Dodaj do ulubionych

Hej Borys B.

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 21:10
Piszesz, że w tym roku udało Ci się skończyć studia, na których i ja mam
szczęście (to się okaże ;> ) pogłębiać swą wiedzę. Mam pytanie-czy zdawałeś w
tym roku egzamin na aplikację (jeśli tak to na jaką?), jak Ci poszło (mam
nadzieję, że dobrze) i jak oceniasz ten system weryfikacji kandydatów.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Borys Aplikacja IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 06.08.02, 09:06
      W tym roku nie zdawałem egzaminu na żadną aplikację. Moją wymarzoną jest radcowska, na którą egzaminy odbywają się na początku roku, a ja broniłem się w maju, więc już po etapie kwalifikacji. Próbę podejmę najblizszej zimy :)

Co do naboru (weryfikacji) chętnych, to uważam, że system ten winien być ujednolicony w skali kraju, egzaminy organizować powinno Ministerstwo Sprawiedliwości wespół z korporacjami (a nie same korporacje) - dobry przykład to aplikacja sędziowska -
      Podstawa to jasne kryteria naboru, pozbycie się wszelkich możliwości uznaniowości, bo tu najłatwiej o 'niedociągnięcia' oraz oddanie ostatecznej weryfikacji rynkowi (czyli klientom).

Aplikacja winna dokształcić w aspekcie praktycznym i etycznym kandydatów do wykonywania zawodów prawniczych. Nie może ona jednak zastępować mechanizmów rynkowych, z czym mamy do czynienia obecnie w Polsce.

Ukazuje się wiele publikacji wskazujących na to, iż w Polsce - w porównaniu do państw Unii Europejskiej, nie mówiąc już o Stanach Zjednoczonych - istnieje zbyt duża dysproporcja pomiedzy liczbą obywateli, a ilością prawników wykonujących swój zawód (radców i adwokatów). Oczywiście w interesie obywatela (czytaj klienta) jest to, by dysproporcje się zmniejszały. Co do interesów korporacji - sytuacja jest odwrotna.

Myślę, że tylko nacisk medialny ma szansę spowodować to, że korporacje będą zmuszone przyjmować coraz więcej chętnych, a zyskają na tym tylko obywatele.

Pozdrawiam i życzę powodzenia,

BorysBudka.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka