Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

08.03.06, 16:08
poroniłam w 18 tygodniu.Po prostu w pewnym momencie dostałam skurcze i trzeba
było urodzić.Jeszcze 30 min przed porodem było usg i opinia lekarzy że z
dzieckiem jest wszystko w porządku a to wszystko co się dzieje to wynik
mojego silnego stresu.W związku z tym mam pytanie czy możliwe jest by
poronienie było w skutek jakiejś choroby np.toksoplazmozy lub
cytomegali.Czytałam gdzieś że jeżeli kobieta się tym zarazi to dziecko ma
różne wady a moje przcież nie miało i żyło do ostatniej chwili.Może ktoś wie
coś na ten temat lub przeżył podobną sytuację.Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • aniaciep Re: toksoplazmoza 08.03.06, 20:51
      Ja również jestem po poronieniu ale w 9 tyg. W poniedzialek odebraląm wyniki
      toxop. i lekarz stwierdził, ze przyczyna był własnie ten pierwotniak. 18 tyg to
      juz zaawansowana ciąza więc musisz szukac przyczyny ( sprawdz
      tarczyce).Powodzenia
    • 77mika Re: do wioli113 09.03.06, 13:26
      cześć ja poroniłam w styczniu w 15tyg i też powodem były skurcz i poronienie,
      ale mi lekarze mówią że to niewydolność szyjki.Sama nie wiem co myśleć jestem
      załamana proszę napisz jakie tobie zlecają badania ja mam wizytę w sobotę to
      napiszę co mi jeszcze innylekarz powie proszę napisz ściskam mocno
      • wiola113 Re: do wioli113 10.03.06, 17:24
        cześć. moja pani doktor powiedziała że prawdopodobnie to przez stres i
        nadmierny wysiłek i może być to prawdą ponieważ był to dla mnie bardzo ciężki
        okres(przeprowadzka,dużo zajęć w pracy)i niestety się nie oszczędzałam.W każdym
        razie mam już sześcioletniego synka z którym od piątego miesiąca byłam na
        podtrzymaniu i w koncu urodziłam przez cesarskie cięcie.Wracając do tematu nie
        wiem czemu tak się dzieje że tracimy swoje maluchy ale zrobię badania na toxo i
        cytomegalię i jeżeli będą w porządku a myślę że tak to bierzemy się z mężem do
        roboty z silną wiarą w to że wszystko będie dobrze.Pozdrawiam
        • 77mika Re: do wioli113 10.03.06, 20:11
          a jakie badanie będziesz robić na cytomegalię?
      • wiola113 Re: do 77mika 10.03.06, 17:34
        Cześć 77mika oczywiście trochę mi się pomyliło ,ta odpowiedz była do ciebie.Mam
        jeszcze pytanie.czy parę dni przed skórczami nie czułaś obsuniętej niżej
        macicy,bo ja tak miałam ale to zignorowałam.może gdybym tego nie zrobiła to
        wszystko byłoby w porządku a ja zareagowałam za pózno.pozdrawiam
        • 77mika Re: do wioli113 10.03.06, 20:09
          dzięki za odpowiedż wiesz ja tydzien przed miałam plamy krwi i byłam z tym u
          lekarza ale on stwierdził -nie robąc usg- że to z polipa a to już wtedy
          przypuszczam obniżała się szyjka a co do brzucha to czułam że ciągnie mnie na
          dole i też twierdził że to normalne.Już tego lekarza zmieniłam bo wiem że to
          nie było od polipa i też dlatego siebie posądzam o poronienie poprostu że mu
          zaufałam więc podobnie jak ty gdyby czas odwrócić to może by było inaczej.
          możesz powiedzieć dlaczego musiałaś uważać w pierwszej ciąży Uściski
          • wiola113 Re: do 77mika 10.03.06, 20:45
            cześć.Miałam twardniejący brzuch i skrzcającą się szyjkę,ale to dopiero po tym
            jak za bardzo poszalałam na naszym weselu.Te badania to-przeciwciała anty-CMV
            IgG oraz anty-CMV IgM.Pozdrawiam
            • 77mika Re: do wioli113 10.03.06, 21:13
              cześć.Mam pytanie czymusiałaś poprzednią ciąże leżeć ja toxo mam ok acha i
              wyniki z warszawy histopatologiczne są ok nie iem co jutro powie mi lekrz na
              badanie cytomegali zobaczę, ja poprostu bardzo boję się ciąży nie chcę tego już
              przeżywać sama rozumiesz mi mówią że to nie wydolność szyjki macicy więc się
              boję a skąd jesteś?Ja jestem z krakowa . Pozdrawiam
              • wiola113 Re: do 77mika 10.03.06, 22:06
                Jestem z Gdanska.Nie musiałam leżeć ale dużo odpoczywać.Pozdrawiam
    • asior100 Re: toksoplazmoza 23.03.06, 11:13
      do wioli. ja też poroniłam, w 6 tyg. mam toxo, jeden lekarz mówi że może to
      przez nią, a inny że nie - zdarza się, teraz przygotowuję się do ponownego
      zajścia, aleboję się z toxo. jakie masz miana i awidność, czy lekarze zalecili
      ci coś w związku z toxo. ja nie byłam leczona bo podobno teraz toxo się nie
      leczy- organizm ma sam zawalczyć.
      • aniaciep Re: toksoplazmoza 23.03.06, 16:40
        Hej, ja tez poroniłam w 9 tyg. Robiłam badania na toxoplazmoze i wyszło ,ze
        byłam chora ( najprawdopodobniej w trakcie ciązy i to była przyczyna
        poronienia.) Jeden lekarz olał system i stwierdził , ze wszsytko ok , a drugi
        przepisał mi silne antybiotyki i wysłal na powtórne badania. (wyniki beda za
        tydzień). Rozmawiałam tez z pania z laboratorium i ona zinterpretowała tak mój
        wynik - " wynik u kobiety , która nie rodziła i nie jest w ciązy ok, ale u pani
        czyli po poronieniu do bezwzględnego leczenia".
        • asior100 Re: toksoplazmoza 27.03.06, 19:45
          a jakie miałaś miana? czy możesz podać wartości. czy badano Ci awidność, jeśli
          tak to czy możesz podać wartość. chciałabym porównać sytuację.
          • wiolasb toksoplazmoza i cytomegalia - moje wyniki 29.03.06, 17:50
            Witajcie! Minęły ponad dwa tygodnie od zabiegu, poronienie zatrzymane - ciążą
            obumarła w 8wi6d. Zrobiłam badania na toskoplazmozę i cytomegalię. Pomóżcie mi
            proszę zinterpretować wyniki:
            TOXOPLAZMOZA:
            IgG <5,0 Norma do 6,5 IU/ml
            IgM 0,03 negatywny <= 0,9; wątpliwy 0,91 - 1,09; pozytywny >=1,1

CYTOMEGALIA
            IgG w surowicy /VIDAS/ 56,0
            (negatywny <4,0; wątplwy 4,0 6,0; pozytywny >=6,0

IgM 0,18
            (negatywny <0,7; wątpliwy >=0,7 <0,9; pozytywny >= 0,9

Dziękuję i pozdrawiam.
            • myelegans Re: toksoplazmoza i cytomegalia - moje wyniki 29.03.06, 20:08
              Znaczy, ze mialas kiedys kontakt i z Toxoplasma gondii i z wirusem cytomegalii,
              w tej chwili nie jestes chora, wiec nie tu lezy przyczyna.
              A najlpiej pokaz lekarzowi, niech on oceni
              pozdrawiam
              • wiolasb Re: toksoplazmoza i cytomegalia - moje wyniki 29.03.06, 23:49
                Myelegans! Bardzo Ci dziękuję! Pozdrawiam!
                • aniafirak Re: toksoplazmoza i cytomegalia - moje wyniki 16.08.06, 19:48
                  Ze mna było tak. Kiedy po utracie dziecka zaczęłam szukac przyczyny okazało sie
                  że ma dodatnie wyniki toxo IgG i IgM. Pytałam jak to sie leczy ginekologów.
                  Wszyscy chceili faszerować mnie bardszo silnymi i szkodliwymi na inne rzeczy
                  antybiotykami. Za poradą koleżanki która przechodziła toxo bedąc małaym
                  dzieckiem udałam sie do lekarza zakażnego. Dostałam skierowanie do Szpitala
                  Centrum Matki Polki w Łodzi. Tam Pani dr zrobiła mi bardzo dokładne badania
                  oraz awitnosć IgG. Okazaało sie że mam wysoki poziom IgG i IgM , ale niska
                  awitność IgG. Pani dr. przebadała moje wezły chłonne i powiedziała że jej
                  zdaniem na 99% przyczyna utraty dziecka była toxo ,ale choroba nie powoduje u
                  mnie żadnych objawów dlatego nie trzeba jej leczyć. Gdybym akurat nie była w
                  ciąży nawet nie wiedziałabym że miałam toxo. Teraz muszę po prostu wyczekać ok.
                  pół roku, aż organizm sam obroni sie przed toxo i moge znów zacząć starania o
                  dziecko.
                  Co sądzicie na ten temat?Czy powinnam się jeszcze gdzieś udac i skonsultować tą
                  diagnoze i zalecenia?
                  Dodam ze bardzo chciałabym jak najszybciej zajść w ciąże.
                  Pozdrawiam Ania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka