Dodaj do ulubionych

Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.13, 21:30
Reklamy kopalni GUIDO pojawiły się na bilbordach (np. Bytom,podobno Gliwice) oraz w prasie - ja widziałem w "Metrze". Wygląda to tak - zawsze jakaś osoba, np. dziecko lub kobieta jest na zbliżeniu, a obok napisy "Jestem Górnikiem. Rozumiem Śląsk" oraz kopalniaguido.pl
Ani słowa o Zabrzu. Czyli ktoś, kto to widzi i nie wie o co chodzi ma się domyślać, że chodzi o jakąś kopalnię do zwiedzania, która w dodatku nie wiadomo gdzie jest? Dziwny zabieg marketingowy. Zwłaszcza, że reklama wychodzi poza Zabrze.
Obserwuj wątek
    • Gość: gośka Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.zabrze.vectranet.pl 22.11.13, 22:22
      A w Dubaju i Barcelonie wiedzom.
    • Gość: też kierowca Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.zabrze.vectranet.pl 22.11.13, 22:28
      Ja uważam, że przed dokonaniem wpisu na jakimś forum w jakimś temacie należy najpierw trochę rozpoznać ten temat, żeby sobie nie zrobić siary. Na stronie kopalni Guido zaraz po jej otwarciu widać tą reklamę i opis, że dotyczy ona konkursu fotograficznego dotyczącego górników i Śląska. Błędem jest brak informacji na reklamach o konkursie, ale też błędem jest wypowiadanie się bez znajomości tematu. Pozdrawiam.
      • Gość: swój przodek Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.13, 23:09
        Kampania Guido nie jest reklamą konkursu fotograficznego! heloł! Konkurs to jedno z działań towarzyszących kampanii, tak jak niedzielna akcja przed Platanem "wieszanie prania".
        Zainteresowanym podaję link do opisu całej akcji kopalni Guido:
        kopalniaguido.pl/index.php/jestem-gornikiem-rozumiem-slask.html
    • Gość: swój przodek Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.13, 23:17
      To co Pan uważa, ma się nijak do badań skuteczności działań marketingowych ani do form jakie powinien przybierać skuteczny przekaz reklamowy. Naprawdę:)
      Już samo to że jest Pan Zdziwiony, czy wręcz zaniepokojony świadczy o dobrze pomyślanej kampanii. Zapewniam Pana, proszę się nie obawiać o skuteczność działań promocyjnych Kopalni Guido. To profesjonalnie przygotowana akcja.

• Gość: wielki sceptyk Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.wieszowanet.pl 23.11.13, 10:36
        Jak sądzę coś jednak jest na rzeczy. Kampania reklamowa Guido zakłada pewien minimalny poziom inteligencji odbiorców reklam, sądząc po wpisach na tym wątku nie wiem czy poprzeczka nie została zawieszona zbyt wysoko.
      • Gość: ? Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.bnet.pl 23.11.13, 12:24
        Reklamy kopalni GUIDO pojawiły się na bilbordach (np. Bytom,podobno Gliwice) oraz w prasie - ja widziałem w "Metrze". Wygląda to tak - zawsze jakaś osoba, np. dziecko lub kobieta jest na zbliżeniu, a obok napisy "Jestem Górnikiem. Rozumiem Śląsk" oraz kopalniaguido.pl

Czyli tak
        - jadę samochodem nie znam Śląska, i widzę bilbord jw (bilbordy są głównie dla kierowców).
        - zatrzymuję się, bo jestem strasznie zaintrygowany o co chodzi,
        - wyjmuję notes, zapisuję adres kopalniaguido.pl. Nie chcę się pomylić, bo nie wiem co to znaczy guido i jak się pisze, i czy .pl, czy com.pl etc.
        - wbijam do komórki przypomnienie, żeby w domu, gdzieś w Polsce, sprawdzić koniecznie co się pod tym adresem kryje lub od razu sprawdzam w moim Internecie mobilnym jeśli go mam i mam akurat zasięg,
        - albo po prostu jadę dalej bo nie jestem górnikiem i po co mam sobie zawracać głowę jakimś nic mi nie mówiącym adresem mailowym.
        Gdyby sprawdzać każdy adres z bilbordu jw, to trudno by było gdziekolwiek dojechać :-)
    • Gość: am Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.11.13, 17:49
      moim zdaniem slaba reklama. A wiem ze jedna z osob z reklamy to radny i zarazem zwiazany wezlami rodzinnymi (powinowactwem) z pracownikiem na kierowniczym stanowisku w kopalni. Uwazam ze to promowanie wizerunku radnego przed nastepnymi wybirami
      • Gość: zdziwiony Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.13, 20:35
        Użytkownik podpisany ? trafił dokładnie w sedno tego o czym pisałem i chyba nie trzeba być bardzo inteligentnym żeby do tego dojść. Natomiast "też kierowca" robi sobie sam siarę, którą usiłuje wmówić innym. Otóż, jechałem z moją mamą (mieszkanka Chorzowa) przez Bytom i na moście kolejowym była ta reklama. I to moja mama mnie spytała, czy wiem o co chodzi, bo akurat staliśmy na czerwonym. I co bohaterze? Wyobrażasz sobie, że starsza pani, czy ktokolwiek inny, wyciągnie smartfona, którego nie ma, czy po przyjściu do domu odpali komputer, aby wpisać trudną do zapamiętania osobom spoza Zabrza nazwę, którą pierwszy raz widzi na oczy. Ta reklama jest niedaleko przystanków. Już widzę, jak ludzie dociekają w domach o co chodzi :))) Podejrzewam, że miasto sporo kasy wydało na bilbordy itp., które nie kojarzą się w ogóle z danym miastem. No chyba, bystrzaku, że się mieszka w Zabrzu. Nadmienię jeszcze, że gazeta "metro" wychodzi także poza Zabrzem i skoro już wydano kasę na promocję, to dobrze by było, aby to była prawdziwa promocja - także miasta. (Mój syn akurat przywiózł "metro" z Gliwic).
        • Gość: wielki sceptyk Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.wieszowanet.pl 23.11.13, 23:58
          no i właśnie o to chodzi żeby reklama intrygowała i zmuszała do myślenia, a nie żeby był to prosty komunikat jakich pełno na wszystkich słupach i na które nikt już nie zwraca uwagi. Takie rzeczy są oczywiste dla tych którzy zajmują się tą dziedziną i dlatego dobre reklamy właśnie tak są pomyślane, a wy dyskutując na ten temat dodatkowo zwiększacie skuteczność tej reklamy
    • Gość: mietek Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.free.aero2.net.pl 24.11.13, 13:08
      To zabawne, że mówicie, że reklama jest zła. Złych reklam w Polsce jest od groma, a jednak zdecydowaliście rozmawiać właśnie o tej :). Pozdrawiam.
      • Gość: amma Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.gl.digi.pl 24.11.13, 18:09
        A czy osoby nie znające Zabrza są w stanie powtórzyć nazwę kopalni po obejrzeniu bilbordu?
      • Gość: ? Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.bnet.pl 24.11.13, 19:08
        Nie ma tu nic zabawnego, bo kopalnia Guido, to nie kopalnia, tylko nasz miejski zabytek przemysłowy. I ta reklama jest z naszych podatków oraz z dofinansowania UE

„Zabrze - Kopalnia możliwości - promocja oferty turystycznej miasta”
        Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007 - 2013, Priorytet III Turystyka, Działanie 3.4 Promocja Turystyki

Więc mamy prawo się złościć, że jest źle przemyślana, mocno przekombinowana i absolutnie niczego nie promuje a zwłaszcza Zabrza. Wynika z niej, że aby rozumieć Śląsk trzeba czuć się górnikiem a kto się nim nie czuje niech spada. I zapewniam, większość pojedzie dalej.
        • Gość: :) Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.13, 20:34
          Otóż to. Wielki sceptyku, na takie reklamy to mogą sobie pozwolić firmy, które mają wyrobioną markę. Wystarczy nazwa tej marki w rogu bilbordu, czy słowo klucz i wszyscy wiedzą o co chodzi. Lub inna droga - wypuszczenie bilbordu lub spotu, który niewiele mówi, powoduje zaciekawienie, ale za jakiś czas wypuszcza się na rynek kolejne bilbordy/spoty itd. tak, aby przekonać do swojego produktu. Tego w "guido" nie ma.
          "Specjaliści", którzy są autorami tej kampanii, to tacy sami specjaliści, jak fachoffcy budujący w Polsce autostrady. Tyle w temacie. Pieniądze w błoto. A wystarczyłoby przynajmniej dodać nazwę miasta.
          • Gość: swój przodek Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.13, 08:34
            proszę bardzo niedowiarki, zapytajcie o skuteczność tej kampanii u źródła. macie do tego prawo.
            Będziecie bardzo zdziwieni:)
          • Gość: wielki sceptyk Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.wieszowanet.pl 25.11.13, 23:16
            wejdźcie sobie jeden z drugim na stronę guido poszukajcie opcji praca i zgłoście swoje piękne umysły do działu promocji, albo lepiej do razu walcie do dyrektora i mu zaprezentujcie coś w stylu : śpiewa tańczy i gotuje daje d... i haftuje. Skoro z was tacy geniusze od reklam to na pewno zatrudnią was tam bez chwili zastanowienia. Wtedy nie będziecie pier.... bez sensu na jakimś zaściankowym forum, którego nikt normalny i tak nie czyta tylko sami zaczniecie te reklamy układać. ps tylko nie pobijcie się w sekretariacie bo byłaby niezamierzona reklama w NZ
          • Gość: miki Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.free.aero2.net.pl 02.12.13, 22:01
            reklama jest niezła.
            zawiera pierwiastek niedopowiedzenia, mimo iż wszystko jest jasne. Jedną z podstawowych zasad skutecznego wywołania efektu 'zapamiętywalności' jest zmuszenie kogoś do myślenia, bo przecież jeśli sam na coś wpadniesz (będąc w kontrolowany sposób prowadzonym), to zapamiętasz to o wiele skuteczniej niż gdy podadzą coś Tobie na tacy. Niestety polski system edukacji, który przeszedłeś, przyzwyczaił Ciebie do tego drugiego - dlatego też nic nie pamiętasz z tego czego Ciebie "nauczono". Po drugie reklama podejmuje próbę wywołania u odbiorcy potrzeby chodź na chwilę bycia górnikiem... tak jak dzieci są dumne z tego, że będą w przyszłości strażakami czy policjantami, tak podobne słowa płyną z reklam kopalni. Po trzecie w tych reklamach jest podejmowany temat szczerości, co zwiększa zaufanie w odbiorcach - osoby widniejące na reklamach są w jakimś sensie związane z kopalnią guido lub górnictwem na śląsku, nie ma tu mowy o wynajmowaniu modelek. Oczywiście ten ostatni argument jest widoczny tylko dla tych, którzy przeczytali chodź jeden akapit o omawianym działaniu promocyjnym. Mimo wszystko, szukanie drugiego dna w tworzeniu reklamy, jest godne pochwały. Myślę, że nie łatwo było znaleźć młodą dziewczynę pracującą, która pracuje pod ziemią i utożsamia się z górnictwem. Moim zdaniem kampania jest przemyślana i reprezentuje jeden z lepszych stylów. Do argumentów, które skłaniają mnie do pozytywnej opinii o reklamie dodaję fakt założenia tego wątku.
        • Gość: swój przodek Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.13, 08:36
          Przecież Miasto Zabrze ma swoje działania promocyjne... podobają się Wam one...? To jest powód do dyskusji na temat marnotrawienia publicznej kasy, a nie kampania Guido.
          • Gość: tomaszek Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.zabrze.vectranet.pl 26.11.13, 00:13
            "Wtedy nie będziecie pier.... bez sensu na jakimś zaściankowym forum, którego nikt normalny i tak nie czyta "

cóz za samokrytyka
            • Gość: :) Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.13, 18:45
              No, widać, że wielkiego sceptyka ukłuto w czuły punkt. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że niejeden zabrzanin chciałby mieć taką ciepłą posadkę, ale nie jest krewnym, ani znajomym królika.
              A to, że ludzie patrzą na co wydawana i w jaki sposób jest publiczna kasa, to raczej powód do zadowolenia. Podobno wszyscy dążą do tego, aby społeczeństwo się interesowało :)))
              I jeszcze jedno, czy guido nadal jest na minusie? tylko pytam :)))
              • Gość: wielki sceptyk Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.wieszowanet.pl 26.11.13, 23:10
                Rozpier...... mi serce Buu Haa Haaa ! Lalki woodoo sobie może spraw wtedy, to wtedy mnie naprawdę zaboli. Nie wiem czy zauważyłeś, że od pewnego czasu nie ma już takiej instytucji jak kopalnia Guido, jest muzeum Górnictwa Węglowego, a muzeum jak każda instytucja kultury zawsze będzie na minusie bo to nie jest stragan na targu czy inna biedronka.
    • Gość: xyz Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.gl.digi.pl 28.11.13, 22:58
      • Gość: mini-strant Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.zabrze.vectranet.pl 01.12.13, 23:11
        Dzisiaj na poz.170 zbierano do koszyczka kasę.Wierni schodzą pod ziemię ???Już kiedyś tak było.W Rzymie katakumby przeżywają renesans.
        Może to sposób na utrzymanie tego molocha.
    • Gość: xyz Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.gl.digi.pl 02.12.13, 22:32
      • Gość: PrOmocja Re: Bezsensowne reklamy kopalni GUIDO IP: *.zabrze.vectranet.pl 30.12.13, 23:52
        katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,15201796,Wieliczka_blizej_Katowic_niz_Guido___To_nie_kompleksowy.html
        a w Dubaju i Barcelonie wiedzą gdzie jest Guido!Panie Szołtysek-oddaj pieniądze za takową promocję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka