Dodaj do ulubionych

malowanie mebli

02.06.11, 19:02
Nigdy jeszcze nie malowalam mebli, wiec moze ktos mi doradzi jak to najlepiej zrobic i czy to ma wogole sens. Moj M twierdzi, ze nie, bo nie beda dobrze wygladac.

Uzadzam pokoj dla dziecka. Mam sosnowa komode polakierowana na srednio-ciemny braz i mam zamiar dokupic lozko. Jedno i drugie chce pomalowac na bialo. Jaka podkladowa farba bedzie trzymac sie lakieru i jaka wierzchnia farbe uzyc? Czym najlepiej malowac: malym walkiem z gabka, sprayem? Czy po malowaniu polakierowac bezbarwnym lakierem?
Dzieki za rady.
Obserwuj wątek
    • magdamajewski Re: malowanie mebli 02.06.11, 19:55
      lakier musisz zciagnac, czyli przeszlifowac wszystko papierem sciernym - kupa roboty, chyba ze masz elektryczna szlifierke. Inczej farba bedzie jak nie od razu to po jakims czasie schodzic. Pozniej biala farba z pokladem - pewnie przynajmniej ze 3 razy i niestety trzeba wolno i rowno. Przerabialam to ostatnio - malowalismy szafe u corki z brazu na biala bo nie moglam znalezc takiej jakiej chcialam od razu bialej. Dodam ze u mnie to robil tata ktory jest stolarzem i troche mu to zajelo, ale szafa wyglada super.
    • vdal Re: malowanie mebli 02.06.11, 20:47
      Musisz pozbyc sie lakieru tak jak napisala magda.Mozna kupic w HD stripper , ktory ma konsystencje kisielu, nakladasz go na szafke pedzlem(najlepiej) i czekasz kilka minut jak farba/stain sie zmarszczy, nastepne sciagasz ja skrobaczka.Jak to zrobisz to pozniej latwiej jest wysandowac powierzchnie, nie trwa to tyle przynajmniej.Najlepiej wziac na poczatek papier scierny grid 60/80,a nastepnie jak juz bedzie "czyste" drewno to pociagnac to 100/120.
      Potem kladziesz primer(podklad)odpowiedni do farby, ktorej uzywasz.Najlepiej jest polozyc primer ze wzgledu na to,ze jezeli bedziesz juz kladla farbe wlasciwa, farba latwiej bedzie sie wchlaniala,a co za tym idzie kryla.Dodatkowo jezeli gdzies przypadkiem nie doczyszczone bedzie dokladnie , pokryje to primer i nie pozwoli sie "przebic".Najlepiej malowac jakims rollerkiem.Farbe polecalabym olejna ,a wykonczenie jakie ci pasuje, bardziej lub mniej swiecace.Farba olejna moim zdaniem jest bardziej wytrzymalsza.Troszke dluzej schnie,ale tak jak napisalam jest trwalsza.Mozna ja dostac tez w roznych wykonczeniach.Jezeli dasz olejna to nie potrzebny jest pozniej lakier.
      Polecam kupic sobie jakas sander(zauwazylam,ze nie znam polski odpowiednikow narzedzi:/ ktos mnie pewnie za to objedzie:( ) najlepiej cornercat sander.Mozna black&decker kupic tania, ja mam taka i sobie chwale, na moje male projekty w domu:D
      • magdamajewski Re: malowanie mebli 02.06.11, 21:22
        zastanawiam sie gdzie ty to bedzisz robic?
        smierdzi i nawet po pomalowaniu i wyschnieciu powinno postac jeszcze gdzies z nastepne 2-3 dni zeby zapach sie calkowicie ulotnil...
        • klaudona Re: malowanie mebli 02.06.11, 23:02
          W pokoju malej. Chce przykryc plastikiem podloge, byc moze powiesic dodatkowa kurtyne plastikowa w drzwiach i otworzyc okna. Jesli sciany sie ubabraja to nie szkodzi, bo i tak bede je malowac. Jesli mam zrywac lakier, to raczej sobie daruje, bo na tak duzy projekt nie mam czasu. To juz wole kupic juz pomalowane nowe meble a brazowa komode wyrzucic. Nie lubie wyrzucac cos, co nadal jest funkcjonalne...
          • policjawkrainieczarow Re: malowanie mebli 06.06.11, 16:10
            Jesli mam zrywac lakier, to raczej sobie dar
            > uje, bo na tak duzy projekt nie mam czasu.

chcialam uprzejmie zauwazyc, ze wszyscy co ci daja dobre rady nt. sciagania lakieru nie maja pojecia, czym to jest poleciane, bo "brazowy lakier" to zadna wskazowka. Poza tym pracochlonnosc zalezy w duzym stopniu od formy tej komody - te typowe amerykansie maja wchuj roznych dzindzibolow, zakamarow wyfrezowanych itd. i taka by ci szla ze cztery razy wolniej.
            Jesli to jakis lakier a komoda prosta to stripperem ci pojdzie raz-dwa, ale jesli to np. oldskulowa farba olejna, to stripper tego nie ugryzie, musisz opalac.
      • beatamc Re: malowanie mebli 02.06.11, 22:05
        vdal, jak myslisz , jak dlugo trzeba czekac na efekty zle pomalowanej powierzchni?Ze 2 miesiace temu przelecialam troszke baczkiem balustrade drewniana (mozna sie domyslic, ze wiekszos lakieru zostala) i pokrylam tylko farba podkladowa. I to nie grugo, bo chcialam uzyskac tylko efekt przebielenia. Narazie nic nie odlazi, nie luszczy sie, nie brudzi. Ludze sie , ze to tak na stale mi wyszlo ;) bo nie chce mi sie narazie do tego wracac. Podkladowa chyba byla na bazie olejnej (dlugo schla- min 6h).

klaudona, mi sie bardziej podobaja meble 'bielone' (nie pamietam jak to prof sie zwie). Plusy
        ; mniej toksycznej farby, szybciej schnie, mozna sobie pozwolic na niedoskonalosci, duzo romantyczniej -jezeli to ma byc dla dziewczynki) no i przede wszystkim taie meble nie zalatuja wtedy tak bardzo tandetnym plastikiem.
        A i sprawdz, czy rzeczywiscie oplaca sie wam tak babrac.

9
        • klaudona Re: malowanie mebli 02.06.11, 22:56
          Co to znaczy "bielone"?
          • beatamc Re: malowanie mebli 04.06.11, 22:03
            tu masz przyklad therileyhousebuild.blogspot.com/2010/04/limewashed-mirror.html
            podklad byl chyba ciemny, wiec wyszlo troche szarawo. Powieksz zdjecia. Bierzesz malo farby na pedzel i na 'sucho' przecierasz, szybko i 'niedbale'.
            (na youtube nie moglam znalesc)
            willowdecor.blogspot.com/2009_04_01_archive.html na 5 zdjeciu lazienki, widac kontrast miedzy bialym meblem , a sciana pokryta transparentnie biala (kremowa) farba. Do fioletu pasowala by smietankowa biel (ciepla).
            • klaudona Re: malowanie mebli 06.06.11, 16:21
              Planowalam mleczny bialy a nie czysta biel. Z tym lime washed to moze byc problem, bo wadaje mi sie, ze lozko bedzie sporo jasniejsze niz komoda.
        • vdal Re: malowanie mebli 03.06.11, 15:45
          To zalezy.Jak stara jest farba na dole.Moze postac kilka lat,a moze juz po dobrym sezonie, bogatym w deszcze zaczac odchodzic badz przebijac.
          W zasadzie mozna malowac po poprzedniej farbie/lakierze ale trzeba je przetrzec papierem sciernym.Dlaczego?Farba dlatego przywiera do powierzchni, bo wnika w pory.Jezeli [pomalujemy faba , pory sa zatkane.Nalozenie kolejnej farby powoduje,ze jej "przyczepnosc" maleje.poza tym jak mialas warstwe farby olejnej,a pozniej chcesz polozyc wodna to nie bedzie chciala sie pokryc.
    • edytkus Re: malowanie mebli 03.06.11, 01:00
      Ja poszlam do Lowes, powiedzialam ze kupilam kiedys u nich krzesla na werande, z krzesel zaczela zlazic farba. Wiec sprzedawca polecil wygladzic krzesla papierem sciernym, popryskac podkladem, potem farba, a na koniec shellac. Zajelo mi to jeden dzien - z efektu bylam zadowolona ale maz i tak je oddal mojej tesciowej a dla nas kupil nowe ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka