Dodaj do ulubionych

prolaktyna

04.06.06, 21:34
poroniłam 2 miesiące temu... teraz czekam na wyniki badań prolaktyny
( podwójne, drugie po MTC), napiszcie jak te badania powinny prawidłowo
wyglądać, kiedy się martwić, będę wdzięczna za jakiś sensowny link o
prolaktynie. Z góry bardzo dziękuję!!
Obserwuj wątek
    • mala1979 Re: prolaktyna 05.06.06, 15:23
      Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom
      gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do
      niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu
      miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu.
      Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz
      w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy
      oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym
      odpoczynku.

NORMY
      Hormon norma co oznacza wynik

PRL 3-15 ng/ml wynik idealny
      15-20 ng/ml wynik dobry
      (leczenie tylko w wąsko wybranych przypadkach)
      20-25 ng/ml łagodna hiperprolaktynemia
      > 25 ng/ml hiperprolaktynemia
      Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l

wiecej pod:
      www.ginekologia.med.pl/forum/viewtopic.php?t=5797
      Mam nadzieje, ze to cos pomoze smile
    • mala1979 Re: prolaktyna 05.06.06, 15:33
      Prolaktyna jest hormonem przysadki. Jej podwyższone stężenie obniża poziom
      gonadotropin (zwłaszcza LH), zaburza mechanizm owulacji i prowadzi do
      niewydolności fazy lutealnej. Jej poziom jest względnie stały w cyklu
      miesiączkowym, lecz ulega zmianom w dobowym i jest wyższy nocą w porze snu.
      Stężenie prolaktyny podnosi się podczas stresu, w czasie urazu, po posiłku oraz
      w ciąży. W celu uzyskania jak najbardziej rzetelnych wyników prolaktynę należy
      oznaczać na czczo lub przynajmniej 3 godziny po posiłku i po kilkuminutowym
      odpoczynku.

NORMY
      Hormon norma co oznacza wynik

PRL 3-15 ng/ml wynik idealny
      15-20 ng/ml wynik dobry
      (leczenie tylko w wąsko wybranych przypadkach)
      20-25 ng/ml łagodna hiperprolaktynemia
      > 25 ng/ml hiperprolaktynemia
      Przelicznik: 1 ng/ml = 20 mIU/l

wiecej pod:
      www.ginekologia.med.pl/forum/viewtopic.php?t=5797
    • mala1979 Re: prolaktyna 05.06.06, 15:34
      kurcze - przepraszam, napisalam dwa razy to samo - jakis psikus kompka wink
      • patimati1 Re: prolaktyna 05.06.06, 21:41
        Bardzo Ci dziękuję! Wyniki mam w piątek... muszę trochę poczekać1 pozdrawiam!
    • patimati1 prolaktyna 08.06.06, 15:51
      Dziś odebrałam wyniki, no i wynik pierwszy mam idealny wg tego co napisałaś
      tzn. 13,5ng/ml, ale prolaktyna po metoclopramidum jest już 159 ng/ml czyli
      wzrosła dużo więcej niż 5 razy! Dodatkowo jeszcze mam wynik z TSH 3,5 mlU/L
      niby w normie, ale wiem, że najlepiej jak jest poniżej 2. Dziś wybieram się do
      endokrynologa, więc może czegoś się dowiem, ale mam wrażenie, że z tą moją
      prolaktyną nie jest dobrze... Może ktoś mi coś doradzi lub napisze co wie, bo
      lekarze niestety nie zawsze dają jane odpowiedzi. Z góry dziękuję za pomoc!
      • mw233 Re: prolaktyna 08.06.06, 16:02
        Pewnie zaleci ci branie bromergonu
        • mw233 Re: prolaktyna 08.06.06, 16:13
          to lek, który obniża prolaktynę no i rzecz jasna zajmie się również twoja
          tarczycą.
    • patimati1 prolaktyna 08.06.06, 19:58
      Jestem po wizycie u endokrynologa- stwierdził, że winiki są złe( prolaktyny),
      powiedział, że mam hiperprolaktynemię czynnościową?! Najpierw stwierdził, że
      spróbuje farmakologicznie zatrzymać prolaktynę, a potem gdy mu powiedziałam, że
      mogę byc w ciąży, bo staramy się z mężem, stwierdził, że nie może mi w takim
      razie pomóc! Zadnych leków nie mogę w tej sytuacji przyjmować, choć twierdził,
      że taki poziom prolaktyny prawdopodobnie nie dopuści do zapłodnienia, bo
      wstrzymuje owulację! Kurcze to co ja mam robić? Znowu czekać... Ile można?
      Kazał mi tylko przyjmować Jodid 200 raz dziennie- a ja w ciąży, którą straciłam
      zażywałam go i jak to się skończyło... mam obawy, że przyjmowanie jodu może
      prowadzić do nadczynności tarczycy, co nie jest wskazane w ciąży?! Czy mam
      rację czy się mylę?! Sorki za potok słów, ale jestem w rozpaczy......
      • yskyerka Re: prolaktyna 08.06.06, 20:40
        Jodem się nie martw. Jeśli jesteś w ciąży, będziesz go potrzebowała
        dużo więcej, bo dziecko początkowo korzysta z hormonów matki.

A hiperprolaktynemia czynnościowa niekoniecznie hamuje owulację,
        czego ja jestem najlepszym przykładem. Prl normalną mam w normie,
        po leku wzrasta 16 razy. Owulacje mam, w ciążę zachodzę. Tylko,
        cholera, utrzymać ich nie mogę. sad
        • patimati1 Re: prolaktyna 08.06.06, 21:07
          Dziękuję za słowa otuchy! BARDZO! Tak ich potrzebowałam... A więc przyjmować
          jod bez obaw? cieszę się, że jednak mogę być znów w ciąży i umieram ze strachu
          co potem... Czy Ty masz problemy z utrzymaniem ciąży właśnie z tego powodu? Co
          robisz? Leczysz jakoś?
          • wordshop Re: prolaktyna 09.06.06, 11:50
            patimati - chciałabym Ci dodać otuchy swoim przykładem. po poronieniu w sierpniu
            zeszłego roku zrobiłam serię badań, m.in. prolaktyny. po obciążeniu
            metoclopramidem prolaktyna skoczyła kilkadziesiąt razy ponad normę (!). moja
            lekarka orzekła hiperprolaktynemię czynnościową i zapisała mi norprolac na
            zbicie hormonu. zanim jednak zaczęłam go brać, podczas stosunku z M pękła nam
            gumka i - choć nie liczyłam na ciążę, a wręcz wolałam tak wcześnie nie zachodzić
            - postanowiłam nie brać leku do czasu zrobienia testu. test okazał się
            pozytywny! zatem przy zaawansowanej hiperprolaktynemii też można zajść w ciążę.
            mi się to udało w drugim cyklu po poronieniu i to przez przypadek. teraz ten
            przypadek szykuje się do premiery na tym świecie, bo jestem już w 36tc. ciąża
            jest prawie bezproblemowa, czego i Tobie serdecznie życzę! smile
            pozdrawiam ciepło,
            • myelegans Re: prolaktyna 09.06.06, 16:41
              Lekarze w innych krajach i eksperci na bocianie juz dawno nie robia badania
              prolaktyny z obciazeniem, jako nie wnoszacego wiele w diagnostyke, szczegolow
              nie znam, bo nie czytalam, ale moge pogrzebac w literaturze i sama sie
              doksztalcic.

Ogolny poglad jest taki, ze jezeli jest owulacja, co mozna stwierdzic
              monitorujac cykl to prolaktyna nie jest problemem, i nie ma BEZPOSRDNICH
              dowodow, ze jest przyczyna poronien.
              Gdyby tak bylo, to u wiekszego odsetka kobiet karmiacych (kiedy poziom
              prolaktyny jest wysoki), ktore zachodza w ciaze podczas laktacji dochodziloby
              do poronien, a tak nie jest.
              Endokrynolog, endokrynologowi nierowny, ja bym sie wybrala, do ginekologa-
              endokrynologa, albo do lekarza specjalisty leczeniu nieplodnosci.
              Zapytaj na bocianie i zobacz, co tam Ci ekspert powie.
              powodzenia
              • patimati1 prolaktyna 09.06.06, 17:20
                Dzięki! Jesteście Kochane! Naprawdę mi ulżyło, zwłaszcza dzięki Tobie Wordshop-
                życzę szczęśliwego rozwiązania! Wierzę, że i mi się uda! a na bociana napewno
                wejdę i spytam- dobrze wiedzieć jak najwięcej, narazie znalazłam mieszanki
                ziołowe i już od dziś planuję zacząć pić! Nie zaszkodzi a może coś pomoże!
                • patimati1 Re: prolaktyna 12.06.06, 23:38
                  Wiecie coś na temat ziołowego leku Castagnus? Podobno pomaga przy wysokiej
                  prolaktynie? Jest dostępny w aptekach- znalazłam go na innym forum- podobno nie
                  może zaszkodzić ale pomóc tak...Wiecie coś na temat tego leku- napiszcie proszę!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka