Dodaj do ulubionych

SP 150 na Thommego

IP: *.warszawa.vectranet.pl 06.03.13, 16:37
Witam,
poszukuję opinii rodziców, których dzieci uczęszczają do SP 150 na Boernerowie. Wiem, że ogólnie szkoła ta uznawana jest za bardzo dobrą. Z drugiej strony są tacy, którzy narzekają na warunki lokalowe w "szkolniaczku". A jak z kadrą? Jak układa się współpraca z dyrekcją? Czy zajęcia dodatkowe są ciekawe? Muszę wybrać między sp 321 a 150. Na Szadkowskiego dziecko już spędziło rok z zerówce i niestety rewelacji nie ma :(
Obserwuj wątek
    • jelonek.bambi Re: SP 150 na Thommego 09.03.13, 15:02
      Syn chodzi. Tak ogólnie:
      Szkoła na b. dobrym poziomie...
      ale...warunki lokalowe w szkolniaczku to tragedia, na 3 zmiany się tam uczą. W świetlicy trauma, 60 dzieciaków ściśniętych bajki ogląda .co innego można robić na 30 m2??
      no chyba że jest pogoda wtedy wychodzą na dwór, ale to też nie zawsze.
      Zajęcia dodatkowe ? Nie słyszałam.
      • Gość: Mamma Mia Re: SP 150 na Thommego IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.03.13, 23:59
        Na spotkaniu dla rodziców była mowa o kółkach - teatralnym, plastycznym i musicalowym. Tylko ciekawe czy prowadzone są przed zajęciami skoro klasy 1 chodzą na drugą zmianę... Martwi mnie informacja o ścisku na świetlicy. Naprawdę jest aż tak źle? Ile jest sal świetlicowych?
    • marcyszka Re: SP 150 na Thommego 09.03.13, 15:37
      Moja córka chodzi do klasy pierwszej w szkole na Szadkowskiego.
      Jej klasa ma akurat zawsze na ósmą (poszła jako sześciolatek).
      Wychowawczyni świetna, pani ze świetlicy również. Świetlica duża i nie przepełniona. Kilka dobrze urządzonych placów zabaw. Zajęcia dla młodszych odbywają się w oddzielnym świeżo wyremontowanym budynku. Sporo zajęć dodatkowych płatnych i bezpłatnych.
      • lovable8 Re: SP 150 na Thommego 11.03.13, 15:09
        Właśnie, nie wiadomo co lepsze czy trauma w przepełnionej świetlicy w sp 150 czy też w przepełnionej szkole "fabryce" nr 321, gdzie w najbliższym roku szkolnym ma być 21 klas 0 i I !
        Moje dziecko chodzi na Szadkowskiego do zerówki od września... trudno mi znaleźć plusy. Pani w wieku emerytalnym, miła, ale nieprzemęczająca się. Zajęcia dodatkowe, dla zerówki wszystkie płatne. Na Thommego przynajmniej współpracują z rewelacyjną szkołą języka angielskiego Early Stage. Na Szadkowskiego dyrektor od dwóch lat się nie zgadza by ta szkoła wynajmowała sale i prowadziła kursy. Za to "trzyma" Lingwistę, a oni mają kiepskie kursy i lektorów.
        • alefajnie Re: SP 150 na Thommego 11.03.13, 15:55
          Czy ta miła Pani, to Pani Żelazowska?
        • Gość: Goska Re: SP 150 na Thommego IP: *.mofnet.gov.pl 11.03.13, 15:57
          ale Early Stage ma zajęcia w Ośrodku Michael przy Kościele
          mój syn ze szkoły 321 chodzi tam własnie na zajęcia, pani z ES odbiera dzieci ze szkoły i po zajęciach odprowadza na świetlicę
          co do przepełnienia w 321...
          kiedy 2 lata temu syn zaczynał I klasę też słyszelismy historie, że klas ma być tak duzo, że zabraknie liter w alfabecie
          klas II jest 8, nie wiem ile pierwszych i zerówek
          my chodzimy na jedną, pierwsza zmianę, przepełnienia w świetlicy nie widzę
          321 to rzeczywiście moloch ale zajęcia są całkiem niexle rozplanowane
          jedyne do czego mozna się przyczepic to stołówka i poziom posiłków
          • marcyszka Re: SP 150 na Thommego 12.03.13, 03:05
            Nie to nie jest Pani Żelazowska.

No właśnie - ja też szłam pełna obaw z powodu przepełnienia szkoły, ale moje dzieci jakoś tego nie odczuwają. Wcześniej starszy syn chodził do mniejszej szkoły na Bielanach i tam był kocioł. Wszystkie drugie klasy razem na świetlicy - zero warunków do jakiekolwiek pracy. Nawet często nie było możliwości odrobienia lekcji.
            Teraz syn chodzi do 3 klasy do SP321 i świetlica jest dla każdej klasy oddzielnie. Dzieci na świetlicy odrabiają lekcje, bawią się, mają zajęcia dodatkowe i wykonują różne prace plastyczne.
            Obydwoje chodzą codziennie na ósmą rano.

Jedzenie - są różne opinie. Pewnie też zależy od dziecka. U mnie córka zjada codziennie zupę, drugie danie - różnie, a syn zjada codziennie z dokładką.
            • marcyszka Re: SP 150 na Thommego 12.03.13, 03:09
              natomiast jeśli chodzi o zajęcia dodatkowe to córka w pierwszej klasie ma bezpłatnie w ramach świetlicy elementy judo, szachy i gimnastykę sportową. W ramach lekcji wf jeżdżą na basen na Oławską.
              Odpłatnie chodzi na zajęcia z gliny. Są też inne odpłatne typu taniec, angielski, ale my akurat nie korzystamy, bo mamy jeszcze inne zajęcia pozaszkolne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka