Gość: gram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 19:23 jest fatalnie zakamnieniona, jakie macie sposoby??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boczek39 Re: Woda w Zabrzu 05.11.07, 20:02 tak, polecam zrodełko w maciejowie :-)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian Woda w Zabrzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 21:23 taaaaa...z podwyższoną ilością żelaza i manganu...kiedyś przecież ona już była w domach, w tamtej okolicy-tego ludzie nie pamiętają? (nawet artykuł był na ten temat kiedyś w prasie). Jak narzekali,że zacieki brunatne powstają....wtedy była zła, a teraz cud:) wspaniała....bo za darmo;/.... Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek37 Re: Woda w Zabrzu 06.11.07, 08:55 ok marianie ,to dlaczego jest tam tylu ludzi z pojemnikami na wode -jeszcze nikt nie padł od tej wody a co do naszej wody w kranach to się zgadza jest tyle kamienia ze szok ,co z tym zrobic moze gdzies zgłosic czy oni tego nie badają ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabrzanin Re: Woda w Zabrzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.07, 23:01 nasza woda nadaje się jedynie do mycia samochodu... do parzenia kawy, herbaty i np. do zup używam wody mineralnej Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek37 Re: Woda w Zabrzu 06.11.07, 08:57 do mycia samochodu tez się nie nadaje na ciemnym kolorze auta zaraz wychodzą jasne zacieki Odpowiedz Link Zgłoś
elx2 Re: Woda w Zabrzu 06.11.07, 13:29 Jak masz zacieki na samochodzie to sobie myj wodą zdemineralizowaną Poza tym ludzie co wy za bzdury wypisujecie, że woda nie jest badana, na pewno jest badana i to nie jeden raz w ciągu dnia. A tak w ogóle obowiązuje zwykle jakieś rozporządzenie o przydatności wody do celów spożywczych i gdyby woda nie spełniała norm to by nie była puszczana do sieci! Zakamieniona?- po prostu posiada dużo związków twardościowych czyli głównie wapnia i magnezu. A jak komuś zarasta czajnik kamieniem to niech sobie wsypie kwasek cytrynowy, zagotuje i po kamieniu. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaada Re: Woda w Zabrzu 06.11.07, 19:52 hmmm..czajnik oczywiście odkamieniam - często...ale co zrobić z psującymi się bateriami??? wcześniej mieszkałam w gliwicach i nie było takiego problemu...a jak sobie radze - korzystam z filtra... Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek37 Re: Woda w Zabrzu 06.11.07, 19:54 jakiego filtra ? i to cos daje na kamien ? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaada Re: Woda w Zabrzu 07.11.07, 20:06 firmy brita - pomaga na kamień, ale tylko na początku:)) filtr jest przewidziany na około 4 tygodnie, tak po dwóch i pół juz jest mnóstwo kamienia niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z kamieniolomu Re: Woda w Zabrzu IP: *.zabrze.net.pl 07.11.07, 22:19 ja jestem z centrum i nie mam jakiegos wieliego problemy z kamieniem. faktycznie juz w maciejowie gdzie mieszka rodzina to woda jest tragiczna, non stop kamien w czajniku a na herbacie plywa sobie korzuszek. bleee. ale fajna sprawa taki kamien w wodzie, kumpel pol chaty sobie wybudowal z kamienia w czajniku, teraz zbiera kamien na drugie pietro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANULKA210 Re: Woda w Zabrzu IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.07, 09:41 Ja mieszkam w centrum na Roosevelta i kamienia nie ma... W ogóle... Mieszkam tu od stycznia a wczesniej mieszkałam w Gliwicach i tam było o wiele gorzej z kamieniem.... w czajniku.. Teraz jest za to jakiś pomaranczowy osad ... który mnie martwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wodomierz Re: Woda w Zabrzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 10:53 kupować mineralną Odpowiedz Link Zgłoś