Dodaj do ulubionych

ciąża obumarła-przyczyny

06.05.07, 18:18
Witajcie
6 dni temu miałam wyłeżyczkowaną ciążę, byłam w 10 tc, ale płód obumarł w 6
tc. Za tydzień odbior wynik hist-pat. Chcę też zrobić badania-być może uda mi
się znaleźć przyczynę. Czy Wam udało się znaleźć przyczynę? Pytam z
ciekawości, może dzięki Waszym odpowiedzią szybciej odpowiem sobie na
pytanie: dlaczego? Zaznaczam, że pierwsza ciąża przebiegała książkowo, a
synek ma już 3 lata.
Z góry dziękuję z odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • mimoooza Re: ciąża obumarła-przyczyny 06.05.07, 18:25
      Bardzo Ci współczuję. Ja straciłam Maleństwo w 14 tc, ale wg USG dziecko
      obumarło ok. 10 tc. Przyczyną prawdopodobnie była cytomegalia, bo w klasie IgM
      w badaniu robionym 2 tygodnie po stracie miałam trochę przeciwciał. Niestety,
      tak naprawdę przyczyn obumarcia może być bardzo wiele, ponoć w 70% winne są
      wady genetyczne, ale zostaje jednak jeszcze te 30%... Pozdrawiam
      • ewa7612 Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 18:29
        A czy to badanie na cytomegalię trzeba zrobić zaraz po poronieniu czy może być
        trochę później. Ja będę robić to badanie i nie wiem czy iść od razu, czy
        poczekać.
    • zytka08 Re: ciąża obumarła-przyczyny 06.05.07, 19:49
      Z tego co czytałam tu na forum i na innym większość dziewczyn nie zna przyczyny
      poronienia,niestety. Lekarze przeważnie mówią że tak poprostu się zdarza i
      tyle. Jest to smutne, ale przeważnie zostaje wierzyć że tak sie stało faktycznie
      przypadkiem i więcej się nie zdarzy, pozdrowienia
      • agulka1001 Re: ciąża obumarła-przyczyny 06.05.07, 21:19
        ja tez poronilam drugą ciąze w 9,5tyg,a ciaza zatrzymala sie ok 5tyg,wtey
        mialam intensywne plamienia...nie bylo ratunku...do tego czasu nie wiem
        dlaczego tak sie stalo...1 czerwca mam badania genetyczne,mam nadzieje,ze bedą
        idealne...
    • kingakw Re: ciąża obumarła-przyczyny 06.05.07, 22:45
      Mimo, ze zrobiłam wiele badań, przyczyny nie znalazłam. Pół roku później znów
      byłam w ciąży, a synek własnie skończył 15 miesięcy.
      • gogi30 Re: ciąża obumarła-przyczyny 07.05.07, 08:36
        ja urodziałm dziecko w 19-stym tc. ciaza zatrzymała się na 14 tygodniu. Tez nie
        wiem jaka byla przyczyna obumarcia ciazy.Mamy juz zdraowa prawie 5-cio latke.
        Badania histo nic nie dałao. w szpitalu miałam robionie badania na toxo-to tez
        napewno nie było przyczyna obumarcia ciązy.Wada genetyczna..?moze, ale na 100%
        nikt tego juz teraz nie stweirdzi.pozdrawiam
    • renate_s Re: ciąża obumarła-przyczyny 07.05.07, 12:39
      Do tej pory przyczyny nie znam.Mialam tak dwa razy.Zrobilam juz troche badan i
      nadal nie wiem dlaczego tak sie dzieje, a co gorsza boje sie, ze co sie
      zdarzylo 2 razy moze...
    • elektra13 Re: ciąża obumarła-przyczyny 14.05.07, 11:11
      Moja ciąża tez obumarła, po odebraniu wyników histo okazało się że to był
      zaśniad groniasty. Lekarz powiedział że to po prostu pech bo nie ma konkretnej
      przyczyny dla którego się to cholerstwo robi.
    • agnrek Re: ciąża obumarła-przyczyny 14.05.07, 14:44
      Ja poroniłam w 6. tygodniu, nie poznałam przyczyny. Teraz jestem w kolejnej
      ciąży i natura tym razem podarowała mi bliźnięta smile
      • minerwamcg Re: ciąża obumarła-przyczyny 15.05.07, 18:28
        Ojej, ale fajnie! Agnrek, gratulacje!

A co do przyczyny, to niestety nie znam i ja i frustruje mnie to jak cholera.
        No bo gdyby człowiek wiedział, co tamtym razem było źle, toby uważał i stawał
        na głowie, żeby na drugi raz tego zagrożenia nie było. A tak to, diabli nadali,
        ruletka.
      • ewa7612 Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 18:39
        To gratulacje!
        Gdy w tej ciąży poszłam na pierwsze usg to głupia zapytałam się czy na ekranie
        widać jednego dzidziusia. Szczerze mówiąc nie chciałam by były bliźnięta. Teraz
        po tym co się stało mam wyrzuty sumienia, że tak zapytałam.
    • fioco78 Re: ciąża obumarła-przyczyny 14.05.07, 20:38
      a co powiecie na tego gronkowca? nikt mi na żadnym forum nie potrafił na to odpowiedzieć, tu również. na internecie nie ma praktycznie żadnych wiadomości na ten temat. czy waszym zdaniem to może być przyczyną pustego jaja płodowego? dodam, że to paskudztwo stwierdzono nie u mnie, a u męża i to w nasieniu. po pierwszej obumarłej ciąży nie szukałam nawet przyczyny, jak większość, uznałam, że to przypadek, który nie ma prawa kolejny raz się zdarzyć. a jednak... czy były tu na tym forum rankingi do ilu razy sztuka? teraz sobie z tego potrafię już nawet żartować, ale jeszcze miesiąc temu......sad((((((
    • ewa7612 Re: ciąża obumarła-przyczyny 15.05.07, 20:24
      Jestem po wizycie i rozmowie z moim lekarzem. Wg. niego przyczyny mogły być
      trzy:
      -wada płodu np. wada serca, zespół dawna lub inne poważne wady.
      -infekcje wirusowe typu grypa, przeziębienie.
      -mój organizm, który mógł wytworzyć jakieś przeciwciała.

Ja byłam przeziębiona już w dniu kiedy robiłam test ciążowy i przez kolejne dwa
      tygodnie więc może to była przyczyna sad
      • ewa7612 Re: ciąża obumarła-przyczyny 15.05.07, 22:03
        ewa7612 napisała:

> Ja byłam przeziębiona już w dniu kiedy robiłam test ciążowy i przez kolejne
        dwa
        >
        > tygodnie więc może to była przyczyna sad

Dodam jeszcze, że czuje się przez to winna. Znowu płaczę...
        • kamila041 Re: ciąża obumarła-przyczyny 16.05.07, 17:27
          Cześć, to co napisałaś to jakby o mnie. Też mam trzyletniego synka (ciąża
          bezproblemowa)i też miałam stwierdzoną ciążę obumarłą w 10 tygodniu, ale
          serduszko już nie biło od trzech. To nie nasza wina, czasami tak się po prostu
          dzieje, a czasami winne są choroby, na które nie mamy wpływu. Co nie zmienia
          faktu, że żal za fasolką pozostaje...
          • birma74 Re: ciąża obumarła-przyczyny 16.05.07, 22:41
            Ewuniu, ja w czwartek poroniłam 10/11 tyg. ciążę, w piątek byłam w szpitalu na
            zabiegu. A wszystko zaczęło sie we wtorek 8 maja (plamienie, ból brzuch), w
            środę rano na USG lekarz stwierdził, że rozwój ciąży zatrzymał się w 5, 6
            tygodniu i dopiero teraz organizm to zauważył. Czytając twój post przypomniałam
            sobie, że tydzień po zrobieniu testu (czyli ok. 3 tyg po zapłodnieniu)byłam
            bardzo przeziębiona. Trwało to ok. tygodnia. Ale my na to nie mamy wpływu i
            Tobie nie wolno się obwiniać, pamiętaj, tak nie rób. Ja teraz analizuje dzień
            po dniu i też się boję, że za chwilę wpadnę w paranoję. Ale nie możemy tak
            robić.My nie jesteśmy niczemu winne.
            Rozumiem Cię bardzo dobrze, ale nie myśl już tak więcej. Tak nie wolno.
            Pozdrawiam Cię cieplutko
            • ewa7612 Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 19:04
              Witaj Birmo

Bardzo Ci współczuję. Mi, mimo że upłynęło już ponad trzy tygodnie, nadal jest
              ciężko.
              Ja nie miałam plamienia, nic mnie nie bolało wręcz czułam się bardzo dobrze-tak
              jakbym nie była w ciąży. To właśnie mnie niepokoiło, jednak mój organizm nie
              zareagował na martwy płód.
              Ja również analizowałam każdy dzień po dniu, godzinę po godzinie, szukałam
              przyczyn.
              Najboleśniejsze jest jednak dla mnie to, że przez taką "błahą sprawę" jak
              przeziębienie straciłam dzidziusia, na którego tak czekałam i z którym
              planowałam już dalsze życie.

• birma74 Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 21:12
                Ewa, ale Ty do końca nigdy sie nie dowiesz, czy to przeziębienie sprawiło.
                Dlatego nie myśl tymi kategoriami.Mocno Cię ściskam. Dzisiaj po południu mineło
                7 dni od mojego samoistnego poronienia. Jest mi cholernie ciężko, jak na złość
                wracając z pracy autobusem stałam koło kobiety w ciąży. Nie mogłam patrzeć na
                jej brzuch, sprawiało mi to okropny ból. A wiem, że ona nie jest winna temu co
                mi się stało. Ale ja jej tak strasznie zazdroszczę.
                I wiesz co jeszcze boli? To, że ludzie, którzy nie wiedzą, mówią mi, że pięknie
                wyglądam, że mi ciąża służy. I ja muszę im mówić prawdę,chociać to dla mnie
                bolesne. Ale oni chcą być mili. A potem przepraszają i pier... głupoty, że
                przecież lepiej dla mnie że teraz a nie pózniej. Że lepiej niż by dziecko miało
                być chore. A ja nie chcę słuchać takich pocieszeń. Ja chcę płakać i tyle.
                Pozdrawiam, trzymaj się. I nie myśl w ten sposób bo to Cię wpędzić w obłęd.
                • ewa7612 Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 21:55
                  Birmo czuję to samo co Ty patrząc na kobiety w ciąży. Szczególnie jest mi
                  ciężko gdy widzę kobietę w ciąży, która idzie już z jednym dzieckiem u boku. Bo
                  ja mam już synka, a teraz chciałam córeczkę. Albo gdy widzę na spacerze matkę
                  ze starszym synkiem i młodszą córeczką w wózku. Wtedy myślę sobie jaka jest
                  różnica wieku między dziećmi, bo u mnie miało być trzy lata kalendarzowe.
                  Mnie z kolei wkurza gadanie ze strony niektórych ludzi, że wiele kobiet tak
                  ma, ale tak naprawdę to nie wszyscy wiedzieli o mojej ciąży, nawet w rodzinie-
                  nie chciałam mówić tak szybko, tak jakbym wiedziała że coś będzie nie tak.
                  Birmo pozdrawiam Cię i przytulam, trzymaj się choć wiem, że po 7 dniach to
                  trudne.

• ewa7612 Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 18:44
            Cześć

A czy robiłaś jakieś badania po poronieniu, albo będziesz robić?
            Ja mam zrobić toxo i cytomegalię. Jednak wydaje mi, że przyczyną było właśnie
            przeziębienie sad
    • karolcia86 Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 10:19
      Ja w drugiej fazie cyklu miałam wysoką gorączkę - jakiś wirus przywleczony z
      przedszkola...
      Teraz czekam na poronienie bo ciąża obumarła, nawet nie wiem kiedy. Jak w ciągu
      2 tyg nie nastąpi to zabieg.
      • mamaaniiasia Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 14:24
        Karolcia86 widzę, że Ciebie spotkało to samo... też mam dwoje dzieci i trzecią
        ciążę straciłam w marcu tego roku, też nie wiem dokładnie kiedy i dlaczego?
        • agulka1001 Re: ciąża obumarła-przyczyny 17.05.07, 23:15
          dziewczynki,jak czytam Wasz posty,to slysze siebie...tez mnie serce boli na
          widok kobiet w ciązy,małych dzieci...po pierwszym poronieniu nie bylo tak źle
          jak teraz....mialam nadzieje...po drugim poronieniu zaczelam sie bac...teraz
          czekam na badania genetyczne i bardzo sie boje wyniku...
          i wiecie co...jestem rok po pierwszej straci i 9m-cy po drugiej...boli tak samo
          jak wczesniej,moze nawet bardziej...i napraqde nie wiem,kiedy ten czas tak
          zlecial...pamietam,jak tak ja Wy weszlam na forum tuz po zabiegu,i myslalam,ze
          nie doczekam sie następnych 6m-cy, zeby zacząc starania....a to juz minelo 9m-
          cy....szok....
    • ania.dar Re: ciąża obumarła-przyczyny 05.06.07, 21:20
      cześć!
      3 tygodnie temu dowiedziałam się, że serce mojej dzidzi nie bije. byłam w 14
      tygodniu ciąży. to był dla mnie koniec świata. nie wiem jak mam sobie poradzić z
      tym problemem. nie mam jeszcze dziecka i boję się, że nigdy mieć nie będę.
      lekarze mówią, że bardzo często pierwsza ciąża kończy się poronieniem a później
      wszystko jest ok. ale czy ktoś wie jakie badania powinnam sobie zrobić?
      • agulka1001 Re: ciąża obumarła-przyczyny 05.06.07, 22:06
        aniu,bardzo mi przykro,wiem,ze serce Ci pęka,i wiem,ze masz te straszne mysli
        co ja-że nigdy nie bedziesz mamą...ja tez się boje,ale jednoczesnie mam wielką
        nadzieję i chce mieć siły,zeby probowac,walczyc...
        co do badan-na tym forum wiele wyczytasz,trudno opisac to w jednym zdaniu!
        najlepiej pogrzeb troszeczke,albo zacznij nowy wątek!
        ja poronilam wczesne ciąze,wiec przyczyna moze byc u nas inna,a co na to lekar?
        jaki ma pomysl na dalsze działania?
        • ania.dar Re: ciąża obumarła-przyczyny 07.06.07, 18:01
          agulko mój lekarz póki co kazał czekać mi aż dostanę okres i zrobić sobie
          badanie na toksoplazmozę. podobno to badanie robi się bez skierowania bo jest
          płatne.
          stwierdziłam, że muszę wziąć sprawy w swoje ręce i zastanawiam się nad zmianą
          lekarza. najgorsze jest to że nie mogę trafić na jakiegoś konkretnego lekarza w
          moim mieście, który by się konkretnie wszystkim zajął.
          Wandziu muszę Ci powiedzieć, że masz śliczne dzieciaczki. mam nadzieję, że ja
          też kiedyś będę się mogła pochwalić kompletną rodziną. na razie jesteśmy tylko z
          mężem. gorąco pozdrawiam!
    • wandana Re: ciąża obumarła-przyczyny 05.06.07, 23:01
      Tez chciałabym je poznać. Kiedy 2 lata temu dokładnie - w czerwcu 2005
      dowiedziałam się, że mojemu Maluszkowi nie bije serduszko, świat się zatrzymał.
      To był 10tc, a ciąża zatrzymała się na 8tc. Jedynym objawem było pojedyncze,
      ledwo widoczne brunatne zabrudzenie na wkładce.
      Wtedy lekarz odradził robienie jakichkolwiek badań, żeby się nie potrzebnie nie
      stresować i nie wydawac kasy. A ja zaufałam.
      Rok póżniej w czerwcu 2006 urodziłam slicznego zdrowego synka - ponad 4 kg
      cudeńka. Ale chcieliśmy, żeby on i starszy brak (12 lat) mieli jeszcze
      rodzeństwo. Zaszłam w ciązę 9 m-cy po porodzie. I znowu w czerwcu, tym razem
      2007 - dokładnie wczoraj poszłam po prostu na rutynową kontrolę. Wszystko było
      ok, ale ja się upierałam przy usg i tylko z powodu mojego niepokoju lekarz się
      zgodził. Serduszko nie biło od ok. 10 dni. Tym razem objawów nie było żadnych.
      Nawet już mi brzuszek zaczął rosnąć - to był 12tc.
      Ale tym razem na usg widac było krwiak/wylew w rejonie łozyska, co sugeruje
      problemy z krzepliwością krwi. Podobno gdybym trafiła na usg dwa tygodnie
      wczesniej byłaby szansa uratowania. Gdyby było wiadomo, że są problemy - mogłam
      brac leki. Gdyby ... dlaczego więc nie zalecono mi badań. Nawet teraz. W
      poniedziałęk ide na zabieg. Tym razem sama zrobię komplet badań i nie pozwolę,
      żeby to sie powtórzyło. I tak się boję po tym co się stało, do tego mam już 35
      lat ... Ale najpierw poszukam przyczyny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka