Dodaj do ulubionych

Mity o Polsce

19.01.05, 05:40
Z jakimi mitami spotkaliscie sie na temat Polski? Ja dzisiaj bylam u lekarza i pielegniarka
dowiedziawszy sie skad pochodze rzekla z przekonaniem "o, wiec na pewno jestes przyzwyczajona
do takiej pogody!" (akurat mamy silne mrozy), ja na to "trudno sie nie przyzwyczaic przez "x" lat
mieszkania tutaj" ;)))
Na poczatku mego pierwszego pobytu tutaj pewna znajoma usilnie probowala zaznajomic mnie
(zupelnie o to nie proszona) z cudem techniki jakim jest... kuchenka mikrofalowa. Pokazywala mi
jakies przedpotopowe zjawisko jakby to byla nowa plasma ;)) podczas gdy wlasnie zostawilam w
Polsce super nowoczesna (wtedy!) kuchenke :))))
Znajomych wciaz dziwi moja niechec do alkoholu, kielbasy, golabkow i faworkow (zwanych tez
chruscikami) - no jak to, Polka i nie lubi?!
Moj pierwszy pobyt, impreza u znajomych jeszcze-nie-meza i tekst gospodyni do mojego ex-
chlopaka ;) o mnie "to zadziwiajace jak emigranci szybko sie asymiluja: ona (czyli ja) ubiera sie juz
jak my!" Moje ubrania przylecialy ze mna...

Od strony pozytywnej:
"wy Polacy jestescie tacy madrzy!"
"Polki sa ladne"

Polska: " jest piekna"..... "dobre jedzenie" ... "bardzo goscinni ludzie"
Obserwuj wątek
    • marekatlanta71 Re: Mity o Polsce 19.01.05, 06:01
      "Czy Polska nadal prowadzi wojne z Niemcami"? (sprzedawczyni w Krogerze)
      "Macie wlasny jezyk"? ("wyksztalceni" hindusi)
      • brutt Re: Mity o Polsce 19.01.05, 06:05
        Chodzimy na codzien w strojach ludowych.
        • edytkus Re: Mity o Polsce 19.01.05, 06:20
          brutt napisał:

> Chodzimy na codzien w strojach ludowych.

i futrzanych czapach ;)
      • edytkus Re: Mity o Polsce 19.01.05, 06:21
        marekatlanta71 napisał:

> "Czy Polska nadal prowadzi wojne z Niemcami"? (sprzedawczyni w Krogerze)

A moj profesor, zakochany w Kubie, mysli ze w Polsce wciaz jest komunizm. I za to mnie lubi ;)
    • kct Re: Mity o Polsce 19.01.05, 15:32
      czy w Polsce mowi sie po hiszpansku? (pani z fashion nails)
    • ambernyc Re: Mity o Polsce 19.01.05, 16:19
      Pani z okienka w DMV powiedziala do mnie z duma
      w glosie:
      "I know where Poland is, it's in the center of Russia"
      :-)
      Amber
      -----------------------------
      • aneta05 Re: Mity o Polsce 19.01.05, 17:25
        I jak zareagowals? Ja bym chyba nie wytrzymala i cos zlosliwego powiedziala.
        Chociaz z drugiej strony pani z okienka absolwentka Harvardu na pewno nie jest.
        Nawet jesli chociaz szkole srednia skonczyla to geografii swiata pewnie nie
        miala wiec co sie dziwic.
        • ambernyc Anetko :-) 20.01.05, 00:54
          Usmiechnelam sie i powiedzialam cos w stylu
          "yeah, yeah you're almost right"

Mnie bawi taka ignorancja i nie mialam ochoty
          jej uswiadamiac, bo i po co?
          :-)

Amber
    • eve77 Re: Mity o Polsce 19.01.05, 20:39
      Mnie 4 lata temu roozwalilo pytanie starszego pana "A czy macie tam drzewa?"
      na poczatku to myslalm ze zartuje ale potem okazlo sie ze on umiejscawial
      Polske gdzies w okolicach Plw. Arabskiego....
    • ellenai Re: Mity o Polsce 19.01.05, 21:21
      moi znajomi uosabiaja polske z mrozami i zimnem,zabawnych historii jak wasze
      nie mialam.
      Brutt wspomnial o strojach ludowych i tu przypomnial mi sie taki obrazek nie
      zwiazany z tematem postu.Otoz nie zapomne jak z autobusu kursowego Bardiov
      slowacki -Nowy Sacz ktory zaparkowal kolo sadeckiego rynku wysiadly ubrane na
      ludowo dwie starsze wiekiem slowaczki.I nie byly z zadnym zespolem
      folkorystycznym,bo mialy torby na zakupy i od razu pomaszerowaly na rynek
      sadecki.Przyznam ze jednak to byl bardzo ladny widok!te panie ogromnie mi sie
      podobaly.To tyle na ten temat,przepraszam ze wtracilam sie nie na temat,ale
      chcialam podzielic sie z wami ta historyjka:)
      • aniutek Re: Mity o Polsce 19.01.05, 23:16
        bomba temat ::)))
        moj M na co dzien slyszy " spasibo" odpowiada " nop, I'm not russian" zdziwienie wielkie, "so where
        are you from" "Warsaw ( ja na tym koncze, on dodaje po przecinku )Poland" w odpowiedzi slyszy jesli
        zalapia ,ze mowa o innym kraju "so you speak russian, don't you?" no I don't " as a matter of fact I don,t
        like russians" zdziwienie jeszcze wieksze, "how come? '...... i tutaj czasami nastepuje krotka lekcja
        historii, ktora juz wiele razy sprowokowala bardzo ciekawe dyskusje polityczne, historyczne i opowiesci
        o Polsce jaka pamietamy z dziecinstwa, oczywiscie nie z kazdym mozna takie pogawedki prowadzic ale
        mnie zdarzylo sie kilka razy. Jedna z kilentek przyniosla mi stos albumow z PL, przyprowadzila
        kolezanke i kazaly sobie opowiadac o tych miejscach na zdjeciach. A albumy mialy piekne, az sie
        poplakalam z tesknoty.
        • alex113 Re: Mity o Polsce 20.01.05, 05:23
          Na pytania o historie i geografie PL zazwyczja odpowiadam mowiac: no wiesz
          Polska ma takich sasiadow Niemcow i Rosjan i te dwa kraje tak baaaaaardzo
          sie "kochaja" ze zawsze chca miec wspolna granice :-))))))
          Po tym komentarzu juz nikt mnie nie porownuje do Rosjanki :-)))
      • aniutek Re: Mity o Polsce 19.01.05, 23:28
        aa to i ja opowiem dykteryjke :)
        zajecia z angielskiego na college, polowa semestru, profesor przemily Pan okolo 60 w mycce na glowie,
        gadamy o konstrukcji zdania, pytania, on podaje przyklad i prosi abysmy go przerobili na inne jezyki
        jakie znamy (ci co znaja), biedze sie biedze i mowie,ze po polsku sie nie da a on na to najczystsza
        polszczyzna, piekna , klarowna, " Pani Aniu zapewniam, ze sobie zaraz z tym poradzimy"
        malo nie spadlam z krzesla z wrazenia :)
    • tradycja1 Re: Mity o Polsce 20.01.05, 00:54
      Szczytem byl tekst kolezaki z klasy kilka lat temu
      -Skad jestes oryginalnie?
      (ja) - z Polski
      - I codziennie dojezdzasz?
      • ambernyc Zartujesz chyba... oplulam monitor ... 20.01.05, 00:55
        Amber
        • tradycja1 Re: Zartujesz chyba... oplulam monitor ... 20.01.05, 01:04
          Serio, mnie po tym jej stwierdzeniu mowe odebralo.

A kiedys jeszcze sasiedzi ( starsi ludzie) dali nam cala pake starych konserw,
          makaronu, proszku do prania i jakis lachow zebysmy to" do starego kraju wyslali"

I to tak z serca dali...nie chce wiedizec co oni mysleli nawet o Polsce.
          • ambernyc :-)))nt 20.01.05, 01:36
            Amber
      • edytkus Re: Mity o Polsce 20.01.05, 05:03
        tradycja1 napisała:

> Szczytem byl tekst kolezaki z klasy kilka lat temu
        > -Skad jestes oryginalnie?
        > (ja) - z Polski
        > - I codziennie dojezdzasz?

Hmm, moze to wcale nie takie szokujace jak by sie wydawalo? W koncu skad sie wziela nazwa Poland
        Spring? ;))
        www.co.chautauqua.ny.us/municipal/poland_list.htm
        www.polandtownoffice.org/
        www.city-data.com/city/Poland-New-York.html
        i kto wie gdzie jeszcze ;)
      • socal Re: Mity o Polsce 20.01.05, 21:31
        A moze ona myslala ze jestes z miejscowosci Poland Springs?
        Ona sie zapytala skad jestes a Ty zrozumialas na opak ze ona sie pyta z jakiego
        kraju a tak naprawde pytala sie z jakies miejscowosci? ;)
    • ambernyc Aaaa jeszcze mi sie przypomnialo.. 20.01.05, 00:57
      Jak ktos z mojej rodziny urodzony w USA
      zapytal mnie czy w Polsce mamy telewizory
      (to byl rok 1987).
      hihi
      Amber
      • sociopata Re: Aaaa jeszcze mi sie przypomnialo.. 20.01.05, 06:54
        W Polsce, w sieradzkiem spotkalem sie z historia jak jakas czyjas ciocia
        nastraszyla sie pociagu w telewizji krzyczac: Jasia, bo sie firanki zajma.
        Autentyk!
      • claudia207 Re: Aaaa jeszcze mi sie przypomnialo.. 20.01.05, 19:15
        Zimy w Polsce mamy takie jak w Moskwie i nie uznajemy rozwodow, bo przeciez
        wszyscy sa Katolikami.

I jeszcze szystkie polskie nazwiska koncza sie na -ski.
    • lolyta W Polsce trzeba co tydzien 20.01.05, 01:43
      chodzic do spowiedzi podobno :)
    • socal Re: Mity o Polsce 20.01.05, 19:34
      Mity? To chyba nie zadne mity tylko zupelny brak zainteresowania.
      Bo tak naprawde co Polska znaczy dla takiego Amerykanina? Nic. Jakis tak kraik
      gdzies tam w Europie.
      Nie wymagajmy za duzo.
      Tak naprawde to niewiele znaczymy w Swiecie.

A swoja droga to jestem ciekaw jak by tak w Polsce zapytac sie kogos co wiedza
      na temat Montany...
      • edytkus Re: Mity o Polsce 20.01.05, 19:37
        socal napisał:

> Mity? To chyba nie zadne mity tylko zupelny brak zainteresowania.
        > Bo tak naprawde co Polska znaczy dla takiego Amerykanina? Nic. Jakis tak kraik
        > gdzies tam w Europie.
        > Nie wymagajmy za duzo.
        > Tak naprawde to niewiele znaczymy w Swiecie.
        >
        > A swoja droga to jestem ciekaw jak by tak w Polsce zapytac sie kogos co wiedza
        > na temat Montany...
        >
        >

W tym watku zupelnie nie o to chodzi ;)
        • socal Re: Mity o Polsce 20.01.05, 21:27
          Rozumiem ale jednak warto wiedziec skad sie biera, jak ty to okreslac, mity.

A fakt ze niektore sa bardzo smieszne.
      • czajek76 Re: Mity o Polsce 20.01.05, 21:07
        Kazdy kto ogladal "South Park The Movie" wie, ze Montana to nie jest brzydkie
        slowo (Cartmanowi sie nie wlaczal chip kiedy je wypowiadal).
        Tyle wiemy o Montanie.
        • edytkus Re: Mity o Polsce 21.01.05, 05:06
          czajek76 napisał:

> Kazdy kto ogladal "South Park The Movie" wie, ze Montana to nie jest brzydkie
          > slowo (Cartmanowi sie nie wlaczal chip kiedy je wypowiadal).
          > Tyle wiemy o Montanie.

I jeszcze wiemy ze Joe Montana to football player ;)
          • socal Re: Mity o Polsce 21.01.05, 05:25
            A kto z was wie jak sie nazywa stolica stanu Montana.
            Oczywiscie odpowiedziec trzeba sobie samemu.
            I pamietajcie ze my mieszkamy tutaj a nie na innym kontynencie.
    • sociopata Re: Mity o Polsce 21.01.05, 04:08
      ze Polki to prostytutki

ze nie gola nog (to wszystkie nie-amerykanki) wiec Polkom tez sie dostaje.
      Osobiscie lubie takie bardziej niz wygolone.

ze cwaniary i potrafia biednego mezczyzne zalatwic rozwodem (sam slyszalem jak
      jeden Amerykanin sie do mnie zalil)

Ze Polska istnieje dzieki solidarnosci i Walesie (kto to jest?)
      • zyta2003 Re: Mity o Polsce 23.01.05, 01:34
        Sociopata - Twoj nick to pseudo, czy stan faktyczny? Dla wielu Amerykanow, jak
        mowicie mit o Polakach utrwalili dawni emigranci. Byli to bardzo prosci
        ludzie, przeciez ktos wyksztalcony nie musial wtedy wyjezdzac za chlebem. Stad
        w reality show z panna Hilton i ta druga idiotka farmer z Arizony mowi do
        nich: wez do przewozenia polish pick-up ( i na ekranie widzimy taczki), a ja
        przebywajac w towarzystwie Amerykanow polskiego pochodzenia - trzecia generacja
        uslyszalam pytanie, czy juz teraz w Polsce kazdego stac na...krowe. A utrwalona
        wsrod Amerykanow wiedza, ze Polacy pija bardzo duzo to mit, czy fakt?
        • edytkus Re: Mity o Polsce 23.01.05, 02:23
          zyta2003 napisała:

> Sociopata - Twoj nick to pseudo, czy stan faktyczny?

A co jesli jedno i drugie? ;)))

> przebywajac w towarzystwie Amerykanow polskiego pochodzenia - trzecia generacja
          >
          > uslyszalam pytanie, czy juz teraz w Polsce kazdego stac na...krowe.

Teraz juz moj maz jest uswiadomiony ;) ale pare lat temu zastanawial sie jak to pogodzic: znamy sie na
          komputerach wiec musza byc w Polsce no ale co z tymi krowami ktore chodza po ulicach ;))
          Brat meza postanowil w koncu wybrac sie do Polski, ale wciaz nie wierzy ze ludzie tam maja w
          domach...prysznice! A tak na marginesie jedzie tam z moja tesciowa (swiecie przekonana ze np. Twoj
          Styl jest drukowany tutaj?!) ktora zaplanowala juz trase wycieczkowa: kosciol na Jasnej Gorze, dom
          papieza w Wadowicach itp itd - facet sie wystraszy :O

A utrwalona
          >
          > wsrod Amerykanow wiedza, ze Polacy pija bardzo duzo to mit, czy fakt?

Fakt, oni naprawde tak mysla i szczerze mowiac maja powody :( Chyba kazdy znajomy Amerykanin
          mieszkajacy w sasiedctwie Polakow umie zaspiewac Sto lat ;)
          • tamsin Re: Mity o Polsce 23.01.05, 03:26
            nie wiem czy mialyscie okazje ogladnac film "Eurotrip" jest tam
            wyolbrzymione "krzywe" spojrzenie na co poniektore panstwa Europy..bezzebnych
            agresywnych kibicow pilki noznej w Anglii, Holendrow krzy nagminne uprawiaja
            sado-maso, oczywisce obracajace sie wokol papierza sprawy w Rzymie, mali
            chlopcy w Niemczech, udajacy Hitlera, no i Europa wschodnia, co prawda nie
            POlska, ale..blokowiska zasmiecona, na balkonach wszyscy susza bielizne,
            przepelnione kubly na smieci pomiedzy blokami, facet myjacy sie w misce, za
            pomoca scierki, dresiarz z lancuchem zlota na szyi..ktory mowi "dobrze ze
            przyjechaliscie w lecie, bo w zimie robi sie ciut depresyjnie". Jednym slowem,
            na nikim suchej nitki nie zostawili :-) Kazdy ma jakies tam spojrzenie na kraj
            o ktorym tylko slyszal, np. ja mam takie dziwne o Rumunii, a nigdy nie bylam.
            • claudia207 Re: Mity o Polsce 23.01.05, 04:26
              Stereotypow o Polakach pelno jest w filmie Polish Wedding. Warto zobaczyc jako
              ciekawostke. Z tego filmu dowiedzie sie min ze slub Polacy biora po wpadce a na
              sniadanie wsuwaja pierogi. Czy ktos ogladal i pamieta z czym te pierogi byly
              serwowane? Na pewno nie ze smietana albo skwareczkami.
              • sociopata Re: Mity o Polsce 23.01.05, 05:02
                Nick ma swoja historie: zobaczylem raz cartoon Dilberta i tam bylo dwoch gosci
                w cubicles-jak nazywa sie sasiad w cubicle next to you- sociopath. Od razu
                pomyslalem o moich sasiadach i zrobilo mi sie razniej. A poniewaz mialem ich w
                ten sposob 6 czy 8 (zaleznie od tego jak ich rotowali) to jak tu nie nabrac
                cech sasiadow... Bardzo wam polecam prenumerate do tych cartoons, Dilbert juz
                mnie znudzil: www.comics.com/comics/getfuzzy/html/cast_GetFuzzy.html

kretacz Bucky, dobroduszna Satchel, sprytna Ferret i socjopata Rob (computer
                programmer). Wspaniale! Jezeli nie znacie, to kazdy codzienny odcinek jest
                doskonaly!!!!! Ostrzezenie: very addictive.
    • magicznyproszek Re: Mity o Polsce 29.01.05, 22:27
      1. jak mowie ze jestem z polski to od razu otrzymuje komentarz w stylu a rosja
      to to i to.. wiec sie wsciekam i mowie ze polska to nie rosja
      2. jak moja znajoma przyjechala na au pair to rodzina wyszla po nia na lotnisko
      z bagazem pelnym ubran dla niej nie jest do konca jasne czy mysleli ze
      wysiadzie ubrania jako krakowianka czy tez w skorze ze swierzo upolowanego
      niedzwiedzia
      3. pewna pani byla silnie zdruzgotana na wiesc ze w polsce nie tanczymy polki
      przez caly czas i ze polka to nie polski taniec bylo dla niej zupelna herezja

i tysiac innnych ...
      • foghat Re: Mity o Polsce i nie tylko 30.01.05, 01:15
        Wyobrazcie sobie wymalowane na twarzach moich rozmowcow reakcje kiedy na ich
        pytanie skad jestem, moja odpowiedz byla - z Andorry albo Burkina Faso.
        Nie lepiej wyszla tez na tym Szwajcaria. Choc wiekszosc slyszala o Szwajcarii,
        rzadko kto potrafil wskazac ja, bez zbednego nakladu pracy, na mapie swiata.

Nie moge sie rozpisac w tej chwili bo pani mego serca wzywa, a ja od lat
        slucham.
      • edytkus Re: Mity o Polsce 30.01.05, 02:13
        magicznyproszek napisała:

> 3. pewna pani byla silnie zdruzgotana na wiesc ze w polsce nie tanczymy polki
        > przez caly czas i ze polka to nie polski taniec bylo dla niej zupelna herezja

Niestety ale wielu Polakow tez mysli ze polka jest tradycyjnym polskim tancem :(
    • claudia207 Re: Mity o Polsce 30.01.05, 09:49
      Piszecie o mitach o Polsce wsrod Amerykanow, ale mnie sie przypomnialo to, co
      uslyszalam od przedstawiciela innej nacji. Teraz jednak sobie mysle, ze to
      ignorancja pojedynczej (mam nadzieje) osoby a nie mit, wiec raczej nie pasuje
      do tematu, ale napisze jednak i tak.

Kiedys Rosjanka, z ktora na poczatku mojego pobuty w Stanach chodzilam na
      angielski, wyrazila zaskoczenie na wiesc, ze w Polsce poslugujemy sie lacinskim
      alfabetem a wiec takim jak w Stanach. Nie wiem, jakiego alfabetu sie
      spodziewala, bo nie wypytywalam sie dalej. mam nadzieje, ze nie rosyjskiego ;-)
      Mozna nie wiedziec zbyt duzo o Polsce, ale jakies podstawy wiedzy o sasiadach
      za miedza przydalyby sie.
      • zyta2003 Re: Mity o Polsce 30.01.05, 15:30
        Z tym podejrzeniem, ze piszemy cyrylica to nic takiego zadziwiajacego,
        przeciez bylismy omal republika sowiecka. Czy kazdy z nas wie, ze inny jest
        alfabet Serbow a inny Chorwatow, chociaz jezyk ten sam? Rowniez z ta polka
        musimy chyba podarowac, zwlaszcza starym generacjom Amerykanow polskiego, w
        ktoryms tam pokoleniu. Oni zyja ta polka, maja festiwale, zjazdy, konkursy,
        ulubione zespoly, plyty - wszystko w imie sentymentu do ojczyzny przodkow.
        Znam "pierwszego polkowicza" z takich imprez, nie mialabym sumienia prostowac
        mu wiedzy, sprostowalam jego dzieciom, ale tez wola wiedziec swoje.
    • fridolino Re: Mity o Polsce 30.01.05, 16:23
      W Polsce pije sie wylacznie wodke z ziemniakow
      • fridolino Re: Mity o Polsce 30.01.05, 16:24
        Acha a jedna amerykanka spytala mnie czy wstawia sie u nas zlote plomby do zebow
        Na pytanie odpowiedzialam jej pytaniem
        A widzisz jakas u mnie????
    • violet90210 Re: Mity o Polsce 21.02.05, 18:43
      Ze w Polsce uzywa sie gazet zamiast papieru toaletowego:)))) To tak poza
      tym ,ze Polska lezy w Rosji, albo czy to to samo co Serbia...Kiedys spotkalam
      sie tez z pytaniem czy w Europie jest morze, hihihi... A kolega natomiast ma
      swietny patent na rozpoznanie czy dana kobieta jest Polka. Zabil mnie teoria,
      iz Polke rozpoznaje sie po wlosach,a dokladnie po pasemkach na nich. Uwaza, ze
      wszystkie Polki wygladaja jak zebry:)))
      • fridolino Re: Mity o Polsce 22.02.05, 16:12
        hehe to mu powiedz ze w miasteczku uniwersyteckim sie przejedzie. Wszytkie moje kolezanki amerykanki maja pasemka a ja nie :D
    • staua Re: Mity o Polsce 22.02.05, 17:27
      Dzisiaj moj kolega z Kanady zapytal mnie powaznie, czy w Polsce, jak w kazdym katolickim kraju,
      wszystkie dziewczynki maja na imie Maria. Nie pomogly argumenty ze ani ja, ani inna kolezanka Polak
      nie mamy tak na imie, powiedzial, ze to wyjatki potwierdzajace regule.
      • edytkus Re: Mity o Polsce 22.02.05, 17:52
        staua napisała:

> Dzisiaj moj kolega z Kanady zapytal mnie powaznie, czy w Polsce, jak w kazdym k
        > atolickim kraju,
        > wszystkie dziewczynki maja na imie Maria.

Jakos tak sie sklada ze wszystkie poznane u mnie na uniw. Polki maja na imie Kasia :)))

Skoro o imionach mowa czesto mi sie zdarza przy poznawaniu nowych osob, ktore dowiaduja sie ze
        jestem Polka uslyszec zapytanie "znasz Anie, Stasia itp.?" tak jakbysmy pochodzili z malej wioski w
        ktorej wszyscy sie znaja :O
        • lilka_kot Re: Mity o Polsce 26.02.05, 19:39
          Po uslyszeniu ze pochodze z Polski, pewien Amerykanin zapytal w jakim stanie to
          miasto lezy?

Po opisie piekna architektury i uroku samego Krakowa pewna pani stwierdzila " I
          am pretty sure that it's a beautiful village"...skoro nie ma ani jednego
          drapacza chmur to nie moze byc przeciez city:)))
    • artremi Re: Mity o Polsce 27.02.05, 22:35
      Duzo zalezy w jakim srodowisku sie obracasz. Kiedy przyjechalam z PL na studia
      i mieszkalam w malym miasteczku, to faktycznie ludzie malo wiedzieli o Polsce.
      Ale gdy zaczelam pracowac w dobrej firmie i obracac sie w wyksztalconym
      srodowisku, to odkrylam ze ludzie sa czesto na wyzszym poziomie niz elita
      europejska. Czesto tacy amerykanie maja w pewnym sensie kompleksy na punkcie
      Europy, i naprawde staraja sie aby byc na poziomie. I widac tego efekty.

Natomiast co do Polski, to trzeba przyznac, ze Polska i Polacy maja generalnie
      zla opinie na swiecie. Chyba w sporej czesci zasluzona. A latwiej jest
      oczywiscie wyrobic sobie dobra opinie startujac jako nieznany kraj, niz
      ja "reperowac". Brakuje teraz Polsce dobrego PR. Nie moge patrzec na to, jak np
      Kwasniewski przyjezdza do USA i skamle o wizy. Uwazam ze jest to nie na
      poziomie i w ten sposob nie zyskuje punktow dla Polski. Moze kiedys znajdzie
      sie w PL lepszy gospodarz ktory zadba o dobry wizurunek kraju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka