Gość: pacjent IP: *.zabrze.vectranet.pl 21.07.13, 16:37 www.gazetawroclawska.pl/artykul/935844,zip-juz-dziala-uruchomiono-zintegrowany-informator-pacjenta-co-daje-zip,id,t.html Czy ktoś już sprawdzał czy rzeczywiście działa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: waryniolka Re: ZIP już działa IP: *.zabrze.vectranet.pl 23.07.13, 10:35 Podobno działa. Chciałam wypróbować i nawet się zarejestrowałam poprzez internet. Niestety, po dane do logowania trzeba się zgłosić osobiście i nie można ich odebrać w NFZ w Zabrzu :( Najbliżej w Gliwicach lub w Katowicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: ZIP już działa IP: *.zabrze.vectranet.pl 23.07.13, 13:42 Jakoś mało o tym się mówi w mediach.Prawdopodnie mało ludzi o tym wie. Przypuszczam że gdy wszyscy,a przynajmniej większość,zacznie korzystać z tego programu to to przestanie brakować pieniędzy w służbie zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waryniol Re: ZIP już działa IP: *.zabrze.vectranet.pl 23.07.13, 18:13 w prasie regionalnej był całostronnicowy biuletyn NFZ poświęcony ZIP, poza tym były artykuły, a także mówiono i pokazywano w TV, nie wiem jak sytuacja wygląda w poradniach, ponadto w internecie bez problemu można poczytać o ZIP i zarejestrować się, odbiór login/hasło najbliżej w Gliwicach nieopodal rynku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waryniolka Re: ZIP już działa IP: *.zabrze.vectranet.pl 23.07.13, 20:10 A ja myślę, że pacjent może mieć trochę racji. Ja się o ZIP dowiedziałam przypadkiem z internetu. Telewizji nie oglądam, ale prasę czytam i na żadne informacje na ten temat nie natrafiłam. Gliwice niby nie są daleko, ale dotarcie tam z Zabrza zajmie przynajmniej 0,5h, a punkt jest czynny tylko od 8 do 16 - jednak większość ludzi w tym czasie pracuje. Czytałam, że już były przypadki, że lekarz pobierał za leczenie pieniądze dwa razy - raz prywatnie od pacjenta i drugi raz z NFZ. Sama jestem ciekawa jak będzie wyglądała moja historia. Przeczytałam też, że np. za wizytę u ginekologa NFZ płaci 100zł. Jeśli to się potwierdzi, to przynajmniej mi to da dużo do myślenia, bo różnica w obsłudze jest kolosalna. Już pomijam minimum miesięczne terminy oczekiwania na wizytę z NFZ. W mojej poradni nie praktykuje się rozpisywania pacjentów na godziny, co skutkuje tym, że nieraz trzeba kiblować w poczekalni nawet kilka godzin. Po tych kilku godzinach przyjmuje mnie lekarz, który często jest po całonocnym dyżurze w szpitalu i jedyne co go interesuje, to jak najszybsze pozbycie się kolejki za drzwiami i udanie się na wypoczynek do domu. Dlaczego płacąc tyle samo za wizytę prywatną jestem przyjmowana praktycznie od ręki i poświęca mi się tyle czasu i uwagi, ile moje zdrowie akurat wymaga? Odpowiedz Link Zgłoś
nelka85 Re: ZIP już działa 24.07.13, 12:49 Bo prywatnie trafia to prosto w ręce lekarza a NFZ płaci tyle przychodni za ta wizytę...więc do lekarza trafia już mniej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nata Re: ZIP już działa IP: *.dynamic.chello.pl 24.07.13, 21:28 działa:) już się zarejestrowałam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waryniol Re: ZIP już działa IP: *.zabrze.vectranet.pl 25.07.13, 08:25 podobnie wygląda sytuacja ze stomatologami, ci stricte prywatni mają podobne lub nawet tańsze usługi niż ci, którym w części za usługi refunduje NFZ - paranoja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: ZIP już działa IP: *.zabrze.vectranet.pl 27.07.13, 13:24 ...zaczęło się. finanse.wp.pl/kat,104132,title,Dwie-wizyty-lekarskie-tego-samego-dnia-NFZ-nie-zaplaci,wid,15842041,wiadomosc.html?ticaid=11104d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pacjent Re: ZIP już działa IP: *.zabrze.vectranet.pl 26.07.13, 07:59 ...jak znam życie to wkrótce,z przyczyn obiektywnych.ZIP przestanie działać. Odpowiedz Link Zgłoś