Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza??? :-(

23.07.15, 18:49
Dziewczyny, poratujcie dobrym słowem bo zwariuję... 6 lipca byłam na badaniach, m.in. tokso. odebrałam je dopiero dziś, bo pojechaliśmy na urlop. Igg mam 39 UI/ml, a IgM 0,74 czyli wg norm laboratorium dodatnie. Teraz jestem w 10 tyg. Byłam wczoraj u gin. prowadzącej, zrobiła usg, wg niej z dzieckiem wszystko ok. Prawidłowy rozmiar i akcja serca. Dzisiaj dzwoniłam do niej, kazała przyjść jutro, powiedziała, że rozpoczniemy leczenie - pewnie antybiotyki... A swoją drogą kazała zrobić awidność IgG... Tylko, że na jej wyniki czeka się 7 dni... Oszaleję... Miała któraś podobną historię?
Obserwuj wątek
    • ela_8_4 Re: Toksoplazmoza??? :-( 23.07.15, 22:46
      Nie jestem w ciąży i nigdy nie byłam, ae moja koleżanka też miała poztywny wynik w ciąży i jak się okazało, przed ciążą przeszła toksplazmozę. A jest w 7 miesiacu i nadal ma te IgG. Synek zdrowy i nie bierze żadnych antybiotyków smile może trochę Cię tym uspokoję kiss
      • iamadreamer1983 Re: Toksoplazmoza??? :-( 25.07.15, 15:06
        Stanasia ja mialam w ciąży igm wątpliwe a igg ujemne, wiec troche inny przypadek, mój organizm w ten sposób reagowal na ciążę. Tak ponoc bywa ze czasem igm jest fałszywie dodatnie nie wiem tylko jak wygląda sytuacja z igg. Awidnosc pokaze czy jesli bylo zakażenie to czy jest ono świeże, tzn sprzed czy w czasie ciąży.
        A dzialo się u Ciebie cos takiego ze mogłaś sie zarazić?
        Moja gin miala taki przypadek ze dziewczynie w dwóch ciazach roslo igm, podawali jej rowamycyne na wszelki wypadek. Dzieci zdrowe oczywiscie.
        Trzymaj sie!
    • roxana8881 Re: Toksoplazmoza??? :-( 26.07.15, 20:59
      U mnie niedawno robiony test igg dodatnie ponad 1200, a IgM dodatnie 0,350 i babka powiedziala, ze toxo kiedys mialam, ale juz dawno temu. Jesli igg jest wysokie a IgM niskie to oznacza ze kiedys bylo sie chorym. Niestety nie wiem co oznaczaja niskie wartosci w obu przypadkach. Toxo mozna sie zarazic przez kontakt z kotami lub surowym miesem- radze unikac zjadania tatarow, pol krwistych stekow itp. Ja mam kota w domu i tez myje po nim rece teraz nagminnie bo niby mozna zarazic sie dwa razy.
      • roxana8881 Re: Toksoplazmoza??? :-( 26.07.15, 21:00
        Stanasia - a jadlas surowe mieso? jak masz kota nie wolno czyscic kuwet
        • stanasia Re: Toksoplazmoza??? :-( 27.07.15, 08:34
          Hej! Dzięki za odzew smile Sytuacja wygląda następująco - zrobiłam w piątek rano awidność igg - czeka się praktycznie tydzień na wyniki. Od piątku biorę na wszelki przypadek rovamycynę. Pani ginekolog raczej mnie uspokoiła, powiedziała, że wartości nie są wysokie, że przy aktywnym zakażeniu Igg jest powyżej 300 a Igm nawet 10 więc na razie trochę wyluzowałam smile
          A co do zarażenia - tatara uwielbiam i w okresie zimowym jem go sporo. Ale z tego co czytałam zrazić można się nawet od tego, że pani w mięsnym tą samą ręką poda mięso i wędlinę... Albo deskę po krojeniu surowego mięsa nie wymyje się w wysokiej temperaturze...
          • roxana8881 Re: Toksoplazmoza??? :-( 27.07.15, 12:00
            Masz racje. Nosicielami toxoplazmozy sa tylko koty- u kotow te pasozyty sie rozmnazaja, Ale robiac odchody na łące, gdzie chodzi bydlo one rowniez mmoga zlapac to dziadostwo. Tez lubie tatara i strasznie mnie skreca ze nie bede mogla go zjesc na weselu siostry . Niby toxo przenosi sie do plodu tylko , jesli jest sie zarazonym pierwszy raz ta choroba, no ale- lepiej nie ryzykowac.
            • iamadreamer1983 Re: Toksoplazmoza??? :-( 27.07.15, 14:15
              Stanowią ja bardzo panikowałam jak mi igm wychodzili wątpliwe...wiec sie nie dziwie, ze sie martwisz ale tak jak Ci powiedziala gin-spokojnie, bierz na wszelki wypadek antybiotyki i będzie dobrze.
              Daj koniecznie znac jak odbierzesz wyniki.

A zarazić mozna sie tez krojąc mieso i mając jakies ranki na dłoniach. Ja jak sie o tym dowiedziałam to przez reszte ciąży robiłam wszystko w rękawiczkach lateksowych...
              • iamadreamer1983 Re: Toksoplazmoza??? :-( 27.07.15, 14:18
                O sorki, miało byc Stanasia a nie Stanowią, te smartphony wcale nie są takie smart wink
              • roxana8881 Re: Toksoplazmoza??? :-( 29.07.15, 12:41
                o prosze- o krojeniu miesa to nie slyszalam wink Ale w sumie logiczne. Wlasnie mi spi kot na kanapie ale nie bede go przeganiac, bo tez nie ma co panikowac wink
                • stanasia Re: Toksoplazmoza??? :-( 29.07.15, 14:05
                  właśnie odebrałam awidność i jest 0,51 czyli wysoka czyli dobrze!!! Zakażenie jest stare - tak przynajmniej zapewniała pani w laboratorium.
                  Ale żeby nie było za różowo to przy okazji awidności robią nowe igg i wzrosło ono do 256... I już nic nie rozumiem. wieczorem wizyta u gin., ale jeszcze w międzyczasie konsultuję to wszystko przez znajomą z lekarzem zakaźnym...
                  • roxana8881 Re: Toksoplazmoza??? :-( 29.07.15, 15:58
                    No widzisz. smile Czyli najprawdopodobniej wszystko ok wink Czasem strach ma wielkie oczy
                    • iamadreamer1983 Re: Toksoplazmoza??? :-( 30.07.15, 05:55
                      Stanasia mysle, ze gdyby zakażenie bylo nowe to rosłoby igm. Jest to pewnie zakażenie sprzed ciąży wiec narasta Ci igg. Uszy do góry. Super ze wyniki były wcześniej smile wiem co to za stres, zycze Ci duzo spokoju!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka