irenkap Re: Muzyka emigracyjna... 03.11.05, 09:25 hej tam w Chicago! czego dzisiaj słuchacie? Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Muzyka emigracyjna... 03.11.05, 16:23 U mnie muzyka z filmu "Maly Budda",offspring i Johny Cash. Odpowiedz Link
marxx Re: Muzyka emigracyjna... 07.11.05, 06:07 Death in Vegas piekna nazwa zespolu...prawda??? :) plyta z maja tego roku "SATANS CIRCUS" w wersji ekstra 2 plytowej.....mila dla ucha gitarowa elektoronika , czasami tylko doprowadza sluchacza do szalu.....spora gratka dla fanow Daft Punk czy Chemicznych Braci itp :))) Odpowiedz Link
marxx Re: Muzyka emigracyjna... 20.11.05, 18:11 a tak z cyklu przypominania lat 80 plus z okazji zblizajacego koncertu Depeche Mode kuplem sobie ich dwie plyty "some great reward" 84 "black celebration" 86 te plyty sie nie starzeja Cudowny Chris Rea wydal box 11CD i dvd ...bajka! Odpowiedz Link
ubukrool Re: Muzyka emigracyjna... 23.11.05, 05:20 ...w samochodzie...na ajpodzie...ostatnio sluchane Nowosci: Kate Bush "Aerial" Kasia powraca po 13 latach i ma sie dobrze Homo Twist "Demonologic" Chyba najbardziej mroczna plyta HT, a na dodatek ilustrowana obrazami Beksinskiego. A, i jeszcze jedno, w HomoTwist na basie gra Titus z Acid Drinkers. Maria Peszek "Miasto Mania" z jednej z recenzji: Miasto Mania to debiutancki album Marii Peszek i zarazem ścieżka muzyczna do multimedialnego spektaklu o tym samym tytule, którego premiera miała miejsce w warszawskiej Fabryce Trzciny. Pomyli się jednak ten, kto w nagraniach Marii Peszek szukać będzie stylu charakterystycznego dla piosenki aktorskiej, czy szeroko pojętej poezji śpiewanej. Miasto Mania to bowiem płyta opatrzona współczesnym brzmieniem, można rzec wielkomiejska, nagrana przy udziale lidera Voo Voo Wojciecha Waglewskiego i jego synów - Emade i Fisza. W warstwie muzycznej to proste, prawie minimalistyczne piosenki o nieco mrocznym rodowodzie, w których gdy do głosu dochodzi Waglewski ojciec dominują jazzowe harmonie, gdy zaś pałeczkę przejmują synowie - wszystko pulsuje brzmieniem reggae i dub. Miasto Mania to również intrygujący głos Peszek. Wpadający w chrypkę, nieśmiały i liryczny wprowadza nas w podskórny rytm Miasta Mania. Jazda obowiązkowa! Starosci: Tim Booth and Angelo Badalamenti "Booth And The Bad Angel" Lydia Lunch "Queen Of Siam" Yaz "You and Me Both" Odpowiedz Link
marxx Re: Muzyka emigracyjna... 23.11.05, 07:11 Jak Kate Bush?????? Peszkowa czyli trza kupic (chociaz ostatnio Waglewski wg. mnie wydal kaszane) Yazoo :) brawo :))) m Odpowiedz Link
w5w7 Re: Muzyka emigracyjna... 04.12.05, 00:44 marxx..a Ty co chcesz od Kate Bush? Ja ja baarzo lubie. Cóz, kazdy lubi co lubi, albo na co ma w danej chwili ochote. Odpowiedz Link
bar_nata Re: Muzyka emigracyjna... 04.12.05, 01:20 W przyszłym tygodniu wybieram się do Trzciny własnie na ten spektakl.... i już się nie mogę doczekać:) Odpowiedz Link
irenkap Re: Muzyka emigracyjna... 03.12.05, 13:10 relaz.o2.pl/kulturalnews-art.php?id=78 Odpowiedz Link
w5w7 Re: Muzyka emigracyjna... 03.12.05, 18:37 A ja jak tylko sie uporam ze sprzątaniem, to sobie tu usiade i puszcze sobie dzis cos baaardzo starego i melancholijnego: "Ta ostatnia niedziela" - M. Fogg . Odpowiedz Link
w5w7 Re: Muzyka emigracyjna... 03.12.05, 18:39 I moze jeszcze "Pamiętasz, była jesień:, "Maly książe"..."Zielone wzgórza nad Soliną"..itd, itd... Odpowiedz Link
ubukrool Re: Muzyka emigracyjna... 03.12.05, 18:46 A u mnie wlasnie leci Fiona Apple - Extraordinary Machine Odpowiedz Link
marxx Re: Muzyka emigracyjna... 07.12.05, 03:59 w tym momencie plyta "Young americans" oczywiscie David Bowie ...plytka z 1975 cudowna naprawde :) Z ciekawostek na plycie Bowie spiewa dwie piosenki z Lennonem jedna to "Fame" druga to "Across the universe" (niesamowita piosenka zreszta skomponowana przez exbitelsa) Niesamowita plyta...klimaty amerykansko soulowe :) przeszkadzajki, stuki, swietne gitary...goraco polecam dla tych co to lubia sluchac "Fame, it's not your brain, it's just the flame That burns your change to keep you insane Fame" Odpowiedz Link
ubukrool Re: Muzyka emigracyjna... 07.12.05, 05:51 a propos Bowiego, na www.davidbowie.com/reality/virtualTicket/ polecam audiovideo - Japan Chapter 2 - karaoke Odpowiedz Link
marxx Re: Muzyka emigracyjna... 07.12.05, 06:02 crazy motherf......mam kilka plyt Bowiego na CD i na winylach w w ersjach japonskich...rewelacyjne krzaczki :) Odpowiedz Link
marxx Rammstein teledysk 17.12.05, 15:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=436&w=33625578&a=33625578 Odpowiedz Link
ubukrool Re: Rammstein teledysk 18.12.05, 01:21 No niezly ten teledysk, taki emigracyjny ;))) Odpowiedz Link
marxx Smolik i Urbaniakowa 19.12.05, 06:36 T Time Regrets true silky cigarettes Hip fast love Street junky Shock butterfly tattoo Cinematic vision dirty mind Smooth crocodile jacket Super heavy headache Pink dolls Red answering machine Ice cubes high heels Sunny hat Lost milky way Sticky champagne Puffy eyes cold dinner catwalk Empty gaze Just this time let 's rewind and make it happen Don 't you see life 's a dream coming true now Burning desire blue bacon chips Trip disco fake Just a few forgotten words Green limousine cheap motel Glitter neon Scary photographic thrill Deep blue sofa Automatic bell-door Dizziness bitterness Car keys lost control Connecting lies Just this time let 's rewind and make it happen Don 't you see life 's a dream coming true now Odpowiedz Link
marxx Kolejne zakupy 22.12.05, 23:48 Uwielbiam sobie robic muzyczne prezenty....co jest tez dziwne zawsze trafiam w swoj wlasny gust, co za zbieg okolicznosci! Ok....Zakupiona zostala nowa stara plyta Beck-a "Guerolito" czyli mixy piosenek z najnowaszej plyty. Niby nic orginalnego w muzycznie ale moze nie tym razem. Plyta graficznie tez wydana jako kontynuacja pierwszej, te "dziwne " obrazki na okladce sa swietne, mixy piosenek z calej plyty, kazdy mix jest zrobiony przez kogos innego, chociaz wychodza z tego prawie nowe piosenki , poniewaz wiele sekcji rytmicznych zostalo na nowo nagranych...goraco polecam , tym bardziej ze Back to jeden z najbardziej orginalnych zesolow/artystow w stanach Moj ulubiony (kolejny) zespol The White Stripes ! Z panem Whitem pol polakiem :) Serio....Maxi CD..."walking with a ghost" cudownie rewelacyjna pios enka, nowego mlodego amerykanskiego zespolu "Tegan & Sara" (to sa dwie siostry) ale w wersji Whita nabiera cudownego rockowego brzmienia , wyszlo to piosence na zdrowie. Polecam maxi Cdsy White Stripes....to nie sa inne wersje piosenek z plyt! To sa najczesciej inne piosenki i zawsze jest tez kilka wersju koncertowych! Wczorajszy zakup "Swietlicki i Linda" i nowa wersja najnowszej plyty pt" Las putas melancolicas y exclusivas" . Dwa cd ...normalna plyta + teledysk "Filandii" i plyta exclusivas czyli "niepublikowane nagrania z archiwum zespolu i rarytasy (19 sztuk) ! Niezle co? Zawsze uwazalem ze Swietlicki jest takim modnym poeta , ktory przydaje sie zblazowanym wszystko wiedzacym muzycznie znawcom zablysnac wsrod publiki gdzies przy piwie w knajpie, i teksty jakis przerosniete forma i wykonanie troche zblazowane, muzyka orginalna do bolu...slowem Modern Talking dla ludzi myslacych :) Ale tu zapodalem sobie ta plytke i co? Jest genialna, orginalna, slowem swietna i Linda wychodzi obronna reka, (nawet wole jak on "spiewa" na tej plycie)...muzycznie perfekt, naprawde przypominaja sie stare dobre czasy kiedy to za komponowanie piosenek brali sie muzycy z prawdziwego zdarzenia. Niby to nowoczesne w formie a jednak korzeniami tkwi gdzie daleko w czasie do tylu, kiedy uslyszalem pierwszy raz , przypomnialy mi sie przedstawienia Leszka Bzdyla z 3miejskiego teatru tanca "DaDa von Bzdulow" ta sama niesamowita chec przekazywania informacji ale jak u Bzdyla w "troche" inny sposob :) Dla mnie objawienie! Najlepsze polskie rzeczy ktore mnie trafily w 2005 -Film "Wesele" Wojciecha Smarzowskiego -Film "Tulipany" Jacka Borcucha -Świetliki i Linda "Las putas..." -Spirytus Gdanski 96% za 9.5$ Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Kolejne zakupy 23.12.05, 09:03 -Spirytus Gdanski 96% za 9.5$ Te,ziomek a gdzie to cudo mozna zapodac?? Odpowiedz Link
ubukrool Re: Muzyka emigracyjna... 05.01.06, 01:27 Dead Can Dance - 12th October 2005 - USA: Chicago. Wlasnie dzis niebiescy dostarczyli. 2 cd, pelny zapis koncertu z pazdziernika. Chicago bylo ostatnim miastem zeszlorocznego tour. Byc moze w ogole ostatnim...Za chwile znow znajde sie w Auditorium Theatr... Odpowiedz Link
marxx Ebay 09.02.06, 23:35 Ostatnio zrobilem sobie swieto lasu...zakupilem kilka plytek przez Ebay......wygladaja jak nowe a cena od .99 centow do 8 $ czyli lepiej niz OK. Richie Hawtin DE9-Transitions DJ ktory czaqsami wpada do SmartBaru w Chicago...jesli ktos lubi prawdziwe dlugie transowe sety nie majace nic wspolnego z puszczaniem piosenek to jest to. Cos niesamowitego. Plytka kosztowala mnie z transportacją 11$ CD plus DVD bo to "for promotional use only" czyli tak jak lubie. Stara plyta Nicka Cava "Nocturma" bylem na jego koncercie w Chicago kiedy nagral ta plyte pyta cudo i koncert cudo...CD z dodatkowym DVD , czyli tez co lubie... Z innych zakupow to rzecz za ktora chodzilem jakies 12 lat , francuski zespol Niagara plyta Religion , z cudowna piosenka "pendant que les champs brulent' czyli w polskim tlumaczeniu , "Szympansy nigdy nie zabieraja naszyjników brunetkom" Piosenka boska! Dwie inne plyt , niemiecki zespol Wolfsheim ....zachorowalem na to po sluchaniu piosenek puszczanych przez DJ z Bejzmentu Ubukroola papa Odpowiedz Link
marxx Nick Cave najnowszy 22.02.06, 03:14 ale bardzo nietypowy....muzyka do filmu "The Proposition" .....plyta skomponowana przez Nick Cave plus Warren Ellis....scenariusz filmu Nick Cave. Teraz o muzyce....muza typowo ilustracyjna, praktycznie sa tylko dwie "normalne" piosenki :) Ale klimat jest taki, ze juz jestem pewny , ze powstal baaardzo smutny film.....trza zobaczyc koniecznie. Plyta dostepna w usa od dzisiaj w sklepie www.rollingstonesmusic.com/calendar.asp za 11,99$..... W Tower Records za ponad 17$ Odpowiedz Link
ubukrool Re: Nick Cave najnowszy 22.02.06, 06:05 A uzupelniajac dodam, ze Nick Cave oprocz muzyki, jest rowniez autorem scenariusza. Film wchodzi na ekrany 5 maja w wybranych kinach, m.in. Music Box w Chicago... Odpowiedz Link
marxx Re: Muzyka emigracyjna... 24.02.06, 02:16 Skalel- plyta "Konfusion" polski zespol ktory nagrywa dla jednej z lepszych wyt. (Ninja Tune). Dwoch facetow ktorzy wyszukuja w archiwum Polskich Nagran stare plyty jazzowe i do tego dokladaja wlasna wyobraznie ... wychodzi cos niesamowitego langdżowy jazz jakies takie fusion, slucha sie tego wybornie! Plyta : 1Cd to "Konfusion" 2cd to 1958 Breaks (bonus cd) Cena w Rolling Stone na Irving 12.99$ ale jak wyrwiecie kupon z darmowej gazetki lezacej przy drzwiach suma spada o 2 dolce Odpowiedz Link
marxx Matisyahu "Youth" 15.03.06, 00:11 Wlasnie wyszla kilka dni temu jego druga plyta a pierwsza studyjna...niezla kolejnosc :) Tak niezla ta kolejnosc ze teraz sluchajac tej nowej caly czas odnosze wrazenie ze jest to nagranie koncertowe :))) Same nowe nagrania ! Jedyne ktore sie pojawia ponownie to "King without the crown" Mlody Miller pokazuje zydowska regowa klase, jest niesamowity, autentycznie az sluchacz dostaje gesiej skorki. Miejscami bardzo przypomina Marleya w "What i'm fighting for" Sama gitara i jego spiew....i wyszedl z tego nastepny regowy protest song. Do tego jego klezmerskie zaspiewki...rewelka TranceDubKlezmerReagge Jest kilka przebojow przy ktorych mozna by bylo sie bawic na nie jednej imprezie "time of your song" "dispatch the troops" "Jerusalem" "late night in Zion" "King without the crown" Czyli jest lepiej niz niezle producent Bill Laswell a kim jest ten pan to juz osobna historia warta opowiesci , czyli se sami zobaczcie en.wikipedia.org/wiki/Bill_Laswell Odpowiedz Link
marxx Majteczki 27.04.06, 00:01 www.maxior.pl/?p=index&id=2274&8 Prosze o cierpliwosc przy ladowaniu materialu...siem oplaca. Odpowiedz Link
marxx Goldfrapp 27.04.06, 18:17 ZSespol czyli duet czyli pani o tym nazwisku ...Wiadomo skad, ze z Wysp czyli Anglia gora. Plyta "Supernature" kupiona z dodatkowa DVD z telledyskami, dokumentem, filmem rysunkowym/teledyskiem, galeria zdjec (rewelka) To nie jest nowy zespol, ale to co zrobil teraz uwazam jest rewelacyjne, maja talent do piosenek, wszystko do nucenia tudziez do tanczenia. Mix Roxy Music, Bowiego, Johna Eltona, a moze i wczesnego OMD ....Glam rock na calego oblany sosem roku dwatysiacepiec wysp. Glos pani Goldfrappowej jest boski, jakby madonna kiedys wpiela sie na szczyt szczytow to moze dysponowalaby taka wrazliwoscia ( a tak robi za starsza pania na dyskotece) Sluchajcie tego zespolu...naprawde warto! www.goldfrapp.co.uk/ Strona nie nalezy do latwych w obsludze, ale maja piosenki normalnej jakosci i teledyski (kiepskiej jakosci) Odpowiedz Link
marxx Mocny Czlowiek + Malenczuk 04.05.06, 22:49 Rewelacja! Zwiastun niemego polskiego filmu z 1929 roku z Muzyka Malenczuka.....Koniecznie poczekajcie az sie wszystko wgra aby ogladac i sluchac bez jakiejkolwiek przerwy...Robi duze wrazenie! film.onet.pl/zwiastuny/0,1187676,267,1,filmy.html Odpowiedz Link
dria_da Re: Mocny Czlowiek + Malenczuk 06.05.06, 05:34 Rzeczywiscie rewelka:))Maleńczuk zawsze czyms potrafi zaskoczyc..a tu prosze...rewelka...szkoda tylko ze taki ktotki kawalek(( ja chce jeszcze:) Odpowiedz Link
lewymajowy SIZZLA 05.05.06, 03:54 niezaleznie od nastroju ...chyba, ze jestem w nastroju na Lou Reeda Odpowiedz Link
ubukrool Re: SIZZLA 05.05.06, 07:42 Na Lou Reeda rzeczywiście trzeba mieć nastrój, w szczególności na płytę "Berlin", które dla dla mnie jest jedną z najbardziej dołujących płyt jakie znam. --- ...kiedy mówię o uczuciach to jestem szczery bo ja mam uczucia a nie zbiór etykietek i tandetnych konwenansów do użytku na czas kawiarnianych romansów... Odpowiedz Link
ubukrool Re: SIZZLA 06.05.06, 03:01 Akurat Lou Reeda próbować nie muszę, bo znam praktycznie wszystkie jego płyty, solo jak i z Velvet Underground. Odpowiedz Link
marxx Re: Muzyka emigracyjna... 01.09.06, 20:28 Ostatnio kupowalem sporo. jakies Pink Floyd, Ramsztajny, Brajany Eno, kupowalem plyty poniewaz podobaly mi sie okladki no i okazywalo sie ze zawartosc jest wprost rewelacyjna, KMFdmy, ale za to dzisiaj kupilem cos niesamowitego , najnowsza plyte Christiny Aguilery "Back to Basics". Reeweelaaacjaa , plyta zrealizowana cudownie, slucha sie z wielka przyjemnoscia, muza nagrana nowoczesnie ale slychac ogromna ilosc odnosnikow do najlepszych nagran R&B , soul, czy wokalistek bluesowo jazzowych.No i ten Glos! Odpowiedz Link
irenkap Re: Muzyka emigracyjna... 02.09.06, 20:44 Ja (nie zaczyna się zdania od ja) ostatnio słucham namiętnie archiwalnych nagrań "Sjesty" jazz.pilsner.pl/ wczoraj byłam w Parku Granta na Chicago Jazz Festiwal, dzisiaj wieczorkiem też będę i jutro też... a co tam.. chyba zakochałam się w jazzie:) Odpowiedz Link
aniabuzuk Re: Muzyka emigracyjna... 03.09.06, 00:43 irenkap napisała: > wczoraj byłam w Parku Granta na Chicago Jazz Festiwal, dzisiaj wieczorkiem też > będę i jutro też... a co tam.. Ja tez! Charlie Hunter ostro pitolil na gitarze, ale przetrwalam ;-) Odpowiedz Link
irenkap Re: Muzyka emigracyjna... 03.09.06, 07:42 zdążyłam dzisiaj tylko na ekipę Joe Lovano.. jeden z kawałków mnie zachwycił:) cztery sax-y prowadziły ożywioną dyskusję ze sobą.. i to jak.. na deser posiedziałam sobie przy nocnej "fasolce", odbity w niej świat dużo bardziej mi się podoba od rzeczywistego..:) Odpowiedz Link
marxx Re: Muzyka emigracyjna... 17.11.06, 23:30 Oj nakupowalem sobie ostatnio plytek, tak to jakos wyszlo, kobiety kupuja sobie ciuszki na poprawienie humoru , niektorzy faceci id na piwo inni do burdelu ja zas do plytodajni lub ewentualnie do ksiegarni (alk pije w pieleszach domowych-- ---co to jest pielesz?) Pomine wczesniejsze zakupy ...Talking Heads, The Creatures (cudowna Siouxie). rewelacyjne Tuxedomoon, Beck, Yazoo, Depeche Mode....Ale to co dzisiaj se zapodalem przechodzi nawet pojecie Idalii Blaszczyk (uups zle porownanie) Nowy Tom Waits! "Orphans ..Brawlers, Bawlers and Bastards" Ponad trzy godziny muzyki. kwintesencja amerykanskich autentycznych barowo podworkowych dzwiekow. Kazda plyta inna , ballady kantry, udziwnione opowiesci (fani Waitsa wiedza o co biega) bluesy takie ze czlowiek az podrywa sie do podrygiwania z nieodlaczna szklaneczka czegos mocniejszego. Wydanie jest cudowne! Muzyka boska! Do sklepow! A nie krasc mi tu !!! Juz pod koniec tego miesiaca nowy LAIBACH!!! DVD i CD ! Odpowiedz Link
ubukrool Re: Muzyka emigracyjna... 19.11.06, 18:53 Panie Marxx, nowy Laibach, tzn CD juz sie ukazal 26 oktobra, a na DVD trza poczekac do 28 nowembra, a poki co: www.laibach.nsk.si/anglia_video.htm Odpowiedz Link
ubukrool Re: Muzyka emigracyjna... 10.12.06, 01:35 Z okazji mikolaja nabylem w drodze kupna kilka pozycji(jakos nikt nie chcial mnie prezenta muzycznego zrobic :(( ). A zanabylem pare interesujacych plytek, m.in. niemiecka kapele The Piano Has Been Drinking..., jak sama nazwa wskazuje panowie graja utwory Toma Waitsa, tylko z mala roznica, wszystkie teksy sa po niemiecku, a wlasciwie sa to kolschen Texte. Rewewlacja!!! Kolejna pozucja przywedrowala z amazon.co.uk. DVD Screaming Masterpiece - dokument o Islandzkiej scenie muzycznej. Ostatnio jestem wrecz zakochany w ichniej muzyce. Bjork, Sigur Ros, Mum, Bang Gang, Hilmar Hilmarsson, Apparat i wiele innych. Polecam goraco, choc klimaty raczej lodowcowe, bardzo specyficzne Odpowiedz Link
marxx Matisyahu jeszcze raz 01.01.07, 21:37 Nowa plyta tego pana jest dostepna min. w BestBuy....CD z nowymi wersjami starych piosenek (moze byc) ale za to druga plyta to DVD z koncertu z Izraela plus jeden teledysk. Do kupienia za 9.99 $ ! Ale uwaga cena taka jest z gazetka reklamowa w/w sklepu...Czyli trza poszukac gazetke i im to unaocznic bo jesli nie to plyte sprzedaja za cos kolo 14$...Warto kupic! m Odpowiedz Link
matt.cobosca Re: Matisyahu jeszcze raz 02.01.07, 00:07 To nikt nie slucha w Chicago Funky Polaka??? Dziwne... Odpowiedz Link
marxx Re: Matisyahu jeszcze raz 02.01.07, 02:01 sluchaja....ale z innych szikagowskich for :) Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Matisyahu jeszcze raz 02.01.07, 07:43 A w Rolling Stones Matisyahu bez gazetki za 9.99 Odpowiedz Link
marxx Re: Matisyahu jeszcze raz 02.01.07, 07:59 No niby tak...ale bestbajow jest wiecej i czasami jak cos jest na sejlu to warto zakupic a nie jechac do RS....Chociaz ja kocham RS :) www.rollingstonesmusic.com/calendar.asp Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Matisyahu jeszcze raz 02.01.07, 21:29 W sumie moze masz racje aleczasami warto sprawdzic RS bo mozna duuzo zaoszczedzic Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Muzyka emigracyjna... 31.03.07, 09:43 www.youtube.com/watch?v=7PLGlBlqNjM Odpowiedz Link
gdansk70 Re: Muzyka emigracyjna... 31.03.07, 09:48 www.youtube.com/watch?v=DDhvRvAKxrA Odpowiedz Link