Dodaj do ulubionych

baby Aspiryna i poronienie

11.07.07, 01:58
Bardzo czesto zagladam tutaj i jestem zawsze myslami z wami. Mieszkam w
Chicago i mialam dwa poronienia. Takze mam 2-letniego synka. Ostatnie
poronienie mialam 30-stego Maja tego roku. Pod koniec czerwca wzielam test i
jestem powtornie w ciazy. Teraz to juz bedzie 4 tydzien. Bardzo sie
niepokoje ale mysle pozytywnie. Pisze do was bo po powrocie od mojego
ginekologa dowiedzialam sie ciekawej zeczy. Wiec moja Dr. zawiadomila mnie
ze sa nowe publikacje potwierdzajace ze branie jednej tabletki baby asprin
(81ML)dziennie pomaga przeciw powtarzajacym sie poronieniom. Zasugerowala
zebym ja takze brala tabletke dziennie przez pierwsze 3 miesiace. Biore je
juz przez pare dni. A ha szpital i Ginekolog do ktorego chodze jest bardzo
renomowany i slynie ze wspanialych lekarzy.
Na amerykanskim forum do ktorego naleze spotkalam sie z wieloma kobietami
biaraca baby asprin. Mam nadzieje ze na wiadomosc bedzie pomocna.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • magdamajewski Re: baby Aspiryna i poronienie 11.07.07, 02:35
      ja mieszkam w ny i bralam baby aspiryn jak byla w ciazy z blizniakami
      (donosilam do 17 tc - zakazenie wewnatrzmaciczne), pozniej zaszlam w ciaze i
      tez bralam baby aspirny poronilam w 7tc terez znow jestem w ciazy ale baby
      aspiryn to jest tylko jedno z lekow jakie biore.
      jesli nie znasz przyczyny poronienia (tutaj niechenitnie robia badania po 2-3
      poronieniach) to mozesz tylko miec nadziej ze tobie to wlasnie pomoze, jak bym
      tez odznaczyla progresteron i sprawdzila czy beta prawidlow przyrasta. Tutaj
      bardzo czesto do kompletu dodaja folik acid i vitamine b albo folgrad(vitamina
      b i foliki w jednym)
      powodzenia
      magda
      • mama136 Re: baby Aspiryna i poronienie 11.07.07, 03:14
        badania mialam robione po drugim poronieniu i wszystko jest w porzadku.
        Progesteron i beta wzrasta. Mam nadzieje ze tym razem bedzie dobrze jak i dla
        mnie tak i dla Ciebie.

Czesc

Kasia
        • magdamajewski Re: baby Aspiryna i poronienie 11.07.07, 03:54
          zapytaj lekarza o ten folgrad, jesli nie to w kazdej aptece mozesz kupic folic
          acid i vitamine b
    • joasiap2 Re: baby Aspiryna i poronienie 11.07.07, 07:58
      Sprawdz dokładnie czy jesteś w ciąży. Ja miałam poronienie 11.06 i nadal mam
      betaHCG we krwi w takiej ilości, że test ciązowy wychodzi pozytywnie. Beta po
      poronieniu spada dosyć wolno i nawet przez 2 miesiące może być obecna we krwi.
      Macica też może być powiększona jak na ciążę. To normalne po poronieniu. Może
      warto zrobić usg lub zobaczyć czy beta wzrasta.
      • mama136 Re: baby Aspiryna i poronienie 11.07.07, 19:09
        ultrasound juz mialam robiony i dr. potwierdzila ze jestem w ciazy. Beta wzrasta

Folic acid biore, dzieki.
        • zielonarzeka Re: baby Aspiryna i poronienie 11.07.07, 20:58
          czy w Polsce można kupic to baby aspirin?
          Mama136, czy mialaś zielone światlo od lekarza? czy w Stanach jest inne
          podejście (chwilami chciałabym już próbować, ale ze względu na niski poziom
          czerwonych krwinek no i gina nie moge)?
          • mama136 Re: baby Aspiryna i poronienie 12.07.07, 01:54
            zielonarzeka
            Mialam zielone swiatelko od mojego gina. Dwa tygodnie po poronieniu bylam na
            sprawdzeniu i spytalam sie jej czy musze czekac. Powiedziala mi ze nie, jak
            chce to moge zaczac od razu. Zrobila mi ultrasound i powiedziala ze zaczynam
            owulowac i moge zaczynac bo w srodku nie ma sladu po poronieniu. Nie wiem jak
            z iloscia krwinek czy mozna probowac jak sa niskie. Wiesz, moje kolezanki
            ktore poronily tez mogly zaczynac od razu albo po pierwszym okresie. Nie wiem
            jak to jest u was w Polsce. Nie mam pojecia czy w Polsce mozna kupic baby
            asprin sprobuj pogadac ze swoim ginem co o tym mysli. Jak by Ci pozwolil brac
            albo chcialabys je brac na wlasna reke napisz, sprobujemy cos wykombinowac

Kasia
            • joanna006 Re: baby Aspiryna i poronienie 12.07.07, 12:59
              Baby aspiryn to to samo co acard - bez recepty w każdej aptece. Lekarze w Polsce
              też polecają brać acard po poronieniu a nawet miesiąć przed- łatwiej dochodzi do
              zagnieżdżenia. Po acardzie krew jest rozrzedzona i płód jest lepiej odżywiony.
              Często dochodzi do poronień na skutek zakrzepów związanych z dużą ilością płytek
              krii, przeciwciałami antyfosfolipinowymi czyli ogólnie zwiększoną krzepliwością.
              • bach28 Re: baby Aspiryna i poronienie 14.07.07, 17:38
                ja w styczniu urodziłam zdrową córeńke ciaza od poczatku do końca była
                prowadzona na acardzie czyli aspirynie
                była to ciąza po dwóch poronieniach
                • yafffa Re: baby Aspiryna i poronienie 16.07.07, 14:10
                  Szkoda tylko, że lekarze w PL (przynajmniej ci, z którymi ja miałam styczność)
                  poza tym, że niechętnie badaja, to niechętnie włączają też leki w kolejnej
                  ciąży. Po pierwszym poronieniu mówią że "to był przypadek, genetyka" i jedyne
                  co ew. dają to progesteron, czyli duphaston. Trochę żałuję, że sama nie
                  zaczełam sobie na własną rękę brać Acardu, może nie poroniłabym drugi raz? Z
                  drugiej strony moja lekarka twierdzi, że tej aspiryny/acardu nie powinno się
                  brac bez badań, bo generalnie aspiryna w ciąży jest zakazana. Bądź to człowieku
                  mądry...
                  W każdym razie ja przy przyszłych staraniach już na pewno acard bedę brać, bo
                  wyniki potwierdzają że powinnam. Przeciwciała antyfosfo wyszły mi nieco
                  podwyższone, a antykoagulant tocznia konkretnie pozytywny.
                  Bach28, pozdrowienia dla córeczki i mam nadzieję, że mi też się uda za trzecim
                  razemsmile
                  • dominikako Re: mama136 29.07.07, 16:32
                    Kasiu!!!jak tam po piatkowym usg???mam nadzieje ze wszystko ok.pozdrowionka!!
                    dominika
                    • mama136 dominikao 29.07.07, 18:57
                      dominiko! Dziekuje za pamiec. Wszystko jest ok!!!! USG pokazalo dzidi z
                      bijacym serduszkiem. Jestem w 8-smym tygodniu i piatym dniu. Wydaje mi sie to
                      dluzej bo myslalam ze jestem gdzies tydzien mniej, ale moze dzizi jest
                      wieksze. Az sie poplakalam, i caly ciezar jaki mialam przez ostatnie dni
                      wyparowal. Nastepna wizyta na poczatku Sierpnia ale to juz na badania
                      genetyczne bo u nas mozna juz je robic w pierszym trimestrze.(Znowu nerwowo ale
                      mam nadzieje ze wszystko bedzie w porzadku) Mam nadzieje ze uciebie wszystko w
                      porzadku i naprawde dziekuje za pamie. Jest mi z tego powodu niezmiernie
                      przyjemnie. Jak masz ochote pogadac pisz na priva. Zaraz odpisze

kasia
                  • bach28 yafffa 29.07.07, 20:52
                    ja miałam wszystkie wyniki w porzadku
                    ale razem z ginem postanowilismy jednak łykac acard przy czym zapewniał mnie ze
                    to jest tak mała dawka ze skutków ubocznych własciwie nie ma
                    jesli wyszły ci kiepski wyniki tocznia to moze warto jechac tez w kolejnej
                    ciązy na heparynie
                    pogadaj z ginem koniecznie
                    dzieki za pozdrowienia i mocno trzymam kciuki zeby ci sie udało

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka