jasia37 21.06.06, 07:14 kto z was tam byl albo jest? slyszala o tyn regionie same zle zeczy jest naprawde tak zle mam tam jechac na rok czasu pozdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ertes Re: Missouri 21.06.06, 07:29 Tak, tam jest zle. Zjadaja male biale dziewczyny a potem musza zbierac bawelne. Lepiej nie jedz. Po co ryzykowac. Mozna sie przestraszyc. Tylko uwazaj bo policja, lekarze, urzednicy nie biora lapowek za byle co. Samochod, dom mozna zostawic w wielu miejscach otwarty. Nikt nie wyrwie ci torebki z reki. Ulice nie maja kolein a samochody to stare zdezelowane trupy z zachodniej europy. Ale pzoa tym jest strasznie: zjadaja mlode biale kobiety. NIE RYZYKUJ. Odpowiedz Link
jasia37 Re: Missouri 21.06.06, 08:33 o,swietne informacje,mam nadzieje ze nie prawdziwe dzieki mimo wszystko za szybka odpowiedz,podalabym miasto do jakiego jade zebys mogl mi wiecej opowiedziec ale sama jeszcze nie wiem do jakiej miejscowosci trafie dzieki i pozdr. Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Missouri 21.06.06, 16:33 alez jasia - ja potwierdzam! - informacje jak najbardziej prawdziwe. ostatnio mowili, ze szczegolnym powodzeniem ciesza sie tlusciutkie dziewczyny- z jednej tylko warkocz obgryziony zostal. i korale. ja bym na twoim miejscu uwazala. missurri to bardzo niebezpieczny stan. aha - mowia tam bardzo dziwnym jezykiem. no nie wiem - ja bym na twoim miejscu powaznie sie zastanowila... Odpowiedz Link
tamsin Re: Missouri 21.06.06, 17:39 nie rozumiem tego zmartwienia. czy masz jakies oczekiwania i sie boisz, ze sie zawiedziesz? kazdy stan ma swoje uroki, ale jednej osobie bedzie odpowiadala Kalifornia bo slonca tam duzo, a drugiemu Minnesota bo mrozy tam sa w sam raz. Odpowiedz Link
jasia37 Re: Missouri 21.06.06, 19:47 hej wy sie tu nie nabijajcie ,jedna osoba co jest ok dzieki bardzo,do tej pory nie interesowalam sie tak bardzo usa ale ze teraz tam musze jechac to poprostu chcialam cos o tym regionie uslyszec,bo co innego google czy jakas tam encyklopedia ,zawsze lepiej jak ktos opowi,no i powiedzieliscie mi super dzieki przyjelam to za zart pozdr Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Missouri 21.06.06, 20:19 Jasia - no i super ze przyjelas to jako zart:) Co tam bedziesz robic? Nie martw sie na zapas - stany roznia sie tak jak pisala Tamsin - glownie klimatem, cala "baza" jest taka sama. www.visitmo.com/ en.wikipedia.org/wiki/Missouri Klimat bedziesz miala goracy i wilgotny, jak wszyscy w Midwest - wiec ja bym tego sie najwiecej "obawiala", bo osobiscie nie lubie. No i jesli lubisz muzyke country i te klimaty to bedziesz sie czula jak u siebie w domu:)) powodzenia! Odpowiedz Link
jaga_nj Re: Missouri 21.06.06, 20:22 he he dobre...a tak na marginesie to mi sie przypomnialo, ze za nastoletnich lat mialam" boyfrienda"z Missouri. Zostal mi sie po nim nawet kubek do kawy z tego stanu. O rany...to bylo cale wieki temu:)))) Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Missouri 21.06.06, 21:17 A do st.luis sie z nim nie wybralas? poplywac w missisppi i zobaczyc co jest w luku?:) zawsze mnie intrygowala ta winda co -niechybnie musi- jechac bokiem:) Odpowiedz Link
edytais Re: Missouri 21.06.06, 22:18 Ja mieszkalam w Missouri 6,5 roku. 4 lata w Springfield i 2,5 w St.Louis. Trudno mi powiedziej jak tam jest, bo w obu miejscach mieszkalam podczas studiow. Springfield i St.Louis mi sie podobalo. St. Louis troche mniej, bo za wielkie i ciagle te korki na autostradach nie mowiac o wypadkach smiertelnych codziennie! Ale Springfield tez sie zmienil w ostatnich kilku latach i tez jest bardziej tam tloczno. Na pewno zupelnie inaczej mieszka sie w miasteczku z 10,000 mieszkancami niz w takim 2.1 milionowym St. Louis, a inna rzecz to Branson i okolice. Roznica wielka! A gdzie konkretnie ty sie wybierasz??? Jesli chodzi o klimat to lata sa bardzo bardzo gorace i duszne. W cieniu czy sloncu.... mala roznica, oddychac sie nie daje. Jak bedziesz szukac mieszkania to musiz miec klimatyzator (w samochodzie tez). Za to jesien i wiosna sa lagodne i bardzo przyjemne. Zima jest lagodna, a zdarza sie snieg. Szybko sie topi, ale sie zdarza (za czym moja corcia bardzo bardzo teskni i uwaza, ze w Arkasas sa tylko 3 pory roku, zimy tutaj nie ma bo sniegu nie bylo). Tak paskudnie i skrajnie uogolniajac to: ludzie sa bardziej na luzie niz za wschodzie, wolniej tez mowia i w ogole wolniej im zycie plynie. W NY wszystko na szybko. Po zyciu w NY Missouri wydawalo sie jak miejsce na zwolnionych obrotach. ARkansas jest jeszcze wolniejsze :) Ludzie sa bardzo przyjazni, czasami za bardzo i zadaja duzo osobistych pytan. Odpowiedz Link
jasia37 Re: Missouri 21.06.06, 23:04 hej edytasi dzieki bardzo no i innymtez za wazne,cenne info ja mam astme i jestem na dodatek uczulona na "siano" dlatego tak sie zastanawialam czy ten region bedzie ok ,jeszcze nie wiem gdzie wyladuje ale na dniach bede wiedziala to dam znac pozdrowienia Odpowiedz Link
ania_2000 Re: Missouri 21.06.06, 23:13 no to juz ci mowie - bierz wszystko, co masz na alergie- bo bedziesz ja miala w rozkwicie. niestety - ten klimat chyba dla alergikow jest najgorszy. wiem - bo tez mam. Odpowiedz Link
marekatlanta71 Re: Missouri 22.06.06, 00:40 Moze sie okazac ze w USA bedziesz miala pare lat spokoju. Ja w PL mialem straszna astme. Po przyjezdzie do USA przez dobre 5 lat nie mialem zadnych alergii. Potem zaczelo sie znowu, ale nawet teraz to nic w porownaniu z tym co bylo w PL. Odpowiedz Link
artremi Re: Missouri 22.06.06, 00:21 Zalezy czego w zyciu szukasz, ale dla mnie nie ma tam zbyt wiele kultury i ludzi na poziomie. Ja jako "single" nie bylabym szczesliwa. Do tego klimat chyba nie jest zbyt ciekawy. Oczywiscie w kazdym miejscu moze byc super, jesli np masz super prace i super faceta. Wtedy wszedzie mozesz byc szczesliwa. Odpowiedz Link
jasia37 Re: Missouri 22.06.06, 08:26 dzieki,dzieki,dzieki a juz myslalam ze nic z tego nie bedzie,dowiedzialam sie wiecej niz z ksiazek pozdrowienia dla wszystkich ,jak bede znala miasto to sie zamelduje Odpowiedz Link
jasia37 do edytasi 23.06.06, 11:27 hej a mozesz mi powiedziec jak tam jest z prawem jazdy od ilu lat mozna jezdzic pozdr Odpowiedz Link
ertes Re: do edytasi 23.06.06, 15:46 jasia37 napisała: > hej > > a mozesz mi powiedziec jak tam jest z prawem jazdy Prawo jazdy jest wymagane mimo ze tam dziki zachod. Drogi sa nawet asfaltowe i jak wspomnialem nie ma kolei co dla Polaka moze byc dosc mylace. >od ilu lat mozna jezdzic Jezdzic mozna tak gdzies od 100 lat odkad wynaleziono samochody. Wczesniej jezdzono na koniach, kucykach i mulach. Indianie nie znali koni wiec nie jezdzili tylko chodzili ale to bylo dawno. > pozdr Odpowiedz Link
edytais Re: do edytasi 23.06.06, 16:43 16 czy 17 (nie pamietam). Ja na poczatku jezdzilam na miedzynarodowym prawie jazdy (z Polski). Niby to jest tam nie honorowane, ale ja tylko przez miesiac mialam samochod kolegi (podczas studiow jak on wyjechal do domu do Korei na wakacje). Mialam wypadek samochodowy (moja wina) no i policjant mi sprawdzal to prawo jazdy. Nie mialam zadnych problemow z tego powodu, ze polskie. Rok pozniej wyrobilam sobie amerykanskie. Jak znasz angielski to o niebo latwiej jest je wyrobic niz polskie prawo jazdy. Uczylam sie do niego az cala godzine :) Odpowiedz Link
jasia37 Re: do edytasi 23.06.06, 17:40 o ertes bez ciebie na tymforum bywszyscy zgineli haj edytasi,dzeki za info widze ze na ciebie moge zawsze liczyc,gdzie mieszkasz teraz? pozdrowienia Odpowiedz Link
nika285 St Louis 26.06.06, 18:55 Bylam jedynie w St Louis kilka razy w odwiedzinach u rodziny. Bardzo zle wspominam miesiac pobytu w maju a potem w lipcu, bo duchota STRRRRRRRRASZNA. Ja tego nie cierpie, wiec bardzo mi pogoda dokuczala. Za to w pazdzierniu i w marcu jak tam bylam, bardzo mi sie podobalo. Miasto ma mnostwo ciekawych miejsc, na pewno mozna znalezc cos dla siebie. Pogoda super, temp pow 20 C Jakby tam tak bylo zawsze, to moglabym i tam mieszkac. Maz stamtad pochodzi i bardzo chcialby wrocic. Ja juz wole Michigan z wyraznym podzialem na pory roku :))) Odpowiedz Link
jasia37 Re: do edytasi 27.06.06, 15:04 a ja nadal nie wiem do jakiej miejscowosci trafir pozdr. Odpowiedz Link
jasia37 Re: Missouri 01.07.06, 08:09 hej juz znam moja zastepcza rodzine i ona mieszka w jefferson city pozdr Odpowiedz Link