Dodaj do ulubionych

Plamienia po @

04.04.06, 12:15
Dziewczyny po @ która trwa 3-5 dni jest dzien przerwy bez plamien a potem
około 1 tygodnia plamienia tak jak w ostatni dzien @ co to moze byc mi lekarz
powiedział ze to nadżerka ale ja mam watpliwości nawet myslałam ze to od
siłowni dlatego w tym miesiącu nie poszłam przez dwa 1,5 tyg a i tak dostałam
tych plamień
Obserwuj wątek
    • dorota207 Re: Plamienia po @ 04.04.06, 18:37
      Hej!
      U mnie jest podobnie tzn. po ostatniej @ mialam 5 dni plamień. Poszłam do
      lekarza a ten też nie za bardzo potrafił odpowiedzieć mi na pytanie co to jest,
      tylko kazał zaczekać i obserwowac kolejne cykle. Teraz jestem przed @ i
      plamienia znowu wystąpiły. Jestem po poronieniu i być może są to sprawy
      hormonalne (organizm wraca do siebie), ale na innych forach przeczytalam,że te
      plamienia mogą być też objawem endometriozy
      • mimoooza Re: Plamienia po @ 09.04.06, 00:54
        Do ok. 3 mcy po poronieniu może tak byc, organizm wraca do równowagi
        hormonalnej. Jeśli trwa to dłużej, warto zrobić badanie poziomu progesteronu -
        takimi plamieniami objawia się jego niedobór. Poza tym oczywiście mogą być inne
        przyczyny, ale ginka powiedziała mi, że to najczęstsza. Na ragulację hormonów
        można próbować środków ziołowych - bez recepty preparat Castagnus, bierze się 3
        mce bez przerwy (1 lub 2. tabl. dziennie w zależności od wagi), wielu
        dziewczynom pomógł. Ale to też można zacząć brać nie wcześniej niż po 3 @ po
        poronieniu.
        Pozdrawiam
        • kingakw Re: Plamienia po @ 09.04.06, 10:07

• kingakw Re: Plamienia po @ 09.04.06, 10:17
            Przepraszam, ale wcisnęłam za szybko enter.
            Plamienia przed i po @ mogą występować z różnych powodów. Może to być za niski
            poziom progesteronu, ale (tu musze wnieść poprawkę do wypowiedzi koleżanki
            wyżej) castagnus go nie podniesie, on obniża poziom prolaktyny. Wysoka
            prolaktyna także może byc powodem plamień (ale to już rzadziej). Najlepiej
            więc, jak radzi koleżanka wyżej sprawdzić sobie ich poziom. Można to zrobić bez
            skierowania, ale odpłatnie. U mnie była identyczna sytuacja, czyli plamienia
            przed i po @, takie brunatne. Doszło do tego także plamienie po stosunku.
            Okazało się, ze hormony są ok, moja lekarka nic nie znalazła. Dopiero inna
            ginka znalazła przyczynę: uszkodzona szyjka podczas zabiegu łyżeczkowania.
            Dodam tylko, żebyś czasem się nie marwtiła, że wykryła to gdy byłam w kolejnej
            ciąży, która donosiłam szczęśliwie do końca, a szyjka sama sie wygoiła, więc
            nie musi to być bardzo poważne.
            W pierwszej kolejności sprawdź progesteron i prolaktynę (najlepiej w 7 dni po
            owu), jak to nie to szukaj przyczyny fizjoloficznej.
            • mimoooza Castagnus 09.04.06, 15:59
              jak tłumaczyła moja ginka, ogólnie reguluje pracę układu hormonalnego.
              Progesteron może podnieść pośrednio, bo czasem jego niski poziom jest
              spowodoany wysoką prolaktyną, i kiedy prolaktynę się ureguluje, wzrasta poziom
              progesteronu.
              A sprawę plamień po @ zgłębiam od dawna, bo mam taki problem od ok. 2 lat,
              zaczęło się na długo przed ciążą (którą niestety straciłam).

Pozdrawiam
              • kingakw Re: Castagnus 10.04.06, 15:44
                No tak, jezeli wziąc pod uwagę, że obniżenie prolaktyny może ponieść
                progesteron, to faktycznie castagnus pośrednio sie do tego przyczyni.
                mimoooza a sprawdziłas czy nie plamisz z podowu jakiegos uszkodzenia czy
                nadżerki?, bo skoro to nie hormony to chyba musi byc tego jakaś przyczyna.
                • kingakw z powodu miało być 10.04.06, 15:44

• mimoooza Re: Castagnus 18.04.06, 00:03
                  Hej,
                  niestety u mnie wszelkie przyczyny zostały wykluczone i zostało podejrzenie
                  endometriozy. Po poronieniu niestety plamienia wróciły i właśnie jestem na
                  etapie szukania dobrego specjalisty.
                  Pozdrawiam wiosennie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka