Dodaj do ulubionych

Fotoradar Wolności 540

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.09, 19:27
Dotyczy tego fotoradaru ustawionego w okolicach ul. Wolności 540 na przejściu,
które jest dosyć pechowe jeśli chodzi o ilość potrąconych.
Dziś jechałem licznikowe 50km/h czyli 48km/h i fotoradar zrobił mi zdjęcie. Co
do mojej prędkości jestem pewny 100%. Przekroczyłem o 8km dozwoloną prędkość.
Zgodnie z taryfikatorem 1pkt i mandat karny w kwocie do 50zł.
Nie chodzi o to czy słusznie czy nie, przekroczyłem prędkość to zapłacę tylko
przy jakiej prędkości on robi zdjęcie, czyżby od 45km/h ? Jak takie fotoradary
się zachowują w deszczu ? Jaki może być błąd przy pomiarze ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Robson Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 20:35
      Ja też jechałem dzisiaj ok godziny 19 obok tego fotoradaru , przede mną jechał
      jakiś terenowy mercedes na gliwickich blachach , a przed nim jechało jakieś
      seicento no i widziałem z odległości jakiś 70 - 100 metrów iż w/w fotoradar
      błysnoł no nie wiem komu (może i mi- nie wiem ) ale jechałem też z prędkością ok
      40-50 km/h i obydwa te auta przede mną też jechały z podobną wolną prędkością. A
      te misiaki które podłączyli ten fotoradarek stali na parkingu obok lidla i byli
      cudownie zajęci jakąś degustacją. Ktoś tu próbuje na siłe zarobić kase , ale w
      taki sposób panowie władza to nie wypada.
      Na (40) zrobić aktywny fotoradarek i rejestrujący wszystkich jadących 45km/h to
      to sie nadaje do rekordów guinessa .
      Już widze te kolejki z odwołaniem sie od tego mandatu .
      Pilnujcie porządku w mieście , a nie sami okradacie obywateli w taki perfidny
      sposób. Pilnujcie złodziei aut, a nie okradajcie narodu...
      • Gość: też kierowca Re: Fotoradar Wolności 540 IP: 95.160.246.* 22.03.09, 21:30
        Ale o co konkretnie chodzi? Przecież ograniczenie jest do 40
        km/godz. Czyżby kodeks drogowy dopuszczał przekroczenie o 10
        km/godz? Sam nie jestem święty i często przekraczam, bo 40 na
        godzinę trudno utrzymać, ale przepisy są jednoznaczne i nie wiem,
        gdzie tu jakieś okradanie.
        • Gość: olek Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.83.230.50.51.debacom.pl.e-zabrze.pl 22.03.09, 21:44
          zgadzam się. Niestety polscy kierowcy jeżdzą na tyle beznadziejnie iż policja
          tylko w ten sposób nas utemperuje. Skoro 40 to 40.
          Nie przejmujcie się zresztą. Jak zobaczą że zrobili wam zdjęcie przy prędkości
          44 km to moze nie wyślą zdjęcia.
          Swoją drogą to nie wiedziałem że działa ten radar :)
          • Gość: Mistrz Kierownicy Re: Fotoradar Wolności 540 IP: 213.227.120.* 23.03.09, 08:31
            Zgodnie z taryfikatorem: Przekroczenie dopuszczalnej prędkości do 10 km/h do
            50zł 1 punkty karny. Jestem ciekaw czy to wyślą.
            • Gość: Robson Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.09, 09:15
              Ja wszystko rozumiem ,ale 40km/h to jest bardzo wolno i czy wszystkie jadące tak
              wolno auta pod rząd ten radar uchwycił skoro jechali jeden za drugim prawie jak
              na zderzak.
              A po drugie jakaś tolerancja musi być ( w granicy 10 km/h) ,a nie jak jedziesz
              45km/h w deszczu ,a tu ci raderak zdjęcie robi , to już lekka przesada.
              • chilli-and-vanilla Re: Fotoradar Wolności 540 23.03.09, 20:15
                a ja myślałam że ten radar to atrapa :) zdarzyło mi się jechać
                tamtędy z dużo większą prędkością niż 40/h (bo mi się zapomniało) i
                nigdy nic mi nie błysnęło, a tym bardziej nie przyszło do domu
                • Gość: Mercedes Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.09, 21:55
                  Bo one są aktywne tylko od czasu do czasu i to był właśnie ten czas ;)
                  Tych słupków jest zdecydowanie więcej niż fotoradarów. Więc raz robi zdjęcia tu
                  raz tam.
                  • Gość: też kierowca Re: Fotoradar Wolności 540 IP: 95.160.246.* 23.03.09, 23:38
                    Aktywne są wtedy, kiedy do pudła zamontują fotoradar. Co się
                    niekiedy zdarza, ale nikt nie wie, kiedy. Porobią trochę zdjęć,
                    wyjmują radar i pakują go do następnej skrzynki :)
                • Gość: Antek Re: Fotoradar Wolności 540 IP: 95.160.251.* 23.03.09, 23:54
                  jechałem tamtędy przed chwila i "pstryknęło" samochodowi jadącemu przede mną -
                  jechał ok. 50-60 km/h
                  • Gość: M Re: Fotoradar Wolności 540 IP: 213.227.64.* 24.03.09, 13:53
                    Zwykle jest ustawiony margines błędu, bo przecież prędkościomierz w samochodzie
                    działa też w zakresie pewnego marginesu błędu.

Natomiast jak się jedzie 50 km to już jest zdecydowanie poza tym marginesem.
    • Gość: Alicja Re: Fotoradar Wolności 540 IP: 78.133.164.* 24.03.09, 17:39
      Witam. Interesuje mnie sprawa fotoradaru. Jestem dziennikarką
      telewizji Silesia i bardzo chętnie zrobiłabym o tym materiał. Wydaje
      się, że fotoradar na ul. Wolności jest rzeczywiście za mocno
      podkręcony. 43 km/h nie zasługuje na fotkę! Bardzo proszę o kontakt
      osoby którym zrobiono zdjęcie...podaję mojego meila:
      alicja.sudak@tvs.pl - bardzo proszę o przesłanie namiarów
      telefonicznych, bym mogła do Państwa oddzwonić. Pozdrawiam
      • Gość: KierowcaF1 Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.09, 18:10
        Nikt nie pisał, że jechał 43km/h, pisałem że jechałem 50km/h licznikowe a to
        jest 48km/h w rzeczywistości.
        Ewidentnie podchodzi pod mandat i nie ma z tego co robić wielkiego halo, dopóki
        nie roześlą mandatów i zdjęcia z dokładną prędkością.
        Będzie 46-47 to można dyskutować na temat 5% niedokładności.
        Będzie 50km to się zapłaci 50zł. Następnym razem pojadę licznikowe 40km, dla
        mnie to nie problem bo nie jestem piratem. Od 5 lat posiadam prawo jazdy i był
        by to pierwszy mandat.
      • Gość: KierowcaF1 Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.09, 18:18
        Jako dziennikarka możesz zadzwonić i się zapytać na ile ten fotoradar jest
        ustawiony. To chyba, żadna tajemnica. Ja obstawiam, że na około 48-50km/h.
      • Gość: juruś Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.09, 18:36
        Proponuje zrobić materiał o wymianie kanalizacji w Kończycach, gdzie to się
        dzieje chyba bez nadzoru skoro odcinek 100m ulicy jest robiony już przeszło
        rok!!! A wszelkie interwencje kończą się słowami "proszę się uzbroić w
        cierpliwość" Skąd ją brać po roku błota, kamieni, wykopów, zniszczonych butów i
        ubrań!!!
        • Gość: q Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.szpital.zabrze.pl 25.03.09, 06:42
          a każdą rurkę inna firma kładzie i kilkukrotnie tę samą dziurę
          rozkopują
    • Gość: speed13 Re: Fotoradar Wolności 540 IP: 95.160.249.* 24.03.09, 22:06
      Ten radarek pstryka nawet jadących w kierunku Rudy.
      • Gość: Porsche Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.anonymouse.org 26.03.09, 12:40
        Ja swoim niemieckim Porsche jadę tamtędy 240km/h, ten radar jest na mnie za
        wolny. W dodatku jestem świetnym kierowcą gdyż pracuję w polcji.
    • Gość: norma Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 16:04
      oj porsche ale cię poniosło
      • Gość: Gosć Y. Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.centertel.pl 26.03.09, 16:35
        A tak płaczecie że macie marne zarobki w policji. Taki z ciebie policjant jak z
        .....
        • chilli-and-vanilla Re: Fotoradar Wolności 540 26.03.09, 18:48
          ta a to "porsze" to fiat 126p :p
    • Gość: Mamrot Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.pools.arcor-ip.net 16.04.09, 15:39
      Dostalicie mandaty ?
      • Gość: torcida Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.zabrze.net.pl 16.04.09, 20:04
        Tam jest chyba tylko lampa błyskowa, jechałem jakiś tydzień przed Świętami,
        gdzieś ok. 50 km/h i też mi błysnął,( za mną i przede mną nikt nie jechał)i nic
        nie dostałem. Czy już ktoś dostał jakiś mandat z tego radaru?
        • Gość: KierowcaF1 Re: Fotoradar Wolności 540 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.09, 11:51
          Tak samo jak ty nic nie dostałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka