Dodaj do ulubionych

Cud w browarze

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.03, 10:03

------------------------------------------------------------------------------
--
Dzisiejsza GW pisze jaka strata spotkała browar w Zabrzu bo po raz 9. nikt
nie chciał go kupić w przetargu. Rysuje Syndyka jak zbawiciela, który duzo
obiecał i tak wiele zrobił, tyle że nie sprywatyzował zakładu. Wystarczy
trochę dziennikarskiej rzetelności by nie piać peanów pod adrsem syndyka,
którego rolą nie jest zbawianie. Browar w Zabrzu musiał upaść przed 4 laty bo
zapóźniony w rozwoju technicznym za późno został zmodernizowany, gdy
konkurencja już szalała z obcym w dodatku kapitałem. Ówczesne Browary
Górnośląśkie skłądały się nie z jednego browaru w Zabrzu, ale z 6.
(Siemianowice, Racibórz, Bytom, Częstochowa, Rybnik). Tylko browary w Zabrzu
i Rybniku były dochodowe. pozostałe przynosiły stratę i ciągnęły firmę w dół.
Gdy zarząd wziął bankowy kredyt na budowę nowego, nowoczesnego oddziału w
Zabrzu zaczęły się problemy finansowe, bo BG nie miały płynności finansowej.
Rozwiązaniem było już wtedy oddzielenie deficytowych browarów od "ogonów" ale
prezesi nie chcieli krzywdzić załogi, pozbawiając pracy. Syndyk w mjestacie
prawa uczynił więc za nich w białych rękawiczkach, a teraz z niego robi sie
zbawiciela. I jaki jest efekt jego działań. Zerowy. Problem jest w
rozwiązaniach systemowych a nie w cudotwórstwie. Browar można jeszcze
postawić na nogi ale przy udziale silnego kapitału, do którego dotarcie
przerasta pana syndyka.Bez niego nota bene radzą sobie sprzedane browary w
Czestochowie i Rybniku. Pozostałe w Raciborzu, Siemianowicach i Bytomiu
straszą pustką.Czy pan red. o tym nie wie, że nawet baba z wozu to koniom
lżej a co dopiero dołujące zakłady w przedsiębiorstwie wielozakładowym.
Proszę o nic więcej jak o rzetelność i nie bicie piany.
I jeszcze anegdota:
W starej Łodzi syndyk prowadzący upadłość 5 firm powierzył je synowi jadąc na
miesięczny urlop. Po powrocie pyta o sytuację> Syn rzecze: tate, trzy firmy
sprzedałem za 1 mln rubli, 1 jest w trakcie załatwiania formalności, a piąta
zzamknięta z powodu nieefektywności.
Syndyk na to: synu, ja od 15 lat prowadzą tę "upadłą" masę żywiłem całą
rodzinę, kupiłem wam domy, wykształciłem - a ty w ciągu miesiąca wszystko
roztrwoniłeś.

Pozdrawiam redakcję GW w Katowicach

Obserwuj wątek
    • Gość: sarin Re: DIT w browarze IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.01.03, 16:51
      DIT----mówi to coś komuś???

piwko bez marki
      • Gość: nieuczciwy Re: DIT w browarze IP: *.bnet.pl / 10.10.25.* 17.01.03, 20:23
      • Gość: nieuczciwy Re: DIT w browarze IP: *.bnet.pl / 10.10.25.* 17.01.03, 20:24
        "Dobre i Tanie"
        To chyba REAL.
        • Gość: sarin Re: DIT w browarze IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 18.01.03, 00:40
          a co jest w pouszkach DIT? :)

piwko z kilku browarów a między innymi z BG z teeego co mi wiadomu bg nie
          nadąża z zamówieniami-zbyt jest
    • Gość: re Re: Cud w browarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.03, 08:35
      A browar mój wiedzę ogromny. Zbigniew S.
    • Gość: Ruda Re: Cud w browarze IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 20.01.03, 07:59
      Nic dodać,nic ująć.
      • Gość: fullbeer Re: Cud w browarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.03, 11:55
        Podobno R.Urbańczyk ma zostać prezesem browaru jak miasto weźmie jego udziały.
        Na otarcie łez, za pielgrzymowanie na piwo...i obiecanki.
        • Gość: sarin Re: Cud w browarze IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 20.01.03, 14:06
          główny piwowar:)

-jest jeszcze jedno piwko obok dit-piwosz -jedno z najtańszych piw -no i
          niestety niezbyt smacznych alew z powodu swojej ceny znika z półek jak świerze
          bułeczki
          • kasiora Re: Cud w browarze 23.01.03, 14:19
            Jest szansa:spolka pracowniczo-gminna.Juz jest grupa prywatnych
            inwestorow.Potrzeba jeszcze "tylko" 16mln.zlociszy(4-ry sa).Co do R.U. to
            przypomniano Mu,ze chodzi o piwo a nie o mleko!
            • Gość: ty Re: Cud w browarze IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 15:28
              znowelizowana ustawa o listach zastawnych umożliwia kredytowanie przez banki
              hipoteczne działalności inwestycyjnej jednostek samorządowych i emitowanie na
              podstawie takich kredytów listów zastawnych.Wiedz kasiora że jak inwestycja ma
              sens wg.[skomplikowanych dość] kryteriów oceny jej ryzyka to środki z pewnościa
              się znajdą.
              • kasiora Re: Cud w browarze 23.01.03, 16:07
                Jestem za tym aby proces zakonczyl sie pozytywnie.Tylko co dalej?Jak znowu
                dobre,lukratywne posadki zajma ludzie z obecnego ukladu,ktorzy ten browar
                doprowadzili do upadlosci!A wszystko niestety na to wskazuje.Jestem jednak
                dobrej mysli i licze na otzezwienie(moze piwko bezalkoholowe).A tak na
                marginesie:okazuje sie ,iz jednak mozna cos zrobic(co na to ekipa "czarnych"?)
                • Gość: ty Re: Cud w browarze IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 18:29
                  Sprawa nadzoru właścicielskiego miasta i tym samym oczywiste upolitycznienie
                  zarządu to jedno z większych ryzyk o których pisałam.Kiedy miasto próbuje
                  załatwiać problemy przedsiębiorstw,łagodzić skutki rynku,pomagać to uruchamia
                  procesy nad którymi póżniej nie panuje.Rynek z pewnością nie rozwiąze wszelkich
                  problemów ale jego "niewidzialną rękę" trzeba zawsze konfrontować z ociązałością
                  upolitycznieniem i zwykłą nieudolnością władz miasta w zakresie gospodarczym bo
                  wszak nie od tego być powinny.Sterowanie"widzialną ręką" władz rozdającą
                  koncesje,licencje,dotacje itp. przepustki do zysku, nigdy nie jest wolne od
                  korupcji, prywaty i uznaniowości.Skrajnie;browar ma się dobrze tylko piwa
                  zabrakło- socjalizm[pewnie nie pamiętasz]
                  Uważam ,że znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie inwestora
                  zewnętrznego za co od lat wynagrodzenie pobiera syndyk,władze miasta powinny
                  były aktywnie mu w tym pomagać.Obecne władze od razu biorą się za biznes!
                  • byk5 Re: Cud w browarze 23.01.03, 20:25
                    bo czerwone jest żerne tak jak czarne,a tak cwane że ludowi wmówi że to dla
                    jego dobra i ochrony miejsc pracy.zwykły przewał za nasze podatki,czekali na
                    władzę psy ogrodnicze.
                    • Gość: fullbeer Re: Cud w browarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.03, 08:00
                      byk5 napisał:

> bo czerwone jest żerne tak jak czarne,a tak cwane że ludowi wmówi że to dla
                      > jego dobra i ochrony miejsc pracy.zwykły przewał za nasze podatki,czekali na
                      > władzę psy ogrodnicze.

>> Gdyby to byly tylko psy ogrodnicze nie byłoby źle. jest gorzej. Te psy
                      zjadają juz wlasne ogony
    • Gość: fullbeer Re: Cud w browarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.03, 12:41
      To rzeczywiście cudowny browar, dzięki syndykowi - o czym pisze dzisiejszy
      Dziennik Zachodni - bedziemy dalej pili piwko z Zabrza. Hep, hep, huuuura.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka