Dodaj do ulubionych

Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania????

19.05.05, 16:41
Miałam zabieg 26 kwietni-ciąża obumarła.Chciałam więc abyście tu pisały(te
dziewczyny które też to przeszły w kwietniu)czy myślicie już o kolejnej
ciąży,na kiedy planujecie starania,czy może słyszałyście od swoich lekarzy do
kiedy z tym poczekać,i czy coś zażywacie przed staraniami itd.itp.
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • beettinna Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 19.05.05, 16:41
      dodam jeszcze że była to moja 1sza ciąża.
    • allice80 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 19.05.05, 18:47
      Ja miałam zabieg 25 kwietnia sad to było pierwsze poronienie ale mam już córeczke
      (20 miesięcy)
      Co do starań lekarz mówił najlepiej odczekać ze trzy cykle. Jesli o mnie chodzi
      (o psychike) to nie wiem czy wtedy zaczniemy starania-boję się poprostu...
      • saga5 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 19.05.05, 21:43
        miałam zabieg 24 marca.Lekarz powiedział żeby odczekać 3 cykle.
        Będziemy się starać o bobaska w lipcu. Mam już w domu małego mężczyznę-4 latka
        chcemy aby miał rodzeństwo. Wierzę że się uda, choć boję się czy aby wszystko
        będzie o.k. Ale to już nie od nas zależy...
        Pozdrawiam
        Aga
        • ineska7 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 19.05.05, 22:15
          Ja miałam zabieg 22 kwietnia. Musiałam urodzić mojego synka (21 tc), a potem
          było łyżeczkowanie... Mnie lekarz również powiedział że mogę zacząć starania po
          3 cyklu. Mówił również że gdyby zdarzyła się "wpadka" wcześniej to i tak
          powinno być wszystko ok, dlatego że nigdzie nie udowodniono jak długo powinno
          się odczekać. Postaram się czekać 3 cykle jednak jeśli dzidzia się pospieszy
          mam nadzieję, że i tak będzie tym razem dobrze. Szczerze powiem, że chciałabym
          być w ciąży jak najszybciej. Jeśli któraś z Was wie z własnego doświadczenia,
          że zbyt szybkie zajście w ciąże po stracie dużej ciąży może być niebezpieczne,
          to bardzo proszę o informację.
          Pozdrawiam
          Ines
          • beettinna Re: ineska7 20.05.05, 15:06
            Poznałam w szpitalu dziewczynę,która urodziła martwego synka w 6miesiącu(ale
            nie wiem czy miała łyżeczkowanie po tym???!!) a teraz była w ciąży już z drugim
            w 7miesiącu! Zapytałam czy to nie zawcześnie,czy to nie za groźne -bo ona
            zaszła w misiąc po tym porodzie nieszczęsliwym- a ona na to że jej ordynator
            powiedział że już po 30 dniach może się znów starać!strasznie mnie to zdziwiło-
            ale skoro sam ordynator jej to powiedział!poszła na żywioł bo bardzo cierpiała
            po stracie dziecka i modliła się o synka kolejnego-no i prawdopodobnie to też
            będzie synek!i wszystko jest ok!
            to tyle przykładu na podniesie Cię na duchu...więc....z tego morał: do roboty
            ineska7!!! smile)))
            pozdrawiam serdecznie
            pozdrawiam serdecznie
    • amelka788 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 20.05.05, 07:27
      Poroniłam 24 kwietnia. Lekarze zalecją odczekać 3 m-ce.
      Lekarka powiedziała, że taki okres czasu zaleca na podstawie
      doświadczenia a nie tego że tak trzeba.Ja chciałabym
      juz zacząć starania tym bardziej że o ciąże (zresztą pierwszą)
      starałam się ponad rok. No ale myślę że poczekam do sierpnia
      no może do lipca i jeżeli okres będzie uregulowany to zacznę
      starania.Tak pragnę dziecka że na razie nie zastanawiam się
      nad strachem w ciąży poprostu musi być dobrze i już.
    • amelka788 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 20.05.05, 07:31
      Acha jeszcze jedno. Ja piję ziółka na lepszą pracę
      jajników i biorę folik, lekarka zaleciła mi tez
      brać 2x dziennie magnez na stres. Mąż zażywa
      macę z selenem, cynk i wit. A+E. Miesiąc przed
      staraniami będę brała maternę.
      • akala Do Amelki788: ziolka? 02.06.05, 14:24
        Witaj,

Dzielni jestescie oboje, jesli udaje Wam sie te wszytkie dodatkowe pastylki
        brac systematycznie i nie zapominac wink Trzymam kciuki, zeby wszystko bylo
        dobrze.
        Chcialam zapytac, co to za ziolka, ktore pijesz. Aha, i ten preparat z selenem,
        tez napisz cos wiecej, przyda sie nam wszystkim!

Sciskam mocno,
        Ala
    • lidek0 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 20.05.05, 07:33
      po badaniach /napisałam Ci nn innym forum/
    • adzia1978 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 20.05.05, 07:34
      Ja zabieg miałam 4.05. wczoraj byłam u gina na badaniu usg i stwierdził że
      wszystko w porządku i jeżeli w ciągu miesiąca dostanę @ i na następnym usg po
      niej wszystko jest ok to mam zacząć starania już w czerwcu. Brać tylko folik.
      • beettinna Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 20.05.05, 15:12
        Dziewczyny z tego co piszcie to Wy wcale nie jesteście słabe,ani starchliwe-
        serio!Macie tak dużo sił i nadziei że tylko pozazrdościć,to oznacza że nowe
        starania i zdrowy dzidziuś nie może,ale musi się udać!!!
        ja już połowę badań mam za sobą,zaczęłam studia magisterskie i nie myślę na
        razie o dziecku,ale nie będę się zabezpieczać na 100%,tak jak już któraś z Was
        tu napisała:nic nie jest zależne od nas-szkoda tylko że dopiero po takim
        przeżyciu dotarło to do mnie.Tamta-zresztą 1sza moja ciąża-była
        planowana,przemyślana itd.może dlatego się nie udało!???takie myśli mnie
        dopadają....
        kiedyś przeczytałam gdzieś że gdy człowiek sobie planuje to Pan Bóg się śmieje-
        dziewczyny same powiedzcie czy to nie jest mądre?teraz to wiem........
    • misia_7 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 20.05.05, 23:29
      hej, mialam zabieg 6 kwietnia. 2 lekarzy radzilo odczekać pół roku, więc
      odczekam. Zaczynam starania od października. to jeszcze tylko 4,5 miesiąca.
      Mialam taką jazdę i czasami miewam, że bym chciała już i teraz znowu być w
      ciąży, ale postanowiłam też użyć zdrowego rozsądku. Na wszelki wypadek łykam
      kwas foliowy i odzwyczajam sie od nałogów. wink
      • slonko81 Ineska7 20.05.05, 23:41
        A co się stało,że urodziłaś tak wcześnie?Znasz przyczynę?Ja mojego maluszka też
        urodziłam w 21 tyg,dlatego pytam.
        • ineska7 Re: Ineska7 22.05.05, 17:41
          Niestety mój Synek miał wadę wrodzoną. Był bardzo długo leczony (wada możliwa
          do wyleczenia jeszcze w czasie ciąży). Maluszek chory był na uropatię zaporową,
          która polega na tym, ze zle jest wykształcona cewka moczowa, dzidziuś nie może
          siusiać i pęcherz moczowy rośnie do bardzo dużych rozmiarów. Nieleczone
          prowadzi to do niedorozwoju innych narządów oraz do wodonercza bądz nawet do
          obumarcia dziciaczka jeszcze przed urodzeniem. Leczenie natomiast jest bardzo
          ryzykowne, gdyż polega na nakłuwaniu prze brzuch matki, pęcherza moczowego
          maluszka i sciąganiu moczu. Zabieg jest niebezpieczny, ponieważ może dojść do
          akcji skurczowej i odejścia wód lub do poronienia.
          Od 12 tygodnia gdy dowiedziałam sie że mój synek jest chory, zabiegi odbywały
          się co 3 dni. Gdy maluszek osiągnął wiek 18 tygodni podjęto próbę założenia
          cewniczka, który miał odprowadzać mocz z pęcherza do wód płodowych. Niestety
          pierwszy zabieg zupełnie się nie udał i lekarze nie założyli cenika, drugi
          zabieg udał się, profesor był bardzo zadowolony, ja również miałam nadzieję, że
          będzie już dobrze. Niestety po tygodniu okazało się że cewnik się przesunął i
          przestał funkcjonować. Podjęto 3 próbę założenia. I właśnie po 3 zabiegu
          niestety dostałam bardzo silnych skurczy i odeszły mi wody. Musiałam podjąć
          decyzję by urodzić mojego syneczka. Gdybym dała dalej żyć maleństwu, bez wód
          płodowych nie rozwinęły by mu się płucka, miałby pokrzywione kostki i wiele
          innych chorób, bardzo by cierpiał. I tak od razu po terminowym porodzie umarłby
          (jeśli nie stałoby się to jeszcze przed porodem).
          Dlatego też u mnie nie było to "zwykłe" poronienie tylko poronienie indukowane
          (wywołanie porodu). Mimo, że była to najtrudniejsza decyzja w moim życiu,
          pozwoliłam mojemu Synkowi odejść bez dodatkowych cierpień i bólu...

Jeśli możesz to i Ty napisz dlaczego Twoje maleństwo urodziło się w 21 tygodniu.
          Pozdrawiam
          • slonko81 Re: Ineska7 22.05.05, 19:43
            wysłąłam Ci na priva,bo nie chcę zanudzać dziewczyn na tym wątku.
            • ineska7 Re: Ineska7 24.05.05, 21:59
              Odpowiedziałam Ci na priva smile
              Pozdrawiam
              Ines
    • mala781 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 25.05.05, 10:32
      moja pierwsza ciąża zakończyła się jej obumarciem w 8 tyg, zabieg miałam
      14.04.05r. też chciałabym być już w ciąży, miałam już @@@ chyba wszystko jest
      ok! więc będę próbować od następnego miesiąca...pozdrawiam...
      • misia_7 Mala781 26.05.05, 01:41
        hej. a mialas usg kontrolne już i masz odpowiednią grubość endometrium? z tego
        co wiem, często korzystnie jest odczekac pare miesiecy ze staraniami wlasnie z
        tego względu... Ja mialam zabieg tydzien przed Tobą, ale czekam ze staraniami
        do sierpnia. pozdrawiam
        • mala781 Re: Mala781 27.05.05, 08:03
          idę do gina we wtorek i posprawdzam wszystko....a jak wszystko będzie ok to
          zaczynamy...
    • magdak5 Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 31.05.05, 12:53
      Witajcie !
      Ja pamiętam, że poroniłam w maju (ale 3 lata temu) -okazało się w ok 9 tyg. że
      nie ma zarodka ale mój lekarz powiedział że możemy się starać od razu i zaszłam
      w kolejną ciążę pod koniec lipca. Wszystko było ok -tylko bardzo to przeżywałam
      i bardzo się stresowałam, że może się powtórzyć. Ale mam wspaniałego synka. To
      najlepsze lekarstwo na zapomnienie...naprawdę..Mój lekarz mówił, że jak nie ma
      żadnych poważniejszych powodów, badania wykazały że jest wszystko ok to można
      od razu próbować.
      Pozdrawiam
    • letsgostarted Re: Zabieg w kwietniu-kiedy nowe starania???? 02.06.05, 13:01
      Mialam zabieg w lutym - pierwsza ciaza 10 tc, odczekalismy 3 cykle - udalo sie
      od razu i prawie od razu poronilam. Wczoraj wrócilam ze szpitala, po drugim
      zabiegu. Teraz nie bedziemy probowac wczesniej niz za 1/2 roku. Boje sie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka