Dodaj do ulubionych

tylko marudzicie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 20:40
na wszystko i wszystkich wokol a zero jakiejs radosci i optymizmu na tym forum. Ja dzis odwiedzilem moje kochane Zabrze od paru miesiecy mnie tu nie bylo i jak mnie zadziwilo i uradowalo ze moge sobie smigac DTS :) Super i gratuluje nowej inwestycji Wam Zabrzanom!
Obserwuj wątek
    • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 27.06.11, 21:20
      Marudzenia to nasza cecha narodowa .
      • amadeo214 Re: tylko marudzicie 30.06.11, 09:42
        Pośmigał na DTŚ-ce i...............wyjechał.?
        A czy odwiedził Dworzec PKP ?
        Czy znalazł czas na odwiedzenie byłych Osiedli Robotniczych ?
        • Gość: Johnny Walker Re: tylko marudzicie IP: *.play-internet.pl 30.06.11, 13:04
          nie da sie wszystkiego od razy zrobic, wazne ze cokolwiek jest nowego i lepszego - to wlasnie o tym mowie, docencie to co juz jest i czekajmy razem na kolejne ulepszenia i udogodnienia... Pozytywne myslenie!!!!
          • amadeo214 Re: tylko marudzicie 30.06.11, 13:22
            Więc nie wyjeżdżaj z Zabrza i docen z nami "osiągnięcia" najjaśniejszych nam panujących.
            Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
            • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 30.06.11, 16:26
              Zaczynam myśleć pozytywnie, bo chyba zaczęli remontować nasze miejskie straszydło .
              Przechodząc koło dworca PKP, widziałam kilku robotników oskrobujacych (niespiesznie)
              z rdzy zadaszenie przed wejsciem na dworzec.
              Hura, może wreszcie przestaniemy się wstydzić.
              • amadeo214 Re: tylko marudzicie 30.06.11, 17:54
                Wymieniano zadaszenia na peronach dworca.
                I jak myślisz woda leje się jak lała na ławki czy nie ?
                • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 30.06.11, 18:55
                  Widząc z jakim zaangażowaniem pracowali robotnicy przy zadaszeniu, sądzę, że woda leje się na ławki.
    • Gość: zabrzanin Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 30.06.11, 21:03
      Johnny Walker - popieram Cię w 100%. Nasze Zabrze zmienia się na lepsze z roku na rok. Kto tego nie widzi jest ignorantem. To właśnie tacy ludzi jak Ty dostrzegają pozytywne zmiany w naszym kochanym mieście. Ale na tym forum wypowiadają się jedynie żałośni sfrustrowani nieudacznicy, którzy negują wszystko i wszystkich. Takim nigdy nikt nie dogodzi. Z natury swojej krytykują, narzekają. Mnie, mojej rodzinie i znajomym żyje się w tym mieście całkiem przyzwoicie. Osobiście nie znam nikogo, kto chciałby wynieść się z tego miasta. Mam dobrą pracę, moje dziecko chodzi do dobrej szkoły, moi znajomi radzą sobie równie dobrze... Musiałem w końcu zabrać głos na tym forum, bo denerwują mnie wpisy rozżalonych stałych bywalców, co nie mają nic do powiedzenia, a tylko krytykują wszystkich i wszystko w tym mieście. Nikt nikogo przecież na siłę nie trzyma w tym mieście. Jak się Wam nie podoba to wyjedzcie do Gliwic, Rudy Śląskiej - tam na pewno się spełnicie odnajdziecie swoje powołanie.
      Ale najpierw zadajcie sobie pytanie - co sobą reprezentujecie?
      Pozdrawiam wszystkich zadowolonych mieszkańców Zabrza.
      • amadeo214 Re: tylko marudzicie 30.06.11, 21:22
        No to mało mieszkańców Zabrza pozdrawiasz.
        Zadowolonych to ja też znam z życia w Zabrzu.
        Zadowoleni są że bezkarnie kantują.
        Mają dużo ale też mają swoich pracowników w d...e.
        Zapewne takich też znasz ?
        • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 30.06.11, 21:55
          Pogadaj z tymi, co nie otrzymują tygodniami swoich poborów i tymi tabunami bezrobotnych w miwście.
          Bezrobocie jedno z najwysziych w regionie.
          W Zabrzu mieszkało kiedyś około 220 tys. ludzi, a obecnie mieszka 180 tys. Bez komentarza.
          Sama radość zadowolony człowieku i na koniec DTS-ka nie jest zasługą obecnej P.prezydent.
          Najwiecej radosci latem będziemy mieli z tych pozasypywanych basenów kąpielowych.
          Zadowolony odpowiedz uczciwie, gdzie pracujesz?
          Ja bardzo cieszę się z tego,że u nas woda jest w cenie zlota oraz z podniesionego podatku gruntowego i od nieruchomosci.
          • Gość: zabrzanin Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 30.06.11, 22:26
            jaspis-jaspis - już Ci odpowiadam uczciwie. Przez 15 lat pracowałem na państwowej posadzie. Zarabiałem mało, ale nie narzekałem nigdy - zawsze dorabiałem na drugim etacie. Pracę za biurkiem wykonywałem zawsze rzetelnie. Zwolniłem się z państwowej posady, teraz jestem zwykłym robolem - pracuję ciężko po kilkanaście, nawet kilkadziesiąt godzin dziennie - niektórzy pewnie nie wyobrażają sobie, że można pracować 40 godzin non stop. Ale takie są realia, to ja sam zdecydowałem się na taką a nie inną pracę, nikt mnie do niej nie zmusza. Czerpie z niej zadowolenie, cieszę się że mogę za moją ciężką pracę utrzymać rodzinę. Rodzice wpoili mi pracowitość i poszanowanie dla innych - te wartości przekazuję mojemu dziecku. Każdy z Was może zdobyć się na podobny krok - nikt Was na siłę pewnie nie trzyma w Waszej obecnej pracy. Wykażcie się determinacją i odwagą cywilną. Dla mnie nie jest ważne jaka lokalna ekipa rządzi moim miastem, kto kogo okrada i wyzyskuje. Nie czarujmy się, ktokolwiek by nie rządził naszym miastem, Wy i tak będziecie narzekać. Żadna inna ekipa rządzących nie potrafiła by pewnie zrobić nic więcej dla mieszkańców Zabrza aniżeli obecnie panująca. Teksty o bezrobociu mnie powalają z nóg. Akurat w sąsiedztwie mam lokatorów domów socjalnych. To właśnie taka patologia żerująca na naiwności innych generuje to bezrobocie. Tych ludzi mijam dziennie, widzę jak władza sponsoruje tych nieroboli, wkurza mnie że za moje podatki w bramach piją jabole, słepią piwo.
            Ludzie, wokół jest mnóstwo pracy. Aglomeracja Śląska to jeden wielki plac budowy - kto z Was, albo tych rzekomo biednych bezrobotnych zwrócił się o pracę przy budowie Autostrady A2? Tam człowiek przy łopacie zarabia 15zł netto. Na zachodzie ludzi pokonują 100, 150km by dojechać do pracy. Nigdzie moi drodzy nie ma miodu.
            Obecny stan zawdzięczamy demokracji, o którą nasi ojcowie walczyli, nierzadko stracili zdrowie a czasami życie... To my mieszkańcy naszego kochanego Zabrza wybraliśmy obecne władze lokalne. Miejmy pretensje do samych siebie. A najlepiej zabierzmy się do roboty i cieszmy się z tego że ją mamy i ją szanujmy - szanujmy się też na wzajem.
            • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 30.06.11, 23:25
              Człowiek nie powinien pracowac po 40 godz, bez przerwy i nie miec czasu na wypoczynek, rozrywkę, nie mieć czasu na kontakt z rodziną.
              Tak pracując nie masz czasu na to wszystko.
              Demokracja nie jest równoznaczna z tym zeby zmuszać czlowieka do takiej pracy jak Ty pracujesz. Demokracja, to jest zupełnie co innego.
              Demokracja wg Twojego rozymienia jest nieludzka.
              W normalnym kraju czlowiek powinien miec szansę na normalną pracę w normalnych godzinach z pensją adekwatną do umiejętności i wykonywanych obowiazków, powoinien miec czas na to wszystko o czym wcześniej pisałam.
              Człowiek nie jest ''wołem roboczym''.
              Oczywiscie to jest Twój wybór i Twoje rozumienie demokracji.
              Nie porównuj nas tez do panstw zachodnich w których ludzie pokonują duże odleglości by z miejsca zamieszkania dostac się do pracy, poniewaz większość ludzi zarabia 1200 do 1500 zł. Ile z tego Twoim zdaniem moze wydać na dojazdy mając jednoczesnie rodzine na utrzymaniu.
              To, że cześć bezrobotnych zeruje na państwie, a co za tym idzie i na nas, którzy solidnie pracują i płacą podatki, też nie podoba mi się, ale to są wady systemu na które powinni znależc radę nasi poslowie.
              Mnie w przeciwienstwie do Ciebie interesuje kto rządzi miastem i panstwem, poniewaz im lepiej jestesmy rządzeni, tym lepiej żyje się nam mieszkańcom państwa.
              W dobrze rzadzonym panstwie, człowiek nie powinien pracowac po 40 godz, non stop zeby utrzymać rodzinę na godziwym poziomie.
            • amadeo214 Re: tylko marudzicie 30.06.11, 23:29
              Normalny szok.
              40/h pracy na dobę ?
              Efekty takiej pracy tez pewnie są szokujące.
              Nie myl żuli z bezrobotnymi.
        • Gość: mieszkaniec Re: tylko marudzicie IP: *.236.194.191.coolhousing.net 30.06.11, 21:56
          Amadeo - to typowy przykład narzekacza. Chłopie, jak Ci w życiu coś nie wyszło, to nie obwiniaj za to wszystkich dookoła. Jak Cię szef kantuje, to zmień szefa. Pewnie jesteś dobry w tym co robisz, bez trudu znajdziesz lepszego pracodawcę. Ludzie w tym meście mają dość narzekań na tym forum, i pewnie dlatego rzadko je odwiedzają, a z pewnością nie wypowiadają się bo wiedzą że to nie ma sensu - bo zostaną zakrzyczani. Nie ma chyba w tym kraju miasta, ekipy rządzącej co by zadowoliła narzekaczy z tego forum. Narzekanie to ich sposób na życie. Smutne jest tylko to, że jakoś w Zabrzu Ci niezadowoleni zdominowali to forum, na innych forach ludzie wypowiadają się z większym optymizmem.
          • amadeo214 Re: tylko marudzicie 30.06.11, 23:16
            Ku Twojej rozpaczy jestem "stypendystą" ZUS-u z trójką z przodu.Mieszkanie mam własnosciowe. Więc jak widzisz w życiu mi wyszło.
            Ale jestem tez obserwatorem życia i znam tajniki zycia ludzi niby "sukcesu"
            Popytaj znajomych pracujących u "byznesmenów" jak sa kiwani na lewo i prawo.
            Co do Zabrza to nie moja wina że CBA planuje extra utworzyc delegature,by nie tracic czasu i kasy na konwojowanie prominentów z UM.
            • Gość: zabrzanka Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 01.07.11, 12:13
              Do zabrzanina.
              Cieszysz się z tego, że pracujesz jak niewolnik, żeby przeżyć i utrzymac swoją rodzinę ?
              Gratuluje !

• Gość: Merry101 tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 17:02
                Chyba ktoś nie zrozumiał twojej wypowiedzi o tych 40h...
                Dziękuję za pozdrowienia bo uważam się za szczęśliwą zwłaszcza kiedy widzę kwitnące kwiaty i drzewa z początkiem wiosny oraz pieknie oświetlone Zabrze w zimie przy pruszącym śniegu...
                Dziękuję za to,że skończyła się era Romana U i Jerzego G oraz ich kolesi bo przynajmniej pod rządami kobiecej ręki miasto pięknieje a tamci tylko wekslowali skutecznie nieruchomości należące do miasta...powiem tak, nigdy Wam się nie będzie podobało w zabrzu jak sami nie będziecie zadowolenie z własnego życia a ci pseudobezrobotni co przychodzą na wstawkę do pracodawcy z nastawieniem "Pani wspisze mi,że brak mozliwosci zatrudnienia bo zasiłek zabiorą i ubezpieczenia nie będzie a ja na czarno pracuje" takich to połowa urzędu...to wina Państwa i polityki społeczniej bo powinni być wnikliwiej weryfikowani by zasiłki trafiały do tych co prawdziwie pracy nie potrafią sobie poszukać. Nie ma tu winy miasta poza tym podzielam zdanie nie podoba się w Zabrzu to Polska jest duża a już miast ościennych mamy sporo.

Pozdrawiam tych co się uśmiechać i życia cieszyć potrafią.
                • Gość: zabrzanka Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 01.07.11, 20:33
                  Jakoś nie mogę sobie przypomniec tego, kiedy Zabrze miało dobrego prezydenta ?
                  Ludzie nie idą do wyborów, bo mają wszystko w nosie, albo wybieraja tego, kto na bilbordzie błyśnie ładniejszymi ząbkami.
                  W którym miejscu Zabrze tak pieknieje ? Fontanny, to nie wszystko.
                  Czy na ul. Wolnosci w tych miejscach gdzie witryny są pozaklejane poobdzieranym papierem pakowym, brudnym i niechlujnym?
                  Moze zwaly śmieci są piekne na obrzezach parku przy ul. Dubiela.
                  Skrzetnie sprzatany jest srodek parku.
                  Zrobiłam sobie kiedyś spacer po podwórkach w ścisłym centrum miasta. Brud, smród i usbóstwo. Najwazniejsze, ze fasady budynków w widocznych dla przechodnia miejscu są odnpwione.W centrum straszy budynek po dawnym hotelu Prezydent. Budynek chyba zabytkowy, który może byc ozdobą miasta w tym miejscu.
                  Wreszcie zaczeto cos robic wokól dworca PKP, ale już dwa kroki dalej, koło postoju taksówek, to zgroza i smród.
                  Pani MMS juz jest pięć lat prezydentem i przez pięć lat nie zauważyała tego wszystkiego, jej przyboczni też nie widzieli tego .
                  Piszę tylko o centrum miasta i nie mówcie mi, ze nie można wszystkiego zrobić od razu. Ta Pani jest już piec lat prezydentem, a to o czym piszę jest w jej najblizszym otoczeniu.
                  ''Cieszmy się'' więc z tych pieknych widoków w centrum miasta, a mnie mozecie nazywać malkontentem.
                  Z Zabrza nie wyprowadze się, bo tu jest mój dom i tu dobrze zyje, ale nie dzięki rządom Pani MMS, tylko dzięki swojej solidnej pracy i zapobiegliwości.

• Gość: ktoś Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 01.07.11, 20:45
                    Czy którakolwiek z dotychczasowych ekip rządzących zrobiła dla miasta i jej mieszkańców coś więcej aniżeli obecna władza? Czy istnieje jakaś realna alternatywa dla obecnej władzy? A jeśli tak, to dlaczego nie potrafi się skutecznie wypromować by ludzie poparli ją w wyborach? Tylko narzekania i wszechobecne biadolenie. Najwyraźniej coś w tym jest, że społeczeństwo kolejny raz wybrało to co wybrało. Niech każdy robi rzetelnie to co do niego należy, a dopiero potem wytyka błędy innych. Podobny stan rzeczy ma się w większości miast naszego kraju, takie są nasze realia, możliwości. To Wy wybieracie lokalne władze, macie wpływ na rozwój naszego miasta, poziom życia jego mieszkańców - jak się Wam ekipa rządząca nie podoba, albo straciła Wasz mandat zaufania - to nic prostszego - wybierzcie innych bardzie zaufanych i godnych ludzi.
                    • Gość: ktoś w coś Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 01.07.11, 21:08
                      Jest cudnie, jest pieknie, jest wspaniale.
                      Władza jest dobra i sprawiedliwa, kochająca swój wierny lud.
                      Wyjdzmy tłumnie na ulice, bijmy władzy brawo, krzyczmy hura i radujmy się, dziękujmy swojej władzy ukochanej i spiewajmy i grajmy Odę do radosci, ku jej czci.
                  • Gość: Merry101 tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 05:30
                    A ja akurat chodzę na wybory i głosuję więc prawo wypowiedzie mi się należy i uważam ,że za Romana U. w Zabrzu nic się nie działo poza sprzedażą terenów a z tego co pamiętam to nie miał krótkiej kadencji w przeciwieństwie do Jerzego G.
                    Nie jestem zachwycona tym jak zabrze promuje się przez organy ścigania ale niestety taką mamy rzeczywistość i nic na to nie poradzimy.
                    Jeżeli masz kandydata lepszego na prezydenta Zabrza to proponuje za pomocą forum zorganizować spotkanie z wyborcami to najtansza reklama i posłuchamy programu przedwyborczego tej osoby bo naprawdę szkoda by było nie wykorzystać świeżego potencjału.
                    Już to pisałam kilka miesięcy temu ale powtórze...sami śmiecimy sami syfimy a z tego co wiem to śmieci nie przemieszczają się same chyba,że jadą na wysypisko to wtedy tak.
                    Co do kamienic to moim zdaniem warto je odnawiać zwłaszcza te w centrum miasta jak chcemy promować zabrze jako miasto turystyki i ściągać tutaj nie tylko inwestorów pod nowe markety.
                    Co do PKP to faktycznie porażka z tym naszym centrum przesiadkowym bo nawet podjazdów dla niepełnosprawnych nie ma o matkach z wózkami nie wspomne. Brud i syf ale z tego co wiadomo to budynek jest własnością PKP a nie Zabrza? Wiesz w Rudzie wyremontowali cały dworzec i było tak czysto tak ładnie ....aż się graficiarze znaleźli i poazakali na co ich stać.
                    Sama bardzo dużo podróżuje koleją i z ciekawości zaglądam na dworce i poza krakowem częstochową czy włoszczową to czystych dworców i nie zniszczonych i brudnych peronów nie widuje. Część dworców jest albo zamknięta w godzinach od 16:30 i zostaje sam peron z obskurnymi ławkami jak w Mysłowicach albo nie ma go wcale i zostaje tylko megafon i peron w polu jak w Kamieńsku czy w Sławkowie.
                    Co do witryn zaklejanych to już gestia właściciela lokalu i chętnych z pomysłem na zagospodarowanie tej powierzchni...i powiedz co byś tam widziała czego ci w zabrzu brakuje niebawem wracam do aktywności zawodowej po urlopie macierzyńskim to może zagospodaruje jakieś metry kwadratowe o ile bedzie mnie stać na czynsz bo z tego co wiem to w modzie jest wynajem pod banki apteki salony gier bo tylko je stać na takie czynsze.
                    Mnie też się wszystko nie podoba i nie jestem zwolennikiem MMS ale jak mam siedzieć i marudzić to wolę energię spożytkować na zabwę z dzieckiem oraz na uśmiech z którego mam więcej korzyści jak z marudzenia :)
                    dlatego wam polecam to samo
                    • Gość: am Re: tylko marudzicie IP: *.dip.t-dialin.net 02.07.11, 08:00
                      do mery: Piszesz ze bezrobotni przychodza do pracodawcy po zaswiadczenie o braku mozliwosci zatrudnienia i to jest wina rzadzacych czy wadliwego prawa, mysle ze prawo jest dobre tylko jak by ten potencjalny pracodawca odmowil wystawienia takiego zaswiadczenia to ten "bezrobotny" nie mial by czym sie wykazac w urzedzie. A ten pracodawca powinien jeszcze o takim fakcie poinformowac urzad pracy, moze okazalo by sie ze bezrobocie by spadlo o kilka procent. To tkwi w naszej mentalnosci, kiedys widzialem w niemczech grupe mlodych ludzi jeden z nich kopiac probowal zniszczyc kosz na smieci, jego koledzy natychmiast negowali jego zachowanie. Podobna sytuacja w polsce i znajomi wandala odrazu uznali go za idola. To co jest patologia na zachodzie w polsce to norma. Musimy sie zmienic sami!!!!!
                      • Gość: Merry101 Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 08:40
                        No i własnie o to mi chodziło ,że musimy pracować nad sobą .
                        Władza wybrana przez nas jest naszym odbiciem... no sorki ale taka jest prawda
                        Jeśli ktoś nie był na wyborach to nie ma prawa wypowiadania się bo nie skorzystał z prawa słowa w czasie głosowań nawet jeżeli nie wybiorą twojego kandydata idź zagłosuj choćby oddać nieważny głos...lepiej niż siedzieć w domu i marudzić.
                        Co do tych bezrobotnych to prawda ale ci sami ludzie wypisujący odmowne skierowania do pracy to stawiają się w pozycji bezrobotnych nie patrząc na to,że sam masz mniejsze uposażenie przez składki które temu bezrobotnemu płaci państwo dlatego też neguje takie sytuacje.
                    • Gość: ktoś w coś Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 02.07.11, 11:18
                      Usmiecham się ;) i chodze na wybory. Głosuję pani moralistko, tylko nie na MMS, wobec tego mam prawo do krytykowania.
                      Jak widzę, że coś mi sie nie podoba to mówię.
                      Podobno zyjemy w państwie demokratyczny. To za komuny bez wzgledu na to, jaka była władza, trzeba było bić brawo i chwlić z uśmiech na twarzy.
                      Jestem obywatelwem tego państwa, mieszkam w tym miescie, tutaj place bardzo wysokie podatki i pensje (też spora) Pani MMS, dlatego mam prawo do patrzenia władzy na ręce i krytykę jezeli coś mi się nie podoba.
                      Uśmiejchaj się dalej radosnie i przy okazji na spacerze z dzieckiem poogladaj sobie w centrum miasta, te wszystkie witryny zaklejone poobdzierane papierem, sklepy ze starymi ubraniami i z badziewiem po dwa zł. Przy okazji pomysl dlaczego jest tyle tego w miescie i maja takie powodzenie.

• Gość: inny ktoś Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 02.07.11, 11:48
                        Czy sądzicie, że inna ekipa rządząca była by w stanie coś zmienić w tym mieście? Prawda jest taka, że ktokolwiek by się nie dostał do władzy w tym mieście, miałby w d..pie jego mieszkańców. Tak było, jest i będzie. Więc nie narzekajmy, bo to nic nie zmieni. Jak ktoś słusznie zauważył, to my sami robimy syf wokół nas, nasze źle wychowane dzieci dewastują wszystko. Zamiast marudzić i lamentować, przyjrzyjcie się samym sobą, od siebie zacznijcie wymagać a dopiero potem od innych. Mnie się żyje dobrze w tym mieście, może mogło by być lepiej. Jestem realistą i zauważam, że na przestrzeni tych kilkudziesięciu lat zmieniło się naprawdę wiele. Kto tego nie dostrzega, to albo jest ślepy albo złośliwy. Co do bezrobocia, to mam wrażenie że zdecydowana większość bezrobotnych to ludzie, którzy nie zamierzają podjąć jakiejkolwiek pracy. Takie życie jest dla nich wygodne, opieka socjalna wyręcza ich we wszystkim, utrzymuje ich rodziny, wychowuje ich dzieci.
                        • Gość: wyborca Re: tylko marudzicie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.07.11, 12:45
                          Każdy inny tylko nie skompromitowana aferami korupcyjnymi ekipa pani Szulik. Ta kobieta i jej przyboczni to grupa nieudaczników. Stąd też coraz większe niezadowolenie zabrzan. I dla jasności DTŚ-ka to nie jest zasluga pani Szulik. To nie miasto było inwestorem to nie miasto budowało tę drogę. Za to pani Szulik już dziś chwali się że to jej zasługa buhahaha. Tej arogancji i głupoty dzisiejszej władzy pijarowskiej nie da się już słuchać. Oby do wyborów.
                        • Gość: *...* Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 02.07.11, 13:08
                          Prawda, zacznijmy od siebie i od dobrego wychownia naszych rozpuszczonych dzieciaków.
                          Nie zwalajmy wszystko na panstwo, bo panstwo ani miasto nie mają obowiązku stwarzania miejsc w ktorych można uspokoić rozwszeszczanego dzieciaka, czy za nas naszego dzieciaka wychowywac, szukac mu zajęcia takiego zeby wspólnie z rodzicami nie nudziło się.
                          To wszysto jest rola rodzica. Zapraszając znajome mamy z dziecmi do wlasnego domu możesz dziecku zorganizaować czas, a sama trochę zajac sie ploteczkami.
                          Mery, jest forum emama i tam sobie mozesz pogaworzyć o swoich problemach, roszczeniach i rządaniach.
                          MERY, jak na forum ktoś zazartuje to dowiaduje się, ze jest debilem. Jak ktoś mowi o polityce, to zaraz odezwie się ktos inny, że o polityce, nie wolno. Jak ktoś skrytykuje władze miasta, to zle, bo powininno się uśmiechwalić, wszystko chwalić i alceptować, bo inaczej jest maruda. Jak ktoś napisze o krętactwach niektórych osób, to ma milczeć, nic nie mówić, bo tym zajmą się organy scigania ?
                          Mery, o czym wolno nam wg Ciebie rozmawiać na forum?

Owszem miasto zmienilo się w wielu miejscach na korzyśc, ale czy z tego powodu mamy zamykać oczy na te wszystkie zaniedbania, niedoróbki i wiele rzeczy zrobionych byle jak?
                          Czy mamy wszystko bezkrytycznie chwalić?

Co do bezrobotnych, jest wielu takich, którym wygodnie jest zyć na koszt wspólobywateli, ale co z tymi ktorzy chcą pracować, nie chą zyć na cudzy koszt, chcą godnego zycia za zarobione przez siebie pieniadze. Nie wszyscy mogą wyjechać w inne miejsce w celu szukania pracy, nie wszyscy też mogą pozakładać prywatne firmy.
                          Dlaczego tym ludziom zabiera się prawo do godnego zycia ?
                          Nie piszcie tylko, że są to nieudacznicy, ponieważ nie wszyscy jesteśmy jednakowi i nie wszyscy mamy jednakowe predyspozyjce. Jedni są bardziej przebojowi inni mniej. Do godnego życia mają prawo jedni i drudzy.
                          • Gość: szok Dosyć mam szulikowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 13:58
                            Szulikowa nie pieprz farmazonów tylko abdykuj póki nie wejdzie CBA dalej na salony. To za Twojej kadencji miasto zostało ośmieszone aferami korupcyjnymi i nie rozwija się. Kończ Kobieto, wstydu oszczędź. mamy serdecznie dość Twoich rządów, Twoich pseudoskutecznej ekipy i Ciebie samej.
                          • Gość: Merry101 Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.11, 19:09
                            Możecie rozmawiać na każdy temat tylko,że ostatnio na forum każdy temat to antyMańka i afera za aferą może zawitajcie na jakimś czacie i pogadajcie on line bo póki co nie można poczytać o niczym innym jak tylko MMS i włodarze miasta oraz ich afery.
                            Nawet stare ciekawe posty poznikały a każde nowe tematy zaraz zostają powiązane z aferami i MMS oraz komentowane i zmieniane na rozmowę nie na temat.
                            Nawet gdybym chciała zapytać się co robicie w weekend to bym usłyszała ,ze siedzicie pod domem MMS w nadzieji na jakieś jej błędy ...a gdybym zapytała czy ktoś zna przepis np.na szarlotke to bym się dowiedziała,ze MMS robi już jedną dla kolegów w więzieniu. Ktoś zapytał o restauracje polecane w Zabrzu to też się dowiedział ...
                            Jak ktoś pisze o problemie braku ciepłej wody to nie ma komu się tym zainteresować ale jak tylko ktoś napisze o nieudolności MMS to zaraz masa wpisów...byle komuś dopiec.
                            Kończę tę prowadzącą do nikąd rozmowę i milknę bo ociekacie jadem wszyscy...może by się urlop w pracy przydał...Ps. może macie jakiegoś następce MMS to chętnie poznam ale pamiętajcie ,że Rafał Dudkiewicz czy Grobleny jest tylko jeden...
                            Ostatnio forum Zabrze stało się forum MMS i spółka.
                            Zostawcie sądowi te sprawy oraz organom ścigania .
                            Poza tym chodze na spacery do centrum bo w nim mieszkam więc widze gdzie jest brudno a gdzie dbają.Ale moje obejście do czystych też nie należy a wina nie leży w służbach porządkowych UM Zabrze a w Zarządcy nieruchomości oraz w Mieszkańcach którzy te tereny zaśmiecają.
                            Co do forów dla matek to nie musisz mnie uświadamiac gdzie ich szukać bo sama dobrze wiem.
                            Każdy ma prawo do godnego życia ale nie każdy chce tak żyć i to jest niestety widoczne na ulicach. Złe i dobre nawyki przekazywane z pokolenia na pokolenie.
                            A narzekanie to cecha Polaków ja się jednak do tego odcinam mimo,że jestem Polką sercem i duszą.
                            Pozdrawiam :)
                            • magdalena33m Re: tylko marudzicie 04.07.11, 16:45
                              Brawo! nic dodac nic ująć!
                              • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 04.07.11, 18:54
                                Chwalmy Panią zawsze i wszędzie.
                                • Gość: zdegustowany Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 04.07.11, 20:32
                                  Tak jak ktoś słusznie zauważył, to forum służy kilku oszołomom, którzy wiecznie krytykują naszą prezydent, naszą ekipę rządzącą. Zaśmiecają forum co chwilę zakładając nowe monotematyczne wątki. Moi drodzy, w ten sposób jedynie się ośmieszacie, bo mieszkańcy i tak mają swój rozum i pewnie następne wybory samorządowe staną się kolejną Waszą porażką. Zamiast biadolić, stwórzcie jakąś alternatywę dla obecnie rządzących, poprzez swoje czyny przyciągnijcie potencjalnych wyborców.
                                  Wracając do tematu wątku, może i nie jest tak różowo jak byśmy sobie życzyli, ale nie czarujmy się wszelkie zmiany wymagają zarówno czasu jak i środków. Obiektywnie patrząc, obecne nasze miasto zdecydowanie lepiej wypada na tle tego co było kilka, kilkanaście lat temu. Przybywa dróg, jesteśmy częścią strefy ekonomicznej, a i inwestycji jest sporo i przybędzie na pewno nowych.
                                  • Gość: *...* Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 04.07.11, 20:46
                                    Raczej jest krzywo, bardzo krzywo.
                                    Jeszcze kilka podatków płaconych ma rzecz miasta podniesionych w góre, jeszcze parę podwyzek cen wody, trochę podniesionych czynszy za lokale wynajmowane od miasta, oraz kilka wizyt CBA i będziemy niezwykle szczęsciwi, chwalić nie przestaniemy, a moze nawet pomnik postawimy.
                                    Można dla urozmaicenia jeszcze trochę zadlużyć miasto.
                                    Jest nas w miescie około 180 tys. Ma kto spłacac dlugi.
                                    Z miasta sypalni uciekło zaledwie 40 tys. ludzi.
                                  • Gość: ... Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 04.07.11, 21:16
                                    Zdegustowany, boi się, że po najbliższych wyborach samorzadowych moze mu się stołeczk spod pupy wysunąć ?

.....
                                    WIEM,WIEM nie pracujesz w UM, jesteś szarym, obiektywnym,zadowolonym mieszkańcem Zabrza ;-)
                • Gość: ROBERT Re: tylko marudzicie IP: *.home.net.pl 18.07.11, 13:51
                  Merry101 napisała
                  "a ci pseudobezrobotni co przychodzą na wstawkę do pracodawcy z nastawieniem "Pani wspisze mi,że brak mozliwosci zatrudnienia bo zasiłek zabiorą i ubezpieczenia nie będzie a ja na czarno pracuje" takich to połowa urzędu...to wina Państwa i polityki społeczniej bo powinni być wnikliwiej weryfikowani by zasiłki trafiały do tych co prawdziwie pracy nie potrafią sobie poszukać"

Pracujesz w Powiatowym Urzędzie Pracy , że masz tak rozległą i dokładną wiedzę na temat bezrobocia, czy może Twoja wiedza o świecie jest wynikiem tabloidów i tego że "baby na targu tak mówią"?
                  Czy wiesz , że aby dostać zasiłek w wysokości 600 pln ( faktycznie majątek) i to tylko przez 6 miesięcy, a nie do bólu, trzeba w ciągu ostatnich 18 miesięcy przepracować jednym ciągiem minimum 12 miesięcy i to tylko i wyłącznie na UMOWĘ O PRACĘ ..... Nie na umowę o dzieło, umowę-zlecenie , czy inny szajs, ale UMOWE O PRACĘ , ktorej to teraz nikt nie daje.I nie żaden pól etat.
                  I co Ty na to?
                  Z tych zarejestrowanych w PUP może 1 % ma jakiś nędzny zasiłek
                  WIEM BO PRACOWAŁEM TAM
                  Jak tam Twoje rewelacje?
                  Rozumiesz, czy mam Ci to wytłumaczyć w wersji dla inteligentnych inaczej?

Zabrzanin napisal:

"Na zachodzie ludzi pokonują 100, 150km by dojechać do pracy. Nigdzie moi drodzy nie ma miodu. "

Na zachodzie pokonanie 100-150 km zajmuje jakieś 45-60 minut....w Polsce TROCHĘ dłużej. To po pierwsze.
                  Po drugie dojeżdżając tyle km do pracy wydałbyś...
                  powiedzmy 24 dni robocze X 150 km =3600 km miesięcznie
                  Powiedzmy że samochód spala średnio 7 litrów benzyny na 100 km. Wychodzi 252 litry benzyny X 5 pln =1260 pln.
                  Komu się to opłaci???
                  W dzisiejszych czasach tyle to się często zarabia na "dzień dobry" lub niewiele więcej....
    • ewa_z Re: tylko marudzicie 04.07.11, 21:59
      Ja tam nie narzekam i nie marudzę. Trochę się zmieniło. Ale wszystkich zadowolonych zapraszam na ulicę 3-go Maja w okolice Guido, nawet w pobliżu naszej perełki Kopalni Guido, w czasie opadów deszczu. Nie mam na mysli oberwania chmury jedynie zwykły deszcz. Proponuję się namydlić a płukanie jest zagwarantowane. I nie ma znaczenia po której stronie ulicy jesteśmy. A co ciekawe pieszy nie ma gdzie uciec. Sytuacja trwa wiele, wiele lat. Aha jak ktos ma ochotę na super wrażenia z adrenaliną to bardzo proste jest . Proponuję zakup biletu za 2,60 i przejażdzkę tramwajem numer 3 od przystanku naprzeciwko stacji BP (mijanka) na Guido do centrum lub odwrotnie.Wszyskie parki rozrywki na całym świecie powinny brać wzór z tej przejażdzki, dostarcza takich wrażeń ,że hoho. Kiedyś będzie tragedia. No i zgadka godna archiwum X. Co dla mieszkańców proponuje dom kultury na Guido? Bo ja nie wiem co. Mieszkam w pobliżu już tyle lat i nie wiem. Oprócz tego ,ze można tam zorganizować wesele, studniówkę lub karczmę piwną ewentualnie sprzedaż dywanów lub Bóg wie czego. Od czasu do czasu można pójść za własne pieniądze na gwiazdę Radia Piekary.
      To tyle narzekania.
      Ps. Srednicówka jest super. Moi znajomi z Łodzi są zachwyceni. To prawda. Ale dopiero wybudowanie ulic Nowopaderweskiego, NowoRymera rozwiąże problemy dla nas zwykłych mieszkańców. I z tego co pamiętam to juz dawno miały byc wybudowane. Prezentacje były ( nie wiem czy dalej są ) dostępne na stronach urzędu. No i jeszcze jedno. Miasto nie chce partycypować w kosztach remontów budynków, gdzie ma swoich lokatatorów i są np. wspólnoty. Wspólnoty są gotowe na podwyższenie funduszu remontowego o 100 % a miasto ma z tym problem.Miesieczne płacenie na fundusz remontowy ok 600 PLN to dla miasta jest big big problem. Mnie zalezy , zeby wyremontować, zwłaszcza,ze remontu nie było 30,40,50 lat??? Ale nie narzekam i nie marudzę.
      • Gość: Merry101 Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 07:22
        Mogę cię tylko pocieszyć,że moje osiedle ma tak zniszczoną infrastrukturę drogową a ZSM nic z tym nie robi tłumacząc się,że dociepliła bloki bez drenażucopłyna ciągłe zawilgocenie mojej piwnicy po ulewach basen kryty dla bloku. Nie ma metra chodnika dla pieszych o parkingu dla samochodów nie wspomne...jest coś na zasadzie parkowali na trawie wyjeździli to mająubitą ziemię. Powierzchnia jezdni prowadzacej do domów jest wybrzuszona ku górze a po bokach w ulewy zbiera się woda i tak zalega póki nie wyschnie.
        Wkoło bloku jest syf bo śmieci wędrują po osiedlu wyrzucane przez niewiadomo kogo a z niedalekich domków podrzucają nam pod osłoną nocy worki ze śmieciami.
        Pani sprzątaczka jest na l-4 i jest czas urlopów usłyszałam ale od 2miesięcy nikt tu nie sprząta a płacić trzeba ...ale ja też nie marudzę bo to komuna ...
        w przeciwieństwie do zarządu spółdzielni prezydenta miasta można wybrać w uczciwych wyborach :)
    • Gość: ktoś Re: tylko marudzicie IP: *.torservers.net 10.07.11, 11:11
      Marudzenie, narzekanie - ciągle przewija sie w wypowiedziech prawie w każdym wątku. Stali bywalcy forum zdominowali je, ciągle oczerniając obecne władze, wiecznie na wszystko narzekają i wszystko krytykują. Ciekawe czy na co dzień sami są niezkazitelni, nieomylni?
      • Gość: Merry101 Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.11, 21:17
        Na tym forum krytykować mogą tylko władze a nie można zwrócić nawet uwagi ,że może nie do końca się zgadzasz z ich zdaniem...to zbierzesz zaraz smutki i żale i dowiesz się kim jesteś :)
        Pozdrawiam :)
        • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 10.07.11, 22:35
          Ktosiu chwal władzę, jak uwazasz, ze jest coś do pochwalenia.
          • amadeo214 Re: tylko marudzicie 10.07.11, 22:39
            Merry jest za, a nawet przeciw naszej ukochanej władzy
            • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 10.07.11, 22:49
              Merry bierze pzykład z najlepszych tzn z Wałęsy.
              • Gość: Merry101 Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 09:42
                :) coś w tym jest :)

Co do amadeo to jestem za zmianamiweosztem zadłużania się bo inaczej gmi na musiałaby mieć wkład własny w projekty unijne a jakby nie pozyuskiwano tych funduszy to co niektórzy na tym formu mieli by powody do narzekania,że nie korzystamy z fundszy UE :)
                Pozdrawiam.
                • Gość: oj oj Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 11.07.11, 10:19
                  Wierny urzednik doinformowal lud jak powinien myśleć. Szkoda tylko, że tak dużo blędów w poście.
                  Tyle byków w poscie, że tlumaczacz się przyda, albo staraj się bardziej, bo premii nie będzie !!!
                  • Gość: Merry101 Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 11:48
                    jeżeli post był skierowany do mnie to od razu informuję "zalanych jadem" przeciwników MMS jednoczących się monotematycznie na tym forum,że nie jestem pracownikiem urzędnikiem a szkoda.... bo gdybym nim była to bym się otwarcie nie wypowiadała tylko w ciszy czytała i cieszyła się z ciepłej posadki...ale nie mam tyle szczęścia.
                    Pracuje w firmie prywatnej z zagranicznym kapitałem...więc nie trafione znowu.
                    Przepraszam,jeżeli obraża cię szybkość pisania i ew.literówki... :)
                    • Gość: oj oj Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 11.07.11, 11:58
                      Reakcja błyskawiczna.
                      To daje do myślenia !
                      Tak szybko broniłaś i dlatego literówek dużo?
                      Rozumiem.

Chwalmy Pania MMS,
                      za to, ze jest !
                      • Gość: Merry101 Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 12:27
                        Zawsze możemy trafić gorzej... np. na jakiegoś karierowicza co po przegranych wyborach i obietnicach patrzenia władzy na ręce zabrał się i cisza po nim pozostała...
                        Zacznijmy się martwić jak zobaczymy po przegranych wyborach MMS dym nad UM bo będzie znaczyło,że śladami byłego Prezydenta Rudy Śląskiej chce coś ukryć :)
                        • Gość: ktoś Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 11.07.11, 21:56
                          Merry101 - zacietrzewienie przeciwników obecnej władzy tylko prowokuje ludzi zdystansowanych do całej sprawy. My w przeciwieństwie do NICH potrafimy obiektywnie ocenić sytuację. Myślę że jakakolwiek z NIMI polemika do niczego konstruktywnego nie doprowadzi. Dajmy im spokój, ich monotematyczne wypowiedzi w kilkudziesięciu wątkach sprowadziły to forum na samo dno. Weźcie przykład z tramwajarzy, oni potrafią opluwać się na wzajem w dwóch zaledwie wątkach. Nie zaśmiecajcie już więcej forum. Wielu moich znajomych już dawno przestało tutaj zaglądać. Mam wrażenie, że większość mieszkańców Zabrza zrobiła podobnie. Tylko kilku zaledwie fanatycznych oszołomów aktywnie się tutaj udziela, pozostali normalni ludzie omijają to forum szerokim łukiem.
                          • Gość: Merry101 Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 22:04
                            brawo...nic dodać , nic ująć !!!
                            :)
                            • Gość: oj oj Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 11.07.11, 22:19
                              No właśnie.
                              Raz wypowiadaja sie Ci fanatycy co są ZA.
                              Innym razem Ci co są PRZECIW.
                              A jedni i drudzi to fanatycy :)
                              Jedno co mozna na tym forum i nie jest się krytykowanym, to można być śmiertelnie poważnym w kazdym temcie.
                          • amadeo214 Re: tylko marudzicie 11.07.11, 22:17
                            Witam w "Klubie Oszołomów".
                            • Gość: Johnny.Walker Re: tylko marudzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.11, 23:19
                              widze, ze pisanie tutaj na prawde mija sie z celem.... Czy jak zaloze watek o brzydkiej pogodzie to tez bedzie wina MMS czy moze Tuska - tak jak bojowki pisu tak wlasnie pisza na forach ogolnopolskich.... Ludzie docencie to co macie, porownajcie z tym co bylo 15lat temu... Co do remontow kamienic - przepisy jasno mowia o obowiazkach ich remontow przez wlascicieli (ktorzy swoja droga maja to w pupie) wiec co do tego ma prezydent miasta jesli to prywatne kamienice... Zaloze sie, ze jesli by np miasto zaczelo remont i blokow i ulic i parkingow i tworzenia terenow zielonych wokol to by sie zrobila akcja marudzenia, ze nie jest mozliwe poruszanie sie wokol, ze nie ma gdzie zaparkowac, ze nie ma jak dojechac, ze syf i kurz i halas narzedzi.... Nie od razu Krakow zbudowano, wg mnie miasto sie rozwija i pieknieje tak jak caly region i woj. slaskie. Polecam wyjechanie poza slaskie i porownajcie sobie drogi i infrastrukture i zarobki i bezrobocie itp. Na prawde mamy szczescie mieszkac tu i teraz, miemy nadzieje, ze naszym dzieciom bedzie lepiej i pewnie tak bedzie. Sami tez zmienimy siebie i mentalnosc a bedzie o wiele przyjemniej nam wszystkim. Pozdrawiam!
                              • Gość: oj oj Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 12.07.11, 00:08
                                Nie przesadzaj Jasiu Walkerze.
                                Oswiadczam, ze nie jestsem miłosnikiem PiS, ani bron Boze Radia PiS Maryja. Nie jestem tez bojwkarzem tej partii, co więcej jestem jej przeciwnikiem, a Tuska i pani MMS nie oskarżam o to, że pada deszcz.
                                Porównuję to co było przed 15 laty z innymi miastami i z Zabrzem. Wroclaw kwinie, a w Zabrzu w scislym centrum, witryny sklepowe sa pozaklejane poodzieranymi papierzyskami, są wstrętne, brudne i niechlujne.
                                Rolą władz miasta jest zeby pogonić niedbaluchów, podobnie jest z paskudnymi elewacjami budynków. Wladze miasta mogą zmusić do zrobienia z tym porzadku.
                                Poniewaz chcę żeby moje dzieci, a pózniej wnuki zyły lepiej, będę krytykowała władzę.
                                Tyle, że to gadanie o lepszym życiu, to są tylko takie terele morele.
                                Na razie nic na to nie wskazuje. Przykład lepszego zycia dla Twojego dziecka. Od wrzesnia drozsze przedszkola i złobki.
                                Cieszysz sie ?

• jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 12.07.11, 00:19
                                  Ja'' cieszę się'', bo moje dzieci i wnuki będą spłacać pozyczki pobrane przez pania MMS.
                                  Będą splacać juz pobrane pożyczki, a następne szykują się.
                                  Zaiste świetlana przyszłość nas i naszych potomków czeka.
                                  Już wiele podatków płaconych na rzecz miasta zostalo podniesionych i będą dalej podnoszone.
                                  Jakież to ''radosne'' i nastraja ''optymistycznie''.
                                  • magdalena33m Re: tylko marudzicie 14.07.11, 19:08
                                    widze ze w sprawie marudzenia zadnych nowosci :P marudki :)
                                    • Gość: ktoś Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 16.07.11, 23:50
                                      Marudzą i to na całego - tylko w innych wątkach - na tym zabrakło im argumentów :-)
                                      • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 17.07.11, 00:04
                                        Marudze, marudze sobie i jeszcze trochę marudzę.
                                        No, to już pomarudziłam i na dzisiaj dość :D
    • Gość: robert Re: tylko marudzicie IP: *.home.net.pl 18.07.11, 13:53
      Merry101 napisała
      "a ci pseudobezrobotni co przychodzą na wstawkę do pracodawcy z nastawieniem "Pani wspisze mi,że brak mozliwosci zatrudnienia bo zasiłek zabiorą i ubezpieczenia nie będzie a ja na czarno pracuje" takich to połowa urzędu...to wina Państwa i polityki społeczniej bo powinni być wnikliwiej weryfikowani by zasiłki trafiały do tych co prawdziwie pracy nie potrafią sobie poszukać"

Pracujesz w Powiatowym Urzędzie Pracy , że masz tak rozległą i dokładną wiedzę na temat bezrobocia, czy może Twoja wiedza o świecie jest wynikiem tabloidów i tego że "baby na targu tak mówią"?
      Czy wiesz , że aby dostać zasiłek w wysokości 600 pln ( faktycznie majątek) i to tylko przez 6 miesięcy, a nie do bólu, trzeba w ciągu ostatnich 18 miesięcy przepracować jednym ciągiem minimum 12 miesięcy i to tylko i wyłącznie na UMOWĘ O PRACĘ ..... Nie na umowę o dzieło, umowę-zlecenie , czy inny szajs, ale UMOWE O PRACĘ , ktorej to teraz nikt nie daje.I nie żaden pól etat.
      I co Ty na to?
      Z tych zarejestrowanych w PUP może 1 % ma jakiś nędzny zasiłek
      WIEM BO PRACOWAŁEM TAM
      Jak tam Twoje rewelacje?
      Rozumiesz, czy mam Ci to wytłumaczyć w wersji dla inteligentnych inaczej?

Zabrzanin napisal:

"Na zachodzie ludzi pokonują 100, 150km by dojechać do pracy. Nigdzie moi drodzy nie ma miodu. "

Na zachodzie pokonanie 100-150 km zajmuje jakieś 45-60 minut....w Polsce TROCHĘ dłużej. To po pierwsze.
      Po drugie dojeżdżając tyle km do pracy wydałbyś...
      powiedzmy 24 dni robocze X 150 km =3600 km miesięcznie
      Powiedzmy że samochód spala średnio 7 litrów benzyny na 100 km. Wychodzi 252 litry benzyny X 5 pln =1260 pln.
      Komu się to opłaci???
      W dzisiejszych czasach tyle to się często zarabia na "dzień dobry" lub niewiele więcej....
      • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 18.07.11, 15:41
        Najłatwiej oceniać innych z pozycji pełnego, sytego brzucha.
        • amadeo214 Re: tylko marudzicie 18.07.11, 16:11
          Wiem jedno że "byznesmeni za dychę" kantują wszystkich i dlatego jest tak jak jest.
          • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 18.07.11, 16:24
            Amadeo, bywają uczciwi. U kogoś takiego, ktoś z moich bliskich otrzymał pracę za uczciwe pienądze, wypłaty całe płacone w terminie, ale wczesniejsze doświadczenia z pracodawcami są dość nieciekawe.
            Dodać musze, że ta osoba jest dobrym fachowcem w swojej dziedzinie.
            • amadeo214 Re: tylko marudzicie 18.07.11, 16:46
              Nie wierze, że ta osoba ma normalną umowe o pracę z podanym faktycznie zarobkiem.
              Jeśli juz to umowa z wynagrodzeniem najniższym krajowym, reszta pod stołem.
          • Gość: robert Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 18.07.11, 16:27
            Święte słowa .
            Ale nie tylko psudobusinessmani.....nie tylko
            Ja pracowałem w Urzędzie Pracy przez kilka lat na wałkarskich warunkach, podobnie jak 1/3 personelu....
            Otóż zatrudniali mnie na ROBOTY PUBLICZNE , a że przepisy zabraniają zatrudniać na dłużej niz pól roku w takiej formie, to mnie zwalniali po upływie 180 dni na 2 tygodnie, po czym znów zatrudniali....i tak z 5 lat, za każdym razem obiecując, że kolejna umowa będzie już normalna....
            Oczywiście wymogiem robót publicznych jest to że apanaż za pracę to najniższa krajowa....
            Skoro URZĄD PRACY jest wałkarzem, to jak tu ma wyglądać rynek pracy?
            Nie przeszkodziło to oczywiście w tym czasie zatrudnić kilka osób na normalne stanowiska i umowy...
            • Gość: Pytajnik Re: tylko marudzicie IP: *.uvt.nl 19.07.11, 10:11
              No to musicie podziękować Donaldowi i jego mafii platformie za takie piekło, które wam zgotowali. Oni z perspektywy swych limuzyn służbowych i apartamentów najwyraźniej sądzą, że w kraju żyje się całkiem przyzwoicie. Bo po co by zwiększli biurokrację o 10%, po co by zwiększali deficyt, po co by trwonili publiczne pieniądze? A wam nawet opieki medycznej i warunków do godnego życia odmawiają. Coś mi się wydaje, że te wypowiedzi są formułowane przez złośliwych przeciwników platformy, bo wszyscy wiemy jak fajnie żyje się w naszym kraju. Niech żyje Donald, niech żyje PO!!!!
    • Gość: Marek Re: tylko marudzicie IP: *.home.net.pl 18.07.11, 16:05
      Johny Walker
      bez urazy, ale muszę cosik opowiedzieć
      Przypominasz mi swoją wypowiedzią stwierdzenie członka rodziny mojej Żony, tzw polskiego niemca, który po wielu latach na kilka dni powrócił do "haimatu" czyli do Zabrza
      Otóż rzekł On
      -" kidyś sam boła dupna, stara, brudna huta, a tara je gryfne centrum handlowe....jaaa......widać u wos sam ten postęp....."
      Zagotowało się we mnie.
      odpowiedziałem
      -"Ale w tej starej ,brudnej i wielkiej Hucie pracowalo 7 tysięcy ludzi
      pl.wikipedia.org/wiki/Huta_Zabrze
      którzy mieli zagwarantowaną pracę aż do emerytury, oraz mieszkanie pracownicze, wczasy , kolonie dla dzieci, nieoprocentowane pożyczki zakładowe itd itd, a w tym pięknym europejskim centrum handlowym pracuje może z 300-400 ludzi , za wypłaty urągające jakimkolwiek normom, niewystarczające nawet na pokrycie czynszu i podstawowych opłat za media, na jakieś lipne umowy typu umowa o dzieło, umowa-zlecenie, pół etatu, nie dające nawet możliwości zaliczenia tej pseudopracy do emerytury, czy też uzyskania praw rentowych oraz zasiłku....

• magdalena33m Re: tylko marudzicie 22.07.11, 08:50
        I tu miałeś rację! w tej chwili wszyscy pracuja dorywczo, az strach pomyslec jak bedzie wyglądala nasza emerytura Agenci ubezpieczeniowi grzmia, by pomyslec o prywatnej emeryturze. A jakie jest wasze zdanie na ten temat? zabezpieczyliscie swoja przyszłośc?
        • Gość: Robert Re: tylko marudzicie IP: *.stk.vectranet.pl 22.07.11, 09:57
          ....ale jak, pracując dorywczo i w związku z tym , że zarobki w tym momencie oscylują pomiędzy gó.wno lub prawie gó.wno , myśleć o prywatnej emeryturze??
          A skoro Państwo zezwala na coś takiego jak III filar to chyba znaczy , że otwarcie przyznaje się do niewydolności I i II filaru, więc potwierdza fakt , że pieniądze idące na powyższe są zwyczajnie nam wykradane.....i nigdy już do nas nie wrócą
          • magdalena33m Re: tylko marudzicie 26.07.11, 10:12
            cos w tym jest, bo oszczedzac mozna zawsze jesli sie chce, niekoniecznie nazywając to 3 filarem :) z drugiej strony oszczedzac ludzie nie potrafia ( nie mają z czego) , ale na kablówkę i telefony wydaja miesiecznie majatek...nie wpomonając o kredytach na Playstation czy inne bajery..
            • Gość: Ktoś Re: tylko marudzicie IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.11, 19:48
              Idąc Twoim tokiem rozumowania, należy wyzbyć się wszystkich przyjemności - papierosów, alkoholu, zamieszkać z rodziną w kawalerce - bo taniej, chodzić do pracy piechotą, a w końcu jeść samemu zebrane runo leśne....bo można zaoszczędzić - a na emeryturze o ile zdrowie pozwoli - stać nas będzie na ten komfort.
              • amadeo214 Re: tylko marudzicie 26.07.11, 20:52
                Cały problem z emeryturami pokażę sie , gdy dzisiejsi pracownicy osiągną wiek emerytalny.
                ZUS nie uwzględni dochodów z pod stołu, a tylko takie od których odprowadzane były składki.
                Dzis większosc właśnie pracuje z wynagrodzeniem śr.krajowej a reszta pod stołem. Ale ostrzegam ,to się zemści.
                • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 26.07.11, 22:33
                  Mlodzi maja świadomość tego.
                  Zaręczam Ci, bo wiem to na pewno.
                  • amadeo214 Re: tylko marudzicie 26.07.11, 22:37
                    I co robią by temu się przeciw stawic ?
                    Nic, żyją z dnia na dzień.
                    • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 26.07.11, 22:43
                      Co mają robić w pojedynkę, jak zaczną rozrabiać, stracą pracę. Bycie klientem MOPS, nie wszystkim odpowiada.
                      Trochę robi się błędne koło.
                      Władza, wie doskonale o wszystkim, ale przymyka oczy, bo chyba tak jest wszystkim wygodnie z jakiegoś powodu.
                      • amadeo214 Re: tylko marudzicie 26.07.11, 22:45
                        No tak, bo jak dojdą do wieku emerytalnego to po władzy ani sladu.
                        • jaspis-jaspis Re: tylko marudzicie 26.07.11, 22:55
                          Tyle, ze to co dotyczy przyszlych emerytur, władza chyba ma to w nosie.
                          Oni będę mieli emerytury godziwe i będa na wakacje latali na obiecane kiedys wszystkim Wyspy Kanaryjskie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka