21.03.14, 18:17
W Zabrzu na oś.Kopernika po raz kolejny ZSM rozdziela „prezent, prezent”,
za który żąda zapłaty.
Chodzi o zapłatę za ciepłą wodę, z której nie skorzystałem.
Woda nie przeszła przez liczniki, które są zamontowane w moim lokalu.
Typ i sposób zamontowanych wodomierzy, które posiadam jest zgodny
z wymogami ZSM.
W lutym 2013 roku dostałem druk rozliczeniowy z ZSM stwierdzający,
że w lokalach przy ulicach Ciołkowskiego (2-36) i Gagarina (29-45)
różnica pomiędzy zużytą wodą ciepłą ogółem, a zużytą w lokalach wynosi 14,99%.
Druk jest opatrzony w służbową pieczątkę ZSM, podpis osoby odpowiedzialnej
za wystawiony dokument, oraz żądana kwota do zapłaty.
Obecnie w lutym tego roku 2014 dostałem druk rozliczeniowy prawie identyczny
jak w poprzednim roku, tylko z pewną różnicą:
- różnica pomiędzy zużytą wodą ciepłą ogółem, a zużytą w lokalach wynosi 14,10%.
- brak służbowej pieczątki ZSM i podpisu osoby odpowiedzialnej za wystawiony druk.
Taki druk nie jest dla mnie żadnym dokumentem, jest niewiarygodny, ponieważ nie ma autoryzacji przedstawiciela ZSM potwierdzającej dane na tym druku,
w tym żądaną kwotę do zapłaty.
Różnica procentowa zużytej wody ciepłej ogółem, a zużytej w lokalach,
w wymienionych latach różni się niewiele tj. 0,89%.
To znaczy, że na tym odcinku przez rok czasu ZSM nie zrobiła nic, żeby zmniejszyć,
lub zlikwidować wycieki poza licznikami lokatorów. Świadczy to o indolencji ZSM.
Jest to marnotrawstwo, a jego skutkami ZSM obciąża lokatorów, spółdzielców,
którzy w gruncie rzeczy przecież są tymi ludźmi, którzy płacą,
utrzymują i tworzą tą spółdzielnię.
Żądanie zapłaty za coś, z czego lokatorzy nie skorzystali to zdzierstwo.

Obserwuj wątek
    • rafi-zabrze Re: woda 24.03.14, 18:41
      Nie martw się H2Ozsm :)

jak Walne odbędzie się w/g schematu narzuconego przez Zarząd to zostanie przegłosowane zakupienie liczników hybrydowych za ~100zł za sztukę (może taniej) co pociągnie nasz fundusz remontowy nieźle. Policzyłem sobie, że tylko nasz blok (2 klatki, 30 mieszkań), który generuje z naliczenia około 35 tys.zł rocznie na funduszu remontowym, to zostanie obciążone kwotą około 12tys. a może i większą, bo skoro najlepsi fachowcy na tym globie będą to montować to pewnie też nie za darmo, a za taką kwotę, abyśmy wiedzieli, że to wyjątkowi fachowcy byli :-)

Zmartwisz się dopiero jak Ci powiem, że zadałem już pytanie bodajże pani Małgosi z ZSM odnośnie tego jaka jest gwarancja, że spadną niedobory. Odpowiedziała (zgodnie z prawdą pewnie), że nie daje żadnej gwarancji, ale że będą montować te wodomierze przez kilka lat to nam zamkną dzioby ;) a później to się coś innego wymyśli - wymianę pionów, a na koniec jak już będzie się zbliżał rok 2020 (czyli kolejne ważne Walne) to wtedy wpadną na pomysł, że może coś innego nam wymyślą :-)

ZSM to chyba raczej skrót od 'Zaj... Sposoby Mamy' :-D

Bywaj zdrów
      rafi

P.S.
      Mogliby na stronie ZSM wywiesić jakąś informację, co nam dadzą te wodomierze hybrydowe. Pani vce prezes na bieżąco czyta stronę tego forum czym się pochwaliła więc może szepnie słówko najważniejszemu z ważnych, że może by dać jakieś info na stronę, na której aktualności są z grudnia 2013 roku. Było coś nowszego, ale zadecydowano, że np. fakt ogłoszenia przetargów na ogromne prace w ZSM nie jest istotny (tak samo jak ewentualne wywieszenie wyników tych przetargów), ale za to informacja, że od 1 lipca 2013 roku jest segregowanie śmieci - to musi być, bo pewnie nie wszyscy wiedzą :)
      www.zabrzezsm.pl/aktualnosci/strona/1.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka