Gość: Nastolatek
IP: *.jotanet.eu
24.12.16, 02:30
Dobry wieczór, chciałbym się spytać jakie są objawy depresji, co robić by sobie poradzić?
Mówi się, że "jeżeli masz dach nad głową i masz co jeść, powinieneś się cieszyć" czy coś podobnego. Lecz co jeżeli, jest się samotny, nie ma się wielu znajomych? Co zrobić gdy pieprzy się życie? Nie do końca w domu, nie do końca w szkole, ale ogółem, wśród znajomych..
Dla niektórych dorosłych może być to nie zrozumiałe, ale każdy kiedyś przeżywał swój koniec świata... Co zrobić gdy odchodzą bardzo ważne osoby z naszego życia? Nie potrafię od tak zapomnieć, poznać nowe osoby, choć mineło 5 miesięcy, a z każdym miesiącem coś się pieprzyło, coś dołowało. I dalej, i dalej tęsknię za tymi osobami co nie chcą już znać, jak wspominałem, jest ze mną tylko samotność, co zrobić? Wiele rzeczy mnie dołuje, wiele wydarzeń, każde słowo, każda nieobecność, wszystko się kumuluje i dołuje, co robić?
Nikt by nie chciał, nie mieć komu się wyżalić, nie mieć z kim spędzać wolnego czasu i nie mieć 100% pewność, że ta druga osoba, jeżeli już jest to, nie kłamie, nie jest fałszywa, nie wykorzystuje.
Starałem się pozbierać i skupić na sobie, na rodzinie, na szkole, ale nie wyszło, nie potrafię i nie chcę żyć w rutynie (szkoła - dom, dom - szkoła), lubię podróżować, ale co to za podróż ze samotnością? Starałem się kogoś poznać, paru znajomych więcej, ale nie lubię poznawać ludzi przez social media (jeśli mają być przyjaciółmi itd), a normalnie ciężko od tak poznać jakichś ludzi, jestem trochę nieśmiały na początku. Jakieś pomysły co robić by się pozbierać i nadać życiu sens?