodnie (ale dziewczyny z forum mówiły, że moze to trwac też dłużej). Badanie robi u nas posradnia genetyczna na Marcinkowskiego 1 (jest jeszcze jedna na Chałubińskiego, ale nie wiem, jak to tam działa). Prywatnie i odpłatnie można też, w szpitalu powiedzieli mi, że to kosztuje około 1000zł (ale nie wiem, czy od pary czy osoby).Pozdrawiam. P.S. Lista wskazań do zrobienia badania genetycznego jest na stronie poradnii genetycznej AM we Wrocławiu. Odpowiedz Link
lauda1 Re: kariotyp 06.01.05, 20:37 980 zł od osoby - wersja podstawowa. Ale fundusz płaci. więc jest bezpłatne. Na wyniki czeka się nawet krócej niż trzy tygodnie. Wiem, bo takie badania robię zależy to od jakości preparatu i ilości badań w danym okresie w labolatorium. Ustawowo, czy też "odgórnie" mamy na to 3 tygodnie, ale z reguły wydajemy wczesniej. Radzę po półtora tygodnia od pobrania krwi dzwonić i pytać czy jest wynik. Ula Odpowiedz Link
julianna4 Re: kariotyp 05.01.05, 15:45 Czesc Pea. Ja dokladnie nie jestem z Krakowa tylko mieszkam 40 km od Krakowa ale w mojej sytuacji najbliżej badanie to można zrobić w Krakowie ( prawdopodobnie gdzieś na wielickiej )> Byłam dzisiaj u mojego lekarza i powiedzial mi ze w tej chwili badanie to zaleca się robić po 3 poronieniach. Jezeli chcemy je zrobić to możemy ale niemusimy. Ja testu cytoksycznego i mrl nie robiłam , a możesz mi napisać co to jest? Mój lekarz zlecil mi badanie tarczycy, krzywej cukrowej,i antytrombinaIII i homocysteine. Po 1 poronieniu miałam robione przeciwciala antykardiolipidowe (organizm matkiodrzuca ciąże ) wyszly dobre. Ja mam pco a z tym wiąze sie brak owulacji i moje cykle w ktorych zaszłam w ciąże byly stymulowane clo i luteiną mam niski progesteron wysoki testosteron a stosunek fsh do lh =3. Badania krwi są dobre toxoplazmoza i rózyczka dobre. Napisz mi jake ty badania miałaś robione i jakie musisz zrobić Pozdrawiam Odpowiedz Link
pea_74 Re: kariotyp 05.01.05, 22:17 Dziewczynki napisze do was w piatek po wizycie u 2 gina, wiaze z ta wizyta wielkie nadzieje! pozdrawiam Odpowiedz Link