Dodaj do ulubionych

Taka jest Portugalia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.11, 16:48
Portugalskie drogi złej jakości ?! Może 20 lat temu takie były. Obecnie wszystkie większe miasta łączą nowiutkie autostrady pobudowane za unijne pieniądze, jazda nimi to przyjemność. Oczywiście jak się chce pojechać gdzieś na bezludzie jak wspomniany park narodowy, to i drogi są złe, ale umówmy się, 99.99% turystów nigdy tam nie trafi.

Natomiast jazda po Lizbonie to jest często challenge z powodu wąskich i bardzo stromych ulic. No ale to zupełnie inna historia.
Obserwuj wątek
    • Gość: wiosnaidzie Taka jest Portugalia IP: *.211.108.93.rev.vodafone.pt 04.07.11, 16:53
      Bardzo ładna prezentacja za wyjątkiem ostatniego slajdu, w którym jest pełno bzdur. Po pierwsze, Portugalia ma drogi znakomitej jakości (polecam autorowi zajrzeć na europejską mapę autostrad, zobaczy, że Portugalia jest pokryta gęstą pajęczyną autostrad, a i drogi krajowe są świetnie utrzymane, zwłaszcza z perspektywy Polaka). Po drugie, to mit, że portugalscy kierowcy jeżdżą jak szaleńcy. Śmiem twierdzić, że polscy kierowcy mogą się od nich uczyć kultury na drogach. Po trzecie, na tle innych europejskich państw w Portugalii wcale nie ma tak wielu wypadków drogowych (np. w ostatni długi weekend w Boże Ciało na drogach Portugalii zginęły 4 osoby, a ile w Polsce? że już nie wspomnę o ekscesach alkoholowych). Poza tym lotnisko jest w mieście Faro, a nie Fado. No i wreszcie pociągi - w Portugalii wcale nie są takie znów tanie, za to szybkie i niezawodne.
      Ogólnie - Portugalia to niesamowity kraj, naprawdę warto tu przyjechać. Mieszkam tu już jakiś czas i polecam.
      • Gość: cooleczka Re: Taka jest Portugalia IP: *.promax.media.pl 04.07.11, 17:46
        a jak cenowo? pobyt w apartamencie i ceny jedzenia w markecie?
        • Gość: wiosnaidzie Re: Taka jest Portugalia IP: *.211.108.93.rev.vodafone.pt 04.07.11, 18:10
          Nie podam Ci konkretnych liczb jesli chodzi o hotele czy apartamenty, bo sama mieszkam w wynajetym mieszkaniu i nie interesowalam sie z perspektywy turysty. Ale na pewno Portugalia jest znaaacznie tansza niz np. Hiszpania, Wlochy czy nawet Grecja. Ostanio Eurostat robil badania na temat cen uslug w UE i wsrod panstw starej unii, zwl. typowo wakacyjnych, Portugalia jest absolutnie bezkonkurencyjna cenowo (tansza tylko Malta, ale mowie o tych najbardziej popularnych destynacjach, typu Wlochy, Francja, Hiszpania, Slowenia, Cypr).
          Ceny w marketach w porownaniu do Polski wyzsze o ok. 10-15 procent, ale juz np ceny w kawiarniach sa znacznie nizsze, np kawa kosztuje tu ok. 70 centow, a nie takie zlodziejstwo jak w Polsce - 5-7 zl za espresso. W knajpie obiad mozna zjesc juz za 6 euro, za kolacje w bardziej wykwintnej restauracji z winem i deserem trzeba liczyc 12-15 euro za osobe.
          • Gość: Byłem_tam Re: Taka jest Portugalia IP: *.pkp.wroc.pl 05.07.11, 07:42
            I tanie, a w każdym razie tańsze niz w Polsce są taksówki
      • Gość: x Re: Taka jest Portugalia IP: 217.33.154.* 05.07.11, 08:43
        > Po drugie, to mit, że portugalscy kierowcy jeżdżą jak szaleńcy

Oj jednak nie. Siedzenie na ogonie przy 120 km/h to ich narodowa rozrywka. Poza fado i piłką nożną, oczywiście :)
    • Gość: turistiko Re: Taka jest Portugalia IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 18:52
      Gdzie te złe drogi?!?!

Chciałbym mieć takie w Polsce.

Już nie wspominam, że gorsze lokalne drogi można znaleźć w Lombardii.

Ps. Wypad z tymi klikanymi artykułami!!!
    • Gość: misiek krakow Taka jest Portugalia IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 19:11
      drogi mają faktycznie bardzo dobre. Bardzo miło wspominam nasz pobyt w Portugalii gdzie podróżowaliśmy na prawdę tanio wynajętym samochodem. Jeszcze nie tak dawno dzięki tanie linie lotnicze można było polecieć z Krakowa do Porto (przez Londyn) za na prawdę niewielkie sumy - niestety z tego co mi wiadomo, połączenie zostało wycofane.

Od siebie Portugalię polecam wszystkim bardzo serdecznie!
      • Gość: VW Polo fan Re: Taka jest Portugalia IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 19:24
        Jak wycofane, to po co reklamujesz swoją gejową stronę?
    • Gość: chorzowianin Portugalskie drogi IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.11, 20:31
      Potwierdzam, drogi są zupełnie przyzwoite. No są autostrady - płatne. Uwaga na kieszonkowców!!!
      • Gość: bolo Re: Portugalskie drogi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.07.11, 03:46
        Fakt - drogi przyzwoite, ale pozwole sobie dodać cos od siebie, jako że mieszkałem w Porto przez ponad 1,5 roku. Jesli chodzi o kulturę jazdy to faktycznie jest czasami jak w dżungli. A o parkowanie w miastach to już w ogóle. W ciągu pierwszego miesiąca pobytu mój samochód został porządnie porysowany z trzech stron, urwano mi lusterko i skradziono antenę. A najlepsze było to, jak się dowiedziałem od Portugalczyków, że u nich jest taki "fajny zwyczaj" że jak jest auto z zagraniczną jejestracją to się zabiera antenę "na pamiątkę" (sic!). Infrastruktura nowoczesna, ale uwierzcie mi, mentalność nie nadąża.
    • Gość: Gra Taka jest Portugalia IP: *.compi.net.pl 04.07.11, 20:33
      nie FAdo ale Faro
      • Gość: bul Re: Taka jest Portugalia IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 21:07
        ?!?!

Jest i FADO (muzyka) i FARO (miasto).
        • Gość: Luzitania fan Co się czepiacie? Mylić się rzeczą ludzką jest... IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 21:21
          Portugalczycy jak ich znam nie zwrócili by na to uwagi.
          A zdjęcie nr 1 mam swoje identyczne, widok z Vila Nova de Gaia. W którejś z widocznych knajpek jadłem ....flaki trochę inne niż te po Warszawsku albo Florencku. W końcu mieszkańcy Porto to tripeiros:)
      • czopciu Re: Taka jest Portugalia 05.07.11, 01:34
        Gość portalu: Gra napisał(a):

> nie FAdo ale Faro
        napiszę tak .
        w zapyziałej wiosce byłeś i kozy widziałeś.
        Oczywiście nie rozrozniasz jednego od drugiego ale swoje 3 grosze musiales napisać. Pytanie tylko po co skoro to co piszesz jest bez sensu.
        W artykule nie ma błędu.
        • Gość: bolo Re: Taka jest Portugalia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.07.11, 03:40
          Tak się składa ze w artykule jest błąd i każdy kto ma jakie takie pojęcie o tym (czyli nie ty, bo twoją domeną jest obrażanie innych) go zauważy. Wydaje mi się że nie jest to zresztą jedyny błąd - np. dolina w której produkuje się porto nazywa się Douro, a nie "Duero". Często moderatorzy po przeczytaniu komentarzy poprawiają tekst, te akurat wciąż tu widnieją. Dość mam takich trolli jak ty.
          • czopciu Re: Taka jest Portugalia 09.08.12, 23:15
            podtrzymuję to co napisałem wczesniej.
            Uważam że jesteś kretynem. Ostatnio przeprowadzano rozmowy kwalifikacyjne w naszej firmie. Ludzie którzy przychodzili w 80% odpowiadali temu co prezentujesz. Nie chcę nikogo obrażać, ale podstawowym problemem z jakim się tutaj spotykamy to "problem z czytaniem i zrozumieniem"
            Fado to rodzaj muzyki portugalskiej - przeważnie melancholijna.
            • Gość: xXx Re: Taka jest Portugalia IP: *.dynamic.chello.pl 22.09.13, 12:41
              Uważam, że jeżeli ktoś jest tu kretynem, to zdecydowanie Ty. Wyląduj sobie na lotnisku w "muzyce melancholijnej", idioto.
    • Gość: debra Taka jest Portugalia IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 04.07.11, 21:25
      W czerwcu byłam 9 dni w Portugalii, 3 dni w Lizbonie, 2 dni w Evora, 2 dni w Lagos i znów 2 dni w Lizbonie, taki objazd. Korzystałam z pociągów i autobusów. Zarówno pociagi jak i autobusy komfortowe, punktualne, wygodne. Docieraja niemal wszędzie, informacja na dworcach jest świetna, tylko gdy podrużuje się w co najmniej 3 osoby warto wynająć samochód. Inaczej koszt jest porównywalny. Można znależć wszędzie doskonałe hotele w cenie do 50 euro, a i tych turystycznych w znacznie niższych cenach jest mnóstwo. Ludzi wspaniali, jedzenie tanie, o ile nie chodzi się do europejskich restauracji, a korzysta z lokalnych - o wiele ciekawszych. Portugalia to kraj niezwykle ciekawy, piekny, ze wszystkimi sladami portugalskich wypraw kolonialnych, architektura jest tak bogata, że wszędzie znajduje się cos do podziwiania, urocze zakatki. Nie wszędzie są tłumy turystów. Bardzo polecam Lagos i wizytę w Evora.
    • Gość: Dama Tristana Taka jest Portugalia IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.11, 22:32
      polecam książkę o wyprawie do Portugalii
      Z Miśkiem w Portugalii
      www.proszynski.pl/Z_Miskiem_w_Portugalii_-p-30621-1-16-.html
      A tu adres bloga autorki
      babybjoern.blogspot.com/2010/06/tramwaje-tory-kafelki-tramwaje-tory.html
    • mieetek Taka jest Portugalia 04.07.11, 23:12
      Złe drogi? Ja pierwsze 100 tyś w samochodzie wykręciłem w Portugalii. Jak wróciłem do Polski w serwisie się spytali czy zawieszenie było robione. Bo po 100 tyś nie mogłoby być w takim stanie. Przy 80 tyś dopiero wymieniłem opony mimo, że jeszcze były w normie.

Teraz znowu mieszkam w Cascais :) Mam 200 m do ścieżki rowerowej na Guincho. Nurkowałem 800m od domu! :)
      • Gość: portugalczyk Re: Taka jest Portugalia IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 00:04
        Zazdroszcze/ W Cascais czesto bywalem, na plazy Guincho bywalem juz w lutym, potem przemieszkalem 2 miesiace w Setubalu. Niestety, kilka dni temu musialem wrocic do Polski....bardzo zaluje.
    • Gość: Dzidek To dziwne, ze ludzie emigruja z tego kraju IP: *.dsl.stl2mo.sbcglobal.net 05.07.11, 06:40
      Skoro to taki raj na ziemi, to dlaczego ludzie wyjezdzaja i to za chlebem?
      • Gość: gosc_portalu Re: To dziwne, ze ludzie emigruja z tego kraju IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 10:07
        Jest to raj na ziemi dla turystów, dobrym przykładem są portugalskie wyspy Madera i Azory gdzie turyści czują się świetnie jednak pracy nie starcza tam dla wszystkich miejscowych.
    • Gość: Ewa Taka jest Portugalia IP: 87.126.45.* 05.07.11, 08:21
      Uwielbiam Portugalię, a całe zeszłe lato spędziłam w Algarve. Przy okazji, pisanie "portugalskie kurorty: Algarve, Albufeirę i Lagos." jest trochę nielogiczne, bo Albufeira i Lagos leżą w Algarve, które jest regionem, a nie kurortem - co zresztą jest wyjaśnione w dalszej części artykułu.

Plaże w zachodniej części Algarve są otoczone klifami, ale już we wschodniej nie. Zdjęcia z plaż Algarve

Jeśli chodzi o Fatimę, to rzeczywiście miejscowość o nazwie Fatima lezy kawałeczek od miejsc, gdzie były objawienia (Cova da Iria), a obecnie stoi bazylika, kaplica objawień i nowy kościół. Będąc tam warto wybrać się do pobliskiej wioski Aljustrel, gdzie mieszkali Łucja, Hiacynta i Franciszek. Fatima i okolice
    • i.gabor najmniej komercjalizowany zakatek Poludn. Europy 05.07.11, 08:38
      potwierdzam, wycieczkę sprzed z 3 lat uwazam za naprawde udaną. Samolot Londyn-Faro, tydzien w Albufeira, głównie plaża ale i jest gdzie pojeżdzić w okolicy, potem 4 dni w Lizbonie, przepięknie położone miasto, mnóstwo zabytków, wycieczka do Cascais, a na koniec 3 dni w Porto - również piękne miasto i cudowne winnicy. Wszystko na własną ręke, wyjazd kosztował na pewno mniej niż kosztowałoby tydzien w Chorwacji czy nawet nad Bałtykiem nie liczać wtedy dojazdu - zresztą bilety byly po pare euro, maks. 20-25 E plus opłaty, bo w życiu nie zapłaciłem za nie więcej. Jedzenie w lokalnych restauracjach pyszne, menu po 5-7 E. Noclegi były po 20-25 E za pokój dwuosobowy ze śniadaniem. Równie mocno poleciłbym Cape Verde w Hiszpanii całe pasmo od San Sebastian przez Oviedo do A Corunia, a dla zwiedzających jeszcze trochę w głąb lądu - przesympatycznie, brak turystów z Anglii, Irlandii, Polski, Niemiec, ceny przyjazne.
      • kriskrisstofer Re: najmniej komercjalizowany zakatek Poludn. Eur 12.07.11, 12:59
        Właśnie wrócilismy z Portugalii samochodem i ceny w lokalach dużo tańsze niż na Chorwacji. Niestety podrożały hotele (za 3 osobowy w Lisbonie od 45 do 70 E). Benzyna ok. 1,24 E. Campingi 4* z basenami na wybrzeżu Algarve ok. 20 E (namiot, samochód, 3 osoby).
    • Gość: Ewa ii Taka jest Portugalia IP: 195.205.24.* 14.07.11, 11:16
      Nie przesadzajcie z tą taniością w Portugalii. 12- 15 euro w wykwintnej restauracji za obiad wraz deserem i winem to mocna przesada. Także 70 centów za kawę. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd bo ktoś się na to nabierze.Portugalia faktycznie jest piękna. Byłam tam kilka razy i jeszcze pojadę nie jeden raz. Zawsze jechałam z biurem podróży ale tam na własną rękę też organizowałam sobie wycieczki.Jadałam w różnych restauracjach ale tak tanio nigdy.
    • Gość: florence Taka jest Portugalia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.11, 15:12
      Z Portugalii wrociłam trzy tygodnie temu i do teraz jestem nią oczarowana!
      Dla zainteresowanych kilka kadrów

czujnymokiem.blogspot.com/
      • konrad_dk Re: Taka jest Portugalia 01.09.11, 17:32
        Portugalia (zresztą Hiszpania także) jest fantastyczna. Właśnie wróciłem z tygodniowej eskapady z przecudownej Lesbos i przypadkowo trafiłem na to forum. Najchętniej wyskoczyłbym właśnie do Portugalii, w której byłem kilkukrotnie: ludzie fantastyczni, nie ma takiej komerchy jak np w Grecji, tanio i chyba przyjemniej. Dziewczyny w Portugalii i Hiszpanii są fascynujące.
    • Gość: esmeralda Re: Taka jest Portugalia IP: *.lublin.mm.pl 18.03.16, 11:02
      A czym jeżdzicie do Lizbony? Jak dla mnie samolot odpada a na prawde w te wakacje bardzo bym chciała to miasto zobaczyć. Podróż własnym autem odpada strasznie duuuuuuużo pali.. Jedynie chyba autokar zostaje. Zastanawiam się nad EcoLines mają fajną flote autokarów bardzo wygodne i wgl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka