Gość: meg IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.05.01, 10:49 kto potrafi odpowiedzieć na pytanie - dlaczego zabrzańska Wolności pt "deptak" jest praktycznie martwa, a w Chorzowie ruch od rana /ruch a nie "Ruch"/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mario2 Re: ulica Wolności 21.05.01, 13:14 Zadam Ci tez pytanie: a co mozna na tej ulicy robic?. W maju bylem 3 dni w Zabrzu. Po 23 nie ma sie nawet gdzie porzadnie piwa napic. Pozniej bylem na Targach w Poznaniu. Tam zycie np. na rynku tetni do poznej nocy, a o miejsca w ogrodkach piwnych mozesz sobie tylko pomarzyc. Mysle ze zaistniala sytuacja jest wypadkowa marazmu i niecheci do podejmowania jakichkolwiek dzialan ze strony Rady Miasta z Prezydentem na czele, oraz biedy coraz bardziej panoszacej sie w Zabrzu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: ulica Wolności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 16:19 wybacz, ale akurat klienci ogródków piwnych są ostatnimi, których chciałabym przyciągnąć na ulicę Wolności, mieszkam pomiędzy dwoma pubami i dwoma ogródkami piwnymi i moja sień służy tym ostatnmim za szalet bez wątpienia miłe knajpki są niezbędne do tworzenia klimatu ulicy - deptaka, ale co jeszcze może przyciągnąć ludzi - ubożenie jest faktem, więc tym bardziej liczy się pomysł, z tym że miałam na myśli godziny zdecydowanie wcześniejsze niż 23 Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: ulica Wolności 21.05.01, 16:34 Na calym swiecie, a i w wielu miastach w Polsce zycie zaczyna sie w godzinach wieczornych. Klimat miejsc przyciaga ludzi. Ludzie przyciagaja roznego rodzaju artystow ulicznych ( malarzy, muzykow, clownow).Tworzy sie obieg zamkniety. Tak powstaje aura danego miejsca. Aby stworzyc klimat, trzeba najpierw sciagnac ludzi. Moze masz przykre doswiadczenia z ogrodkami piwnymi, ale wierz mi jest to jeden z najskuteczniejszych sposobow na sciagniecie publiki. Zgadzam sie ze potrzeba pomyslow. Tylko ze na ich realizacje potrzeba pieniazkow, ktorych nasze miasto nie posiada. A te ktore sa, sa najczesciej niewlasciwie wydatkowane. A swoja droga- w czasach gdy chodzilem do szkoly -w Zabrzu bylo jeszcze mniej atrakcji, ale potrafilismy jakos sobie swoja rozrywke sami urzadzic. Pozdrawiam-Mario Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: ulica Wolności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.05.01, 18:23 co prawda to prawda, my też dawaliśmy sobie radę bez Rady Miejskiej w jakich latach kończyłeś te szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: ulica Wolności 22.05.01, 08:53 czesc- Podstawowke konczylem w 1978, TG w 1983, AWF w 1989. Poza tym masz duzo racji. Zabrze niewykorzystuje szans danych mu przez zmiany zachodzace w Polsce. Pozostaje daleko w tyle za innymi miastami. Wystarczy odwiedzic np. Rynek w Gliwicach, zeby przekonac sie o przepasci dzielacej nas od reszty. Kto jest winien?- na to pytanie powinni sobie odpowiedziec chyba wyborcy! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: ulica Wolności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 10:28 a niech to, znowu jestem starsza /ale nie duchem/ słyszałeś może o inicjatywie udostępnienia turystycznego tzw Sztolni, która była unikalną na skalę Europy podziemną budowlą hydrotechniczną zbadano końcowe 1,5 km, jest w niezłym stanie, powstała fundacja dla przywrócenia jej przynajmniej cząstkowej świetności z uwagi na położenie - wylot w samym centrum miasta - naprzeciwko "Sorrento" /obok zbudowano właśnie hotel/mogłaby po połączeniu ze skansenem "Luiza" zostać bardzo ciekawym zespołem zabytków przemysłowych dobrze byłoby też upowszechnić wiedzę o tym, że w Zabrzu znajduje się bardzo ciekawy zespół budynków modernistycznych m.in. szkoły Dominika Boehma wszystko to razem wymaga dużej reklamy i promocji, ale chyba warto, Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: ulica Wolności 22.05.01, 10:59 Kazde wiadomosci o Zabrzu i promocja mojego miasta sa dla mnie wazne. Szczerze powiedziawszy moje aktualne wiadomosci o Zabrzu czerpane sa przewaznie z internetu - strona UM, lub internetowe wydanie Glosu Zabrza. Chociaz czesto bywam w Zabrzu, (2 razy w miesiacu) to jednak skupiam sie przedewszystkim na kontaktach interpersonalnych. Swoja droga sadze, ze o wspomnianych przez Ciebie inicjatywach zobowiazany jest informowac, Webmaster strony Zabrzanskiej. P.S. Masz kompleksy na tle swojego wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: ulica Wolności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 12:04 powstał przy UM Zespół do Spraw Promocji Miasta, ale prawdę mówiąc są zupełnie dla mieszkańców niewidoczni, boję się, że cała promocja utknie w wewnętrznej sprawozdawczości, choć jest w Zabrzu parę jeszcze innych potencjalnych możliwości - DMiT dobra sala z dobrą dyrekcją, która gościła wielu wielkich, klub jazzowy "JAZ" przebijający się do góry, coraz lepsza filharmonia dawniej "Górnicza", teatr nieduży acz przyjemny, znani ludzie wywodzący się z Zabrza i czasem się do niego przyznający /Zimmermann, Sawka, Nowotarski, Bradecki, Rosa/, a od strony "niekulturalnej" - kardiologia - możliwości stworzenia znanego ośrodka To czego brakuje oprócz pieniędzy /ale tych brakuje wszystkim/ to grupy ludzi którzy wezmą się za promocję miasta nie w ramach etatu, ale naprawdę z pełnym przekonaniem i będą potrafili pociągnąć za sobą innych - w końcu przyciągnięcie do Zabrza ludzi którzy korzystając bądż z atrakcji, bądź z innych usług będą zostawiali tu pieniądze, a jednocześnie w usługach tych znajdą się nowe miejsca pracy Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: ulica Wolności 22.05.01, 12:22 Z doswiadczenia wiem, ze powolywanie podobnych zespolow nie prowadzi nigdy do zalozonego celu. Jest to po prostu podzial wsrod kolesiow jeszcze jednej posadki, ktora otrzymaja ludzie niekompetentni- za to z ukladami. Nie licz natomiast na pospolite ruszenie nawiedzonych spolecznikow. Tacy wymarli juz dosyc dawno. W obecnej chwili praca nie przynoszaca zyskow nie jest czyms porzadanym. Idea pracy spolecznej zostala troszeczke wczesniej zaswiniona i teraz nie znajduje swoich adoratorow. Moim zdaniem poczatkiem wszystkiego musialoby byc znalezienie inwestorow stwarzajacych nowe miejsca pracy. Przy bezrobociu siegajacym 30% (z ukrytym) jest to jeden z podstawowych problemow do rozwiazania w naszym miescie. Potencjal robotniczo- techniczny mamy. No moze brakuje troche inteligencji technicznej. Ale wlasnie w takich warunkach warto byloby pokusic sie wzorem Mielca i innych "stref bezrobocia" o uzyskanie statusu strefy ekonomicznej, dajacej szanse inwestorom. Skoro znalazly sie mozliwosci sprowadzenia do Zabrza supermarketow (ktore setkom ludzi odebraly prace) to moze i warto sie zastanowic nad skutecznym antidotum na zracego raka bezrobocia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: ulica Wolności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 20:53 myślę, że początkiem wszystkiego powinien być pomysł na miasto - to co zaprezentował w/w zespół do spraw promocji jest zbyt ogólnikowe Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: ulica Wolności 23.05.01, 08:58 Znalezlismy sie niniejszym w zamknietym kregu: nie ma pomyslu, bo nie ma pieniedzy na realizacje. Nie ma pieniedzy- nie ma kompetentnych ludzi z pomyslami. Niestety bardzo trudno bedzie sie z tego wyrwac. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: ulica Wolności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.01, 12:06 P.S. kompleksy ? - nie, żal - może Odpowiedz Link Zgłoś
mario2 Re: ulica Wolności 22.05.01, 12:24 nie ma czego zalowac. W koncu kazdy wiek ma swoje uroki. Mnie nie zal- przynajmniej nie uplywajacego czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: ulica Wolności IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.01, 02:08 powtarzam pytanie - jak "uruchomić" ulicę, może zajrzy tu ktoś oprócz mario2 /bo jego opinię już znam/ Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: ulica Wolności 03.08.01, 02:34 po co wydawać krocie na drugi etap, skoro pierwszy właściwie nic miastu nie dał Odpowiedz Link Zgłoś