proffek 13.02.06, 19:43 hej. Mam mały problem, a mianowicie nie wiem kiedy czasownik I kon. ind.praes.act. 3os. l. mn. ma być zakończony na -ουν, a kiedy na -ουνε. pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malakas Re: problemy z koniugacją 13.02.06, 22:43 proffek napisał: > I kon.ind.praes.act. Daj sobie pomóc, rozszyfruj najpierw te skróty. Przy okazji zainteresuj się hasłem "συνηρημένα ρήματα" pzdr m. Odpowiedz Link
osiolek44 Re: problemy z koniugacją 14.02.06, 11:36 I kon.ind.praes.act. = pierwsza koniugacja, tryb oznajmujący, czas teraźniejszy, strona czynna Różnica zapewne taka, że końcówka -ε lubi występować w mowie potocznej, zwłaszcza, gdy następny wyraz zaczyna się od spółgłoski. Odpowiedz Link
bastet7 Re: problemy z koniugacją 14.02.06, 13:34 Z tego co ja zauważyłam, to chyba jest pełna dowolność co do dodawania tego -e czy też nie. Odpowiedz Link
malakas Re: problemy z koniugacją 14.02.06, 19:32 Uff, to nie można było tak od razu ;-) I zgadzam się z przedmówcą, choć ktoś mógłby podnieść argument, że w odniesieniu do czasownika "λέω" jest dokładnie odwrotnie. Najlepsza rada - nie przejmować się i opuszczać "ε" pzdr m Odpowiedz Link
proffek problemy z koniugacją 15.02.06, 19:00 dzięki wszystkim za pomoc i również pozdr. Odpowiedz Link
proffek problemy z koniugacją 15.02.06, 20:14 Miałbym jeszcze jedno pytanko. A mianowicia, czy Matura z łaciny jest brana pod uwag w czasie składania papierów na studia? Odpowiedz Link
iwoniaw Re: problemy z koniugacją 16.02.06, 09:28 Zależy na jakie - na filologię klasyczną z pewnością. Odpowiedz Link
proffek Re: problemy z koniugacją 16.02.06, 17:57 No tak, ale bardziej myślałem czy się przyda o nowogrecką Odpowiedz Link
malakas Re: problemy z koniugacją 16.02.06, 23:06 Kole-go (-żanko,) www.obta.uw.edu.pl/obta/hellenic_studies/index.phplub na pewno UAM w Poznaniu (linku nie znajet) Zadzwońcie, naprawdę nie gryzą Odpowiedz Link